Aktuálně: 3 576 inzerátů216 154 diskuzních příspěvků18 327 uživatelů

Příspěvky uživatele

zvedavec

zvedavec
zvedavec 17.12.2024, 17:59:36 xxx.xxx.160.130

moje sliepky mali radi biele druhy tekvíc - ja som mala cukety, ale z nejakého dôvodu sa im nepáčili oranžové druhy - napr. tekvica na pečenie

zvedavec
zvedavec 05.12.2024, 08:56:23 xxx.xxx.160.130

zaujímavé informácie, vďaka za ne

Trochu ovsených vločiek intuitívne prisypávam k naklíčenej pšenici, teším sa, že som sa dozvedela, že ich konzumácia prispieva k lepšiemu zaperovaniu a k pevnosti škrupín.

zvedavec
zvedavec 04.12.2024, 22:21:05 xxx.xxx.160.130
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 04.12.2024, 20:46:40

🙂 nie je to bigel, je to velikánsky psisko z útulku, miešanec ridžbega a labradora, na jar bude mať 15 rokov

zvedavec
zvedavec 04.12.2024, 15:28:16 xxx.xxx.160.130
LK:

Človek sa mení, prispôsobuje okolnostiam, prečo si myslíte, že zvieratá by sa nemali meniť? Vysoká sa s kľudom Angličana pasie vedľa diaľnice, bachyňa porodí mladé pri záhradkárskej oblasti, vydra sa prechádza po mestskom parku, ktorý pretína rieka a vo výrobnom areáli má svoje hniezdo sokol…príroda sa prispôsobuje…našťastie ešte stále nevieme rozkázať “vetru, dažďu…” 

Jasné, že zvieratá sa menia tiež… 🙂 mám psa, ktorý keď mu dám dva dni po sebe okrem obeda ešte kus psej salámy, začne si tú dávku vyžadovať po všetky dni svojho života. On sa tuším už naučil aj počítať, momentálne sme pri jednom základnom jedle - ja mu varím - a okrem toho dranká 2-krát ešte kus salámy.  A ešte večernú vychádzku a ešte zájsť s ním niekoľkokrát do záhrady, a ešte, ešte… hocičo pre neho urobím raz, potom to chápe ako moju povinnosť. Ale odmietam sa stať jeho služobníčkou. 

zvedavec
zvedavec 04.12.2024, 09:39:55 xxx.xxx.160.130

Je to diskusia. Úprimné vyjadrovanie názorov. Nie útok na Vás, Horsana, ako osobu.  Jednoznačne robíte veľa pre zvieratá. 

Dokonca aj Vaše rozhdonutie zbaviť sa agresívnych sliepok chápem. Niekedy žiadne rozhodnutie nie je také, že uspokojuje záujmy všetkých. Len som to dala - z môjho pohľadu - do kontextu s voľbou kŕmiť líšku a chrániť jednostranne jej  záujmy.  Možno aj na úkor zas iných bytostí.

zvedavec
zvedavec 04.12.2024, 08:41:41 xxx.xxx.160.130

Inak, myslím si, Horsana, keď líške  (ktorú pravidelne prikrmujete), nechávate napospas aj živé biele nosnice, lákate líšku, ktorá stráca spolu s vychovanými mláďatami obavy pred ľuďmi,  loviť sliepky. Pravdepodobne aj u vzdialených gazdov. 

zvedavec
zvedavec 03.12.2024, 23:43:10 xxx.xxx.152.25

LK: “Iba otázka, kto rozhodol o tom, kde sa má zdržiavať líška? Alebo, prečo jej potom človek lezie do obyváku? Nemal by sa podľa tejto logiky zdržiavať človek iba v dome, meste? Prečo by človek mal mať dovolené “liezť” všade (od najnižšieho až po najvyššie miesto na planéte a aj do najtajnejších zákutí vesmíru), dokonca si túto možnosť vynucovať silou a ostatní obyvatelia planéty nie?”

LK, nijaká vyššia moc pri určovaní mojich priorít okrem mňa nerozhodla o tom, kde sa má zdržiavať líška a kde človek. Ale ako človek chránim prioritne záujmy svojho druhu (no a napr. aj sliepok, ktoré chovám). Veď ani líška nie je na tom inak, chráni záujmy vlastného druhu, žiadna útlocitnosť ju nezastaví. Keď stretne moje sliepky, neberie ohľad na to, že ich chcem chovať a to dokonca v relatívne dôstojných podmienkach.  

Prečo tu ale nevidím náreky nad osudom napr. potkanov, keď sa mnohí z nás zastávajú rovnoprávneho postavenia líšok a iných dravcov voči človeku?

Mne je líška sympatická. Je to krásne zviera. Nechcem ju trápiť. Prajem jej šťastný život v lese.  A ako to tu odznelo, neprikrmovala by som ju, tým stráca plachosť voči ľuďom.  A sliepkam. 

