Aktuálně: 3 729 inzerátů211 313 diskuzních příspěvků18 263 uživatelů

Příspěvky uživatele

Sardullah

Sardullah
Sardullah 29.09.2024, 15:29:06 xxx.xxx.221.216

My dnes na prochsjdě zatím nebyly… včera jsme vyrazili v poledne. Já si myslela, že v poledne budou lidi dřepět doma u oběda a opak byl pravdou, na to jak chodíme do defakto liduprázdné lokality, tak to bylo jak procesí k panence… potkali jsme asi 10 lidí a asi 4 psy… to tam nepotkáme za celej měsíc.

Pobavil mě pán s borderkou, potkali jsme se na takové uzoučké cestičce a tak na něj volám, že se kousek vrátím a pustíme je, tam se nelze minout bezkontaktně, takže na nějaký očuchání dohde a on, že nemusím, že jestli svoje psy udržím… a tak jsme šli vpřed a pán mi říká “ vy musíte mít ukrutnou sílu, když tak velký psy udržíte” kdyby tak věděl, že kdyby ti psi skutečně chtěli a zabrali skutečně na plný pecky, tak já k němu dojedu v poloze  ležícího střelce. Takže bych tomu řekla spíš vítězství ducha nad hmotou než ukrutná síla.

No nicméně musím konstatovat, že Ginuno tahání a divadelní představení v pubertě, ve mně zanechalo opravdu hluboké psychické trauma a vždycky když vidím psa resp. když se máme minout  na menším prostoru, tak ve mně vždycky hrkne “ ježíši pes” a očekávám problém a je jedno, že už dlouho se ty problémy nekonají.

No a včera večír jdeme jen na čůrandu po naší čtvrti a tři kočky nám přeběhly přes cestu a jeden zajíc… a Gina už šla v režimu koukám odkud vyleze kočka a hele zajíc tvl honem budeme ho sledovat.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Sardullah
Sardullah 29.09.2024, 15:06:51 xxx.xxx.221.216

Bože … a jsme zase u toho… nikdo netvrdí, že PP chov některá plemena nezmršil hlavně zdravotně a co se funkčnosti týče, ale prosím neříkejte mi, jak je chov bez PP zdravej a jak těm bez PO chovatelům jde o to produkovat povahově standardní a zdravá zvířata… resp. jak toho dosáhnou, když chovají na těch zdegenerovanejch PP psech?

Znám lidi, co odchovali bez PP štěňata a ty svoje vymazlené, socializované, očipované a oočkované odchovy prodali a s novými majiteli jsou stále v kontaktu a jo poskytují to, co bychom mohli brát jsko chovatelský servis.

Ale… možná vy znáte vyjímky,  ale z mých zkušeností se ve všech případech konal výběr tak že, já mám naprosto úžasnou Fifinku a měla by mít alespoň jednou štěňata, tak jí najdeme nějakýho psího fešáka a je to…. tak jestli tohle je nějaká chovatelská práce ve prospěch plemene?

Já mám doma berňáka, což je plemeno, které dle mého ošklivě doplatilo na svojí popularitu. I když si myslím, že se trochu začíná blýskat na lepší časy, že už tačíná být priorita ta délka dožití a zdraví a i zájemci o štěně, kteří se trochu zajímají, tak preferují štěňata z  dlouhověké linie a ne ta, kde příbuzenstvo pomřelo v šesti, sedmi letech na ledviny a rakoviny… což mimochodem zjistím a info seženu proto, že si můžu předem prostudovat rodokmeny rodičů.

Nikdo mi nezaručí, že můj Mates se dožije třeba 11ti let, že mi neodejde relativně mladý…ale  u bez PP psa tohle riziko nemůžu ani minimalizovat… a upřímně štěně berňáka bez PP bych si nevzala ani od nej kámošky, když i mezi papírákama se musí vybírat.

Ráda bych řekla, ať si každej dělá co chce, ale nějakého neznalého zájemce o štěně tohle může nahnat právě do těch množíren a to přeci nikdo nechce, množírny a překupníky nechceme a jak se jich zbavíme, no díky našim zákonům je jediná cesta… nekupovat … 

Sardullah
Sardullah 29.09.2024, 13:16:32 xxx.xxx.221.216
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 26.09.2024, 09:17:21

Holky děkuju, ale lidi jsou na tom i podstatně hůř já řešim jen prachy, resp. neprachy mé drahé polovičky…
Tak nestahujme kalhoty, brod je ještě daleko a může být i hůř. Hlavně, že jsem zdravá a můžu se starat.  

