Aktuálně: 3 716 inzerátů209 763 diskuzních příspěvků18 242 uživatelů

Příspěvky uživatele

zvedavec

zvedavec
zvedavec 16.07.2023, 13:13:32 xxx.xxx.177.137

Drubežárna pána Čapkoviča sa nachádza v hospodárskej časti stredne veľkého rodinného domu - na obrázku. (V Žiline som nebola.) Nič priveľkého to nie je, žiadna hala. Jeho príklad ukazuje, že dajú sa liahnuť aj čistokrvné kuriatka. Kvalita? Sú čistokrvné, zväčša nie výstavné kusy, píše, že z uznaných A a B chovov. Ale o mimoriadnu kvalitu možno odberateľom zväčša ani nejde. Z množstva sa dá aj výstavná kvalita povyberať. Ceny, ktoré sú uvedené - dokonca za sexované - čistokrvné kuriatka sa mne zdajú byť veľmi prijateľné. Samozrejme, že si námaha toho pána zasluhuje aj finančnú odmenu a zadarmo to nerobí. A podľa mňa mu patrí aj uznanie, pretože rozširuje chov čistokrvných zvierat - a nie za premrštenú cenu.

Ale inak som si tiež myslela, keď som tam prvý raz išla, že je to drubežárna. 

Obrázek
zvedavec
zvedavec 16.07.2023, 09:29:30 xxx.xxx.177.137

Ja teda premýšľam nad činnosťou zväzu chovateľov. 

podľa mňa by stálo za to, zvážiť, či  (na báze dobrovoľnosti) zvýšiť členské. Poprípade mať 2 výšky členského. Pre členov, ktorí využijú dobrú liaheň čistokrvných kuriat a pre členov, ktorí chcú len krúžky. 

Videla som ale aj také organizácie, kde sa čistokrvné kuratá liahnu. Dokonca aj odchovávajú. Aké, to by mohlo byť vecou dohody. 

ešte jeden link: 

https://liahencapkovic.weblahko.sk/Cennik-cistokrvnych-kurciat.html

alebo obr. 

Obrázek
zvedavec
zvedavec 15.07.2023, 09:15:34 xxx.xxx.177.137

Osobne sa chcem poďakovať ja Vám. 

Ste veľmi ústretoví, vážim si to. Ja som si už svoju odmenu vyčerpala tým, že pre nás vytvárate priestor pre naše diskusie, neustále reagujete na naše prosby o vylepšenie, aj sami prichádzate s riešeniami. Ďakujem za ponúknuté darčeky, ale viac už nepotrebujem, pre mňa je cenné, ak tieto diskusie budú naďalej na čo najviac odbornej úrovni a na mnohé témy pokračovať, ak tu nájdem priateľský a kamarátsky priestor pre pomoc začínajúcim i pokročilejším chovateľom. Pre vzájomné informovanie sa, inšpiráciu. 

Bude ma tešiť, ak to bude všestranne výhodné - i pre Vás!, i pre tých, ktorí tu hľadajú komunitu chovateľov, radu, možnosť diskutovať, pozrieť sa na rôzne problémy z rôznych stránok, či pomoc pri riešení svojich problémov. 

Veľmi ďakujem a prajem veľa prispievateľov (najlepšie registrovaných).

zvedavec
zvedavec 09.07.2023, 19:35:27 xxx.xxx.148.13

ja som nakličovala pšenicu, v zime, keď sliepky nemali inú dostupnú zeleň

Podľa mňa teoreticky by ste naklíčenú pšenicu dávať (ako prídavok) mohli, ale je obdobie horúčav a ľahko sa teraz v naklíčenej pšenici budú rozmnožovať aj plesne a rôzne nevhodné mikroorganizmy, čo by mohlo viesť aj k hnačkám a pod. Osobne by som im radšej umožnila jesť inú zeleň - trávu, púpavu, lobodu a pod.. Nastrúhať tekvicu, cukinu, mrkvu…

zvedavec
zvedavec 05.07.2023, 20:07:01 xxx.xxx.148.13

🙂 To je pre mňa zaujímavá otázka, vzhľadom na to, že sliepka ani veľmi neznáša vajíčka, že prečo sa práve o ňu zaujímate? 

