Aktuálně: 3 231 inzerátů220 690 diskuzních příspěvků18 363 uživatelů

Příspěvky uživatele

Buggyra

Buggyra
Buggyra 17.05.2024, 08:12:22 xxx.xxx.198.226

Žínka: Jo, to je taky poník, plemeno konik polski (pokus o zpětné vyšlechtění tarpana, původního evropského divokého koně).

Břicho by mi ani nevadilo, to spíš ten tučný hřbet a zadnice. Břicho může být klidně jen “velké”, ale nemusí to nutně znamenat, že je kůň tlustý. To jen tak info bokem 🙂

Ronja: modrý granulky se jmenujou Slimex (a určitě i různě jinak), je to bezpečné pro savce (známá má milion venkovních koček a háže to mezi ně), působí to jen na bezobratlé, a ono se jich k tomu zase tolik nedostane, třeba včely vůbec, žeano. Nevím, jak s vodními živočichy. Jukněte na ten výrobek a počtěte si. Nějakou vodu to vydrží, krátkodobou, jako zalévání, celkem bez úhony, ale v delším omokření (déšť) se to rozpouští, takže aplikovat za sucha. Jo a ten slimex je i nějak pro ty slimejše atraktivní, že si do něj jako kousnou raděj než do kytky, což je taky super.

ad “nestíhám, nestíhám”: hokej taky nesleduju, kdyby se tu o tom nepsalo, tak jsem dutá, stejně tak o Ficovi jsem se dozvěděla tady, nic zajímavého. Včera jsem byla u koní sama, jedno dítě nemělo přijít a já zapomněla, druhé nepřišlo a omluvilo se hodinu po srazu, takže jsem tam vartovala zbytečně. Ale vysbírala jsem nějaký hnůj, vytahala zbytek vody z podzemní nádrže a kompletně vyprázdnila pojízdnou nádrž, s kterou pojedu dnes odpo nebo zítra přes den pro vodu. Dvakrát, abych naplnila i tu podzemní nádrž 🙂 Bohužel ta pojízdná nádrž se mi utrhla zboku z úchytů na paletě, tak budeme muset nějak řešit, jak se ten plast naplní vodou, tak povolí, a vyboulí se po stranách, a vyhnutá klec od té nádrže mi drhne o kola. Kola jsou plná guma, takže nemohou prasknout, no i tak se to zbytečně dře a ničí. Mám takový plán, ty spodní tyče od té klece pod nádrží smotat dohromady kurtou a stáhnout ráčnou, mám jednu snad celkem v kondici k dispozici. Tak uvidím, jestli se to takto povede nějak udělat. To musím, než pojedu zase pro vodu, logicky.

Včera jsem ještě stihla narovnat natřené překážky, protože má pršet (haha, hlásili v půlce týdne, že má o víkendu spadnout přes milimetr, teď už tam suší nějaké desetinky, a hádám večer už bude víkend čistý), a zakrýt je starou plachtou z přívěsu. Bála jsem se, že jak to bude velká plocha (jsou ve vysokém stojanu), tak to vítr porazí, ale asi jsou hodně těžké, tak i přesto, že plachta vyplňuje plochu zboku asi tři metry na metr a půl, ustálo to. No a taky jsem stihla hodinu pojezdit na tom koníkovi na převýchovu, není na něm moc co převychovávat, ale mám za úkol jezdit, tak jezdím, byl moc šikovný (vono mi to taky neublíží, protáhnout špeky… jsem na tom asi stejně jako ten koník…).

Jo a taky jsem vlekla svého jezdeckého kulhavce v poledne na kontrolu veterinářkou, to napíšu do “O všem a o ničem” v Koních, ať to nepíšu dvakrát.

Mno, dnešek odpo bude ve znamení příprav na víkendový výjezd na závody, dlouho jsme nikde nebyly, žeano (naposled v neděli). Teď ráno jsem si vyzvedla opravený přívěs na koně, vyřešená koroze před technickou, bratru za šest tisíc, no ještě že jsem ta milionářka a můžu si v jednom týdnu dovolit opravit vozík, zavolat veterináře a ještě do výplaty stihnout technickou na dvou vozidlech (ehm, nejspíš si na to budu muset půjčit, cha chá, suchý rohlíky do půlky června jsou jasná volba. Ještě že mám ty slepice aspoň).

Chtěla bych dnes stihnout taky jezdit na tom koníkovi a pak taky stihnout zastrouhat kopyta poníkům, aby nás o víkendu nevyloučili z výstavy a nerozbili si kušnu při vozatajských závodech (o přerostlá kopyta si zakopávají). Mám toho nějak moc a potřebovala bych se naklonovat 🙂 Ještě že už dnes přijde ke koním taky máti a pofackuje si závodnice (nějaký trénink před závody, oživit poníkům dobré mravy, nachystat věci na výjezd, očistit kočár, a tak), protože to bych už fakt chytala paniku.