Dřív jsem na tohle měla Sáru… se Sárou zvládnu všecko, Sára se starala o mě… držela mě v psychické pohodě a v pocitu permanentního štěstí, ať se děje cokoliv, teď mi kupodivu pomáhá Ginin… jak to nazvat… cynismus, mámtovpi..smus… 

Sardullah
Sardullah 29.09.2024, 10:42:20 xxx.xxx.221.216
Leithian:

Nechte je žít. Pokud je štěně očippvaný a oockovaný a odčervený tak je to cajk. Smiřte se s tim. Ne každej chce lítat po výstavách honit kde je jakej rozhodčí aby byl hezkej posudek a nemá nerva na byrokracii a kamarádíčkování v klubech. A to je taky holý fakt. Nedělejte že to není

😵…. no tak tohle je přesný, přesně argumenty prodávajících a tohle tak nějak člověk slýchá od lidí, kteří si chtějí koupit štěně… nechceme na výstavy, tak nepotřebujeme PP.

Tohle přeci nemůžete myslet vážně.

Sorry jako… uchovnit PP psa se dá u některých plemen sfouknout během jednoho dne, teda alespoň dřív to šlo…ráno proběhne bonitace a pak výstava a ani nemusí být ten pes výborný. Jo jasně, trochu složitější je to u psů, kteří k chovnosti potřebují zkoušku z výkonu, ale teda na druhou stranu musím říct, že to taky nebývá ta nejsložitější zkouška na světě. No a pak eventuelně nějaká povinná vyšetření a je to… nemusím se s nikým nikde kamarádíčkovat, k chovnosti nepotřebuju, aby byl můj pes interšampion a mistr světa omeleta.

Já nejsem žádnej PP fanatik, sama jsem měla 2 křížence a 2 psy bez PP a s klidem můžu říct, že bych psa bez PP nikdy nepořídila od cizích lidí na nějaký inzerát…a to si myslím, že nejem úplný trdlo makový kynologický, ale sorry… dotyčný mi může nakecat kde co, štěně nemá PP a já tak nemám šanci si tudíž cokoliv ověřit.

Takže buď ty lidi, co od nich pořídím bezpapíráka znám a tudíž vím, že informace od nich jsou pravdivé a vím, co si to domů pořizuju, třeba v případě kavkazandy, že její papírová matka je na kavkazana nestandardně hodná k cizím lidem, její otec má dle mého sice standardní povahu a vypadá z mého pohledu jako kavkazan, ale pro změnu nemá papíry, u ovčandy, že její matka nebyla uchovněna, protože byla přerostlá v obou případech majitelé vlastnili i otce štěňat a nehoda…. nemělo by se, ale stalo se…jenže to vím, protože ty lidi znàm, protože znám jejich psy a kolikrát ta fena měla nebo neměla štěňata, ale když mi tohle bude vyprávět nějaká anonymní Nováková z Horní Dolní. No a nebo si pořídím papíráka, kde je šance di informace ověřit, juknout ny odchovy, příbuzenstvo, prolustrovat chovatele a to riziko, že nalítnu se dá minimalizovat.

A pak ještě jedna věc, taky častý argument… bez PP štěňata jsou levnější, protože bez PP chovatelé to nedělají pro prachy…. trochu mi v tom případě přijde zvláštní, že v inzercích nacházím inzeráty na zaručeně čistokrevné bezpapíráky na plemena dobře prodejná, po kterých je aktuálně poptávka a co mi hlava nebere v často naprosto nestandardních barvách… kdepa se nám ty nestandardní barvičky vzaly?

No a pak nám tady brečí a vzteká se majitel bez PP štěněte, který přeci nebude dávat nekřesťanský prachy za papírový štěně, když nechce chodit na výstavy… že je takovej a makovej problém a zjistil, že štěně je z množky a najednou je z něj rytíř v blyštivé zbroji, co vyráží do boje proti té množitelské zrůdě.

Já si připadàm jak debul, protože se snažím šířit osvětu, aby lidi z neznalosti nekupovali  štěňata z množíren a vy, která ty informace máte, tak defakto doporučujete bez PP čistokrevná štěňata kupovat… bez PP chovat… to fakt nechápu.

