Aktuálně: 3 313 inzerátů219 421 diskuzních příspěvků18 346 uživatelů

Příspěvky uživatele

Buggyra

Buggyra
Buggyra 14.06.2024, 14:08:28 xxx.xxx.198.226

Hlavně myslivec se stará, aby ty stavy byly vysoké, tj. krmí zvěř, aby nepocházela v lesích hlady (a že ty svině tam dostávají lahůdky, o jakých se našim mazlíčkům nesní), tak by se taky měl postarat, aby ty vysoké stavy taky neškodily. Vůbec nechápu, proč ti myslivci tu zvěř v takových počtech udržují, může mi to někdo vysvětlit? Proč to drží přemnožené, proč to krmí, aby to přežilo zimu? Stačilo by přestat krmit. No ale to se dalo udělat tak před 20 lety. Dneska by zvěř tiše nepochcípala, ale vlezla by do města a tahala lidem děti z kočárků…

Buggyra
Buggyra 14.06.2024, 11:22:28 xxx.xxx.198.226

To vynalezli i takový ten světový kordon blé, ne? 😀

Buggyra
Buggyra 14.06.2024, 09:53:28 xxx.xxx.198.226

No to je jedna z věcí, kterých se bojím. Dva malí černí poníci… A tady si říkám, jak je bezva, že tu máme těch myslivců málo, a když už nějakého, že nelezou po venku 😀

Buggyra
Buggyra 14.06.2024, 09:48:29 xxx.xxx.198.226

Okurky jsem polňačky kupovala 4 ks a pak jsem ještě dokoupila 3 zavařovačky. Jedna ta zavařovačka to asi vzdá, polňačky dvě jsou veselé, ale dvě jsou takové blbé, normálně na tomhle konkrétním zvýšeném okurky pěkně jdou (jsou na západní straně, jde na ně sluníčko až večer, méně prudké), ale letos se jim nějak nechce. A přitom cukety na tomtéž jedou jak zjednané, tam už jedna kvete, na rozdíl od toho osluněného.

Rajčata já předpěstuju ze semínek za oknem (letos to teda šlo bídně, ale venku to teď pěkně dohnaly) a po zmrzlejch jdou ven do zvýšeného záhonu, letos mám upravený takový pěkný, který se hodně zahřívá sluníčkem (černá nopovka na přímém slunci) a je plný starého hnoje, který drží vlhkost, tak uvidíme, co z toho, rajčata vypadají spokojeně 🙂 Ale plodit začnou ty kytky pochopitelně až v červenci, kdy pojedu na dovolenou, to se nedá nic dělat. 

Chci vykopnout nějak vbrzku první bramboru, ať si pochutnám. Co na tom, že budou maličké, však je opražím vcelku 😀

Buggyra
Buggyra 14.06.2024, 08:25:56 xxx.xxx.198.226

Myslím si, že krmení něčeho extra zajímavého (co normálně nemají v krmítku) z ruky by mělo zaručit, že slepice k té ruce poběží vždy 🙂 A když budete při krmení té extra úžasnosti pomalu natahovat ruku k nim a hladit, brzy si zvyknou, a za cenu té dobrůtky se nechají hladit a drbat a kdo ví, dost možná se vypěstuje podmíněný reflex, že drbání a hlazení je fajn, a tak si budou chodit posléze třeba i pro pohlazení 😀 Ale to je jen taková moje teorie.

Buggyra
Buggyra 14.06.2024, 08:16:15 xxx.xxx.198.226

Já mám jednu drzou isa brown, která by člověku vlezla i do klína. Nechá se krmit z ruky a hladit a jak se čék šustne kolem, už ji má za zadkem 🙂

Buggyra
Buggyra 14.06.2024, 07:36:32 xxx.xxx.198.226

Já se bojím, že aby EO fungoval kýženým způsobem, tak právě ale musí mít psovod vyřešené to “být pro psa nejvyšší prioritou, mít nejvyšší hodnotu”. Pak to funguje tak jako když se pes pozapomene a upře pozornost jinam a zrovna není v dosahu vašeho klidného hlasu, že mu “zaklepete na rameno”, aby se vrátil do reality. Ale na to to přivolání musí být. A na to musí pes upřednostňovat v jakékoli situaci povel psovoda. 

Pokud pes psovoda ignoruje nebo bere tak nějak “tak pojď na procházku se mnou, když chceš…”, tak ten EO bude právě tak účinný jako hlas. A pokud nechcete dávat rány, tak od toho taky nelze nic jiného čekat. A pokud chcete dávat rány, tak je spousta možností, co se může stát hned, a co se může stát postupem času.

