Aktuálně: 3 711 inzerátů209 704 diskuzních příspěvků18 241 uživatelů

Příspěvky uživatele

zvedavec

zvedavec
zvedavec 25.10.2024, 14:18:01 xxx.xxx.195.141

Dobrý deň,  moje bielefeldky (liahli sa začiatkom 5.mesiaca) začali znášať neskoro, sú to ťažké sliepky, tie začínajú so znáškou neskôr,  niekedy v 9.-10. mesiaci  začali, a potom znášali  všetky v plnom počte skoro každý deň, celú zimu, na jar, v lete, potiahli do jesene… Boli to veľké vajcia 64-71 gramové, ľahko odlíšiteľné. Až na jeseň začali preperovať a jedna z nich aj kvokala (vtedy neznášala).

Údajne je dobré, ak sliepka začne so znáškou nie príliš skoro, má šancu dostatoočne sa vyvinúť a potom znášať bez problémov veľké vajcia. 

zvedavec
zvedavec 24.10.2024, 20:29:11 xxx.xxx.195.141

Ja som začínala s Bielefeldkami. Sú to pokojné, avšak veľké. Je tu aj inzerát, aj keď už ročných sliepok.

https://www.chovzvirat.cz/inzerat/207340-bielefeldka-rodobarva/

Keby som začínala, jedna z alternatív by bolo zamerať sa na chov zdrobnených velsumiek. 

Sú to krásne sliepočky a v pomere k svojej hmotnosti znášajú veľmi veľké vajcia.  Do vášho dosť malého výbehu vy sa ich vošlo viac, ako sliepok normálnej veľkosti. 

https://www.youtube.com/watch?v=U8sPunNM6YQ&t=820s

http://casopischovatel.sk/clanok/chovatel_zdrobnenych_velsumiek_peter_korec-295

zvedavec
zvedavec 16.10.2024, 19:29:49 xxx.xxx.195.141

Určovanie pohlavia pomocou magnetickej rezonancie (MRI) in ovo umožňuje určiť pohlavie kurčiat ešte pred vyliahnutím, v jedenásty až dvanásty deň inkubácie.

Ako oznámila Asociácia švajčiarskych výrobcov vajec (Gallosuisse), švajčiarsky vaječný priemysel ukončí pravidelnú likvidáciu vyliahnutých kohútikov do konca roka 2024.

zdroj: https://www.agrobiznis.sk/podohospodarstvo/zivocisna-vyroba/9572-svajciarsko-specatilo-koniec-zabijania-kurciat

zvedavec
zvedavec 30.09.2024, 17:01:33 xxx.xxx.195.141
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 30.09.2024, 14:13:27

súhlas, núdzové ubytovanie

Inak, tak podobne som vyriešila už niektoré svoje sliepky - tie, ktoré chceli kvokať, prehodila som ich cez plot do záhrady, na noc ale spali v kuríne, len som ich potme vyhodila z hniezda… a bola aj taká, ktorá bola zúbožená pri preperovaní a keďže aj tak bola kdesi na spodnom stupienku hierarchického rebríčka, v tomto stave ju napádali. Cez plot kontakt s ostatnými sliepkami aký taký ostal a keď problémy pominuli, vrátili sa bez úhony k ostatným sliepkam. A kŕdeľ funguje.

zvedavec
zvedavec 10.09.2024, 22:41:04 xxx.xxx.139.161
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 10.09.2024, 21:17:35

ďakujem - inak, čírou náhodou som si pred chvíľou prečítala na FB, že Exolt zabral aj na vápenku

Obrázek
zvedavec
zvedavec 10.09.2024, 20:24:39 xxx.xxx.139.161

Celkom dobre som presvedcovala aj priamo mobilom v režime reflektor. V tmavej miestnosti.

zvedavec
zvedavec 10.09.2024, 20:21:58 xxx.xxx.139.161
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 10.09.2024, 18:32:19

Exolt vylieči aj vápenku?   Veď aj tú spôsobujú roztoče. Keď zaberá na svrab zajacov, mohol by aj na vápenku. 

