Aktuálně: 3 523 inzerátů216 917 diskuzních příspěvků18 331 uživatelů

Příspěvky uživatele

Sardullah

Sardullah
Sardullah 15.12.2024, 20:30:16 xxx.xxx.221.216
Kilian:

…já bych se také s dovolením přidala…..

.

Píšu si Kelišovi😇

Sardullah
Sardullah 15.12.2024, 20:19:56 xxx.xxx.221.216
kometa:

Kometa není proti. Jenom jestli si to bude pamatovat.🙂

Teď jsem zrovna chtěla napsat to samý…doufám, že si to budu pamatovat…kometu si teda píšu do mýho debilníčku…jistota je jistota😉

Sardullah
Sardullah 15.12.2024, 20:11:30 xxx.xxx.221.216

Takže, abych to shrnula…s kým si tady tedy můžu tykat s jeho dovolením? Co jsem tak pochytila v příspěvcích, kdo by byl svolný si se mnou tykat…tak prosím potvrďte…pokud by se chtěl ještě někdo přidat, koho jsem nejmenovala, tak nejsem proti…

Sarah01

Dája

Bobca

kometa

možná Bambule?

Stelle…tak ta mi samo domo může tykat taky😉

Sardullah
Sardullah 15.12.2024, 00:12:25 xxx.xxx.221.216

Stejně s tím tykáním/ vykáním je to zvláštní… když mi ve hře někdo napsal a nebo já jemu, tak automaticky tykání… v chatu taky… v klanu jsem byla s klukama o dost mladšíma… manžel mi ze srandy přezdíval “ matka pluku” a tykání z jejich strany nebylo nic neuctivého, naopak by mi přišlo divný, když by mi vykali.

Tady by mě zase vůbec nenapadlo každýmu bez vyzvání tykat… by mi to z mé strany přišlo jako drzost.

Je to stejně divný, když je člověk mladej, student, tak ho ani nenapadne když oslovuje vrstevníka, aby mu vykal a pak se to někde zvrtne a tady máš… vítej do dospělého života a pěkně vykat.

Můj syn byl naprosto vykolejenej z toho, když ho děcko v baráku pozdravilo místo “ahoj”… “dobrý den” mi říká”tak už jsem oficiálně starej”

No já si naopak přijdu děsně stará, když nabídnu novýmu o dost mladšímu kolegovi tykání, neboť jsme si v práci vždycky tykali a mně to vykání tudíž nejde přes pysk a vidím, že s tím má minimálně nějakou dobu problém mi tykat… to si pak říkám “ no holka, nediv se, už si holt stará bába… a bude hůř”.

Sardullah
Sardullah 14.12.2024, 23:47:31 xxx.xxx.221.216
Kilian:

Zdravím, tak dneska definitivně ukončil Keliš letošní sezónu a po čtyřech zkouškách získal první místo na svém jediném letošnim závodě na našem cvičáku a to na  Memoriálu Stanislava Skály v kategorii dle ZZO1 s 93 body.

Obrázek Obrázek Obrázek

Kelíšku… teta Sardullah je tak pyšná. Náš šikovnej malej chlapeček opět na nejvyšším stupínku poráží své veliké psí kolegy❤️

Sardullah
Sardullah 14.12.2024, 21:13:56 xxx.xxx.221.216

A ke Stelle….pokud Megí napíše, že avízovaný věk souhlasí, tak to beru jako fakt…v tomto Megí věřím.

Sardullah
Sardullah 14.12.2024, 21:12:53 xxx.xxx.221.216

A ještě k tomu tykání/vykání….já se vůbec neurazím, když mi kdokoliv bude tykat…když jsem hrála hry, tak jsem se s vykáním nesetkala…tady respektuji vykání a tykání po domluvě.

Takže kdo mi chce tykat tykejte, kdo mi chce vykat vykejte. Někdy mi přijde, že mnohé z nás se “známe” léta, ještě z fauny a vlastně si říkám, že jsme si ještě nepotykaly nějak hromadně…

Sardullah
Sardullah 14.12.2024, 21:03:32 xxx.xxx.221.216
Varaxi:

Manžel radí, abyste zajela na Shellku, že je to nejjednodušší.

Kupte program, který si přejete, jsou 4, ten 4. je fajn v tom, že si můžete auto předmýt vapkou, má i mytí podvozku a voskování.

Přijedete k mycímu boxu, naskenujete účtenku, otevřou se dveře. S vytáhnutými okénky, sklopenými zrcátky a případně odmontovanou anténou zajedete mezi kolejnice na podlaze a musíte jet tak dopředu, dokud se Vám neukáže značka STOP. Vypněte motor.