EO není šňůra, EO vám nezaručí na konec splnění povelu. Tam bych viděla zásadní rozdíl.

Buggyra
Buggyra 14.06.2024, 07:28:11 xxx.xxx.198.226
Ladd:

Naháňka. Napsala jste to za mne. Střilením z posedu ty stavy hoši moc nesníží. Jenže při naháňce zase zdecimují stavy svoje. Nebylo by to poprvé.

No naháňka je pěkná věc, ale na to potřebujete lidi. A třeba u nás nevidno myslivce, jak je rok dlouhý. Je vidno akorát krmné hromady a tak jednou ročně vyměněný posed. Musím se místního jednoho, co má povolení k lovu (jestli je to myslivec, to nevím) zeptat, jak to s tou místní komunitou je. Jestli je jich vůbec tolik, aby naháňku poskládali… Ale jeleních skoků tu máme několik. Já právě myslela naháňku do oplůtku, takovou, aby se nemuselo střílet během toho prostupu krajinou. Pak, až bude zvěř v oplůtku, se dá vyhodnotit, co se střelí, a co se zachová, a u toho už civilisti a ožralci být nemusejí. Ale třeba si to představuju jak Hurvínek válku 😀

Buggyra
Buggyra 14.06.2024, 07:15:54 xxx.xxx.198.226

Ad rajčata lesnizinka: “a to už šly do skleníku, někdy koncem března myslím” - takže jsou skleníková, jen prostě pak přesazená ven 🙂 To jsou úplně jiné podmínky, než mám k předspěstování v paneláku já. Sice jsem je dávala až v únoru, ale dát je dřív (i takhle to bylo na pováženou), tak se mi hrozně vytáhnou za sluncem, protože mají přísvit jen z jedné strany…. A pak jsou dlouhé a slabé, což je na pikaču.

Jo, ačokča. Tu mám jednu přesně podle předpisu už měsíc a půl u plotu pěkně obrácenou na jih, a vůbec, ani ťuk. Sice ji stíní brambory už teď, ale je dlouhá asi půl metru, tak jsem ji vyvedla právě nahoru na ten plot, aby chytala bronz… a nahoře zaschla. Zalévám, zem je furt vlhká, sem tam vyžene tahle kytka kvítko, ale v zápětí to uschne, listy má asi tři na tom půl metru, bída.

Dala jsem vedle na kraj toho plotu doma vypěstěnou pěknou a silnou, akorát nízkou, tak ta zatím vypadá slušně, obsypala jsem ji granulkama proti slimejšům a nechala jsem ji v tom kořenáčku, ve kterém jsem ji předpěstovala, ona žene kořínky skrz, tak si poradí. Ta zatím vypadá dobře, uvidím, co z toho. A pak mám ještě dvě na plně osluněném zvýšeném záhoně u melounů a okurek, tak tam uvidíme, co z nich, jedna už statečně šplhá po melounu směrem na pletivo, tak snad… Asi příští rok na to místo dám ještě jeden zvýšený, to je nějaký dobrý flek, tam jsem loni vypěstila meloun… 

Hrášek už po trapných zkušenostech nedávám. Loni jsem sklidila ze zvýšeného 10 lusků, tak jsem je hodila koni.

S bršlicí je to tak. Já jsem ji na br. políčku eradikovala tak, že jsem udělala “hlubokou orbu” spolu s vydlabáním všech kořenů. Nesmíte to zrýt a kořeny roztrhat, protože z každého kousku vyroste kytka. Kořeny jsem tahala jak kabely ze země. Ale bršlice je pryč 🙂 A když budu políčko udržovat rozhrabané, hned tak se tam neobjeví. 

Buggyra
Buggyra 13.06.2024, 13:44:08 xxx.xxx.198.226

Jenže Megigátor má kraťounký krček a nožičky, tak se dá vzít “jako taška”. Tadyto je jako krotit megaoliheň, má to hnáty všude najednou, a ještě dlouhý ohebný krk jako saň a cvaká to po všem v dosahu 😀 Je to hubený a kroutí se to jak píďala, u toho drápek škrábe oko a zoubek dírkuje ušní lalůček… si to představuju 😂

Buggyra
Buggyra 13.06.2024, 13:37:59 xxx.xxx.198.226

Tak jim nejde o pověst strany, jim jde o korýtka, pokud možno teď rozjet nějaké kšeftíky, které by jim vydržely do důchodku, a po nás potopa.

