Jsme jely s kamarádkou, a ona, že tady kolem toho baráku kluše, protože za barákem vyskakují na bránu tři vořeši, a ona chce být vždy co nejdřív pryč, aby se jí kůň nelekal. Než jsem se stačila nadechnout k námitkám, tak načutla koně a vyrazila. Tarpan vztyčil uši (!), řekl, že se určitě něco děje, když kůň před ním tak vystřelil, a jal se vzrušeně klusat taky, jako co bude. No a v tom vylítli ti psi a hup s řevem na plechovou bránu. Zpoza rohu. Tak si tarpan potvrdil, že se fakt něco děje, vyskočil a spočítal nohy, načež kůň před námi doteď jen čile klusající pod pobídkou došel k názoru, že se taky fakt něco děje, a sbalil pod holkou zadel (mezi koňmi probíhal neviditelný emoční ping pong) a už jsme letěly obě cvalem k nejbližší křižovatce s hlavní silnicí, vzdálenost od plechové brány k hranici křižovatky 30 metrů (30 metrů je fakt krátkých…). Ještě že má tarpan jemnou tlamičku, protože kůň kamarádky rozhodně né 😀 Tak jsem nakonec rozumbradu zastavila dřív, než ona to svoje tele. No ale příští čtvrthodinu šel poník jak na perkách, protože taková krize se nemůže odbýt jen tak, no a musely jsme kousek po té hlavní. Vrchol všeho byl, když v domečku u hlavní paní učitelka v důchodu rozhrnula záclony a zamávala na nás 🤣 Naštěstí nic nejelo. Jak jsme se blížily k sjezdu z hlavní, vidíme, že se z protisměru blíží motorkáři, tak kamarádka velí, že zase naklušeme, abychom na té silnici nesdíleli jeden prostor s nimi, protože její kůň by se rozhodopádně psychicky rozložil…a tentokrát jsem se vzmohla rázně k takovému odporu, že jsme to na tu vedlejší dotlačily rychlým krokem, protože další potvrzení bubáků (navíc na silnici) úplně pro další psychický vývoj toho koně nemůžu potřebovat 😀 No tak uf, ještě že je to valach, a bere věci tak nějak s nadhledem. Tenhle bude taky tak nějak hádám pětiletý… jop, podle eagri 2019.
Příspěvky uživatele
Buggyra
Já teď “objevuji terén” s tarpanem, co nikdy nebyl v terénu sám, tak to je jak přes kopírák 🙂 Takové to “copak budeš dělat na té prudké stráňce” a “vylezeš přes ty kořeny?” a navíc ještě máme “jééé, bagr!”, každé jinak barevné trávy si všimne, každé divné větve, ptáčky a srnky známe všechny jménem. Pod nohy si ale kupodivu taky nekouká, protože musí monitorovat tygry. Že tomu tygrovi spadne přímo do nory, když lustruje, kde co lítá, to ho nějak netankuje…
Já mám teď rozkoukanou Nadaci, teda první řadu dokoukanou, tak nějak (nepobrala jsem vše) 🙂
Pozvánku k tanci mi neustále vnucuje máti, protože koně, příroda, atd. Ale úvod je tak zdlouhavý a nudný, že jsem vždy našla něco jiného, co mě od filmu odvedlo. Mám to doma na PC, ale asi to hned tak nedorazím…
Vysvětlujícího Jirku sleduji zatajeným dechem, i když mě presentovaná témata vůbec nezajímají. On to prostě umí. Viděla jsem dnes v 10 hodin, každé pondělí lustruji, zda je nové video 🙂
U nás včera docela pršelo, tak aspoň je zalito (brambory potřebovaly…)
O víkendu výjezd na závody v 4:30 a návrat 22:30, druhý den hodně práce (voliéra pro nové slepice, dvakrát pro vodu, hlídání koní kamarádky, hodně sbírání bobků po výbězích…), tak jsem dneska nějaká groggy.
Jů, Nicka si všichni náramně pochvalují, to vám moc přeji 🙂 Budeš/te jistě spokojená! (pardon, hlava děravá, s kým si vy/tykám)
orionka-2:Filip Turek komentuje :
https://www.youtube.com/shorts/lNBJra4Kl8k
K smíchu nebo k pláči ?
Pana Turka mám docela v oblibě, on je takový racionální, dle mého.
kometa:A není to 148?🙂
je to možné 🙂 Já to vokem stejně nezměřím 😀
Bobca:Mě je jedno kdo tu je.. Nesleduju absolutně, kdo je přihlášený.. Nemám potřebu někoho blokovat.. Proč?? Píše snad někdo neco, za co by se měl stydět?
