u nás teda zatím bez deště, ale pěkně fučí vítr.
Příspěvky uživatele
Sardullah
Pokud se bude transportovat v sáčku, tak se dají koupit kyslíkové tablety.
(Tablety kyslíku JBL OXYTABS dodají kyslík do akvarijní vody při transportu ryb, při léčbě ryb, v malých akváriích nebo při rybaření pro uchování živých návnad.)
U těch skalár záleží na velikosti…pokud jsou to už velké dospělé kusy, tak bych volila raději kyblík než sáček…
Tak u nás je “nácvik” na srny jednodušší…spíš jsem překvapená, když žádnou nepotkáme. A není vzácností, když srny stojí docela blízko místa kudy procházíme a čučí. Minule taky takhle stály asi 20 metrů od nás. Psi si jich ani nevšimli, protože srny stály štronzo. A tak říkám psům…hele srnky. Gina po nich jukla a prej no jo no srnky a hleděla si svého. Mates je takovej plašan…"jé hele vidíš to…srnky…", není v klidu, ale je ovladatelný.
Tam nej problém co já vidím, že občas se stane, že srna nám přeběhne přes cestu opravdu pár metrů před námi…vystartuje z křoví a přeběhne přes cestu …to opravdu zafunguje nejdřív instinkt a pes vyběhne. Naštěstí já hned volám a hlavinka taky po tom prvním hurá startu začne fungovat, ale není to z mého pohledu ideál. V tomhle je třeba zlatá pyrenejka, která musí chodit na vodítku, protože přivolání nemá 100%, ale co se týče zvěře, tak je excelentní…jukne po srně, jukne na mě jakože “vidělas to??…” a vůbec jí to netankuje…
Jako spousta lidí nemůže pustit psa na volno kvůlivá zvěři…my máme zvěř na salámu…ale takový křovíčko na obzoru to je problém. Minule někdo vyhodil pod most kudy pravidelně chodíme kus nějakýho koberce a to už monitorovala zdaleka a pokud by nebyla na vodítku, tak by to prostě šla omrknout. Což by asi ani nebyl takový problém. Problém je, že až by zkontrolovala koberec, tak by na dalším obzoru mohlo být něco podezřelého…pak by si mohla jít zaběhat s nějakým běžcem, šla by pozdravit nějakého psa…šla by se podívat, co tam ty srnky žerou na zemi, jestli tam nemají něco zajímavého…a pak by s úsměvem přiklusala k paničce s infarktem…
Ona reaguje na povel ať už zastavovací a nebo přivolávací z 90% nebo dnes už se nebojím říct, že je to klidně 95%, je naučená, že pokud zůstanu stát, tak během chvilinky sama přichází ke mně i bez povelu, ale prostě těch 5-10% vlastního názoru je tak obrovský číslo…ono i kdyby to bylo jen 1%, tak to jedno procento bude ve chvíli krizovky, kdy jí člověk bude potřebovat odvolat/přivolat a ona neposlechne. A tady opravdu platí, že pokud přivolání není 100%, tak nemám přivolání. Jako Matěj taky nemá přivolání ještě na 100%, když ho něco zaujme, ale je zastavitelný, což stačí, protože pak je prostor pro to ho v klidu přivolat. Gina je v tu chvíli, kdy si něco zamane, nezastavitelná…
Ph:jen tak btw. 2,5 leta fena velkeho plemene neni dodelana - zmohutnela by i bez kastrace kastrovala jsem skoro 8 lete feny a tem se nestalo nic, uz nemohutnely 😀
ale ta pazravost - to je fakt desive.
No já spíš měla na mysli srovnání s mou předchozí fenou, také kastrovanou v mládí. Velmi podobný typ psa…medvědoid. A jako ta velikost je plus/mínus stejná….cca 72 cm v kohoutku a cca 55-58 kilo….ale pyrenejka je o hodně větčatější chlupatice, tak vypadá podstatně víc narostlá, to není pes, to je opravdu medvědice…jako snaží se maskovat jako pes a štěká…ale to její kroucení…kývání hlavou (nevím jak to popsat), doprovázené mručením a je toho víc, co připomíná medvědí chování…mě neoblbne…
Ph:Tady je to “prouzek kam se podivas” 🙂
Jáko vím, že budu vypadat jako největší ignorant, ale prostě v podobných plemenech se ztrácím….co je toto za plémě ??? (jako soukromně samozřejmě ňuňu ťuťu)
Poněvadž včera jsme takového psa viděli s manželem a prý…co je to za psa?..zeptal se mě manžel jakožto kynologického odborníka v naší rodině…a já říkám “Nevim, já to nepoznám…??”…."Cože?? Ty nevíš co je to za psa??"…tak jsem tak nějak začala pátrach v mých znalostech…co by to asi tak mohlo býti??…no a nakonec čistě teoreticky jsem usoudila, že by se mohlo jednat o cane corzo…ale ruku do ohně bych teda za to nedala ani omylem.
