Mno jo, mají volnost, slunéčko, chutné papání, a když “přijde jejich čas”, tak je někdo sní. Mně to přijde stejné jako když šoupnu slepici do tašky a odnesu ji na polívku sousedce.
Příspěvky uživatele
Buggyra
můj komentář nebyl k věci, tak jsem smazala 🙂
U mě nesmí Kocour většinu času do mého pokoje. Zbytek bytu je jeho výsostné rejdiště, vč. linky, na kterou ovšem neleze (co vím), není tam nic zajímavého. Do pokoje nesmí, páč tam skladuji oblečení, a nemusím zrovna chodit v “norkovém” kožichu 🙂 To je jediný důvod. Když mu občas dovolím, tak si to tam obejde, ožvejká zelenec, počumákuje sklo na okně, a způsobně si lehne ke mně do postele, ráno je pod ním koláč z těch chlupů 😀 Tak mě to zase na chvíli vyléčí. Nejlepší je, když se jde se mnou poňuňat po ránu a já jsem oslintaná a ochlupená po rukách, obličeji, všude… matky by trefil šlak.
ančovička:.cit..."i s těmi slepičími ztrátami"…nene,takto to Chovatelé nastavené nemají…
To je jasné 🙂
Doron:To není možný, to není možný, to není možný!!!
Co je to jako za lidi?
Hlavně, že se Vám nic nestalo, škoda, že nemáte číslo auta, mohl by jít sedět!
Ono se mi nic nestalo, ceduli se nic nestalo, nikomu se nic nestalo, no a bylo nedokazatelné, kdo měl vinu, taky mohl říct, že jsem si prostě špatně zajela na stranu a je to moje chyba. Kdyby mě srazil, tak to je jiná, to by i ten majitel poutače dosvědčil, ale takhle, nikdo nikomu nic, tak co je komu do toho 🙂 To byla jen veselá do okénka.
Však já vím, financuju koně a kočku 🙂 Ale ohledně slepic nejsem chovatel, ale pouze držitel. Mají slušné podmínky pro produkci, ale to pouze kvůli té produkci. Tady koukám na finanční stránku hlavně. Naštěstí díky prostoru a přísunu krmiva za pakatel se mi to skutečně zaplatí. Ale nesmějí do toho padat nějaké významné investice právě. Proto nechovám.
Jak tak tady o tom s vámi nahlas přemýšlím, asi koupím nové po pajdě za kus (kde to dneska koupíte, žejo) a dám je do toho metrového králičího pletiva se sítí svrchu jako jsem měla blondýny. A třeba je budou ráno holky pouštět ven z téhle ohrádky a já odpoledne dovnitř do ohrádky a zkusím teda tenhle režim. Zezačátku budou stejně v ohrádce, minimálně měsíc bez pouštění ven. Za tu pětistovku to stojí 😀 (to je stovka vajíček, to je od deseti slepic za 14 dní zpátky)
Liščata se někde potřebují naučit lovit 🙂 Domácí slípka je super testovací materiál.
Pesa tam mít nemůžeme už vůbec. Není to tam zabezpečené, navíc by byl chudák sám tam na pozemku. No, nebyl, chodil by po vsi na procházky. Ale taky sám. Navíc psem by se ty slepice prodražily fakt už nad míru. Takhle mi porád vycházejí vejce levnějš než z obchodu, i s těmi slepičími ztrátami 🙂
megi-the-pes:hotova vesela vyloha
To jsem s tím klidně mohla mít výlohy, ačkoli jsem byla ta “hodná”, protože majitel poutače hned přiskočil ku mně ležící pod kolem, a jal se rovnat poutač, jestli mu něco není. Tak když jsem se zvedala ze škarpy, tak povídám, že se omlouvám, ale že holt viděl, co se stalo, a on, že viděl, a že jestli poutač bude poškozen, tak po mně bude chtít zaplatit škodu. Tak povídám, že to se asi spletl, a on říká, že na autě si nic nevezme, páč netuší, kdo s tím jel, ale mě zná 😀 Tak to by byla skutečně veselá výloha z mé kapsy 😀
balu:Blbci jsou na obou stranách barikády…
To v každym případě. Ale já jsem pochopitelně dokonalá, jak za volantem, tak na kole, to je snad jasné 🙂
Nu dobrá, tak víkend:
pátek odpoledne: přijel brigádník - osobní asistent - osobní pobočník (už zase vymýšlí, kam by povýšil) a vyměřil si seník, že nám ho tedy dá konstrukčně a samonosně do kupy. Seník si stavěla moje máti a nějak to uplně není architektka ani stavbyvedoucí, takže se seník musel přivázat ke stromu, aby nám nespadl na koně 🙂 Pak jsem ho s dětmi poslala sbírat hnůj po koních a vypnout plot v novém výběhu, kam jsme je přepouštěli. Plot vypnul, přidal tyče k nízkým ohradním sloupkům a k tyčím natáhl nosný provaz, ke kterému plot ještě vyvázal, aby se to nehroutilo, takže máme zase do zimy pokoj (v zimě to rozeberou svině). Děvčata vysbírala hnůj.