Horsana, aj Vaše počínanie a všeobjímajúcu lásku k zvieratám (okrem bielych nosníc) chápem, je mi sympatické, ale tú časť, kde divé zvieratá strácajú plachosť voči ľuďom, odmietam.  Vec  mojich priorít. 

zvedavec
zvedavec 03.12.2024, 16:38:29 xxx.xxx.152.25

“Lebo to je ludská povinnost, poskytnut bezpecie pre nase zvierata, nie liscia.”

Je to vec priorít.  Chcem poskytnúť nielen bezpečie, ale aj dôstojné podmienky pre moje zvieratá, kým u mňa žijú. 

Hm, ak mám ja mať na výber, koho záujmy mám chrániť, či záujmy divej líšky, ktorá by sa mala zdržiavať v lesoch alebo môj / ľudský záujem a záujem zvierat, ktoré chovám, tak ja si vyberám - záujem ľudský a zvierat, o ktoré sa starám. 

Záujmom sliepok je žiť prijateľne  v akej-takej slobode a nielen prežívať v stresových podminkach vytvorených klietkou. Aby mala len tá líška ideálne podmienky.

A čím kŕmite líšky? Tipujem, že mäsom. 

zvedavec
zvedavec 25.11.2024, 22:22:58 xxx.xxx.0.84

Čo sa týka ľanových semienok, žiaľ, neuložila som si zdroj tejto informácie, alebo neviem nájsť, kde som si to uložila, aj ja to zbytočne hľadám. 

Hľadala som to, pretože tam bolo napísané aj to, aké presné % semienok  je optimálne dodávať do celkovej kŕmnej zmesi. 

zvedavec
zvedavec 25.11.2024, 19:09:42 xxx.xxx.0.84

Tento rok mi postupne ochoreli 2 sliepky, aj som ich nakoniec musela utratiť. Ostalo mi 18 sliepok + kohút. Takže sa snažím o kvalitnejšiu stravu, nie len pšenica, granule. 

Na granulách je síce dátum expirácie, ale ako podozrievavý tvor si myslím, že nik mi nevie zaručiť, aké staré komponenty sú zahrnuté v tých granuliach. Takže to skúšam istiť inou cestou. 

Do vody dávam multivitamín, dávala som aj AD vitamín. Sliepkam nakličujem pšenicu teraz už každý deň, dávam im do toho aj malé množstvo lúpanej slnečnice, nasypem im na to trochu sušeného droždia, ľanové semienka a oregano, tymian (tie semená, droždie  a bylinky som kúpila vo veľkom balení na Allegro pomerne lacno), často pridám aj nie príliš veľké množstvo tvarohu. Občas nastrúham mrkvu. 

O ľanových semienkach som dávnejšie videla štúdiu (ale neviem ju už nájsť), že obohacovanie krmiva o malé množstvo ľanových semien dosť výrazne znižuje pravdepodobnosť zápalu vaječníkov u sliepok. Tak preto dávam ľanové semienka.

Trávu vo výbehu už veľmi nemajú, ale denne ich púšťam nazobať sa do záhrady. 

Proso mi nenapadlo nakličovať, pre zmenu skúsim. Jačmeň nemám, ale možno tiež skúsim v malom vyklíčený pridávať. 

A teda asi skúsim aj silážovanie v malom.

zvedavec
zvedavec 25.11.2024, 18:41:08 xxx.xxx.0.84
Anonymní:

Tak se mi tu nehádejte. Zkusím teda snížit trochu dávku aby to rychleji sezobali. Tu konzervaci brambor znám z mého dávného mládí taky. S dědem jsme uvařili brambory v pařáku, potom se pošťuchali a nacpali hodně do igelitových pytlů, pechovalo se to aby se vytěsnil vzduch. Pak se skladovaly pytle ouvazkem dolů na chladném místě, brambory zkysly a pak se krmili prasatům se syrovátkou. Prý nejlepší krmení co může být ale jak by to bylo vhodny pro slepice netuším.

zaujímavé, s tým igelitovým sáčkom to v malom môžem skúsiť - poštuchané zemiaky (brambory), ale hlavne kombinované s mrkvou a s niečím zeleným - najprv ja ochutnám, aby to nebolo pokazené nejak inak, snáď tráviace ťažkosti z tohto nebudú mať (čítala som, že sliepky radi zjedia aj kyslú kapúustu, ale tam je hodne soli, to by som sa skôr bála dávať).

Ešte by mazaujímalo, kde to dávate kysnúť?  A keď je sáčok utesnený, nebude sa snažiť explodovať? - kyslú kapustu robievam, ale tam sa tvorí hodne CO2.

zvedavec
zvedavec 24.11.2024, 22:52:58 xxx.xxx.0.84

Zaujímavá informácia vo videu na FB: https://www.facebook.com/reel/343753072161928

“Vědeli ste, že ječmen je pro slepice nestravitelný? Pokud ho ale naklíčíte, rázem se z něj stává superkrmivo. 

