Aktuálně: 3 313 inzerátů219 421 diskuzních příspěvků18 346 uživatelů

Příspěvky uživatele

Buggyra

Buggyra
Buggyra 11.06.2024, 14:36:43 xxx.xxx.198.226
N:

Tak možná brigáda?😀😀 Mám dnes extra vynikající náladu. Konečně přišel rozkaz a já jedu domů v pátek.🙂 

Blahopřeji.

Buggyra
Buggyra 11.06.2024, 14:34:48 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 11.06.2024, 12:55:39

Áno, práveže to mohol mať i nižšie (učím se slovensky 🙂), tákto pohodička. A áno, to je kopanec.

O fixácii sme sa nesnažili, resp. veterinár sa nesnažil, ja sa len opičím  po ňom (na fotu moja práca, poväčšinou s kancelárskou izolepou). Koňovi na tom neide ohnúť karpus, a to nám stačí, čiže si nemôže ľahnúť (to “o” se stříškou nemám na klávesnici, musela jsem zkopírovat). Chudák malý.

(mně se ta slovenština fakt líbí!)

Do dnešného rána snáď ok, večer budem prevazovať, chci nechať ranu trochu vydýchať, pol hodiny či tak (odporučil vet), snáď si za tu chvilu nestihne lahnúť. (l s apostrofem taky klávesnice neumí) Nechám ho zatvoreného na spevnenom korale, kam za nim nemožu kámošovia a zkúsim nejako vymyslieť, aby si tú ranu nedrbal.

Dúfam, že šťastie sa nas podrží.

Buggyra
Buggyra 11.06.2024, 14:06:47 xxx.xxx.198.226
Fikovnice:

A to je co za zmijku? Mám na mysli, odkud je to foto?

hádám od áčka ze skříně 🙂

Buggyra
Buggyra 11.06.2024, 12:06:49 xxx.xxx.198.226

Já si myslím, že Dája má na starosti dálnovýchodní operace.

Buggyra
Buggyra 11.06.2024, 09:42:32 xxx.xxx.198.226

Já už holt pár uražených zvířat viděla… jsem dost otrlá. Veterinář při šití vyprávěl, jak ti největší chlapi jako hora s nejdrsnějším vystupováním mu drželi koně, a když se kůň začal motat (pod sedací), tak zjistil, že to není koněm, ale o koně se opírá omldlévající panáček. A že to kolikrát musel došít s nějakýma holčičkama, co posbíral po stáji 😀

Buggyra
Buggyra 11.06.2024, 09:38:27 xxx.xxx.198.226

Umím si představit, že ten cytotoxický jed chceme spíš trochu rozmydlit po těle a nebo nacpat do jater, která si s ním třeba nějak poradí… Aby čéku neupadla noha, ruka… hlava…

To zaškrcování mělo bohužel potíž v tom, že to škrtidlo se musí čas od času uvolnit, aby právě neupadla nožička, ručička. No a jak se uvolnilo, tak najednou do oběhu napálila taková dávka jedu, která tělo šokovala. Byla to větší dávka, než by se průběžně vyplavovala, kdyby se nechalo osudu. Proto se od toho upustilo…

Buggyra
Buggyra 11.06.2024, 09:07:40 xxx.xxx.198.226

Tak článek je podle mě v souladu “Avšak tato strategie jen vede k transferu některých komponent toxinu hlouběji do tkání a zhoršuje ischémii.” Vlastně podporuje naše přesvědčení, že účinek jedu se omezí na lokální oblast (pronikne hlouběji do tkání - místně) a sníží se průtok krve (zhorší se ischemie). Je zvláštní formulace, že se ischemie “zhorší”, protože to zakládá předpoklad, že z nějakého důvodu je prokrvení již snížené před aplikací kryoterapie… Účinky na krev má pouze hemotoxický jed, jenže ten působí jako antikoagulant, nikoli na distribuci živin, takže… Ještě máme cytotoxické jedy, ty mohou působit třeba na červené krvinky, hm, může být → https://www.lekari-bez-hranic.cz/hadi-ustknuti