Ve středu jsem dostala na návštěvu poníka z vedlejší stáje “na převýchovu”. Ono na něm není co vychovávat, on je moc hodný, a holt nic neumí, protože ho nikdo nic nenaučil. Tak se s tím na těch dětských kroužcích pasoval, jak uměl, no a tím, že neuměl, ani děti, co se na něm plácaly, tak neuměly, a ještě měl určitě to sedlo, co měl loni, které mu hrubě nesedí, tak z toho asi byly nějaké mrzutosti. Tak mám pojízdného mladého koně do prázdnin na hraní, je s poníkama tlusťochama, on je taky tlusťoch, takže žádný zle, hubnou spolu. No tak v pátek už byl tak převychovaný, že na něm většinu odjezdilo naše stájové dítě, to nejzkušenější.
Sobota: dopoledne jsme se jeli podívat nedaleko na koňské závody, ale na oběd už jsme byli doma. Po obědě jsme zaběhli ke koním a dosadila jsem ven zbytek rajčat a paprik (gró jsem udělala ve čtvrtek spolu s naplněním příslušného zvýšeného záhonu). Rajčata i papriky jsou letos chuďůčké, asi špatná zemina pro sazenice a taky špatná semena, asi tři roky stará… No doma už mi na okně zůstaly jen semenáčky kvetoucích rostlin… myslím hledíky (?) takové chmýří jsou ty semínka. Tak něco kvetoucího to je, protože to má kvítka na obalu od semínek 🙂 Vzala jsem toho převychovávaného poníka s asistentem na vyjížďku, a že sám nikdy v terénu nebyl, tak čuměl, co kde lítá a sem tam se leknul, ale jinak byl moc hodný a rozumný koníček.
Neděle: jsme měli naplánovaný výjezd na závody. A já jak mám přívěs na koně pořád doma k dispozici, tak jsem nad tím vůbec nepřemýšlela, a až ráno při příjezdu do výběhu jsem si říkala, jak si nejlépe najet, abych ho zapřáhla, a čumím, že není co zapřáhnout - já mám totiž tenhle týden přívěs před technickou na opravu povrchové koroze v servisu! Tak to bylo k popukání, přijely děti, co jely na ty závody a koukaly jak puk. No během hodiny (ještě že máme takové rezervy vždycky) jsem sehnala na půjčení jiný přívěs. Tím byste nevezly ani hnůj. No ale podlaha dobrá, díru v rampě poníci nějak přeskočili, a jelo se. Jak dlouho to nemá technickou jsem se radši neptala. No co vám budu, přijeli jsme akorát když šlo na společné opracování druhé oddělení v soutěži, kterou měla holčička jet. Ještě že poníci byli vypucovaní ze stáje, tak jsme na ně poházeli sedla, holčičku vrhli do víru děje, no a naše profi dítě odjelo jedny křížky bez trestných a druhé také čistě, ale s dvěma nepozornostmi (nepohlídala si koňa před skokem a kůň vyhnul), takže za trestné body. No a během hodiny jsme nakládali poníky zase na cestu zpět. Potkali jsme troje policajty, jednu stíhačku na dálnici, ale všem jsme se nějak zázrakem vyhnuli, takže i bez finančních a papírových ztrát jsme dospěli domů. V poledne 😀 Holčičky jsem vyštvala hrabat hnůj, připravila jsem převychovance a zkušenější holčička ho projela po výběhu už komplet, i s cváláním. Koníček zlatý, tak hodného ve stáji nemáme 😀 Doufám, že bude zpátky doma pak dělat takový čurbes, že nám ho majitel nabídne, když byl u nás tak hodný 🤣
No a dneska ráno jsem přišla ke koním, protože tenhle týden dělám koně ráno já, a po všech 7 slepicích zbylo pár peří. Ráno poté, co je automat vypustil někdy v 5 z kurníku, a předtím, než jsem v půl sedmé přišla, je něco odtahalo všechny sakumprásk. Tak jsem bez slepic … No, stejně mě krkalo tam chodit je zavírat pomalu v noci, protože ty staré krákory nechtěly ty mladé blbky pouštět do kurníku. Musela jsem vždy přijít v půl deváté, v devět, nastrkat slepice, co seděly zvenčí na schůdkách ke kurníku, dovnitř, a pomlátit ty mrchy, co seděly hned za dvířky uvnitř kurníku, aby udělaly místo. Tak to mají, jedny jak druhé. Tak 🙂
Lavíruju, jestli si v neděli, až pojedu kolem výprodeje slepic za 50,-/kus koupit 10 nových kousků. Tentokrát bych je prostě zavírala ručně, a holt by chodily chrápat, kdy já řeknu, a ne kdy sluníčko zapadá. Dostaly by do kurníku vodu a krmení a nechala bych jim otevřené zamřížované okýnko, no. Jenže přes dovolenou mi je holky nebudou chodit večer zavírat v deset. No, to bych je mohla nakonec šoupnout všechny ke kamarádce. Potom si je odčmelím… to je fakt.