Jakmile zastavíte na správném místě, myčka se sama po pár vteřinách sama spustí. Po umytí se otrvřou dveře před Vámi a můžete odjet.

Na youtube jsou návody na jiné myčky.

No tak zrovna na shell jsem vypadala jak největší pitomec…jasně naskenujte účtenku…tak já tam s ní šmrdlám kolem toho místa, kde to bylo napsaný a nakonec zjistím, že se to musí strčit dovnitř toho otvoru.

Jinak automatický myčky jsou většinou na jedno brďo…buď se musí naskenovat nějakej kód a nebo zadat číselnej kód na klávesnici….eventuelně po načtení nebo naťukání potvrdit začátek programu…poté se buď otevřou dveřka, pokud jsou zavřené, pokud ne, tak najedeme rovnou…a najíždíme dovnitř, kde se pak rozsvěcují symboly, jestli stojíme s autem správně a nebo ne…když stojíme s autem správně.. tak se spustí mytí…

¨Doporučuju sklopit zrcátka a případně odšroubovat anténu…mě se s tím teda nestalo nic ani když jsem zapomněla, ale kdyby se stalo, tak to je vina zákazníka.

Sardullah
Sardullah 14.12.2024, 20:50:03 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 14.12.2024, 20:38:50

Fotky ůžasný jako vždycky….u fotek, kde je Yoda tak nějak ve skoku směrem k vaší osobě to vždycky vypadá, že v dalším okamžiku musíte nutně skončit převálcovaná…ale vzhledem k tomu, že jste furt celá, tak to evidentně vždycky ukočíruje a paničku nezmasakruje😇

Sardullah
Sardullah 13.12.2024, 22:16:27 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 13.12.2024, 20:27:21

Když slyším slovo “betárium” tak bych vraždila, protože prodávaná betária mají pidi objemy a v běžných lidech to vyvolává dojem, že to je to pravé ořechové do čeho šoupnout beťáka.

Tak co si budem…akvarijní rybičky jsou obecně defakto spotřební zboží a personál v obchodech s rybičkama tomu dost napomáhá…tedy čest vyjímkám a slušným akvaristikám…jasně že přijde rodinka a odchází komplet vybavená nejen akvarijním setem, ale hezkými barevnými kamínky, umělýma kytkama, taškou zázračných vodiček a pytlíky s rybkama, každý pes jiná ves taková rybí polívka v nevhodných počtech do nevhodného objemu…však ony ty ryby během tří týdnů pochcípaj a rodinka si přijde pro nový. Jako já asi nejsem ten pravej zákazník, když skaláry nakoupím jednou za 8 let…tetry dle životnosti dle druhu třeba jednou za 4 roky…to není žádnej kšeft…navíc nekoupím ani žádnou zázračnou vodičku.

No a bety jsou na vrcholu toho spotřebního artiklu…

Už se těším na fotečku….betího “domečku”

Sardullah
Sardullah 13.12.2024, 21:54:23 xxx.xxx.221.216

se zvukem jsou ta videa lepší…..sice se tam nic neříká, ale dokresluje to hezky…je to všechno “normální pes vs husky”…škoda, že někdo nenatočil něco takovýho s pyrenejcema, ale to by bylo asi víc statický…

https://www.facebook.com/reel/904075055018929

https://www.facebook.com/reel/1723570495108091

https://www.facebook.com/reel/1066419074969461

https://www.facebook.com/reel/598486949511486

https://www.facebook.com/reel/1316979392795212 …tak tohle je jak naše Ginuš

https://www.facebook.com/reel/1633357497248399

https://www.facebook.com/reel/27879149725032634

Sardullah
Sardullah 13.12.2024, 19:46:06 xxx.xxx.221.216

Mně odchází po pěti letech kolegyně….nabrala jsem novou, vydržela asi tři týdny a dala mi výpověď ve zkušební době…takže 3 týdny práce se zaučováním přišly vniveč. Takže teď budu vybírat další kandidátku, ale vzhledem k tomu, že se blíží vánoční svátky, mezi svátkama děláme inventury, tak jí do konce prosince zaučit nestihnu a od ledna už bude moje stávající kolegyně pryč, tak si to střihnu nonstop a budu doufat, že po dalším měsíci mi neuteče i ta další.

