kometa:Nad 30 nebo 130?
Meh, nepamatuju, něco 30, tak asi když už se ptáte, tak 130, že 🙂
kometa:Nad 30 nebo 130?
Meh, nepamatuju, něco 30, tak asi když už se ptáte, tak 130, že 🙂
Ona ta poslední možnost nejspíš nebude fungovat tak, jak by si člověk přál.
Mně se líbí možnost 2 s reflexem. A co tu holky psaly dříve, je snazší psa naučit na “zastav”, než na přivolání jako takové, kdy musí od kořisti odvrátit zrak a přepnout mozek. Takže možná zkusit nejdřív jako mezistupeň při vyběhnutí za podnětem tohle. Když už pes stojí, tak si pro něj snáze dohmátnete (couračka…) a nebo získáte nějakou tu půlvteřinu k dobru na přesvědčování.
V pátek odpoledne vyjížďka s kamarádkou a s holčičkou, to se tarpanovi líbí. V sobotu jsem byla na úvodním setkání vedoucích táborů, dost možná si tam v létě střihnu ještě jednu brigádu k tomu, uvidíme, jestli se to obsadí do srpna. K večeru jely vedoucí na vyjížďku, tak jsem se přidala s tarpanem, byl moc hodný a zlatý, šel i v koních, žádná panika. Hlavně se mi líbí, že když mu koně poodejdou, tak je v pohodě, nevzteká se, nešílí, že mu odcházejí, klidně se pase, dokud nezajdou za nejbližší strom, a když je pak nevidí, tak je dokluše. To je velmi cenné, že je to takový pohodář. No a v neděli opět vyjížďka s kamarádkou a holčičkou (já budu ale štíhlá!), a poprvé zlobil, schválně jsem ho nechala na jedné louce cválat na úplně zahozené otěži, a on chvíli běžel pěkně, a pak se rozmyslel, že by mohl zkusit vymyslet nějakou lepší zábavu a začal vyhazovat, no a protože jsem to čekala, tak jsem nespadla (sic!) a ještě jsem mu dala za vyučenou. Tak snad si to bude pamatovat, že lepší je být hodný koník a bude to mít bez potíží, než zlobit, a potázat se se zlou.
Včera jsme zprovoznili po zimě traktůrek sekačku na trávu (takový ten, co se na něm sedí), takže mám asi třistašedesátou funkční sekačku. Když se dokopu, dnes s ním objedu poní výběh, abych vysekala plevely, než se vysemení. Bohužel moc nebude na vysokou trávu, protože tu trávu rozseká, ale slepicím to můžu naházet. Taky je potřeba přesekat staré hnojiště, tak na to bude také dobrý - kamarádka, co mi ho dávala, říkala, že s ním rovnali terén, krtince a tak 🙂 no má i výhoz posekané trávy, ale prý to moc nefungovalo, tak uvidím, jestli to k něčemu bude a budu trávu do něčeho chytat, a nebo jestli je to naprd a trávu nechám lítat vzduchem.
Uvedla jsem do provozu automatická dvířka na kurníku. Už mám ověřeno, že dámy jimi zvládají chodit snášet do kukaní, to je báječné. A včera večer jsem konečně zkontrolovala, že při zavírání dvířek jsou všechny kráčmery uvnitř, do včera jsem se tam nikdy nedostala tak pozdě, a chtěla jsem jít dřív domů, tak jsem je nechávala osudu. Tak jsem celkem klidnější, ještě tam párkrát takhle v noci zajdu pokontrolovat, ale už nebudu mít tolik starosti o ně. Někdo začal pelichat, ale stálý přísun 10 vajec denně (průměr) mě ujišťuje, že hejno je v dobré kondici.
Nějak je těch slepic hodně a podestýlka bere za své hrozně rychle, budu muset čistit kurník častěji, vypadá to, že snad i jednou týdně! Hrozné. No tak opět, když se k tomu dnes dostanu, vyčistím kurník.
Co jsme ještě včera stihli s asistentem - dojet ke známé pro seno. Máti má opravenou dodávku, tak jsme ji byli projet, sena řekla bych asi na jeden válcový balík, úplně modré, krásné, možná až přesušené… Musím též zprovoznit lis na seno, abych už tohle nemusela cpát někde do žoků, ale mohla ho naskládat slisované pěkně do hranatých balíčků do buňky, kde nebude tím pádem překážet. Docela se na to těším.