Pokud by blokování fungovalo na základě IP adres, vytřídila bych takové ty anonymní vykřikovače a buzerovače. Jejich příspěvky mě často otravují. Já právě úplně hned nelustruji, kdo příspěvek napsal, přečtu si nejprve text příspěvku, až pak, pokud to potřebuji, juknu na autora. A kdybych mezi přínosnými informacemi nemusela číst nějaké ty nehodnotné výlevy, vůbec by mi to nevadilo 🙂
Na druhou stranu, celkem jich ubylo, těch výkřikářů (asi jsou na jiných sockách), tak s tím dokážu žít, a tuhle funkci nějak kriticky nepotřebuji 🙂
To, že někdo tyká mně, neznamená, že já mu budu tykat taky. Že někdo nemá úctu ke mně, neznamená, že já k němu ji také mít nebudu. Beru to tak, že cizinci se u nás často učí češtinu od nějakých známých, s těmi si tykají, no tak holt tykání je jim bližší, otázka je, do jaké míry si to uvědomují, a i když třeba ano, do jaké míry to umějí promítnout do jazykového projevu. Pokud mám dojem, že je to slušný cizinec, nemám problém mu vykat, i když mi tyká. Myslím si, že tohoto se poznámka assil netýkala. Domnívám se, že assil poukazovala na přístup, kdy lidem, které považujeme za společensky významně níže postavené, tykáme. Třeba dětem. Takže někdo cizince automaticky prostě ve svých očích posadí na nějakou společensky zanedbatelnou úroveň a tyká jim jako výraz toho společenského nadřazení. To je potom samozřejmě problém.
Pokud se chcete s cizincem kamarádit, a tykáte si navzájem, tak s tím nemám nejmenší problém. Já se s cizincem kamarádit nepotřebuji, a když mi tyká, vnímám to jako jazykovou bariéru, nikoli jako snahu mě společensky znemožnit. A proto mě to nechává zcela v klidu.
Ony jsou ty lišky asi schopné těch 14 dní nežrat. Povije liščata, sežere placenty, a holt musí být před porodem pořádně nakrmená, aby to ukojila a ustála. Když to nedává, sežere třeba lišče, no. Nebo je nechá holt chvíli hlady a jde si něco někde ulovit. Doufám, že u nás teď po ránu loví hlavně myši, když už se nedostane na slepice. Myší dost, i hryzec by se našel.
Anonymní:Tykání je xenofobie? Tak to je totální libtardí úpadek v myšlení.
Mně přijde jako úpadek v morálu, pokud někdo nepovažuje za slušnost cizímu člověku vykat… A pokud jsem neslušná jen k jiným rasám, tak jsem prostě rasista nebo xenofob, teda tak nad tím já uvažuji. Úcta k bližnímu svému je asi libtardí přežitek. (co to je libtard?)
No, má nějakých 130-135. Já jsem na něj na hraně (163). Ale ještě to dává. Dával by to líp, kdyby měl těch 30 kg mínus. To za ty dva měsíce, co ho máme v zápůjčce, nedáme dolů. B má přes 165 a včera jak jsem ho vedla k vetce, tak jsem na něj vzhlédla, no hrozná žirafa… Taky chci do budoucna něco menšího pod sedlo. Vzhledem k tomu, kolik budu brzy vážit, bych ale raději něco kolem 150 výšky.
Mno ještě má B týden dva nárok na pohov, takže trajdat až potom, no do té doby budu trápit toho tarpánka 🙂
Mno, reportáž je natočená holt pro laiky, člověk, co tomu rozumí, vidí, že pan Luka pěkně vypráví, něco si i ve videu ověříme (kočár je lehký, koně o něm ani nevědí…), ale zároveň víme, že za obrázky se může leccos schovávat. Kůň v samotě pendlující po padoku velikosti pětikoruny mě úplně nenadchává, ukázané podkování měnící úhel kopyta mě také nepřesvědčilo (já vím, vysoké gumové ozuby, ony se ošlapou…), kůň reagující na tramvaj taky nevypadá úplně salámově a rutinovaně. Kondice toho bílého náručního by mohla být lepší, když už šest hodin maká. Hodina na nakrmení ráno je dost děsivý údaj, tak nějak doufám, že je to skutečně jen tak řečeno pro laiky, a že koně mají přístup k objemovému krmení imrvére a né, že se ráno přijde do vymeteného boxu, a šupne se seno a za čtvrt hoďky kýbl jádra. To nemůžou ti zaměstnanci k těm koním přijít v pět, v šest? Aby se koně stihli v klidu nažrat a začít trávit? Chápu, že přijedou na námko a nikdo si nevezme jízdu hned v osm ráno, ale už jsou “v práci”, to to trávení toho nahltaného jádra asi vypadá… Těch šest hodin jsou bez přísunu objemového krmení? Doufám, že se jim bere aspoň pytlík se sennými granulemi nebo vojtěškou. Voda k dispozici je pěkná (proč dají záběr na to, jak s ní umejvá špínu a né na to, jak dává koním napít…), ale pauza v krmení šest hodin je mocinky moc.