A.D žravost… předchozí fena byla totál žravka před kastrací a po kastraci se nic nezměnilo.
Gina od 8 měsíců totál nežravka. Po kastraci, kterou měla cca ve 2,5 letech se nic nezměnilo, jídlo pořád problém a to jsem ve skrytu duše doufala, že by se to po kastraci mohlo zlepšit. No zlepšilo se to defakto až teď nedávno, kdy jí byly 4 roky… tak teda to úplně nevím jestli je to kastrací. Ne teda že by se z ní stala nějaká žravka, ale už je schopná sníst půl kila masa k večeři, aniž bych to do ní musela nacpat a musela jí krmit z ruky. Nicméně mi připadá, že přibírá že vzduchu, vypadá jak tlustoprd, ale žebra nahmatám v poho a když jí rukou uhladím chlupy, tak pas je vidět taky… ale když na ní člověk kouká, tak má záda jak stůl a zadel, jak štýrský valach. Takže mi teda spíš přijde, že tou kastrací prostě extrémně zmohutněla, než že by byla vysloveně tlustá. To teda hlídám, abychom v případě, že by se začala kulatit, tak abychom zavčasu nasadily dietou.
Na druhou stranu předchozí fena Sára na tom byla z mohutností podobně. Ale prostě jak je Ginuš hódně velká chlupatice, tak mi asi prostě přijde větčatější.
Plaka:Ráda vyřídím. 🙂 Favoritka mu taky umí dát řádnou čočku, ti dva si nemají co vyčítat.
Jinak doufám, že ty palce výše nejsou vyjádřením souhlasu ohledně mytí oken. 😀
Tak s těmi okny buďte v klidu… já nevím jak to máte ostatní ženský, ale jak se takhle na jaře udělá hezky, tak nevím co dřív. Jestli se pustit do zahrady nebo se na to vyprdnout a jít raději se psy. Barák by taky zasloužil velkej úklid. Do toho ještě pofackovat domácnost mámy… vzít jí na nějakou prochajdu, dát si s ní kafíčko, no a do toho práce, nákupy, běžném úklid, vaření. No dřív jsem stíhala vše a to jsem měla na krku děcka, dneska jsou děti dospělé a tak nějak na všechno nemám elán. No a tak ty okna jsou to poslední co řeším. A to jsem si do nich koupila moc hezké dekorace.
No teď má kolegyně týden dovču, takže pojedu v práci 7 dní nonstop. V sobotu už máma hlásila, že jdeme uklízet na hřbitov… tak možná, když se zadaří, tak by to mohlo klapnout příští neděli.
Jako je mi padesát, takže mladá holka, ale přijde mi, že jak jsem léta letoucí jela jak parní lokomotiva, tak to začalo nějak dřít.😴
orionka-2:Je to dlouhé, pusťte si třeba jen pár minut :
https://www.youtube.com/watch?v=IqbwnCSqU9k
To nebyly vločky 🙂)
Tak se chlubte, která jste tam byla !
Já jsem byla poupě😜 a ráda a bavilo mě to. Politiku z nás holek v tom nikdo nehledal.
Jinak byla jsem jiskra, ale nebavilo mě do nich chodit, pak pionýr, ale vlastně jen formalita. Poněvadž do klasickýho pyinýru jsem nechodila. Byl to myslivecký kroužek, pak házená, pak chovatelský kroužek a následně už jsem chodila jen ke koním. V komunistické straně od nás z rodiny nikdy nikdo nebyl, ale nikdy jsem nepocítila, že bychom kvůlivá tomu byli nějak biti, třeba nevzali na školu.
efe:Díky za další zkušenost! Takže tahat se v něm dá 🙂 Mno buď mě zítra něco nadchne osobně v krámě nebo teda asi objednám tenhle.
