Ad pastevci…
nepovažuju se za přirozenou autoritu…resp. jsem přesvědčená, že přirozená autorita nejsem a to tedy pro člověka jako já znamená, že u psů typu pastevec, chrt..u jedinců, kde nepřijdu na nic, co bych mohla použít jako odměnu, si musím provozní poslušnost buď vydřít důsledností…resp. větší umanutostí než má pes…a nebo vztahově…že pes poslechne tzv. pro moje krásný oči…
Jako nechci paušalizovat, třeba kavkazanda Jess byla oproti Gině nebe a dudy, ta byla odvolatelná venku kdykoliv od čehokoliv, hlídala si mě…ale..
výcvik…když cvičím s Matesem v obýváku za piškotky, protože je venku hnusně a chci ho alespoň na chvíli zabavit, tak madam přijde sama a dobrovolně cvičit…přijde cvičit za odměnu v podobě piškotu…takže máme tady situaci, kdy čuba cvičit chce a je motivovaná…no i tak vykonává povely svým tempem..tudíž rozvážně…a rozhodně se nepřetrhne…a pořád je to o tom, že musí mít pádný důvod poslechnout, že to musí dávat smysl…v tomto případě je ten důvod a smysl piškot…dojdou piškoty odcházím…nedáš mi piškot za každý vykonaný povel…tak si je strč do zadele…odcházím….cvičíte na můj vkus moc dlouho (dlouho už je třeba 10-15 minut)…odcházím….takže takhle to vypadá, když Gina cvičit CHCE…takže nějaké výcvik, výcvik a zase výcvik, na to by se madam karajcvajc
Jako materiál jsem dostala Ginu…nekontaktní štěně, co nemělo zájem o spolupráci, nemělo zájem komunikovat …možná, kdyby na mě zbyla některá z jejích kontaktních sester, tak by byla situace jiná.
cvičení od štěněte s klikrem….z mého pohledu je kliknutí označení “teď jsi to udělal správně”..povětšinou je toto následováno pochvalou, odměnou…a co když je štěněti šumák, jestli něco udělá správně a nebo ne, protože pochvalu a odměnu si můžu strčit za klobouk?
Viděla jsem nespočet videí s Šustou, přečetla knihu…a upřímně v určitém Ginině období i chtěla vyzkoušet….jasně v knize se ztrácím, ale tak videa asi pochopím…a když to funguje paušálně na všechna zvířata, tak snad by mohlo i na pasteveckou princeznu…v těch videích a vlastně i v knize..alespoň jestli jsem to pochopila správně…jsou zvířata napříč druhy za svojí snahu odměňována…ve všech videích byla odměna nějaké kokino, dle vkusu daného zvířete…já nemám co nabídnout jako odměnu, protože jsem na žádnou nepřišla…
Klikr mi nevyhovuje, protože neumím kliknout automaticky ve správný okamžik, musím se soustředit, abych vůbec klikla a ještě abych klikla správně a musím mít klikr v ruce…používám teda u štěňat, ale jsem už od koní (za mého mládí klikry nebyly) zvyklá na pomocné slovo…
Já bych to shrnula takto…s Giny jsem částečně mojí zásluhou a působením, částečně tím, že dospěla, přestala kravit a komunikuje…vychovala velmi příjemnou společnici a to i přes to, že je to v podstatě Kanimůra umíněná…ale i to na ní miluju, i to je pro mě výzva, abych se s ní dokázala dohodnout. Za jediné moje selhání považuju to, že jsem nebyla schopná docílit 100% přivolání a tudíž bez couračky je Gina nevypustitelná…naštěstí je to komplikace spíš pro mě, protože za prvé sebou musím tu couračku na prochajdu vzít a následně jí třeba zajebanou od bahna smotat a donést dom…Gině při její “závratné” procházkové rychlosti je to fuk…jestli za sebou táhne šňůru….
To nej u Giny nejsou nějaké úspěchy v provozní poslušnosti, ale to, že se mnou “začala mluvit”….
A ještě řeknu jedno…tak jak jsme na tom s Ginou dneska, tak to vlastně splnilo to, co jsem od pastevce očekávala…takové fungování je defakto můj šálek kávy…
No a abych se z toho mého šálku kávy nezbláznila, tak mám i berňuchu…