Aktuálně: 3 733 inzerátů210 789 diskuzních příspěvků18 258 uživatelů

Příspěvky uživatele

Sardullah

Sardullah
Sardullah 22.08.2024, 06:44:11 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lenocka z 22.08.2024, 01:03:24

No jako kavkazanda Jessi, než šla do nového domova, tak měla přivolání na první dobrou… stačilo nadšeně zavolat” hopí, hopí” odvolatelná od čehokoliv… samozřejmě třeba by se to změnilo, sle ona byla úplně jiná než Gina. Ta už byla nevypustitelná v 5ti měsících.

A s těmi rozdílnými povahami, to je fakt… Gina má dvě sestry. Obě byly ve štěněcím věku kontaktní k cizím lidem… jednu si brali už s tím, že chtějí dělat canisku a Gina, absóutně nekontaktní štěně.

Já si i myslím, že možná, kdyby Gina byla trochu jiná povaha… tak by to šlo. .. to chození na volno…

Sardullah
Sardullah 22.08.2024, 06:44:07 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lenocka z 22.08.2024, 01:03:24

No jako kavkazanda Jessi, než šla do nového domova, tak měla přivolání na první dobrou… stačilo nadšeně zavolat” hopí, hopí” odvolatelná od čehokoliv… samozřejmě třeba by se to změnilo, sle ona byla úplně jiná než Gina. Ta už byla nevypustitelná v 5ti měsících.

A s těmi rozdílnými povahami, to je fakt… Gina má dvě sestry. Obě byly ve štěněcím věku kontaktní k cizím lidem… jednu si brali už s tím, že chtějí dělat canisku a Gina, absóutně nekontaktní štěně.

Já si i myslím, že možná, kdyby Gina byla trochu jiná povaha… tak by to šlo. .. to chození na volno…

Sardullah
Sardullah 21.08.2024, 22:42:54 xxx.xxx.221.216
assil:

No já teď vyhazuju nějaký starý knížky a v knížce o Velké Pardubické myslím je dokonce i malá gramodeska, nepoužitá, tak vůbec netuším, co na ní může být. 😀

Kdo by to dneska chtěl, že jo, když gramec je už tak asi akorát v muzeu. 😀

Gramec má dneska spousta lidí… desky se vyrábějí taky pořád. Já si gramec koupila asi před třemi lety a jdu na jistotu pro desky a desky tam nebyly, nenašla jsem je, Mám obavu, že při stěhování zůstaly v bývalém bydlišti.

Sardullah
Sardullah 21.08.2024, 22:37:26 xxx.xxx.221.216
Fikovnice:

Jen takový “technický” dotaz: Jani, nemůžeš “její pastevkyňu” (úžasný výraz 🙂) pustit ani tam, kde se to může a široko daleko nikdo není? Nechceš něco riskovat? Nebo jaký je vlastně důvod?

Řeknu to asi takhle…. pokud bych měla jistotu, že nepotkáme člověka nebo psa a jsme daleko předaleko od silnice, tak bych jí pustila klidně. Vůbec nemám strach, že by se nevrátila. Ale ona má moc velkej rádius pohybu a pokud se rozhodne, že někam půjde, tak nereaguje na přivolání , ani na povel čekej a to má tenhle povel na šňůře zvládnutý na 100%. Prostě odkluše do západu slunce… to že pak na mě někde počká a nebo jí po maratónským běhu za ní potkám, jak se vrací, nic nemění na tom, že v tu chvíli nebyla pod mým vlivem, dozorem. Přivolání má tak na 90%, v krizovce by neposlechla a tudíž to vyjde na stejno, jako kdyby přivolání neměla vůbec. Tudíž vypustit na volno nelze. A to vůbec nemluvím o tom, že je to pastevec a že by nedej bože něco vyhodnotila jako ohrožení.

Ale když se odstěhujeme někam do americké prérie, mongolské stepi… tak vodítko nebudu potřebovat.😂

Sardullah
Sardullah 21.08.2024, 16:59:39 xxx.xxx.189.104
Buggyra:

Berňák mě taky napadl, jenže hodně záleží na povaze, kolegyně ho má, a celé dny trávívá ten její na zahradě a jde se podívat domů jen když se něco vaří. Zato tady Sardul berňák je socka a potřebuje se furt šmrdlat okolo. Berňák kolegyně si obejde přesně to svoje vycházkové kolečko, max. kolegyni odvleče padesát metrů z cesty na něco, na co se musí nutně podívat, a pak kouká, aby se vrátil zase za plot na ten svůj pahorek střežit salaš, přesně jako Gina, a pak kolegyni zase nemusí den nebo dva vidět.