Možno sa mýlim, ale povedala by som, že je to mix a nie čistokrvná sliepka. 

zvedavec
zvedavec 05.07.2023, 09:33:46 xxx.xxx.148.13
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 05.07.2023, 00:29:35

my sme ich nezaháňali

Ale napíšem aj nevýhody (z môjho pohľadu): 

1. potravu vždy roztrúsili po zemi (viac, ako sliepky, tie si roztrúsenú aj poďobú) a výsledok bol ten, že sme zrazu mali okolo domu potkany (preto sme prestali IB chovať) - ale možno, že keď sú tam aj sliepky, tento problém odpadá - my sme sliepky vtedy nemali

2. spotreba vody bola dosť veľká, mali k dispozícii vaničku, v nej sa vedeli radovať, vytešovať, potápať, kúpať, bol to krásny pohľad na ne - ale za malú chvíľočku do nej našpinili a voda bola “zrelá” na výmenu

zvedavec
zvedavec 05.07.2023, 08:51:20 xxx.xxx.148.13

Ďakujem Vám za odpovede, 

stále však nemám jasno v tom, ako dlho a ako často cesnak podávate? Ja cesnakovú vodu raz denne mením (už asi piaty deň) a áno, riadne smrdí, keď zostatok večer vylievam, dávam cesnak pretlačený do vody. Ale zdá sa, že sliepkam to nevadí.

Podávala som aj acidomid D, možno cesnakom nahradiť aj  túto prevenciu?  

zvedavec
zvedavec 04.07.2023, 08:05:41 xxx.xxx.148.13

Zdravím Vás, chcela by som sa spýtať, či používate cesnak ako prevenciu proti parazitom, a ak áno, aké máte s cesnakom skúsenosti a ako ho dávkujete. Niektoré moje nosnice začali hnačkovať? - mali redšie výkaly, všímala som si to dlhodobejšie. poradili mi cesnak do vody - 1 strúčik cesnaku na 1 l vody. Asi 3 dni to sliepkam dávam a naozaj nevidím teraz riedke výkaly. 

9-týždňovým kuriatkam som dala cesnak tiež do vody, ale len 1 strúčik na 3 l vody. 

Myslíte, že postupujem správne? Ak áno, dokedy to mám dávať?

Ďakujem.

zvedavec
zvedavec 04.07.2023, 07:56:38 xxx.xxx.148.13

Tiež mám tú skúsenosť, že sú vynikajúcimi požieračmi slizniakov  a aj ich vajíčok. Aj susedia si pochvaľovali, že sa im znížil výskyt slizniakov (rok predtým, ako sme si IB zaobstarali, sme mali obrovskú “epidémiu” slizniakov, keď pršalo, nebolo pomaly kade prejsť bez šliapnutia na slizniaka). 

Keďže sú ľahkí, takmer žiadnu škodu nám v záhrade nenarobili (šalát som nepestovala). 

zvedavec
zvedavec 01.07.2023, 14:13:07 xxx.xxx.148.13
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 01.07.2023, 12:19:57

Otázka, kde budú hrabať je namieste. Sliepka je hrabavec a šťastná sliepka hrabať potrebuje. 

zvedavec
zvedavec 01.07.2023, 11:25:46 xxx.xxx.148.13
Buggyra:

Proč je na balkoně nedobré životní prostředí? Já měla kdysi plán mít slepice doma v pokoji ve voliéře. Někdo má velké papoušky, já bych měla dvě tři slepice :-) Vlastně by to mohly být i liliputky. Když se jim voliéra dobře vybaví, nevidím chybu ani na balkoně (ostatně ochrana před predátory dokonalá) ani v bytě (tam by si s nimi chodil hrát kocour). Jediné, co, tak že balkon je mám dojem coby součást vnější stavby ve správě společenství vlastníků, a ti by mohli vznášet námitky, že.

Ale pravda, já si představuji svůj balkon otočený na sever-severozápad. Jižní mikrovlnka by nemusela být zrovna ukázkové bydélko.

Inak, je to originálna úvaha. 

Treba mať odvahu porovnávať a myslieť za hranicu zvyčajného. V istom zmysle sa mi táto myšlienka celkom páči. Papagáj na balkóne byť môže (ten zvyčajne tiež lžije v oveľa väčšom životnom priestore), aj s jeho výnimočnými hlasovými prejavmi, liliputky teda prečo nie? Záleží aj od veľkosti balkóna a životného priestoru liliputiek. Porovnávať môžem aj s podmienkami sliepok vo veľkochovoch. 