Díky moc, tak to jsem si to myslela celkem správně, je to u těch hospodářských zvířat celkem podobné 🙂
Jsem takhle jednou jela na kole po úzké cestě, proti mně auto a na trávě u cesty reklamní poutač. Jela jsem si po kraji silnice tak, abych autu co nejméně překážela. Cesta úzká, ale já se na ní vyhnu i s druhým autem, když sjedu jedním kolem na louku, tak jsem ani nepřemýšlela, že bych zastavovala. No a ten protijedoucí mi ani neuhnul, ještě když se blížil, tak dupnul na plyn, a já abych mu nevzala zrcátko (opr. on aby mě nevzal zrcátkem), tak jsem řídítkem zakličkovala, no a napálila to do té reklamy samozřejmě, protože tráva není tak rovná jak asfalt. Ten čék ani nepřibrzdil, mi přišlo, že to ještě přidupnul, abych si jako nemyslela, že ho nějak zajímám 😀 Boží lidi.
Jedem v neděli do Koles, po cestě jsou Kosičky a mohla bych koupit slepice 17měsíční po 50,-/kus, ale nechce se mi upe tu lišku krmit, no. Ještě to zvážím, stejně by první měsíc slepice byly v té ohrádce než si zvyknou chodit domů a ven. Mohla bych je prostě zavírat při odchodu od koní nehledě na světlo, holt by to musely přežít.
Mně se zatím vyplatí obnovovat slepice spíš než investovat do voliéry 🙂
Voliéru takovou, aby mi ji liška nerozebrala, to by stálo opravdu mnoho tisíc. Mě jedna “násada” slepic vyjde na tisíc. A během pár měsíců se slípky zaplatí.
Slepice mají otevřeno automaticky asi od pěti, nevím přesně. Takže mezi tou dobou a půl sedmou, kdy chodíme. Peří bylo po výbězích, takže si je tam naháněli po venku. V kurníku čisto. Do kurníku by se asi liška nevešla slepičími dvířky, to leda kuna.
O voliéře jsem přemýšlela, ale ta investice by se mi nevrátila. Za půl roku koupím nové slepice a uvidí se 🙂 V létě se tím aspoň nebudu muset zabývat. Ona ta výměna osazenstva je docela fajn, protože ty nové slepice nebudu muset navykat na staré a tak.
Bohužel se to nevyplatí v pracnosti kolem koní, protože slepice se staraly o rozhrabání všeho trusu, takhle budeme muset trus sbírat nebo bránovat…
Mně by se vešlo i deset - dneska ráno si nejspíš kmotra odnesla všechny. Ještě jsem jeden kadáver teplý házela za plot. Tak nemusím večer v devět vartovat u kurníku, jestli jsou všechny zalezlé. Na všem špatném se najde něco dobrého.
Prosím prosím smazat duplicitní téma: https://www.chovzvirat.cz/diskuze/tema/20960-maj-vyzeneme-kozy-v-haj
A tak bych ráda do máje nahlásila, že včera poprvé 8 vajíček od 8 slepiček. Jedno takové maličké krpaté, tak zřejmě nějaká prvorodička nebo podlouhédoběrodička 🙂 Tak snad budou již všechny dámy produktivní.
V dubnu mi jednu blondýnu slovil nějaký ohavný predátor (hlava pryč), protože staré sedí u vchodu uvnitř kurníku, a hledí těm novým pořád ještě pěkně znepříjemňovat život při vstupu. A ta jedna zřejmě zůstala venku napospas. Tak mám smůlu a musím tam chodit večer zavírat, holt se nedá nic dělat. Doufám, že do července se srovnají, protože to jedu pryč a holky tam v deset večer fakt vartovat nebudou.
Sakra! Já si ale vyfiltrovala témata, než jsem to založila! 😀
Tak tedy sem:
https://www.poutnik-jan.cz/pranostiky--c/lidove-pranostiky-na-mesic-kveten/
Když se v máji blýská, sedlák si výská.
V máji aby ani pastýřova hůl neoschla.
Májová vlažička - naroste travička; májový deštíček - poroste chlebíček.
Když máj vláhy nedá, červen se předá.
Když kvete bez ať kvete i víno.
Může-li se na začátku května schovat vrána v žitě, lze očekávat dobrou žeň.
Prší-li na začátku května, bývá víno v nebezpečí.
Máj má být chladný, ale ne studený.
Suchý květen, suchý rok.
- a to poslední, myslím, bude nepříjemně aktuální…