No a je velkej a těžkej, 30 váží jen ty chlupy na něm.

Jako vůbec si neumím představit, že by náš Maťul byl venkovní pes, řekla bych, že má docela kliku, že si ho nikdo jako venkovního psa nekoupil, že jsme si ho koupili my…on na zahradě netráví skorem žádný čas…pokud teda nejsem venku já. Někdy tam vydrží chvilku s Ginou, ale jinak chce být s námi uvnitř. 

A jako upřímně ani ta pastevecká potvora se s pobytem venku na zahradě, pokud tam nejsem já, rozhodně nepřetrhne a mám jí nakýblovanou doma. Ale když jí to popadne, tak je schopná tam býti i podstatnou část dne (ale to je teda několikrát do roka)…to je u berňuchy sci-fi.

Takže já třeba zásadně do takových podmínek berňáka ani nenavrhuju…poněvadž, co když zrovna ten vybraný jedinec bude “pes domácí” a sám na zahradě bude smutnej.

Teda obecně pokud se jedná to “přes den na zahradě” a je to po dobu pobytu v práci a pak pes je s rodinou, tak je to asi šumák…jestli má chrápat doma nebo venku….ale jestli to je opravdu, že ho vezmeme domů jen na spaní někam do chodby a podobně, tak s tím mám prostě problém. To už potom raději zvážit, jestli neuvažovat o dvou psech.

Navíc určitě nesplňuje požadavky na velikost…myslím, že zadavatelka si představuje něco menšího.

Sardullah
Sardullah 21.08.2024, 14:38:34 xxx.xxx.189.104

Procházkování s pastevcem….tak já za prvé určo problém pro některé lidi, neboť mojí pastevkyňu nelze pustit na volno. No a jinak na žádné výletování by to fakt nebylo…protože jak si “vyřídí” svoje, tak už čučí, abychom šly dom.  Jak nejdem, tak totál zpruzelej pes, kterého táhnu za sebou jak kozu. 

Jako někoho by napadlo, že není v kondici, že prostě víc nemůže…no tak to teda řeknu, že v lese jí kondice klesne na nulu asi tak po pěti minutách.

Takže pokud je pro někoho ideál prochajda kolem louky, v parku, po cyklostezce, zoo…trasa kolem 5ti kilometrů, tak naše čuba je ideál. Nemusím nic vymýšlet…já se kochám, ona čenichá…

Na každou procházku se omega těší, ale nesmí to být na moc dlouho a nesmí se začít nudit. Jako tohle jsem taky s žádným psem předtím nezažila. A tak nakonec je mi to šumák…tak chodíme kratší trasy, tak hoďku, hoďku půl… 

To co jsem procházkovala s berberama, třeba 3-4 hoďky, tak to je s Ginou sci-fi. 

Naopak berňák je procházkovej typ….toho to prostě baví a půjde kamkoliv a rád a dokud by nepadl vysílením, tak půjde a bude mít dobrou náladu a bude si to užívat a bude vytlemenej.

Sardullah
Sardullah 21.08.2024, 14:18:05 xxx.xxx.189.104
efe:

A třeba Maffina je malá generálka a vrchní přicmrnda a když někoho vykrákám za kožich, tak si přiběhne ještě viníka kousnout do prdele. 🤣

K tomuhle mají Barča i Eliška taky sklony, ale já to teda striktně zakazuju, protože mi nemaj co kecat do kárání. Mají pak tendence se vychovávat navzájem a to teda pěkně děkuju. 

Gina třeba vůbec nemá tendence mi pomáhat při kárání…naopak, hned to přiběhne uklidnit. Například Maťulka je okřiknut, protože zrovna vyblafává doma…no okřiknut…prostě je mu důrazněji řečeno, že má být ticho a Gina se hned zvedne a běží dát manželovi slaďounké hudlánky…a jako její taktika funguje …pak už se nikdo na nikoho nezlobí, nikdo nikoho neokřikuje….