Ale viem si predstaviť odmietavú reakciu, ak by to nebolo na balkóne rodinného domu, ale bytového domu s viacerými obyvateľmi. 

zvedavec
zvedavec 29.06.2023, 08:41:51 xxx.xxx.115.80

Vajcia sú rôzne tmavé, a niektoré tmavé naozaj príliš veľkú možnosť odsledovať pohyb vo vajci nedávajú, alebo máte inú prax? Nevidela som dobre ani do olivových.

Obrázek
zvedavec
zvedavec 28.06.2023, 11:26:48 xxx.xxx.252.148
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 28.06.2023, 09:37:28

🙂 poučilo aj pobavilo 👍

zvedavec
zvedavec 28.06.2023, 08:22:05 xxx.xxx.252.148

Milý anonymný prispievateľ, je to vec názoru (a aj mojej praxe):

1. Keď má škrupina/skořápka (obzvlášť vodnej hydiny) póry, môže byť potom problémom aj to, ak sa kačka ide počas liahnutia okúpať a mokrá sa vráti, sadne na vajcia?

2. Z mojej praxe a z Vašich odporučení ešte na predchádzajúcom  fóre vyplýva, že je v poriadku, ak sa vajcia v prípade rozbitia "záprdku" - skazeného smradľavého vajca na hniezde vajcia v teplej vode poumývajú, hniezdo očistí - vymení podstielka a vajciam sa nič nestane. To som aj urobila, a liahnutie ostatných vajec prebehlo napriek pórom a aj smradľavého obsahu tekutiny na vajci nejaký čas - v poriadku.

3. Rozbitie vajec je nezvratný stav, čiže mne porovnanie kríva.

4. Odporúčam tiež každému, kto si je istý, že presvecovaním zistí stav vajca, aby nevkladal vajce do vody. Kto si nie je istý, tak nech sa rozhodne, či vajce vyhodí, rozbije, alebo vloží do vody. Som presvedčená, že tým dá vajcu len ďalšiu šancu.

zvedavec
zvedavec 27.06.2023, 22:48:23 xxx.xxx.252.148
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 27.06.2023, 22:36:00

Je to možné, že niektorí vidia, ja som nevidela - videla som len vzduchovú bublinu a ostatné bolo všetko čierne. Skôr som ten pohyb vo vajci jasne videla. Pripúšťam, že mám málo skúseností s pozorovaním vajec pri presvecovaní.

zvedavec
zvedavec 27.06.2023, 22:29:02 xxx.xxx.252.148

"Vejce, která z nějakého důvodu nepokračují v inkubaci, NIKDY nedáváme do vody. Vejce je živý organismus, skořápka má tisíce pórů. Voda ochladí a infikuje vejce, ucpává póry a zhoršuje už tak špatný stav zárodku, který se nelíhne. Tuto metodu NIKDY nezkoušejte. "

"Pokud se naučíte vejce během inkubace alespoň 3x prosvítit, poznáte, jak se zárodek vyvíjí, zda jsou vejce v pořádku, a také dobře a jasně uvidíte, zda zárodek je ještě živý. Takže prosvícení vám detailně napoví 100x víc, než nevhodná voda. "

Napriek kategorickému "NIKDY" je to vec názoru, ja vždy každé problematické vajce pred vyhodením otestujem testom vo vode. Nemám čo pokaziť, môžem len získať (istotu, že nevyhodím živého tvora) a vodu nedávam chladnú, ale teplú, ak sa vajce vo vode hýbe, po vybratí  utriem, čím sa vyhnem ochladeniu. Voda a materiál, ktorým utieram môžu byť aj čisté, vtedy odpadá možnosť na infikovanie zárodku (ktorý som už chcela vyhodiť). Baterka mne  odpoveď na to, či je kura ešte vo vajci ešte živé, nedala, ak sa vajce vyvíjalo do fázy, keď sa vo vajci už ozývali hlasy.

zvedavec
zvedavec 27.06.2023, 16:34:21 xxx.xxx.252.148

To musia poradiť chovatelia oboch druhov kačiek, nájdu sa tu aj takí?