Sardullah
Sardullah 26.09.2024, 08:14:42 xxx.xxx.221.216

Já na knížky nemám už dlouhou dobu kapacity a to jak časově, tak kvůlivá stresíku nejsem schopná se moc soustředit… mám už ve frontě pár knížek včetně Zrzavcový… tu jsem teda načala, ale nedočetla… nebyla jsem  schopná se soustředit…

Ale vím, že nadejde den, kdy se můj život stabilizuje a kdy bude konečně ten správný čas sáhnout po knize a v tu chvíli chci mít doma právě Zrzavcovou… jednu, druhou a klině třetí, čtvrtou, pátou…..a je jedno jestli je budu mít v knihovně bez přečtení měsíc … rok … dva… jednou ten čas nastane a já si pak to ftipné povídání o životě s ohaříkama vychutnám…

Takže dámy Zrzavcový a Megínkový… už se těším na další knihu a na další….❤️

Sardullah
Sardullah 25.09.2024, 23:13:22 xxx.xxx.221.216
Tenurri:

Když už se tu řeší boty…

Já nejen, že jsem neměla žádné funkční boty, ale nemám ani žádné funkční oblečení do chladného počasí na ven 😀 (ve městě to bez psa nebylo úplně třeba)…

koukám po 4 dox zimních kalhotách a nějaké vestě. Není to úplně nejlevnější…vím (myslím?) že si tu někdo 4dox oblečení chválil. Tak jestli to někdo používáte a velikostně to podle tabulky taky sedí?

Teď je to ještě dobrý, ale až bude zima, tak pořádné oblečení na ven bude asi nutnost. Zatím chodím ven v tom, co mám normálně i do práce, akorát když proběhne pes kolem blátem nebo na mě skočí, tak to taky není ideálka …

Já už skoro v ničem jiným nechodím, kolikrát se musim přemlouvat, abych si alespoň do práce vzala nějaký “ normální” hadry… já teda mám skoro vše maskáčový z praktických důvodů a když pak ještě vylezu ze svýho černýho terénního suta, tak fakty vypadám jakože se chystám na Ukrajinu.

Je mi v tom pohodlně, obzvlášť super u kalhot je vysokej pas, takže i když se ohnu, tak mi neleze ven řiť.

Ze zimního mám dvoje kaťata a bundu. Velikostně bych řekla, že to cca sedí.   já jsem slonice, tak jsem si vzala asi o trochu větší, abych měla volnější a spokojenost. Bunda taky super..  hromada kapes, praktická.

Jedny kalhoty už mám… teď nevím.   jestli dva nebo tři toky a jsou furt jak nový..  a to je fakty tahám na střídačku dvoje od podzimka do jara.. v jedněch… černých chodim kolikrát i do práce..  celej den tam s nima dřepím na židli a ani náznak prošoupání na zadeli.

Jako je to drahý, dlouho jsem váhala než jsem si to pořídila, ale za mě velká spokojenost..  myslím, že mi to oblečení ještě xy let vydrží.

Sardullah
Sardullah 25.09.2024, 22:56:01 xxx.xxx.221.216

Tak kdyby byl diář tak to beru… ten používám a to bych minimálně další 3 kousky udala jako dárky a možná bych si ještě na někoho dalšího pejskařskýho vzpomněla.

Jo a lupu nepotřebuju neboť mám svojí neb jsem už slepiň a na některý písmáky mi brejle nestačej…

Sardullah
Sardullah 24.09.2024, 18:49:09 xxx.xxx.189.104
megi-the-pes:

Vy jste to nevzala odzadu, od chytrejch keců o výchově? To se teda divim, to já bych přečetla jako první a hned šla kritizovat autorku! 🙂

No tak teď, když to vím, tak až se ke knize opětovně dostanu…začnu odzadu…něco už mám přečteno odpředu…tak se tak nějak v polovině střetnu…🤭

Kecy o výchově já čtu náhodou moc ráda a pak když to přečtu Gině, tak ta se začne řehtat a já pak nakonec taky, neboť si uvědomím, že my už teda rozhodně žádný rady nepotřebujeme…poněvadž já u Giny narazila na svoje kynologické dno a na svoje limity trpělivosti…a pokud si chci zachovat duševní zdraví, tak to nechám, jak to je. 