Sardullah
Sardullah 21.08.2024, 09:12:20 xxx.xxx.189.104
impact:

Jsme holt smečka. Jsme všude spolu a kam jde jeden, tam jdou ostatní. 😊 

Ono to asi vzniklo tak nějak samo. Vždycky po nich chci, aby šli kolem mě, nejlépe přede mnou a nesmí scházet z cesty. Posledně kámošky fena běhala i po lese a Merlin se nechal strhnout a běžel kousek s ní. To byla fakt raritní situace, která se nám nestává a nestala ani nepamatuju. Když to uviděli ostatní moji psi, okamžitě se seběhli kolem mě, páč věděli, že tohle je průser a nechtěli s tím mít nic společného. 😂 

A to zase k smrti vyděsilo Merlina, protože vyloučenej ze smečky nechce být nikdo. Já snad ani nestihla pořádně zařvat a už s vykulenýma očima letěl k nám. Dostal pro výstrahu všem ostatním trekingovou holí lepáka po prdeli a už z cesty nesešel a na kámošky fenu se radši taky ani nepodíval. 😂

Asi to neumím vysvětlit. To se musí zažít. Ona ta plně funkční smečka žije prostě jinak. 🥰

Jako opravdu smekám👍…já bych nedala ani jednoho teriéra, to je prostě naprosto mimo moje schopnosti a totál mimo moje povahové vlastnosti, totál mimo můj temperament…prostě teriér je úplně jiná energie, když si představím takovou smečku. …jsem vyčerpaná jen z té představy.

Sardullah
Sardullah 21.08.2024, 09:01:47 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 21.08.2024, 08:54:51

Afgán se mi jako mladej taky párkrát vyválel…to na procházku jdete jako dámička a vedle vás se vznáší psí víla…domů by pak člověk šel nejraději kanálama a celou dobu si hlídá, aby se o něj pes neotřel…odstraňování pohromy je teda fakt velká zkouška pro žaludek.

Sardullah
Sardullah 21.08.2024, 08:58:52 xxx.xxx.189.104
Chingis:

Mě jednou na fakultě ulít samec strašilky, přeletěl celou halu a přistál nějaký prvačce na rameni. A tam teda ječela ona, strašilák se tvářil, že jeho se to netýká. 

No tak já bych měla infarkt….

Sardullah
Sardullah 20.08.2024, 21:57:56 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 20.08.2024, 20:48:43

Mě teda ani nenapadlo, že bych se psích časáků zbavovala, ale pokud bych chtěla, tak asi zkusím inzerci.

Sardullah
Sardullah 20.08.2024, 18:02:07 xxx.xxx.189.104
hmn:

sardullah, věř, že máš zcela standardní fenu PHP
fakt že jo
😄😎😉

Zase člověk ušetří spoustu času tím, že nemá smysl se pachtit s výcvikem, nedejbože psu organizovat volný čas a vymýšlet zábavu a taky netluče hlavou o zeď, že támhle ten ovčák umí to a ono a my ne….teda pardon…my to teda umíme taky a cvičíme rádi a dobrovolně (v obýváku za piškoty). A vůbec nemá špatný svědomí, když se psem leží celej den na gauči….však pracujeme, šetříme energii, co kdyby přišel vlk.

Trochu nám holkám to kazí berňucha…tak to si musíme několikrát denně pomuchlovat, pomordovat, zahrát na honěnou, na přetahovanou…to teda zlatá pastevecká umíněná potvora.

Edit:

standardní fenu PHP…? Jo proto taky, když Gina ignoruje naše pokyny (teda ona je neignoruje ona na ně kaká), tak jeden druhému říkáme “no jo no…pastevec…”🤪

Sardullah
Sardullah 20.08.2024, 17:51:46 xxx.xxx.189.104
Orionka:

Taky mám známého. Ten psy necvičí ze zásady, dá-li se to tak říci. On je člověk svobodomyslný a tak nebude ze psa činit otroka. Je jeho verze. Moje je ta, že je líný. Vychovat psa k poslušnosti, je docela práce. A náročná na čas.

Taky psy necvičim…Gina se nenechá a Matese už jsem cvičenýho zakoupila…ale přeci jen je pár věciček, přes který prostě vlak nejede. Nějaký minimum by měl mít každej pes.

U nás teda pouze dvě…netahat na vodítku a neskákat mi po hlavě, když přijdu dom a teda neskákat ani po babičce, když tam přijdeme na návštěvu…a když se nad tím tak zamyslím, tak to je opravdu všechno. Možná ještě by se pár provozních věciček našlo, ale to je spíš takový ten provozní stereotyp, co člověk nějak cíleně necvičí, pes se to naučí sám, protože ve stejné situaci, na stejném místě se dělá to nebo ono.

Takový to sedni, lehni…to se naučí už štěndo v rámci nějaké hry…co taky má člověk se štěnětem furt dělat, že?

Moje verze teda je, že jsem líná…mě to ták nebaví se psem pracovat, cvičit…no tak mám psa, kterýho to taky fákt nebaví a je nám spolu skvěle.

