Tenurri: Já myslela, že pro všechny pancéřníčky to je moc malé akvárium, tím, že jsou většinou plaší a rádi ve více kusech. Ten Otík byla alternativa do malého akvárka.
Ale je pravda, že já rybky moc nestudovala, tím, že tam chci beťáka, tak se většina živočichů tak nějak eliminovala sama.
Japonica krevety jsou už větší a taky prý náročnější.
Pořídit hezkou zdravou bettu taky nebude jen tak. Buď zkusím nějaké zoo trhy, sehnat chovatele v okolí, nebo se domluvím s bývalou kolegyni, kdy budou mít závoz do zverimexu a přijedu si pro něj hned než je stihnou vystavit…Ale na to je ještě spousta času.
Dno mam vybrané INVITAL DeepBasis pro rostliny a na to Rataj Volcano Black dva druhy zrnitosti, protože kobercovky potřebujou prý menší “kamínky” a stonkovky zase větší. Dozadu půjde černá tapeta.
Já fakty nechci dělat chytrou a nechci tady plácat nějaký nesmysly…ale mám pocit, že zrovna ty kobercovky patří k těm náročnějším rostlinkám.
Dno nevím…já používám černý písek, do menších akvárií dávám menší frakci, přijde mi, že to tam vypadá lépe. Vzhledem k tomu, že akvárko má nějakých 37 litrů objem, tak to dno asi nemůžu mít extrémě vysoké…tak i ty stonkovky se nepopo s menší frakcí.
Takže jestli můžu radu ne zkušeného akvaristy, ale letitého majitele akvárií…tak já opravdu do čerstvě založeného akvárka nacpu “plevel” tak, abych osadila velkou část dna…třeba 80%…většinou použiju hygrophylu polyspermu a nějakej růžkatec jako plovoučku…jako plovoucí se můžou dát i pistie, ale ta potvora se musí hlídat, aby nezarostla celou hladinu, protože beťák potřebuje přístup k hladině…no a až je to zaběhlé a vše funguje…rostliny rostou, zákaly se nekonají, nekoná se invaze řas, tak pak teprve upravuju k obrazu svému…postupně nasadím rostlinstvo jaké si představuju a na místo, kde bych ho chtěla mít. Asi se to dá dělat i jinak, ale já mám tohle vyzkoušené jako sázku na jistotu.
Taky zkraje světlo zapínám třeba jen na 5 hodin denně a postupně přidávám. Do čerstváčku hodím hrstičku šneků levatek a nebo okružáků a teda já patřím k akvaristům, kteří u čerstvě založeného akvária mění ⅓ vody denně jako prevenci proti řasám a postupně snižuju frekvenci až na výměnu ⅓ vody jednou týdně…u skalárů měním až polovinu vody týdně.
S beťákama a krevetkama nemám zkušenost, protože pro ryby co mám já by byly kreventky tak max drahá svačinka…bettu jsem nikdy neměla.
Hlavně klid a nic neuspěchat…ryby bych dala postupně nejdřív po 3 týdnech…nebo raději po měsíci, kdy už akvárko běží. Jinak si myslím, že pokud hlavním obyvatelem bude beťák, tak se k němu parta 8 minipancéřníčků klíďo vejde. Pokud budete opravdu chtít ty otíky…nevím kde je budete kupovat, tak koukejte, jestli nemají propadlá bříška, slepené ploutvičky a nejsou apatičtí.Navíc i ti otíci by měli být v hejníčku…
Jako roztomiloučcí jsou i pandičky, ale s betou v akvárku by jim nevyhovovala moc teplá vodička.
Jinak teda musím moc pochválit objem akvárka pro bettu…konečně člověk, co se nesnaží betu nacpat do “flašky od okurek"