Na druhou stranu, člověk nikdy neví, kdy se mu která rada hodí do krámu třeba s jiným psem…a teda ještě jedna věc…co jsem od Zrzavcový četla ohledně výchovy, řešení nějakého problémového chování, tak je pro mě srozumitelný na rozdíl od jiných knih o výchově, tolik vychvalované a doporučované, které mi na Ginušoidu nefungují, neboť jí je šumák, co mám za mňamky v kapsičce…a můžu si u toho klikat až do alelujá…😎

Sardullah
Sardullah 24.09.2024, 10:09:32 xxx.xxx.189.104

ad boty…já teda nechodím žádné horské túry, nechodím za nějakého extrémního počasí…nejvíc mi vyhovují běžecké boty.

No a na zimu mám takový sněhule…co mi dobře držej nohu a nekloužou, ty jsou super…teda byly…loni se mi rozbil zip a vůbec nevím co s tím, opravnu na boty, kde to dělali zrušili a nemůžu sehnat podobný typ.

Sardullah
Sardullah 24.09.2024, 09:36:20 xxx.xxx.189.104

Doron….ta situace je přesně to, o čem jsem mluvila resp. psala…že někteří pejskaři z mého pohledu jsou prostě ignoranti. Jako to přeci není normál…i kdybyste sebou neměla psy, tak přeci není normální, aby nějakej cizí čokl přiběhl a vrazil vám kebuli do koše s jídlem. Tak jasně, stane se, že mám psa, který to nezvládne projít jen pod povelem a musím ho připnout na vodítko…dokonce si můžu i pomyslet…zabrblat jakože “no tak to je super…si tady dělá někdo piknik…tak Fifinko pojď, budeš muset chvíli na vodítko.” , ale to je tak vše a když už se to stane, tak teda sklopím ušiska a omlouvám se co to jde.

Vy ani Framík na tom nemáte ani zbla viny…cizí fena přiběhla k vám a dokonce vyjela po vašem psu…z mého pohledu je situace jasná…a určitě bych jim přispívala na nějaké veterinární ošetření…zranění bylo způsobené jen a pouze nezodpovědností majitelů feny.

Mám kamarádku, která má staršího pejska…nějakej kříženec  připomínající plemeno slovenský kopov…pejsek je takovej bázlivější a tu bázlivost projevuje velkým bububu…takže ať potkají člověka a nebo psa, tak on na ně vyběhne a hodně štěká, viděla jsem a na první pohled to fakty vypadá na útok, já osobně bych si teda nebyla jistá, jestli pes kousne a nebo ne…jako jasně, strachová agrese to bude, ale nikde není řečeno, že i taková agrese nemůže skončit zákusem…moje kamarádka je klasik a tak volá…"nebojte, on vás nekousne, on jenom štěká"…dlouho jsem jí mluvila do duše, že tohle není ok, že kdyby takhle naběhnul k mojí Sáře, tak ta by ho pěkně zrychtovala…že jsou lidi, kteří se psů bojí a opravdu jim není příjemné, když na ně takhle naběhne cizí pes a v neposlední řadě, že je riziko, že jednou jí ho může nějakej člověk klidně i nakopnout, jako ona to uznala, ale co má dělat, když ten pes vyběhne (na volno) a už neposlechne, já jí říkala, že tohle je vysloveně pošušňáníčko, když já mám na vodítku ostrýho radikála, který nemá rád psy a doběhne takováhle štěkna..to už moje fena brala jako regulérní útok a tohle si rozhodně nenechá líbit, tam už to neupoveluju, neodtáhnu jí, protože pes jde za náma a mám co dělat, abych jí udržela, že takovýhle páníčky bych pak nejraději zaškrtila, protože se potom snažím zuby nehty zachránit jejich psa…neboť moje Sára by ho s náhubkem naklepala, jak řízek

……až došlo na moje slova a  jí jeden pán vyhrožoval, že odepne svýho ovčáka, ať si to s ním vyřídí…a pak další pán, co jí na férovku řekl, že ještě jednou, tak jí psa nakopne….tak to se teda chytila za nos….resp. to se teda začala bát, že by k tomu mohlo dojít a dává si na to větší pozor.

Do té doby jí přišlo, že o nic nejde, proč by s tím měl mít někdo problém…její pes nikoho nekousne, ona se za to štěkání omluví a vyřešeno….