Myslím, že kdybych tady napsala svoje představy o životě se psem, tak mi hromadně všichni napíšete, ať si koupím plyšáka.

No vážené stalo se…včera jsem svojí krásnou plyšovou bílou princeznu přemlouvala v pět odpolko, ať se jde alespoň kouknout na zahradu, že je tam příjemně, že nemusí celej den ležet se mnou doma ( na gauči se válela od božího rána, jen se došla ráno vyčůrat, pod pohrůžkou fyzického násilí)…a prej já nikam nejdu, ten Doctor Who je fakty zajímavej a aby mi teda něco neuteklo…zrovna teďka, když tam jsou dalekové, tak já půjdu ven.🥱

A teda vážení…jestli chce někdo vidět blázna, tak se k nám přije´dte podívat…někdy zapomenu, že nemám normálního psa a myslím si, že když nadšeně vyběhnu z obýváku a budu volat “Ginuško, hopí, honéém utíkáme ven, utíkáme, utíkáme, na nikoho nečekáme”, že se madam nechá strhnout a vyběhne taky a Gina ..no tak prej vykuř bábě hrábě…tak jsme si s Maťulkou (ten v tom paničku nenechá) zaběhli tam a zpět asi 3x a klíďo vám řeknu, že když jsme přiběhli zpátky poprvé, tak madam na nás koukala, podruhé a potřetí už čučela na bednu, reakce nula. Tak to vám řeknu, že byste s tím plyšákem měly pravdu…toho bych normálně vynesla…Matýsek, jak furt nosí nějaký plyšáky v tlamě, tak stihl vynést “brášku” (plyšový berňák), želvičku a bibinku (plyšová kosatka)…takže my opravdu venčili plyšáky.

Sardullah
Sardullah 20.08.2024, 17:26:43 xxx.xxx.189.104

Mě teda napadl choďák a pak nějakej velkej špic….ale je to taky jen nástřel…

Sardullah
Sardullah 20.08.2024, 16:04:10 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 20.08.2024, 08:03:43

Co tak sleduju, připadá mi to tak půl na půl, že půlka lapin už žádný zájem o zvěř nemá a půlka ještě jo, takže je to taková sázka do loterie.

Tak jsem zvědavá jakého jedince vyhrála v loterii dcera.🙂

Sardullah
Sardullah 20.08.2024, 14:11:17 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele Dafi z 20.08.2024, 12:52:27

ano Sardullah-vy jste si někde-nevím kde pořídila vychovaný/vycvičený psy co poslouchají-a nechcete těm lidem co mají ty neposlušný a dávají vás za vzor prozradit,kde se tákhle vychovaný a hodní pejsci berou-a jako-a promluvme si o tom,že TOHLE OD VÁS NENÍ HEZKÝ!!prostě není!!!

No ono tohle má ještě další rozměr…možná si některé vzpomenete, jak dlouho jsem se kvůli tahání na vodítku a divadýlku kvůlivá psům mordovala s Ginou. No tak to pak máte slyšet, když někomu z těch majitelů zlobivých, tahacích pejsků řeknu, že to netahání se musí pejsek naučit …a oni…a jak dlouho vám to trvalo, než se to naučil   a tak říkám, že třeba u tý bílý to bylo několik hodně měsíců…a prej…no tak to bychom nevydrželi….

No a pak další věc…lidi fakty nechápou, že pes neumí česky, ale jakože hodně lidí to nechápe.  Že i tu češtinu se musí naučit. Že můžou 100x říkat sedni a to že si pes nedřepne není proto, že je úplně blbej, ale protože neví co to je. A ještě mi řeknou “on to ví moc dobře”….no jasně, tak tohle můžu prohlásit já o Gině, tam je to pravda, ona to ví, protože to umí, ale proč by si venku měla sedat, že? 

A nebo si musí pořídit zázračnýho berňáka…já mám na zahradě na podstavci mísu s vodou, jako pítko pro ptactvo a vidím, že z toho Matěj pije a tak mu říkám “Matý, nepij to těm ptáčkům, běž se napít domů” a on se šel opravdu napít domů😲 no to jsem nečekala….tak tenhle pes je zas druhej extrém, to jsem taky v životě nezažila.

Sardullah
Sardullah 20.08.2024, 11:44:07 xxx.xxx.189.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele Dafi z 20.08.2024, 10:07:56

Co k tomu říct…pouze jedno…na co si takoví lidi pořizujou psy, nevím, že by byla v zákoně nějaká povinnost nutně vlastnit psa.