Na příští víkend je naplánované dát staticky do kupy samostatně stojící přístřešek seník, co si na podzim postavila máti, tak snad se to povede, a následně navařit na jeho střechu lepenkovou krytinu místo v současnosti přivázané krycí plachty. A ještě postavit stříšku přes uličku mezi seníkem a přístřeškem pro koně, taky aby se to trochu stabilizovalo. Prý to půjde udělat i se svodem dešťové vody, říkal asistent, tak se těším, že to snad bude vyřešené na další zimu a nespadne nám to na koně 🙂
B noha zatím drží, dokonce se mi povedlo uvázat poslední obvaz tak, že drží už třetím dnem, dostala jsem v neděli od veta nějaký obvazový materiál na další péči. Jeden steh někdy ve středu podlehl, ale jinak zbytek drží. Nu a někdy na konci tohoto týdne se chystá vet přijet vytahat stehy, tak snad to pak už bude oukej. Až budu příště převazovat, nechám s tím koně trochu pochodit, hoďku, dvě, aby to provětralo, jen musím vytvořit pro tu příležitost závěsnou nohavici, aby se k tomu nedostal a aby to hned nepřiletěly ocumlávat mouchy z široka daleka, furt to smrdí jako bolavá noha. Mažu to pod obvaz domácí konopkou, to se jeví dobře.
Dublinbarzoj:Nedávno jste tady někde rozebírali preparáty při nedostatku železa a únavě? Co se komu nakonec osvědčilo? Děkuji za zkušenosti.
Já zobu pořád nějaké železo. Doktor na transfuzce mi dával Ferrigen, upozorňoval mě, že ho mám brát na noc, že mává s žaludkem. Já jsem potíže nepociťovala.
Teď naposled jsem v lékárně řekla “železo” a oni mi něco dali… hm, podle vizáže možná Novoferin. Tvrdili, že to na žaludek nemá tak špatný vliv (nevím, nevadilo mi ani jedno). A já k těm železům standardně ještě přizobávám celaskon stovku, nějaký vit. C sice v těch přípravcích je, ale je ho tam méně, takže si klidně přidám.
Mně se osvědčily oba tyhle přípravky, možná že ten Novoferin měl nástup trochu rychlejší, páč jsem ho začala brát 14 dní před darováním krve a hemoglobin mi za ty dva týdny vystřelil nad 30 (posledně mě totiž pro nedostatek odmítli), tak asi dobrý 🙂
To je jak na pohlednici!
Horsana:Kast a box rest je predsa rozdiel. V teréne robím stále.
Snáď má ten kôň dosť rozumu a neľahá si, ale neviem, čo sa mu stalo a koľko má stehov a kde, ani neviem, aký má obväz, ak nejaký má.
Lehání bych mu v boxe stejně nezakázala, tak co už.
Včera vet přijel pokoukat, řekl, že obvaz ode mě vypadá dobře a necítí potřebu to sám převazovat, dal mi nějaký obv. materiál (dost jsem vybrakovala lékárničku) a zase jel. Někdy teď koncem týdne budeme vyndavat stehy. Jeden steh to zatím nepřežil, ale jeden z deseti, to jde.
Fikovnice:Jde o to jaký typ tablet to je.
Raduš, vyfoť sem detailně tu tabletu.
No, jasně, jestli jsou potažené, aby se vstřebávaly až za žaludkem, tak musí celé. Proto se právě ptám.
Anonymní:Nebyla to husa
Pardon, to byl jen odhad, že příbuzenstvo. Nahatou husu mimo supermarket jsem ještě neviděla 🙂
Tak jsem předevčírem vrátila baterky do automatických dvířek. Nové slépky pochopily, kudy do kurníku, no nějaká stará bréca si vždy sedne k dvířkům a klove po nových a prudí. Tak budu chodit se stmíváním kontrolovat, jestli všechny zalézají, snad ty staré můry nebudou takový problém, aby mladé spávaly venku. Sice jsou v té voliéře, ale… Ráno zatím bez problému, ale asi přes čidlo nalepím kouřovou izolepu, aby se dvířka otvírala později, ať jdou slepice ven přeci jen až se tam pohybuje nějaký člověk…
Já odhaduji, že ví, že je to chcíplé, a možná i, že to byla husa.
Ale nemá morální předsudky.
Anonymní:lepenkové krabice jsou naopak ideální, dají se pak čas od času spálit i se čmelíky a pořídit nové. Nebo dát lepenku někam do kurníku, čmelíci rádi zalézají mezi vrstvy
JJ, to je fakt, krabice obměňuji 🙂
Co nějaká probiotika, žere? Dávat mu tablety s tím, aby mu bakterky pomohly udržet střevní pohodu. Probiotika existují určo taky v tabletách, tak jestli třeba nezkusit lupnout dvě hodiny před podáním toho léku nějakou tu probio kapsli, pangamin, apod. Jestli by to k něčemu nebylo.
A musí ty tablety dostat najednou? Míněno nemůže dostat kousek tablety každé dvě hodiny třeba… aby mu to nespustilo ten průjem, aby to nebyl takový šok.