Sardullah
Sardullah 22.09.2024, 12:48:19 xxx.xxx.189.104
Xerxova:

tak jsem se dneska docela naštvala - byli jsme v Jizerkách (mimochodem voda z hor je pryč - ani v příkopech nezůstala, hory ji vypily, potoky jsou poloprázdné).

Na Klečové loučky (rašeliniště) je jediné místo k focení - dlouhé hatě zakončené malou oplocenou pozorovatelnou. A tam vstávají a větrají spacáky a vaří si snídani lidi s belgičáky (maliny). Ta plocha je tak 3 x 3 metry - tam se nedá vyhnout… Feny vyjely po Pepovi (byť pán na něho volal ať klidně jde), měl jednu ječící čubu opřenou o hrudník… a já to s Yodou otočila a Klečovou louku neviděla… Fakt sobci - hory jsou obrovské, mohli se vyspat kdekoli… a ne na jediném místě, které stojí za to  vidět.

Čihadla ale pak nezklamala a i zbytek cesty se povedl - ale naštvaná jsem byla hodně (a asi i dost nahlas jsem komentovala cosi o sobcích a idiotech…). Ani náznak nějaké ochoty (typu - počkejte, já vezmu feny pryč a vrátím se až za chvilku…) nic …

No a pak lidi nemají být na “čoklaře” naštvaný…vždycky se najde nějakej sobeckej ignorant…

Člověk sám psy má a je na takový lidi naštvanej a co potom nepejskaři a lidi, kteří se dokonce psů bojí…nechápu, že jsou lidi, kteří nemají dost sebereflexe a empatie a obtěžují a omezují, neřku-li ohrožují se svými psy ostatní…😠

Sardullah
Sardullah 21.09.2024, 19:57:15 xxx.xxx.221.216
efe:

…a protože jich máme málo, vyfásli jsme další štěkanátko…

Obrázek

Jejda… další štěnítko❤️ To se ta smečka rozrůstá… a kdepa se to u vás vzalo?

Sardullah
Sardullah 20.09.2024, 23:25:29 xxx.xxx.221.216

Jéžiš, to mi připomělo, jak naše ovčanda lehávala v obýváku na jednom křesle a jak byla nervní, když se tam někdo neznalý domácích poměrů usadil, chodila furt okolo, jak mlsnej pes a dotyčného hypnotizovala upřeným pohledem… “hele, proč na mě ten váš pes furt tak blbě čumí, začínám se cítit nepříjemě”… “no Františku sedni si prosím jinam, tohle je Sáriny křeslo”

Sardullah
Sardullah 20.09.2024, 22:21:40 xxx.xxx.221.216

Když ono je to celý těžký…myslím, že mimo nějaké akutní zdravotní potíže a nebo nějaké velké bolesti si zpětně člověk řekne, jestli neměl ještě chvíli počkat, prostě v tom zármutku se v tom může začít patlat…začne si to trochu idealizovat, jakože to třeba nebylo ještě tak hrozný….na druhou stranu si třeba zase zpětně vyčítá, že měl nechat uspat přeci jen o něco dříve.

Už jsem musela nechat odejít několik psů, ta ztráta je hrozná, strašně to bolí, ale nechci si k tomu ještě vyčítat, že kvůlivá mně pes trpěl.

Měla jsem fenu s osteosarkomem…diagnóza byla jasná, prognóza taky…takže léky na bolest a odhadnout, kdy už je čas, aby fena netrpěla. Já uspávám psy na veterině, protože nechci, aby pes cokoliv tušil a na veterině je zvyklej, že mu doktor píchá injekci, nic divnýho, nic nestandardního a je to těžký, když do ordinace nastoupí borka a hned “tak, kde je ten prďola, co mi tady minule šahal na tu nohu😠”…ředitelka zeměkoule do poslední chvíle…ale bylo by ode mne sobecký jí neuspat…2,5 měsíce od diagnózy jsme neskutečně rozmazlovali už tak rozmazlovanou fenu, podstrojovali, každou volnou chvilku jsme spolu ležely u televize, protože jsem nechtěla, aby za mnou courala po baráku…všechno ostatní šlo stranou…no a pak nastal ten den, kdy už jsem nechtěla čekat a trnout, jestli se jí ta noha s nádorem nezlomí…už jsem nechtěla pozorovat, jestli někde v náznaku už nezabírají prášky na bolesti .

Přeju vám hodně sil…držte se…nic jiného se dělat nedá.