Jo a jinak mě to…nechci cvičit, nechci s nim nic dělat, jen chci, aby pes poslouchal…to není nic neobvyklého. V mírnější formě se s tím setkávám i u městských psů…"jé podívej Alíku, jak má paní hodný pejsky, vůbec netahaj na vodítku a ty se tady škrtíš"…u veta “no tak Punťo, buď hodnej, podívej jak pejskové hezky hačaj a ty vůbec neposloucháš”…."jé vy se máte, že váš pes poslouchá, to ten náš vůbec neposlechne"

“Milá paní, vy máte jorkmuta, tak ten vás nikam neodtáhne, dovedete si představit, že by takhle tahali moji psi, to bych s nima nemohla vůbec vytáhnout paty ze zahrady. Prostě se MUSÍ naučit netahat, přes to vlak nejede”…

No ano, nic psy nenaučili a pak záviděj lidem, co měli to štěstí a koupili si poslušnýho pejska a oni měli smůlu a vyšel na ně neposlucha.  

Sardullah
Sardullah 20.08.2024, 09:35:46 xxx.xxx.189.104

Já dosáhla absolutního nesbírání u berberů…ale metodou, kterou už jsme probírali na fauně a která může vést k tomu, že pes “s kořistí” se naučí zdrhnout směrem od pána.

Samozřejmě klasika…hlídám a když vidím zájem, tak hodně hlasité a důrazné FUJ, ale když se stalo a již bylo sebráno, tak já šla a hodně hudrala a štěňatů hrábla pořádně do tlamičky a vyndala inkriminovanou věc…a zase na tu věc nadávala…hrábla jsem do tlamky, i když už tam nic neměli. A berbeři jako štěňata byli neuvěřitelní sběrači a žrouti. Pak už stačilo více méně hlídat a stačilo říct “já tě vidim”.

Otázkou potom je, jak hodně účinná tahle metoda byla a jak to ovlivnilo to, že pesani vyrostli. Ale ničehož nic mi venku nesebrali. 

Taky vidím velký rozdíl v psu samotném….ono se to kecá člověku, kde ten pes defakto neprojevuje zájem o to něco sebrat, ale třeba jen čuchá. To se pak můžu bít v prsa a říkat, že mě teda stačí říct FUJ a pes nic nesebere a rozdíl je, když mám chronickýho sběrače a nedejbože hltače…tam bych to asi viděla na náhubek.

Vím moc dobře, jak ty psí potvory VÍ, jestli je má člověk v merku a nebo ne a jak se dokážou chovat vzorňácky, když VÍ, že je páník monitoruje a jak dokážou zjistit, že “teď by to šlo, teď mě páník nevidí”. A o nastražených pokušeních, tak to ani nemluvím.

Můj chrťák venku nesbíral nic, ale doma to byl zloděj pár exceláns…neviděn, neslyšen, nikdy nepřistižen. Takže co…no tak jakoby omylem necháte na lince párek, kterej zmizí vždycky…ale když ho tam necháte “jako omylem”, tak tam leží do večera. No a pak něco odnaučujte. To je jednodušší to uklízet. Což bohužel venku nelze.

Sardullah
Sardullah 20.08.2024, 09:18:38 xxx.xxx.189.104

Já teda mám skoro všude rolety a žaluzie. Ale musím říct, že oproti závěsům to má jednu velkou nevýhodu. U závěsu můžu otevřít okno dokořán a přesto mít zataženo nebo polozataženo závěsem…u rolet a žaluzek to nelze. Ale bohužel taky bytostně nesnáším praní závěsů, takže mám všude ty rolety a žaluzky.

Sardullah
Sardullah 20.08.2024, 09:09:36 xxx.xxx.189.104
Varaxi:

Lze to zkusit uhrát na nemoc z povolání. Tu můžete mít i na blbou židli. A měření platí zaměatnavatel. 

Má to ale háček - pokud je zdravotní problém vyvolán něčím, co s prací nesouvisí, má smůlu.

Pak ještě lze zažádat o prohlídku u firemního lékaře. S ním se na prohlídce zkusit domluvit na tom, aby tě uvedl jako zdravotně způsobilou s výhradami. Taky je povinen pravdivě a diskrétně informovat, kdybys měla dotazy ohledně té hygieny, nemoci z povolání atd., a taky jaké následky by podmínečné uschopnění mělo. Já si už nepamatuju všechno.

Nemoc z povolání se blbě dokazuje…tedy asi jak která, ale třeba taková ta klasika jako “únava materiálu” ano.