Ono myslím, že obecně máme problém my lidi…jakože chceme dopřát svému psu to, co ho baví…no a když ho baví lítat široko daleko kolem nás, tak máme pocit, že když mu to nedopřejeme, tak ho chudinku ochuzujeme o jeho zábavu…jenže ani my lidi si nemůžeme dělat co chceme…máme v životě omezení, povinnosti, které se nám možná moc nelíbí, ale žijeme ve společnosti ostatních lidí a tak musíme nebo resp. měli bychom dodržovat nějaká pravidla. Ani ve smečce si dle mého nemůže každej dělat co chce. Nevládne tam anarchie. A psi jako smečková zvířata by s tím tudíž neměli mít problém, že mají nastavená nějaká pravidla a omezení.
Druhá věc je, že když si pořídím psa, tak si pořizuji takového, který tak nějak nejvíc vyhovuje mému stylu života, mojí nátuře, temperamentu, abychom byli oba v tom soužití spokojení. Jasně, můžeme sáhnout tzv. vedle, může nám osud přihrát pejska, který není úplně kompatibilní s naší představou…ale potom nezbývá nic jiného, než prostě ten styl života upravit a přizpůsobit potřebám psa…a pokud mu nejsme schopni nabídnout práci, ke které byl “stvořen”, tak mu prostě musíme nabídnout adekvátní vyžití.
Mě to nebaví…nebaví mě se psem cvičit, vymýšlet mu nějakou činnost…a taky z toho důvodu jsem si už nepořizovala dalšího německého ovčouna a to i přesto, že moje feňule byla jedním slovem dokonalá, ale….ale byly to dva roky intenzivní práce.
Mám pyrenejku, jejíž pracovní náplní je hlídat jako oko v hlavě svoje svěřence a když jsou její svěřenci dle jejího názoru v bezpečí a nic nehrozí, tak využije každý okamžik k tomu, že bude šetřit energií, aby jí nechyběla, až přijde zlý vlk, tak to má v sobě zakódované…super…když si panička usmyslí, že si udělá “pelíškovej den”, tak fena se klíďo bude válet se mnou celej den na gauči. Mám ale i berňuchu, který i když není pes, kterého bych označila za akčního a válet se vydrží, tak ale ne celej den, protože se prostě nudí. Z mého pohledu berňuši nevyžadují žádnou konkrétní činnost a ani nevynikají žádnou speciální vlastností…asi bych je označila jako univerzální asistentku. Tomu psu je jedno, co se bude dělat, bude všechno dělat rád s nadšením a snaživě…je mu šumák, jestli zvednu zadel a půjdu s ním cvičit poslušnost, hrát si nebo jestli zvednu zadel a půjdu uklízet. Asistuje u všeho…a teda z úklidu a nebo práce na zahradě je potom víc vyřízenej než z nějakého cvičení a nebo z prochajdy. I venku na prochajdě s ním víc komunikuju, dávám víc povelů, než by bylo vysloveně provozně nutné a to jen proto, že on rád spolupracuje a má radost, když já mám radost, že je to takovej šikovnej pejsek a chválím…na rozdíl od pyrenejky, která na povely reaguje ve stylu “co zase…🙄” a neváhá mi dát svým výrazem najevo, že jí tím vlastně obtěžuju a nějakou pochvalu si prý taky můžu strčit za klobouk.…
Můj berňucha je snaživý vzorňák a přivolání má, ale ani jeho nenechávám lítat daleko ode mne a kde nemám široko daleko přehled, tak už vůbec ne…máme povel “pojď s námi” a to znamená, že sice má volnou zábavu, ale bude se pohybovat v mojí blízkosti….na nějakých 50 metrů může zapomenout a to i přesto, že není lovec a i když vystartuje za srnou a nebo za bažantem, protože vyběhli pár metrů od nás, tak ho povelem stopnu, přivolám…pokud to podchytím ve stádiu, kdy ještě nevyběhl, tak stačí říct “Matý NE” a on si zvířete přestane všímat. Pyrenejka zvěř nehoní resp. nemá lovecké tendence…ta se v takových případech otočí na mě s výrazem “tvl…viděla jsi to?”…já řeknu “jo..srnka (bažant)” a ona si zase hledí svého. Pyrenejka má jinou “úchylku”…když se rozhodne, že je nutné zkontrolovat křovíčko na obzoru, tak odkluše do západu slunce…co na tom, že tam na mě počká nebo že jí s jazykem na vestě (jak za ní běžím) potkám, jak kluše zpátky ke mně…prostě nepřijdeš VŽDYCKY A IHNED, tak máš Smolíčka pacholíčka a budeš prostě chodit na šňůře.
Osobně bych s fenou zadavatelky zkusila dělat stopy, když to psí holku baví, no tak jí to dopřeju, ale řízeně…no a pokud by jí bavilo honit ty zajíce, tak nikde není psáno, že časem nemůže zkusit třeba coursing. Ale nyní s ročním pubescentem? Prostě šňůru a pěkně trénovat poslušnost…zaměřit se venku na přivolání, na zastavení psa a trénovat sebeovládání psa…myslím, že právě ta šňůra naučí psa pohybovat se v určitém rádiusu, daném délkou šňůry, kolem paničky. A snažit se na prochajdách zaměstnat hlavinku.