Žínka: Jo, to je taky poník, plemeno konik polski (pokus o zpětné vyšlechtění tarpana, původního evropského divokého koně).
Břicho by mi ani nevadilo, to spíš ten tučný hřbet a zadnice. Břicho může být klidně jen “velké”, ale nemusí to nutně znamenat, že je kůň tlustý. To jen tak info bokem 🙂
Ronja: modrý granulky se jmenujou Slimex (a určitě i různě jinak), je to bezpečné pro savce (známá má milion venkovních koček a háže to mezi ně), působí to jen na bezobratlé, a ono se jich k tomu zase tolik nedostane, třeba včely vůbec, žeano. Nevím, jak s vodními živočichy. Jukněte na ten výrobek a počtěte si. Nějakou vodu to vydrží, krátkodobou, jako zalévání, celkem bez úhony, ale v delším omokření (déšť) se to rozpouští, takže aplikovat za sucha. Jo a ten slimex je i nějak pro ty slimejše atraktivní, že si do něj jako kousnou raděj než do kytky, což je taky super.
ad “nestíhám, nestíhám”: hokej taky nesleduju, kdyby se tu o tom nepsalo, tak jsem dutá, stejně tak o Ficovi jsem se dozvěděla tady, nic zajímavého. Včera jsem byla u koní sama, jedno dítě nemělo přijít a já zapomněla, druhé nepřišlo a omluvilo se hodinu po srazu, takže jsem tam vartovala zbytečně. Ale vysbírala jsem nějaký hnůj, vytahala zbytek vody z podzemní nádrže a kompletně vyprázdnila pojízdnou nádrž, s kterou pojedu dnes odpo nebo zítra přes den pro vodu. Dvakrát, abych naplnila i tu podzemní nádrž 🙂 Bohužel ta pojízdná nádrž se mi utrhla zboku z úchytů na paletě, tak budeme muset nějak řešit, jak se ten plast naplní vodou, tak povolí, a vyboulí se po stranách, a vyhnutá klec od té nádrže mi drhne o kola. Kola jsou plná guma, takže nemohou prasknout, no i tak se to zbytečně dře a ničí. Mám takový plán, ty spodní tyče od té klece pod nádrží smotat dohromady kurtou a stáhnout ráčnou, mám jednu snad celkem v kondici k dispozici. Tak uvidím, jestli se to takto povede nějak udělat. To musím, než pojedu zase pro vodu, logicky.
Včera jsem ještě stihla narovnat natřené překážky, protože má pršet (haha, hlásili v půlce týdne, že má o víkendu spadnout přes milimetr, teď už tam suší nějaké desetinky, a hádám večer už bude víkend čistý), a zakrýt je starou plachtou z přívěsu. Bála jsem se, že jak to bude velká plocha (jsou ve vysokém stojanu), tak to vítr porazí, ale asi jsou hodně těžké, tak i přesto, že plachta vyplňuje plochu zboku asi tři metry na metr a půl, ustálo to. No a taky jsem stihla hodinu pojezdit na tom koníkovi na převýchovu, není na něm moc co převychovávat, ale mám za úkol jezdit, tak jezdím, byl moc šikovný (vono mi to taky neublíží, protáhnout špeky… jsem na tom asi stejně jako ten koník…).
Jo a taky jsem vlekla svého jezdeckého kulhavce v poledne na kontrolu veterinářkou, to napíšu do “O všem a o ničem” v Koních, ať to nepíšu dvakrát.
Mno, dnešek odpo bude ve znamení příprav na víkendový výjezd na závody, dlouho jsme nikde nebyly, žeano (naposled v neděli). Teď ráno jsem si vyzvedla opravený přívěs na koně, vyřešená koroze před technickou, bratru za šest tisíc, no ještě že jsem ta milionářka a můžu si v jednom týdnu dovolit opravit vozík, zavolat veterináře a ještě do výplaty stihnout technickou na dvou vozidlech (ehm, nejspíš si na to budu muset půjčit, cha chá, suchý rohlíky do půlky června jsou jasná volba. Ještě že mám ty slepice aspoň).
Chtěla bych dnes stihnout taky jezdit na tom koníkovi a pak taky stihnout zastrouhat kopyta poníkům, aby nás o víkendu nevyloučili z výstavy a nerozbili si kušnu při vozatajských závodech (o přerostlá kopyta si zakopávají). Mám toho nějak moc a potřebovala bych se naklonovat 🙂 Ještě že už dnes přijde ke koním taky máti a pofackuje si závodnice (nějaký trénink před závody, oživit poníkům dobré mravy, nachystat věci na výjezd, očistit kočár, a tak), protože to bych už fakt chytala paniku.
Radši to zkopčím, než ten příspěvek odbouchnu, takovýho krafání, to bych si jaktěživa nevzpomněla, co jsem všechno psala…