Horsana:Ušetríte omnoho viac, keď nebude kôň so stehmi chodiť do výbehu…On ten trojvrstvový obväz tam nie je len tak, ale ja som vôbec nezachytila, že sa B zranil :/
Dnes u nás napadalo zase toľko krúp, že to vyzeralo ako v januári…divné počasie.
Mno jo, to je smůla, že se mi nechce ho zavírat, no… Tak chodí se stehy do výběhu. Pět dní a stehy netknuté, tak možná ušetřím i když chodí 🙂 Naopak teď co jsme mu to převázali, tak už to neotéká, tak jsem ráda.
Veterinář vyprávěl, jak po škole měl pocit, že všechno musí do kastu, a že mu to podmínky v terénu rychle vysvětlily…
Mimochodem jak byl veterinář ve středu, tak v přímém přenosu bez vnějšího přičinění (nebo jsme si aspoň nevšimli, že by mu někdo něco dělal, ostatní koně byli jinde, třeba ho bodla vosa nebo se jen lekl, že nevidí na ostatní…) zažil dýchací záchvat u bílého. Kulil voči… Popisoval, jak ho kdysi volali k velkému krvácení u koně z nozder, no a pak se přišlo na to, že měl mykozu vzdušných vaků, začal krvácet z karotidy, dojezd měl do půl hodiny, a protože upe nevěděl ještě, o co jde, tak dal koni infuzi, tak měli vymalovaný box a kůň to stejně nedal, no.
Včera se B pokoušel vyválet, tj. kleknout si, nešlo mu to (nešlo mu ohnout nohu, ještě že tak), tak přemýšlím, jestli si vůbec ty poslední dny lehá…? Pokud ano, tak jsou ty stehy zázračné, páč všechno funguje. Hlavně se mi líbí, že nic neodumírá, vypadá to, že jsme to chytli včas a vše se zatím chytilo. No, ještě není vyhráno, ještě s tím může něco vymyslet, třeba se mu povede vyválet a zlikviduje to… Paranoia umírá poslední.
Vet říkal, že stehy ven po nějakých 12 dnech, z toho máme skoro 5 dní už za sebou, no tak snad…
Tak jako hříbě si jistě lehal 🙂 A prostě v určité fázi mu to z nějakého důvodu přestalo být dobrý nápad… Rozhodně v tom bude nějaká negativní zkušenost nebo indispozice. Ale tak evidentně se s tím dá žít, a když se trochu upraví podmínky, bude to ještě lepší. No samozřejmě kdo ví, jak to bude za 5-10 let… Samozřejmě se tím ten kůň víc opotřebovává.
Když jsem si do nového kurníku pořídila slepice z velkochovu, neměla jsem čmelíky třeba rok 🙂 A kdybych nebyla lempl na úklid, určitě bych o nich nevěděla doteď 🙂
Já si pěstuji brambory pro sebe na celý rok (ještě mám v lednici ve fochu asi kilo, uvažuji, že ty dám do země jako druhou sadbu, až vykopu ty první hotové), no a hryzec mě holt o nějaké vždycky připraví. Má tam dálnici podél políčka. Ale ztráty jsou mizivé, nahryzané brambory sklidím a zkonzumuji jako první. Musím kouknout, zda už něco pod tou zemí je, sázela jsem týden před velikonocemi nebo možná ještě o chlup dřív, tak bych mohla mít už malé nové pomalu 🙂
jo počkat! To nebylo grilování jako s párečkama a masíčkem! To jsem nepochopila.
No ale to je chyba, tak nějaké takové grilování bys ovšem měla absolvovat! Mně na závodech sežrali celou zásobu párků (kilo toho bylo) a pecen chleba, a já teďka už nemám ani na ty rohlíky, tak žeru vejce od slepic. Dneska jsem teda deset vajec prodala, tak mám aspoň na ten chleba…
Tady to na mě dělá dojem, že jak se rozleží, tak se mu špatně vstává. Třeba si blokne záda nebo tak. Že krátké ležení nebo válení oukej, ale ve chvíli, kdy třeba zůstane déle v jedné poloze (povolí svaly…), tak se mu mohlo stávat, že mu pak nešlo vstát, a to ho vyděsilo.
já na mšice koupila zjara nějaký ten bílý roztok v penáči, a při opakované aplikaci fungoval dobře. Musím ještě jednu dávku naředit, protože na sazenicích nějakých květin, co mám doma, se ty mšice drží, a když už u toho budu, vezmu všechny kytky na tom okně, ono jim to neuškodí (má to nějakou OL na plody, jakože na zeleninu, takže to nebude upe jedovaté. A taky prý to neškodí kočkám, což je pro mě důležité)