Buggyra
Buggyra 11.06.2024, 08:58:34 xxx.xxx.198.226

Tady to zvíře je asi lidské mládě 🙂 Ale jinak to funguje stejně, o tom žádná 🙂

Já mám pocit, že lihový teploměr by měl udělat taky službu, jinak prostě zajít do lékárny a vyžádat si spolehlivý, lékárnice budou jistě vědět 🙂

Buggyra
Buggyra 11.06.2024, 08:55:59 xxx.xxx.198.226

Mě by to taky pustilo, kdybych zaškrtla, že mám lékařské vzdělání 🙂 Ale já to odmítám zaškrtnout.

Děkuji!

Buggyra
Buggyra 11.06.2024, 08:52:09 xxx.xxx.198.226

No právě. Jed se rozšíří krví do celého těla. Ale pokud mě uštkne had do nohy a já nohu zachladím, snížím v noze průtok, tj. toho jedu se mi do celého těla nedostane z té nohy tolik, jako kdyby byla noha normálně prokrvená.

Asi jako když mám koně s akutním schvácením kvůli metabolickým problémům a zaleduju mu nohy. Menší průtok krve, menší distribuce toxinů (zde tedy nikoli směrem do těla, ale směrem do škáry). Ale tak to si jen tak laicky říkám.

Samozřejmě pokud chladit, tak bezprostředně po uštknutí, nemá smysl to řešit třeba 20 min po, kdy se ta krev v končetině už vyměnila. I když třeba jo, protože ten had zpravidla trefí sval a z něj se to do té krve nějakou chvíli vyplavuje. Pokud by to had trefil nitrožilně, tak asi první pomoc nestihneme 😀

Fikovnice, na odkaz se já podívat nemůžu, protože je určen lékařům, já na takové stránky nechodím. Vím, že to vyžaduje jen něco zaškrtnout a můžu lhát, ale holt to nedělám. Taky mi při vyhledávání vyběhnul ve výsledcích.

Buggyra
Buggyra 11.06.2024, 08:25:58 xxx.xxx.198.226

Naopak, všude čtu, že se chladit má. Nicméně na druhou stranu čtu, že to jakoby od účinků hadího jedu nepomůže. Tak si říkám, jestli to není třeba kvůli otoku. Jinak samozřejmě, když zachladíme, snížíme průtok krve postiženou oblastí.  Na čím menší oblast účinek hadího jedu lokalizujeme, tím menší škody, mi vyplývá z logiky.

Buggyra
Buggyra 11.06.2024, 08:02:10 xxx.xxx.198.226

Tak jsem se dokopala vytahat foto z foťáku. Stále 13 slepic, na konci května pořízené 17měsíční nosnice se již zaplatily 🙂

Výběh level 1 (první dvě) a výběh level 2 (druhé dvě). Level 2 je k dispozici asi týden 🙂 Hnědka speciálně pro Zvědavce, s hnědkou jsou přítomné ještě dvě staré běluhy, poznají se podle menších hřebínků (vyrůstaly venku, na rozdíl od halových nosnic) a hladšího peří (to asi ta přírodní strava).

Hrdě hlásím, že díky oplocení již mé dámy nemohou píti z pneumatik, louží s komárama a z prasklin v dehtovaných pražcích 🤣 

Uvedla jsem do akce opět automatická dvířka a mám z neděle ověřeno, že v půl desáté, kdy se zavírají, byly dámy pěkně v kurníku. Tak snad to vydrží, kmotra liška si nechá zajít chuť (v oranžové síti kolem výběhu je elektrika, ale kdyby kmotra chtěla, má se k slepicím jak dostat - u vchodu do výběhu a do kurníku, protože tam elektrika není) a slepice chvíli zůstanou. Potřebuji, aby to fungovalo aspoň do srpna, neb druhou půlku července jsem pryč a holky mi tam nemůžou slepice nahánět do kurníku a nebo chodit v devět zavírat….