Teprve teď, když jsem zaučovala novou kolegyni jsme zjistila, kolik informací jí musím nacpat do hlavy…člověk to dělá už automaticky, ale když se mám podělit o svůj balíček vědomostí, tak je toho strašně moc…alespoň mě to tak přijde….takže potřebuju někoho chápavýho s mozkem….chjo chjo

Sardullah
Sardullah 13.12.2024, 19:38:21 xxx.xxx.221.216
Tenurri:

Já myslela, že pro všechny pancéřníčky to je moc malé akvárium, tím, že jsou většinou plaší a rádi ve více kusech. Ten Otík byla alternativa do malého akvárka. 
Ale je pravda, že já rybky moc nestudovala, tím, že tam chci beťáka, tak se většina živočichů tak nějak eliminovala sama.

Japonica krevety jsou už větší a taky prý náročnější. 

Pořídit hezkou zdravou bettu taky nebude jen tak. Buď zkusím nějaké zoo trhy, sehnat chovatele v okolí, nebo se domluvím s bývalou kolegyni, kdy budou mít závoz do zverimexu a přijedu si pro něj hned než je stihnou vystavit…Ale na to je ještě spousta času. 

Dno mam vybrané INVITAL DeepBasis pro rostliny a na to Rataj Volcano Black dva druhy zrnitosti, protože kobercovky potřebujou prý menší “kamínky” a stonkovky zase větší. Dozadu půjde černá tapeta.

Já fakty nechci dělat chytrou a nechci tady plácat nějaký nesmysly…ale mám pocit, že zrovna ty kobercovky patří k těm náročnějším rostlinkám.

Dno nevím…já používám černý písek, do menších akvárií dávám menší frakci, přijde mi, že to tam vypadá lépe. Vzhledem k tomu, že akvárko má nějakých 37 litrů objem, tak to dno asi nemůžu mít extrémě vysoké…tak i ty stonkovky se nepopo s menší frakcí.

Takže jestli můžu radu ne zkušeného akvaristy, ale letitého majitele akvárií…tak já opravdu do čerstvě založeného akvárka nacpu “plevel” tak, abych osadila velkou část dna…třeba 80%…většinou použiju hygrophylu polyspermu a nějakej růžkatec jako plovoučku…jako plovoucí se můžou dát i pistie, ale ta potvora se musí hlídat, aby nezarostla celou hladinu, protože beťák potřebuje přístup k hladině…no a až je to zaběhlé a vše funguje…rostliny rostou, zákaly se nekonají, nekoná se invaze řas, tak pak teprve upravuju k obrazu svému…postupně nasadím rostlinstvo jaké si představuju a na místo, kde bych ho chtěla mít. Asi se to dá dělat i jinak, ale já mám tohle vyzkoušené jako sázku na jistotu.

Taky zkraje světlo zapínám třeba jen na 5 hodin denně a postupně přidávám. Do čerstváčku hodím hrstičku šneků levatek a nebo okružáků a teda já patřím k akvaristům, kteří u čerstvě založeného akvária mění ⅓ vody denně jako prevenci proti řasám a postupně snižuju frekvenci až na výměnu ⅓ vody jednou týdně…u skalárů měním až polovinu vody týdně.

S beťákama a krevetkama nemám zkušenost, protože pro ryby co mám já by byly kreventky tak max drahá svačinka…bettu jsem nikdy neměla.

Hlavně klid a nic neuspěchat…ryby bych dala postupně nejdřív po 3 týdnech…nebo raději po měsíci, kdy už akvárko běží. Jinak si myslím, že pokud hlavním obyvatelem bude beťák, tak se k němu parta 8 minipancéřníčků klíďo vejde. Pokud budete opravdu chtít ty otíky…nevím kde je budete kupovat, tak koukejte, jestli nemají propadlá bříška, slepené ploutvičky a nejsou apatičtí.Navíc i ti otíci by měli být v hejníčku…

Jako roztomiloučcí jsou i pandičky, ale s betou v akvárku by jim nevyhovovala moc teplá vodička.

Jinak teda musím moc pochválit objem akvárka pro bettu…konečně člověk, co se nesnaží betu nacpat do “flašky od okurek"

Sardullah
Sardullah 13.12.2024, 18:19:51 xxx.xxx.221.216

Hlavně pěkně v klidu nechat akvárko zaběhout…ideálně tmavý dno a zastíněnou hladinu.

S rostlinkama bych si nedělala asi takovou hlavu…ono defakto stačí nějakej růžkatec …nebo egerie, ono se to rozroste, povyroste to až tak, že bude splývat na hladině. Když je toho moc, tak se to vytáhne, utrhne se tomu spodek rostliny na potřebnou délku a jede se dál. Navíc v těchto jemnolistých rostlinách možná budou mít šanci i krevetky. Ty teda nevím, jestli si beťák nedá k obědu…zkušenost nemám, možná pořídit větší druh Caridina japonica…ale zas nejsou tak pěkně barevně vyvedený. Otíky bych nekupovala. On je to většinou import a může být ve špatné kondici už při nákupu…je docela velký procento úhynu…radči bych volila třeba pancéřníčka malého…nějaký hejníčko klidně 8 kousků, když bude spolubydla jen ta betta.