Klíčení ječmene pro slepice je způsob, jak zvýšit biologickou dostupnost určitých živin, zejména betaglukanů, což jsou složité cukry (polysacharidy) s mnoha zdravotními benefity. Betaglukany, které najdeme ve slupkách některých zrnin, včetně ječmene, mají imunitu posilující účinky, protože v tělech zvířat i lidí aktivují určité imunitní buňky (makrofágy a neutrofily). U slepic však nastává problém: jejich trávící systém postrádá specifický enzym – betaglukanázu – který by tyto betaglukany dokázal rozštěpit na jednodušší cukry, jež tělo umí vstřebat a použít.🌾 Klíčení ječmene před podáváním slepicím tento problém řeší. Proces klíčení totiž aktivuje enzymy přímo v zrnu, zejména enzymy, které štěpí komplexní molekuly na menší a snadněji stravitelné složky. Díky tomu se během klíčení zvyšuje množství biologicky dostupných živin, včetně volných aminokyselin, vitamínů a také aktivovaných enzymů, které štěpí betaglukany. Tento proces slepicím umožňuje lépe betaglukany strávit a využít jejich benefity pro posílení imunity a zdraví. 🙂🌿"

zvedavec
zvedavec 24.11.2024, 17:57:56 xxx.xxx.0.84

Osobne si myslím, že ak by sliepky zobali premrznuté varené zemiaky, bude to obdobné, ako keď zobali to isté krmivo ešte nezamrznuté. Ale asi je lepšie dať im len toľko “míchanice”, koľko zjedia naraz (ale to tu žu odznelo aj so zdôvodnením).

zvedavec
zvedavec 24.11.2024, 17:53:18 xxx.xxx.0.84

Článok, ktorý napísala  pani Ing. Iveta Prombergerová, Ph.D. ma zaujal. Netušila som, že aj varené brambory/zemiaky sa dajú silážovať. Spolu s inými plodinami , trávami, burinami… že tieto siláže sú vhodné pre sliepky. Je to zaujímavá informácia. Robiť to ale pravdepodobne nebudem. 

zvedavec
zvedavec 19.11.2024, 23:02:43 xxx.xxx.0.84

ešte ako zistiť, či je vo vajci život: 

1-2 dni pred liahnutím môžete aj počuť z vajca, kde je živé kura, pípanie, keď si vajce priložíte k uchu 

okrem toho, ja osobne pred tým, ako vajce hodím do kontajneru, dám ho do teplej vody (samozrejme nesmú byť naťuknuté s dierkou) a pozorujem ich - ak vidím trhané pohyby vajca vo vode, je tam život, ak nie, nie je tam život. 

a ak vo vajci špliecha kvapalina, je isté, že tam život nie je…

zvedavec
zvedavec 19.11.2024, 22:43:36 xxx.xxx.0.84

Zdravím,  spočiatku sa práve vyliahnuté kuriatka nevedia postaviť na nohy, sú slabé z liahnutia. Potrebujú odpočívať, až neskôr zosilnejú. Takže možno sa stav upraví. 

Hm, počasie ale práve vyliahnutým kuratám v tomto ročnom období nepraje, takže odporúčam premiestnenie kuriatok aj s kvočkou do tepla - najneskôr po dokončení liahnutia, možno aj skôr, len tam hrozí, že kvočka predčasne prestane (v novom prostredí) sedieť na ešte nevyliahnutých kuriatkach. A tie sa bez tepla nevyliahnu. 

Problémom by mohlo byť, ak kvočka v priebehu liahnutia “pridávala” denne nové vajcia. Potom je možné, že aj iné vajcia obsahujú životaschopné kuriatka v rôznom vývojovom štádiu.  O tom by ste sa mohli presvedčiť aj presvietením - ak sa tam niečo hýbe, vo vajci je život. Ako presvecovačku môžete použiť aj mobilný telefón v režime “reflektor”, alebo užšiu baterku. Presvieťte vajcia v tmavej miestnosti. 

Čo robiť s takými postupne sa liahnúcimi kuriatkami, keď už kvočka skončí so sedením, to je dosť problém, ak nemáte liaheň. Snáď len požičať si liaheň od niekoho, kto ju  má.

Vajcia môžu byť oplodnené ešte dosť dlhý čas aj po tom, keď sliepky s kohútom už nie sú - myslím, že asi 14 dní. 

Vidím, že veľa skúseností s chovom sliepok zatiaľ nemáte, preto si teraz ešte včas prečítajte články o odchove kuriat, aby ste sebe a aj kuriatkam nepridali už ďalšie problémy. 

Držím palce.

zvedavec
zvedavec 25.10.2024, 14:18:01 xxx.xxx.195.141

Dobrý deň,  moje bielefeldky (liahli sa začiatkom 5.mesiaca) začali znášať neskoro, sú to ťažké sliepky, tie začínajú so znáškou neskôr,  niekedy v 9.-10. mesiaci  začali, a potom znášali  všetky v plnom počte skoro každý deň, celú zimu, na jar, v lete, potiahli do jesene… Boli to veľké vajcia 64-71 gramové, ľahko odlíšiteľné. Až na jeseň začali preperovať a jedna z nich aj kvokala (vtedy neznášala).

Údajne je dobré, ak sliepka začne so znáškou nie príliš skoro, má šancu dostatoočne sa vyvinúť a potom znášať bez problémov veľké vajcia.