Radši to zkopčím, než ten příspěvek odbouchnu, takovýho krafání, to bych si jaktěživa nevzpomněla, co jsem všechno psala…

Buggyra
Buggyra 17.05.2024, 07:19:19 xxx.xxx.198.226
Sardullah:

Jo tak zohle fakt vymysleli suprově, pes má čip hurá, sle že ten čip není nikde registrovaný to už je šumafuk.

Mě to hlava nebere, my obyčejní lidé to vidíme stejně… jednotný registr, do kterého by byla povinnost čip zaregistrovat, jinak to postrádá smysl, ale ty odborníky, co to vymýšlí to nenapadne? 

A přitom tohle už dáááávno funguje u hospodářských zvířat (jm. u koní, kde se pohybuji). A když to tenkrát spustili (2008), tak to fungovalo hned, žádné roční nebo pětileté kocení, aby se to rozpohybovalo. Ten systém už EXISTUJE. Jen by se v něm udělala nová složka na psy. Tralala. Ale nene, my potřebujeme někde utopit milionek někomu do kapsičky, tak vymyslíme jinou bejkárnu, a účel splněn, kapsičky naplněny, laikům namazán med na hubu, dál nás to nezajímá. Já tak moc chci být někdo, kdo o tomhle rozhoduje, brát za to ty neuvěřitelný prachy, a nemít žádnou odpovědnost. Já bych to tady rozčísla 😀 Povinné ručení na košťata nahned.

Buggyra
Buggyra 16.05.2024, 15:36:01 xxx.xxx.198.226

A co paní doktorka udělala s tím poraněním na kohoutovi?

Buggyra
Buggyra 16.05.2024, 10:36:35 xxx.xxx.198.226

Včera jsem byla darovat krev, tentokrát jsem se poté cítila celkem nemdlobně a pak jsem byla schopná i běhat po městě.

Někdy tuším ve čtvrtek před týdnem se mi povedlo naházet do nových zvýšených záhonů hnůj a zeminu, takže jsem měla připraveno na sadbu, o víkendu jsem přivlekla většinu rajčat a paprik a vysázela do zvýšených. V pondělí jsem měla volnější odpoledne, tak jsem se stavila lačně v zahradnictví a koupila tykve, myslela jsem, že už bude nějaký doprodej, a ono ne, mají ještě dosti. Takže mám dvě cukety žluté, dvě zelené, čtyři roubované melouny a čtyři polní okurky. Ta mnou předpěstovaná rajčata a papriky jsou zoufalé, navíc jsem včera při sázení těch tykví zjistila, že mi do zvýšeného naskákaly slepice a rozhrabaly (takže tu lišku mají za to!), takže jsem zachránila, co se dalo, a dosadila tam nějaké ty tykve. Zvýšené záhony jsou čistý jih, v černé nopovce, takže předpokládám, že tam bude pěkný pařák, tak jsem tam hvízdla dva ty melouny, ať se předvedou. Kolem všech tykví jsem vytvořila posvátný kroužek z modrých krystalů.

Někdy min. týden jsem vysadila ačokču, a protože mi to nějak nedošlo, mladé rostliny mi ti hnusní slizáci sežrali. Tak jsem kolem starší kytky rozházela opět posvátný kruh z modrých bobulí, a včera jsem koukala, že je kolem ačokči řádně pohnojeno chcíplýma slimejšema. Tak se na ně musí! Poslední zbylá ačokča se drží a rozrůstá, snad tedy apokalyptické předpovědi všech zkušených ačokčářů o záplavě plodů byť i z jedné kytky budou pravdivé, a já se něčeho dočkám. Protože papriky nebudu mít určitě....

Další fáze sadby bude vybudování protiprasečí ohrádky na hnojišti a vysazení posledního melounu a cukety a okurky přímo na hnůj. Okurce a melounu pak přistrčím nějakou oporu, pokud bude třeba. Výhoda hnoje je, že nebudu nejspíš muset zalévat, čvachtá to tam i teď, sežralo by mi to holinku. Ale jinak už by to fakt chtělo zapršet. Včera poté, co odešly děti od koní, jsem se jala čistit jednu podzemní nádrž, abych tam mohla o víkendu houknout novou vodu. Je tam na dně voda taková "krájitelná". Zelená a tak. Zjistila jsem, že 15cm otvorem na vrchu nádrže jde dovnitř strčit koště (takové to žluté, dělá se asi z prosa nebo z čeho). Takže jsem tam pošmrdlala koštětem a vytahala čerpadlem mališem, co šlo. A pak (a teď se zasmějete) nastoupil ručník na tyči. Ručník přivázaný k metrové tyči (aby se s ním dalo vytírat) se hodí otvorem do nádrže (spíš nasouká), počká se, až pěkně nasákne humusem ze dna nádrže, pak se čtyřtunový nasáklý ručník vytáhne a vyždíme do připravené nádoby. Vytahala jsem 20 litrů a měla jsem dost, pokračování zase dnes večer... Ale dneska to snad dorazím.