Jo, obzvlášť když se vodítko přísně ke kroužku co je defakto na zádech.
efe:To je vaše barvička?? 🙂 tak jako proč ne?
A co říkáte na postroj Comfort Plus od 4dox? Ten se mi taky moc líbí…
Postroj mám… za mě dobrý. Nevím jaký tam bude rozdíl v provedení v různých velikostech… my máme xxl. Za mlada … teda za Giny mládí jsem ho používala na připínání stopovačky, když jsem jí to připla k obojku, tak se jí šňůra motala mezi nohama. A tahalo se jí v tom dobře, proto v běžném provozu na vodítku jsem volila obojek. Ten postroj jí nějak evokuje k tahu. Teď nedávno jsem to zkoušela poněvadž má postroj jako pojistku, aby se nevyvlíkla a nevzala čáru. Tak si říkám, že bychom mohly teda chodit jen s postrojem a třeba už to bude lepší, když chůzi na vodítku máme zmáklou. No ale to se nedá.. za chvíli zjistí, že není na obojku a začne tahat.
Edit… jediná chyba, kterou jsem udělala byli, že jsem se nechala zlákat fotkou toho pistroje tyrkysové barvě na dalmatinovi a koupila tyrkys. Hlavou mlátîm o zeď, že jsem nevzala černej.
Navíc vzhledem k tomu, že mám psî holčičku, tak všechny obojky jsme měly růžový a protože jsem nesehnala adekvátní vidítko v růžové, tak má Gina fialový… no a do toho tyrkysovej postroj… no to už fakty neladí…
Leithian:U Vetřelce se skvěle usíná mezi nočníma😁😁😁
No na to mám speciálně vetřelce dvojku. Začátek přetočím, začínàm až když se probouzejí na lodi a po výsadku na planetu, než otevřou vrata do bydliště kolonistů a vlezou dovnitř tak spím….😎
Bodlinka:a pak lidi skuhraj že nemají peníze 😀
Jo tak u mě to sedí, ale teda ne skrzevá ty placené televize, je to asi zbytná věc a hlavně je to věc, která se dá zrušit, kdyzž ty prachy nejsou.
U mě tohle platí u psů… prachy nemám, ale živim dvě chlupatý obludy což je v mém případě minimálně 5tisíc měsíčně a to počítám jen jídlo. No tak to už se v rozpočtu nějakých 159 Kč za voyo fakty ztratí. Za pipety proti klíšťákům, plyšáky a hračky pro Matýska dám měsíčně daleko víc a když k tomu přičtu papání pro venkovní ptactvo…
Mě už jako malé říkali, že jsem televizní maniak a to za komančů dva programy, kde toho moc nedávali asi jak jsem introvertní, tak mi to vyhovovalo víc než být v kolektivu. A tak nějak mně to zůstalo…mám ráda oddechovky, nic pro náročného diváka, chci si při tom odpočnout, no a tak si zapnu Můj přítel Monk, pak juknu na Červenýho trpaslíka a celé to završím filmem Pacific Rim…nebo Venom… nebo nějakou kultovku jako je Vetřelec…prostě něco u čeho nemusím přemýšlet u čeho se nemusím soustředit.
No a když teď o tom přemýšlím, tak zrovna teď bych to viděla na film Jednotka příliš rychlého nasazení…
balu:Datovky jsou pořád dobrovolné…
Pro normální lidi jo-dobrovolné, ale pro podnikatele to povinný tuším je.
Sarah01:Děvčata, ale 159 korun za jeden program, to je přeci drahý jako kráva. 🙄
Takhle….z mého pohledu to na jednu stranu drahý je…jde spíš o to, jak to člověk využije, zda kouká a nebo nekouká. Já VOYO docela využiju. Koukám přes něj na výměny manželek (doufám, že tam ukážou někoho, kdo má doma větší bordel než já😜)…nějakej ten film shlídnem…nebo někdy rozkoukám téměř omylem nějakej přiblblej seriál a pak ho sleduju…hlavně mi to pak jede bez reklam.