Ty Clithony bych do akvárka dala až nějak později…moje zkušenost je, že jsou takový složitější na okrmování…stejně jako neritiny. Ono to hezky papá řasu a odumřelé rostlinky, ale když v akvárku je této potravy pomálu, tak je to na pytel, s dokrmováním nějakými spešl tabletami může být problém…obyč. šněk třeba okružák nebo levatka sice neudělají tolik parády, ale je to armáda pomocníků a člověk si nemusí dělat hlavu, že by neměli co jíst…klidně zpucnou i jídlo pro ryby, co spadne na dno…

Sardullah
Sardullah 13.12.2024, 15:12:02 xxx.xxx.221.216

Ono to osvětlení v setovkách je většinou dostatečný na běžný méně náročný rostlinstvo.

Já se v těch watech blbě orientuju…resp. ještě když je to zářivka, tak mám jakous takous představu, u LED osvětlení…tak to udělá stejně muziky za méně watů.

Když vezmu, že běžná, ne moc náročná  rostlina obecně uváděno, že by mělo být  50 watů/ 100 litrů, ty hodně nenáročné poberou i 30. 

Já nejsem žádnej rostlinkář….mám jen nenáročný rostliny…při zakládání akva, tak nacpu plevelu hromadu a pak vidím co jak prosperuje v té které konkrétní nádrži a u toho zůstanu, tak mám třeba v akvárku jenom dva druhy rostlin. A teda ty nenáročný rostou i v akváriích bez techniky, bez osvětlení, stačí, když nejsou zastrčený někde v tmavém koutě,

Jen k tomu anubiasu…ten většinou světlo nemá úplně rád. Často se stane, že když je pod přímým světlem, tak na něm roste řasa…potom je dobrý ho něčím zastínit. 

To osvětlení určitě bude stačit na běžný rostlinstvo jako jsou hygrophyly, bacopy, echinodory, valisnerie, ceratopherisy, cryptocoryny,Hydrocotyle, egerie…a určitě jsem na bambilion dalších zapomněla. Náročný jsou hlavně červený rostliny…třeba plevuňky vypadají úžasně, ale ty už nerostou úplně za každých podmínek.

Sardullah
Sardullah 13.12.2024, 14:44:21 xxx.xxx.221.216

Já taky školím novou kolegyni…po pěti letech mi odchází fakturantka. V listopadu jsem nabrala novou a po třech týdnech zaučování mi oznámila, že končí. Takže super…jo jasně naberu další, ale vzhledem k tom, že je půlka prosince, vánoce, tak už jí zaučit nestihnu a od ledna si to teda střihnu nonstop, protože to už tam odcházející kolegyně nebude. Takže vyhlídky na leden jsou ponuré…a to budu doufat, že mi ta další s tím zase třeba po měsíci nesekne ve zkušební době.

Sardullah
Sardullah 13.12.2024, 09:23:25 xxx.xxx.221.216

No tak si počkáme, jak dopadnou ty…. ani nemám slov, jak pojmenovat osoby bez špetky empatie k živému tvorovy… jak je náš soudní systém potrestá… protože pokud se tase nic nestane, pokud na takový lidi zase jen uděláme ty ty ty… podmínka a zákaz chovu na pár let, tak to je pro mě jak kdybychom říkali, že se vlastně nic hroznýho nestalo a takovou zprávu pak posíláme ostatním množitelům. 

Hlavně bych jim nechala zaplatit všechny náklady, které s odebranými psy byly a natvrdo do basy. Ale bojím se, že to zase nedopadne. Že co se týče týrání zvířat, tak nějaké zákony by byly, ale stejně soudy nokoho z mého pohledu nepotrestají dostatečně.

Sardullah
Sardullah 12.12.2024, 17:10:19 xxx.xxx.221.216

Jsem člověk, který nezvládá hádanky, hlavolamy, pokud by zkusil únikovku, tak by ho museli vysvobodit, kdysi jsem zkoušela i RPG hry, ale daleko jsem se nedostala…takže já určitě nebudu vítěz hádací hry “kdo je Stelle”.

No tak já si teda počkám, až to tady někdo z detektivů rozčísne…

Upřímně ale rovnou říkám, že jestli je Stelle někdo ze zdejších známých, tak teda budu hodně zklamaná, že něco takovýho dotyčný udělal.