Momentálně výběh pro 13 slepic 5x10 m. Jak si můžete povšimnout na druhém obrázku, dříve měly výběh vyholený na kost, byl méně než poloviční. Na třetím obrázku můžete postřehnout nalevo od slepic zelenající se plochu - to vysetá pšenice (klíčenka, kterou nesezobaly), které si přestaly na pár dní všímat, když se jim otevřely nové obzory. Nyní mají na tom místě již pěkný trávník a už se tam chodí pást 🙂

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Buggyra
Buggyra 11.06.2024, 07:54:25 xxx.xxx.198.226

Hele, dokopala jsem se vytahat nějaké fotky z foťáku 🙂 na fotkách vidíte pana chytrého, kterak se tváří ublíženě (kdybyste viděli jeho xicht…).

Normálně by mě to zranění ani nenapadlo fotit, ale vet si žádal poslat foto MMS. Ještě že už mám zase telefon, co umí fotit.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Buggyra
Buggyra 11.06.2024, 07:51:06 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 11.06.2024, 07:39:04

Nene, není to podkovou, koně kované nemáme. Oni se koně normálně do nohou nekopou, stejně jako se jeleni netrkají do boků. Ale bílej je nemocnej a B neměl zrovna nic lepšího na práci, než bílého mordovat v rohu, odkud bílej neměl jak utéci, a jak bílej chroptěl, že nemohl dýchat, a už nevěděl, co má dělat, tak prostě někam mrsknul nohama, ono ta koordinace, když se dusíte, není nic moc, a holt B trefil takhle (ještě dobře! mohlo být hůř…) do nohy. A spíš než síla toho kopnutí to byl blbý úhel, prostě mu tu kůži jen strhnul tou hranou kopyta hádám. Ono to vypadalo strašně, ale když si uvědomíte, jak velká rána by to byla na vaší ruce, tak kdybyste se takhle řízla třeba o kosu nebo tak, tak byste si to plácla zpátky, polila desinfekcí a obvázala a ani byste to neřešila. Problematické na hojení těch koní je, že oni si neuvědomují, že by postiženou část těla měli šetřit. Vy se o zápěstí, na kterém jste říznutá, asi nebudete opírat, nebudete s ním jezdit po hlíně a nechávat ho ožužlávat kolemjdoucí, ale ti koně holt takhle uvažovat neumějí, proto je ten léčebný režim tak prudný. Kdyby člověk věděl, že to ten kůň nebude rozebírat, máchat v trávě nebo bahně, nebude nohu ohýbat a bude se pohybovat klidným tempem, tak by ani veta volat nebylo potřeba, prostě bych mu ten pruh kůže připlácla zpátky a převázala a vyřízeno.

Chudák už týden nespal vleže, přistihla jsem ho v boxe, jak se při klimbání potácí… asi by se rád i vyválel… No ještě aspoň týden to musí vydržet, pak bude mít zase “volno”.

Buggyra
Buggyra 11.06.2024, 07:43:31 xxx.xxx.198.226

No traktůrek sekačka včera nenastartoval a navíc jsem zjistila, že je prasklá nádrž. A ta je nad motorem. A to nechceš 😀 Takže důvod zavolat servisákovi zahradní techniky a bude se vyměňovat nádrž (nebo jestli ji nějak zavaří…). A rovnou mu šoupnu i lištu ze své lištové sekačky, aby ji spravil, snad to zvládne a budu moci sekat s metrovým záběrem, to by se mi vážně šiklo…

Včera jsem po cestě z práce nakoupila, tři poslední keříčky rajských po 20,- (nevzešlo mi tolik sazenic, kolik by se mi líbilo), tři nakladačky okurky po 15,- (nekupto) a pak nějaké kvetoucí rostliny k překážkám, měli velké afrikány po 10,- a surfinie tedy po 50,-, ale ty udělají hodně parády, tak jsem se pleskla přes kapsu 🙂 Tak jsem včera odpo část dne přesazovala jak divá, ale je to všechno v květináčích, musím to blejsknout, ať vidíte, jaká jsem květinářka.