Jako my toho platili fakty mraky…2 internetový televize…v obýváku Telly, protože tam máme krabičku od Aplle a ne každá internetová televize na to má apku. Já v ložnici jinou, protože má víc programů než Telly, pak HBO, NETFLIX. DISNEY, VOYO a PRIME video a ještě něco, co už si nepamatuju, jak se to jmenuje, pak si platím PRIMU bez reklam……no a pak přišla bída k Sardullah dom a tak zůstala jedna internetová televize, VOYO, NETFLIX a prima bez reklam.
Největší sranda ovšem je, že jak manžel zrušil HBO a DISNEY, tak nám to defakto už dva měsíce běží, neboť jedni nám to dali jako dárek a druhá platforma zjistila, že máme nějakej přeplatek (ha ha) a tak nám to pustili taky….prostě nás chtějí nalákat zpět.
Fikovnice:Jani a jak to platíš?? Já to platila jednorázově SMSkou a 207,- Kč. Mám Vodafone a každý operátor to má trochu jinak zpoplatněné.
Normálně mi to každý měsíc ztrhnou z účtu. Při registraci jsem zadala číslo karty, tak už to jede automaticky, dokud to nezruším. Já zas nevím, že se dají kupovat nějaké kupony.
Já mám registraci…zřejmě přes https://voyo.nova.cz/ (teda alespoň si to myslím…takové nepodstatný věci nechávám dělat mýho manžela, neb já na to nemám čas a on dřepí u počítače celej den)
Já VOYO platím měsíčně 159,- Kč
Já teda musím za sebe říct (a klepu na dřevo, doufám, že to nezakřiknu), že zdravíčko mi zatím slouží…jen holt už nejsem tak pružná jako dřív…no žádná laňka, dneska už teda Vačičanda (pro neznalé samice mamuta jménem Ellie ve filmu Doba ledová), všechno to jsou zatím drobné bolístky, které se dají zvládnout.
Několikrát do roka děláme babinec se spolužačkami, no a jak to teda není sraz celé třídy včetně našich kluků, tak je to teda děs…půlka se toho prokrafe kdo má jakou nemoc, jaký zdravotní problém, co podstoupila za vyšetření, zákroky, operace, jakou má medikaci….normálně se i stydím pomalu říct, že já jsem ok, to člověku už pomalu přijde společensky nepřijatelné, že je zdravý.
Aluška:Jestli můžu sem - moje druhá vnučka Madison Qinn, 18.3.2024, Whitehorse, Yukon Canada
No tak to moc gratuluju 🌷🌼🌻🌹🌺…malé princezničce přeji hlavně hodně zdravíčka ❤️
Ale je to tedy dálka…já si říkám, jak daleko bydlí moje dcera (45 minut autem) a vůbec si neumím představit, že by bydlela až tákhle daleko v Americe…
kometa:ono se říká, že věk je jen číslo a že člověk je tak starej, jak se cítí
Tak nějak. Onehdá si mi posteskla kamarádka, která má u baráku malou rodinnou stáj s koňmi, že už to není, co to bývalo. Myšleno fyzicky. Je o 15 let mladší než já.
Tak jsem ji “uklidnila”, že lepší to nebude. Protože i já hůř vidím, hůř slyším, hůř se hýbu…
Jo a most jsem udělala naposled v patnácti, stojku na koni asi ve čtyřiceti.
Jo a most jsem udělala naposled v patnácti, stojku na koni asi ve čtyřiceti.
Tak to máme přesně obráceně 😄…stojku na koni naposledy někdy v patnácti a most tak v těch čtyřiceti….
orionka-2:🙂)
Nebo to není moc veselé ?
No tak to je svatá pravda… já nejsem moc pohybově nadaná, jediné, čím jsem snad mohla trochu “machrovat” bylo, že jsem udělala most ze stoje, to spousta lidí neumí. Teda ještě stojku ze sedla na koni u hlavy koně, ale to se blbě předvádí, když jsem neměla toho koně. No ten most už jsem nepředváděla hódně dlouho… možná už to bude i deset let… most bych možná ještě udělala, ale už bych se určo nezvedla.
Asi takhle… ono se říká, že věk je jen číslo a že člověk je tak starej, jak se cítí a podobný řečičky, ale v reálu se sice můžu cítit jako dvacítka, ale tělo mě rychle vrátí do reality. No a teda vůbec to není vtipný 🤪