Odpověď na příspěvek uživatele orionka-2 z 29.03.2024, 09:30:16
No tak zaplať pánbůh, že jsem generace X…se kterou se nikdo moc necrcal. A tak jsme asi takoví zocelenější. Že si řekneme…bóže, aby se ti mladí nezbláznili, vždyť oni se hroutí z každé maličkosti…a nám to opravdu přijde jako banalita a maličkost…
Nemohla jsem se hroutit z toho, že mi někdo pošle nevyžádanou explicitní sexuální fotografii…protože mě kdyby chtěl někdo poslat nevyžádanou sexuální fotku, tak by to musel vyfotit foťákem na film, ten vyvolat, vyrobit foto, dát do obálky, koupit známku a zjistit si mojí adresu, kam to poslat…
Sociální sítě nebyly…takže informace se šířily ústně a nebo telefonicky..ale žádné sms, pěkně se muselo do aparátu mluvit. Asi mi přijde, že tím, že jsme neměli počítače, konzole a pod. ..televize většina lidí ju, ale tam dávali povětšinou prdlajs, tak jsme víc lítali po venku a byli jsme tedy asi lépe socializovaní, museli jsme umět komunikovat napřímo.
A co mi přijde asi nejvíc, že mezi dětmi nebyly tak markantní rozdíly…jako jasně, někteří byli víc oblečení z tuzexu, někteří to kompenzovali oblečením, které nakoupili v Maďarsku….ale celkově to nebylo ták do očí bijící. Někdo měl walkmana…ale defakto všicí jsme měli stejnou značku, protože jiný se za komančů sehnat nedal…akorát se to lišilo barvou…a solidárně jsme půjčovali těm, kteří žádnej walkman neměli…akorát teda s požadavkem, že nám pak koupí baterky a pokud ne, tak hlavně NEPŘETÁČET.
Prostě, že jsme jako děcka nedělali nějaký rozdíly…já jsem dítě bohatých rodičů a ty jsi socka, ale spíš to bylo o tom, jestli je dotyčnej kámoš a nebo jestli je to “debil”.
Jako jasně…dneska jsou ty možnosti někde jinde…dneska by naše generace mohla říct…na co vy si stěžujete, můžete cestovat, kam se vám zachce, můžete studovat v zahraničí…a ty technologie, co všechno je možné, to jsme si za mlada ani neuměli představit a žijete v demokracii…..ale stejně jsem teda ráda, že jsem vyrostla ve své době, teď mi to přijde šílený…jak můj syn rádoby vtipně říká “no jo…máma se narodila ve století páry..” (no neměla jsem mu vykládat, že když jsem byla malá, tak běžně jezdily parní lokomotivy a ne jako dnes, že je to atrakce)…