Nemáte s tým niekto skúsenosť? 

zvedavec
zvedavec 06.09.2024, 08:24:37 xxx.xxx.139.161

Aké účinky má Paralen?  Znižuje teplotu, pôsobí proti bolesti a ešte nejako ovplyvňuje chorobu? 

zvedavec
zvedavec 16.08.2024, 08:20:55 xxx.xxx.163.241

Aj my máme trojročného “Kohútika”.  Kohútik na svoje meno reaguje tým, že dôstojne prikráča ku mne, keď svoje meno počuje.  A očakáva, že ho nakŕmim z ruky. To keď dostane zrno. Ale keď je to iná, väčšia lahôdka, samozrejmä to rozdáva svojim sliepkam. 

zvedavec
zvedavec 14.08.2024, 17:47:03 xxx.xxx.163.241

Naše sliepky síce trávia čas na dvore s otvorenými zobákmi - mnohé si ľahnú do tieňa stromov a kríkov, ale zato som s údivom videla aj to, že niektoré sa rozvalia, roztiahnu nohy a krídla a opaľujú sa. 

Vonku majú tieňa dosť, mám v časti záhrady pri sliepkach stromy a aj kríky, je im lepšie ako v kuríne, ten je murovaný a nie je v tieni, takže vie naakumulovať veľa tepla do svojich múrov. Podľa mňa horšie je to pre moje sliepky v noci. Keď sa zotmie, tak ich zatváram, majú síce dva zasieťované otvory, dosť veľké okno a menšiu sieťku na dverách, ale už sa to tak dobre nevetrá, ako keď sú dvere pootvárané. 

Včera v noci som ich zabudla (prvý raz, odkedy ich chovám, ) zavrieť, bola som ich pozrieť pred zotmením, ale povedala som si, nech sa ešte vetrá, prídem neskôr a neprišla som…asi im to subjektívne pripadalo lepšie. Našťastie ich nenavštívil žiadny predátor. 

A v lete aj kvokajú, mnohé aj viackrát. Neskôr aj preperujú. Takže aj preto je znáška nižšia. 

zvedavec
zvedavec 13.08.2024, 07:50:51 xxx.xxx.163.241

Ako znášajú Vaše sliepky tieto horúčavy? U nás sa neochladí už ani v noci, dnes bolo o 6.hod. 25 stupňov. Sliepky trpia. Aj znášku znížili, z 20 sliepok mám 5-6 vajec. 

zvedavec
zvedavec 11.08.2024, 17:51:41 xxx.xxx.163.241

Tak sme si napísali, aké máme názory.

Aj pri štúdiu z knihy a prednáškou je rozdiel, pretože pri prednáške či výklade je možnosť komunikovať a vyjasniť si neznalosti okamžite a odstrániť problém, že by som nerozumela ďalšiemu výkladu, lebo mi chýba kúsoček z mozaiky, na ktorom sa má ďalej stavať. 

zvedavec
zvedavec 11.08.2024, 14:13:00 xxx.xxx.163.241

Kuriatka bez kvočky: tie potrebujú, čo sa týka dostatočného tepla väčšiu starostlivosť, ja som napr. na odchov tých mojich opustených kuriat použila umelú kvočku. Je to teleso, ktoré ohrieva kuriatka zhora.  Keď som mala umelú kvočku, bolo to už pomerne jednoduché, horšie to bolo, kým mi objednaná umelá kvočka prišla (nepočítala som s umelým odchovom), lebo teploty na odchov kuriat sú pomerne vysoké, ale ani uvariť som ich nechcela.  

Celkom jednoducho je starostlivosť o kuriatkapo vyliahnutí popísaná napr. v tomto článku

https://www.kinekus.sk/modernyhospodar/kuriatka-starostlivost-v-prvych-dnoch/

Ešte doplním: videla som aj, že existuje aj “wyandotka rodovozbarvená” - tam by ste vedeli hneď po vyliahnutí odlíšiť sliepky a kohútov

https://wyandotka.weblahko.sk/-Wyandotky-podla-farebnych-razov.html

zvedavec
zvedavec 11.08.2024, 14:02:04 xxx.xxx.163.241

Ešte k tomu, odkedy môžu byť kuriatka vonku - je rozdiel, či mamu nemajú. 

Ak sa  vyliahnu pod kvočkou v lete, kvočka si to reguluje - kedy kuriatka prikryje, kedy môžu behať a nie sú s tým spojené veľké problémy. Odporúčam pod kvočkou liahnuť v čase, keď je už teplo, na jar a začiatkom leta.  Kvočka potom kuriatka samostatne vodí a stará sa aj o ich tepelnú pohodu. 

Ale niektorá to vzdá povedzme už aj po 2 týždňoch a niektorá potiahne oveľa dlhšie - vodí ich aj  5-6 týždňov (to už majú operenie a termoreguláciu) a sú aj také, ktoré ich vodia aj viac mesiacov, ale to býva výnimka. Ja som tento rok mala takú kvočku, ktorá po 2-3 dňoch kuriatka začala napádať ☹️, a odchovala som si ich napokon sama v kuchyni. Ale to býva len výnimka.