Výhoda je, že mě neobtěžuje zůstávat takhle do 8-8:30 večer na zavírání slepic, protože když jsem včera ve čtvrt na 10 přišla ke kurníku, slepice už dávno chrápaly a kdyby si uměly odháčkovat dvířka, mají i zabouchnuto. To mě čeká v sobotu příprava voliéry pro nové slepice, a tentokrát budou soudružky ve voliéře všechny, staré i mladé pokupě, mají smůlu, pouštět se budou zase za pár týdnů, až si zvyknou. Kolem voliéry mám sto chutí natáhnout ještě ovčí síť pod proudem, aby lišku přešla chuť. Takže plán je v neděli pořídit těch dalších 10 (?) kousků. Asi jich vezmu 10 a tři odložím ke kamarádce, ať mám do počtu. Nevím, jak by se holky v počtu nad 10 srovnaly v kurníku. Nakonec, zeptám se kamarádky, jestli nebude chtít víc kousků. Jestli mi liška sfiňa slepice vyloví do zimy, tak budu stejně pro vejce chodit ke kamarádce. Tralala.

Mimochodem ta pomalu pečená slepice, co jsem ji našla chcíplou po liščí návštěvě, je chutná! Takže příště žádné plýtvání, žádné házení načatých kousků přes plot, pěkně zpracovat. Ještě jsem z té nebožky vydolovala poslední úplně hotové vejce. Taková jsem kruťaska. Kdybych byla shránčlivá a vzala si i tu načatou slepici (byla jen hlava pryč), tak by liška přišla jen ke dvěma kouskům. Takhle dostala tři.

Mimochodem, právě baštím výpek z té slepice, s bramborami a trochou másla, je to vlastně vývar, protože jsem ji podlila, a tuk na ní žádný nebyl (vše cpala do vajec, hodná slípka), a je to eňoňuňo 🙂

Buggyra
Buggyra 16.05.2024, 09:34:14 xxx.xxx.198.226

…chtěla bych dotyčné frajery jen upozornit, že dle mého interního průzkumu si většina lidí pomyslí “to je debil”…

To je přesný!
Včera na Šalďáku v Lbc na nějakém chopperu měl potřebu vyrazit panáček od semaforu pod plným plynem, aby si všichni užili, mezi těma vysokýma barákama v centru města fakt pošušňání, já, na druhé straně ulice, myslela, že mi prasknou bubínky, lidem na zastávce začaly padat věci z rukou a vetšejší důchodci vypadali, že padnou naznak sami. Tak tam jsem si pomyslela a i nahlas pronesla velmi nepěkné osobní hodnocení dotyčného (snad to nebyla dotyčná…).

Buggyra
Buggyra 16.05.2024, 09:22:35 xxx.xxx.198.226

Nejspíš ta liška. Chňapla ho za peří na hřbetě a na křídle a kohout se jí vyškubnul, nechal jí jen peří. Ale pokud máte výběh ze všech stran obehnaný tím pletivem, co máte na foto, a není to pletivo poškozené, tak nevím, co by mohlo kohouta poranit. Pokud není výběh porušený nebo seshora otevřený, liška se tam těžko dostala.

Buggyra
Buggyra 16.05.2024, 09:13:56 xxx.xxx.198.226
Varaxi:

Mno, abych přispěla chovatelským tématem: Byla jsem o víkendu u rodičů a tam jsem konečně přišla na to, co mám dělat s přebytečným mateřským mlékem. Dávat je slepicím. 🙂 Máme nyní asi nejdráž a nejkvalitněji krmené slepice široko daleko.

Nějak se to teda moc neprojevuje. Nesou hezky, ale to nesly i předtím. 