Jinak já teda jsem za zachování koní na Staromáku i jinde (Mariánky apod.). Nicméně na tu welfare bych klidně přitlačila. Není řečeno, kolik dní v týdnu koně pracují, snad mají aspoň den volna, a ták… 🙂
Já tu mám asi 20 km celý “chov” tarpanů. Jsou volně ložení na louce s potokem obehnaní jedním drátem, s krávama, majitel je vidí jednou týdně, asi by si ani nevšiml, kdyby mu něco chybělo (jsou tu vlci…).
konik polski 🙂
no pro mě je poník všechno pod 145 🙂
Vám sem taky hodím foto poníka, co ho máme půjčeného do prázdnin 🙂
Tak mi kamarádka min. týden povídá, že k ní jede veterinářka, jestli taky nechci. A že mi už tři týdny dní kulhá kůň, a evidentně to teda není absces, tak jsem kývla, jsem přeci milionárka, tak si to můžu dovolit, aby si u mě veterináři podávali ruce 🙂
Koňa jsem vystrouhala, aby mě rovnou nenahlásila na KVS (to jsem si dala, po tom suchu, kopyta jak šutr, v těch jeho plackách náboj nedrží, to bych musela nohy zabalit do nějakých zábalů, na to kašlu). Ještě že mám relativně novou rašpli!
Včera teda diagnostika kulhání. Přivedla jsem koně a vetka kouká a ptá se, kde teda kulhá. No tak jsme zaklusali, tam se trochu něco ukázalo, pak ohybovky, to o moc horší nebylo, ale na kroužku na tvrdém už se kulhání pěkně ukázalo. Tak že pořídíme nějaké rentgeny, říkám, to je fajn, před dvěma lety jsme snímkovali druhou nohu, aspoň budu mít nafocené obě, bezva 🙂 No a vetka že vezmeme obě, ať se podíváme, v jakém je to stavu. Tak jsme nafotili od spěnky dolů předky, i na podotrochlozu. Té já se u toho platfusa hodně bojím, taky proto, že už léta si strouhám sama, a sem tam mi to jen nějaký kovář zkontroluje, a víte, jak to je, člověk si něco myslí, příroda činí dle svého… A vetka povídá, máte nohy čisté. Říkám, jak jako čisté, jako že není ta podo? To by bylo fajn, šutr padající ze srdce bylo slyšet. A vetka povídá, že ne, že komplet nohy čisté. Jakože nula artrotické změny na kloubech, čisté štěrbiny, sezamské kůstky, čistá kopytní kost, bez úbytku, bez zduření u korunky, čisté vše. Čumim a nechápu, 19letý steepler. U nás dělá velký kulový, ale v kopytech se mu hrabe holka, co si jako myslí, že tak nějak odkoukala od kováře, jak by se to mohlo dělat, a přečetla si pár článků.
Tak mám RADOST! 🥳
No a kulhání prý zřejmě z měkkých tkání, sono jsme nedělali, vzhledem k tomu, že za ty poslední tři týdny se kulhání vytrácí (kvůli tomu, že měla přijet vetka, jsem na něj musela posadit holku na lonž, abych vůbec viděla, jestli kulhá, a jestli teda tu vetku mám navštívit), tak léčba by beztak spočívala v “klidu a řízeném pohybu” (24/7, takže “řízený pohyb” se upe nekoná…), tak máme doklidnit, a postupně začít zátěž. Vzhledem k tomu, že kámoška právě taky začíná cajdat s kobylou po silnicích, tak (máme čisté klouby!!!) můžu s ní cajdat po silnicích a bude to fajn 🙂
ČJF už nám zapsala poslední olympijský výkon, poslední místo (ale nevyloučili nás!) na bidýlkách stupně Z (smrt ve voku, na spodkách hnědý pruh), tak máme koňa sportovce s čistýma rentgenama a já jsem taky sportovec teda s ne už tak čistýma rentgenama…
Tak eště nějak během léta dořešit ty zuby, páč plnokrevník sice vypadá pěkně, ale slintá a tak mu divně to zrní padá z huby (ale jemu padá z huby zrní furt, on to prostě za plnohodnotné jídlo nepovažuje, vlastně ho vůbec otravuje jíst… akorát teď mu padá “divně”, no… slyším trávu růst už, fakt), ráda bych to nějak měla podchycené. Tak zase z příští výplaty…