Mám radost z brambor, jednak se na políčku drží díky zapracovanému hnoji skutečně vlhkost, za druhé mi vyřádkovaly i červené brambory na kraji, o které jsem měla strach - příště je dám zase podél té více osluněné části políčka, protože teď jim to hrozně dlouho trvalo. První vyjely Keřské rohlíčky od strejdy, které byly nejvíc naklíčené (ale taky na začátku nejvíc pomrzly). Pak vyjely žluté odrůdy Dali a Sunshine, které jsou na osluněné straně políčka, a na té zastíněné hned vedle březového pásu (břízy žerou hrozně vody…) vyjely červené Rosara až asi před měsícem, a takovým tím stylem “tu jedna, tam jedna”, tak jsem byla nerada, neb ty červené jsou nejlepší. No ale teď už jsou venku a dokonce už vypadají, že z nich něco bude (včera jsem něco odkryla, abych zjistila…), akorát Rosary tedy už vím, že budu muset nechat déle v zemi 🙂 V lednici doma mám ještě zbytek naklíčených Sunshine ze zimy, ty si nechávám na druhou sadbu na červenec, Keřské rohlíčky už kvetou, takže v červenci jdou ze země a ty z lednice půjdou do země 🙂 Jsem zvědavá, co ten experiment přinese 😀 Když nebudou Keřáky ještě ke sklizni, tak nevadí, hodím Sunshiny na políčko, které je uprostřed slepičího výběhu, kde jsem měla od jara cibule a mrkev, než se mi tam dostaly ty opeřené mrchy a vše rozhrabaly!

Kvetou mi melouny a na květ se chystají cukety a okurky, za některými melouními kvítky jsou už malé kuličky, takže jsem plna nadějí 🙂

Jo a dokopala jsem se vyčistit slepicím ten kurník a vyprášit křemelinou, jen tak pro jistotu. Včera 13 vajec od 13 slepic 🙂

Obrázek
Buggyra
Buggyra 11.06.2024, 07:31:14 xxx.xxx.198.226

ad Betadina na ránu: ani ne, je to v tuhle chvíli jen taková strouha tvaru podkovy v kůži. Smrdí hlavně ty tekutiny, co z toho tečou ven a pak degradují pod obvazem, nasáklé do obvazového materiálu. Rána samotná nesmrdí a evakuace tekutin je žádoucí. Pod obvaz je potřeba to akorát přeplácnout nějakou mastičkou, aby nedejbože obvaz nepřischnul k ráně. Šev je jinak čistý a pěkný a okraje rány nenekrotizují, překvapivě. Teď bude mít kůň od neděle pořád jeden obvaz, předtím jsem to přemotávala denně. Tak dneska to po dvou dnech rozmotám (ale po prvním ovázání veterinářem to měl tři dny, takže…) a uvidím, včera jsem kontrolovala zběžně zvenčí, a rána už přes obvaz nehřeje, dokonce to vypadá pohmatem přes obvaz, že by snad už nemusela být ani nateklá, a přes obvaz ani z toho tubusu na noze to nesmrdí. Takže se to jeví dobře, no nicméně jistotu budu mít až to rozmotám 🙂

Obrázek Obrázek Obrázek
Buggyra
Buggyra 11.06.2024, 07:13:13 xxx.xxx.198.226
Verun:

…když už syrová játra tak preferuju játrovou zavářku…musím se krotit aby do polívky něco zbylo…

zavářka? Co to? Když nesnáším chuť (pachuť) jater (jakkoli upravených), jedla bych to? 🙂

Buggyra
Buggyra 10.06.2024, 13:34:55 xxx.xxx.198.226

Já jsem taky do loňska nic nezobala. Ale jak mě odmítli.. ono když mě odmítnou třikrát, tak už mě vyřadí. Takže si to hodlám hlídat.