Já dávám slepicím zkažené mléko, když mám nějaké staré trvanlivé z krabice. Tak se mi stalo, že jsem jim tím právě zalila granule, no a druhý den ráno granule způlky sežrané! Asi kočička 😀 (to starý krabicový mlíko je ale fakt pěkně hnusný) A to jsou ty psí marketovky tak nechutné, že normálně ani ježek to nežere (bodejď by, jsou dobré tak pro slepice, fakt) - v kombinaci s ještě hnusnějším mlíkem (to krabicové nezkysne, ale tak nějak jako zatuchne, blé) nechápu, že to někdo žere... Tak jsem musela pak vzít menší misku na zalité granule a přiklopit ji, aby mi pro slepice taky něco zbylo! 😀

Buggyra
Buggyra 14.05.2024, 15:42:38 xxx.xxx.198.226

Na druhou stranu, umím si představit, že když budete o chlebu a vodě a někdo vám šoupne ionťák a šumáky s vitamínama, tak pookřejete 🙂

Buggyra
Buggyra 14.05.2024, 15:41:07 xxx.xxx.198.226

Bobčo, hlavně nekomplikované a brzké uzdravení a bezbolestný další provoz 🙂

Buggyra
Buggyra 14.05.2024, 12:55:51 xxx.xxx.198.226

Však 17 měsíců je půlka produktivního života takové slépky. A když je sluníčko, travička, klíčená pšenka, tak pojedou jak draci 🙂 Mají přijít do masomlejnku rovnou a nebo po měsíci užívání venkovního slepičího života.

O Buggyru netřeba se bát, ona to tady s těmi písmenky zase tak neprožívá ;-)

Hele, nebojte, něco pro ně udělám - budou mít tu mezivoliéru. Mám teď takové dvě menší sítě na stromy, tak jednu věnuji slepicím, a než přijdou ke koním holky ráno a pak poté, co večer budem odcházet, budou slepice zavřené v té aklimatizační ohrádce. No a úplně navolno půjdou jen přes den. To jde udělat hned a zadáčo 🙂

Buggyra
Buggyra 14.05.2024, 11:06:44 xxx.xxx.198.226

Je to špatným přístupem ke koni a něco se s tím dá dělat, pokud to bude dělat člověk, co tomu rozumí. A ne, není to otázka bičíku.

Mám zkušenost s koněm, kterého přivedli s tím, že je pokažený, zlobí. A ono se ukázalo, že jen prostě nic neumí a neví, co se po něm chce. Jak pochopil, co se po něm chce, během pár minut byl “problém” vyřešen. Kůň byl spokojený, protože dělal vše správně a byl neustále chválen, práce mu dávala smysl, a sám si pro ni chodil. Přestal se kroutit při dotahování, bránit se uzdění, odstupovat při nasedání… Jak se pak choval “doma” zpět u těch lidí, kteří ho do toho stavu přivedli, to nevím.

Buggyra
Buggyra 14.05.2024, 10:54:50 xxx.xxx.198.226

Já jsem právě přišla z angličtiny, byla jsem tam sama s lektorkou, a protože lektorka je zároveň jedna z holčiček od koní, a máme rozdělané letáky k jezdeckým závodům, co pořádáme, tak jsme pracovaly na letácích (bavily jsme se teda anglicky, aby náhodou…) a strašně jsme s tím pohnuly a večer to snad dorazíme a bude to fertig.

Včera odpo se překvapivě objevily tři slepice, a navíc jsem objevila jednu zabitou neodnesenou, takže ztráty se tímto snížily na 4 kusy, to jde. Přežily ty nejstarší, nejostražitější a nejchytřejší. Tak jsem se pustila do odkládaného projektu, chcíplotinu jsem vzala domů, tam jsem ji stáhla (měla jsem ji stáhnout ve stáji…) a hodila do trouby. Stehna a hrudník s křidýlkama jsem dala péci na pomalu, že prubnu, jestli to bude k jídlu (slepice pochopitelně nebyla vykrvená…), no a přihodila jsem zbytek kadáveru s vnitřnostmi (všemi, žáves) do trouby do spodního fochu. Ráno říkaly soudružky, že kámoška je moc dobrá. Snad nebude lákat supy.

Teď holt bude záležet na lišce, zda přijde i přes den a nebo to nechá na ty soumraky, pokud zůstane u soumraků, tak už jsem si zařídila, aby automat slepice nepouštěl dřív, než přijdu do stáje. A holt je ráno s holkama budeme pouštět ručně. Jestli je něco sloví v době, kdy jsme v práci/škole, to holt už neovlivním.

Buggyra
Buggyra 14.05.2024, 10:39:19 xxx.xxx.198.226

Já třeba záměrně nečtu vlákno “odchody” 🙂 Občas si odznačím Politiku, ale pak mi to nedá a nakouknu, ono je to občas lepší než Veselé okénko 🙂

Buggyra
Buggyra 14.05.2024, 08:23:13 xxx.xxx.198.226
kometa:

Však to nemusíte číst. Nikdo vás nenutí.

Mno jo, ale on člověk často zjistí, co čte, až když to přečte 🙂 Takže nakonec… proč by to dotyčný/dotyčná neohodnotila dle svého nejlepšího uvážení. V pořádku.