Buggyra
Buggyra 13.06.2024, 11:09:54 xxx.xxx.198.226
JanaJanaJanaJana:

Jinak ještě úplně jinak, jestli si vláda myslí, že zavedením těchto sankcí docílí většího odlovu, tak se stane úplný opak. Situace je taková, že plno myslivců to pověsí na hřebík a těch odlovů bude ještě méně. Haleluja, to chceš 🙂 

Tohle prostě není systémový řešení.

S tím souhlasím. Ale je to řekněme první krok, to nejjednodušší, a jak vidno, je to něco, co už tu dávno bylo, pouze se to teď zviditelnilo.

Jakmile se zjistí, že to nefunguje, tak se bude řešit dál. EK nařídí, CZ vymyslí novou komisi a byrokracii a do lovu zvěře nahrne nějaké zlaťáky, a pak bude levné zvěřiny všude dost.

Buggyra
Buggyra 13.06.2024, 11:07:47 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 13.06.2024, 10:17:07

Já tomu rozumím, ale tak asi jsou ta dobrovolná sdružení za tu funkci odpovědná, asi tento proces mají na starosti. Tak když to ti lidé nechtějí dělat, tak ať to nedělají, když nemusejí. 

Já pořádám ve svém volném čase zcela prodělečně závody, a na těch závodech musím dodržovat veterinární opatření a investovat do veterinárního dozoru, ze svého, a taky mi hrozí pokuta, pokud to nedoržím, a to pokuta více než likvidační, to bych musela prodat byt, abych na ni měla. Přijde mi to jako dost podobná situace.

Tak kdo by to měl dělat, když ne myslivci? Když je africký mor, instalují se odchytové klece s návnadami, proč se to nemůže udělat i mimo mor? Daly by se obnovit lesní obory s jeleními skoky, stačila by jedna naháňka a v živém konzervovaná vysoká by byla k dispozici. Když se slíbí nějaká ta kejtička za to, vyrazil by na naháňku kdejaký pejskař. Tím, že se u toho nestřílí, nemusí to být profík. Ale myslet si můžu.

Určitě máme způsoby, jak to udělat, aby ta zvěř přemnožená nebyla. Pokud k tomu ovšem máme určené lidi, proč je nevyužít?

A hele, nějaké pokuty za nesplnění plánu lovu zjevně už byly https://www.nssoud.cz/stazeni-dokumentu?filepath=SOUDNI_VYKON/2017/0046_9As__1700040A_20171027150539_prevedeno.pdf 

K námítané likvidační povaze pokuty soud uvádí, že prvostupňovým rozhodnutím byla stěžovateli uložena pokuta ve výši 5 000 Kč a náhrada nákladů řízení ve výši 1 000 Kč, přičemž je řádně odůvodněno, k jakým okolnostem správní orgán při jejím stanovování přihlížel a proč je udělená pokuta na spodní hranici (dle § 64 odst. 4 písm. c) zákona o myslivosti lze za přestupek uložit pokutu do 200 000 Kč)

Tak nevím… třeba to při nějaké novelizaci z toho zákona vypadlo. Nebo tam nebylo konkrétně specifikováno, že ta pokuta se má ukládat i za nedostatečný odlov, a tak to bylo na posouzení úřadů.

Buggyra
Buggyra 13.06.2024, 10:14:48 xxx.xxx.198.226

jo vida, borůvky bych měla zkontrolovat. Možná letos budu ještě ráda, že mám v mrazáku zamražené zbytky ovoce z loňska. Chtěla jsem to mermomocně zdělat, abych měla místo na letošní sklizně, ale ono nebude co sklízet, takže se můžu uklidnit 🙂

Buggyra
Buggyra 13.06.2024, 10:13:01 xxx.xxx.198.226

No a kdo má tu zvěř teda regulovat? Máme tu vlky, máme tu myslivce, a furt nic, tak co dál? A jakkoli jsou myslivci třeba celí záslužní, tak furt z většiny honiteb chodí upravená čísla o stavech zvěře. A z toho mi nějak vyplývá, že minimálně ten, kdo ty tabulky za honitbu sestavuje, není poctivý chlapec. A čím to, že těch nepoctivých je většina… Proč se vlastně ty stavy zvěře podhodnocují, ví někdo? Když pak vyloví stejný počet, jako napsali do stavů, tak jim musí být jasné, že to pak někde na někoho vyskočí? Jen teda mi nedochází, proč by to někdo dělal.  Jako kvůli tomu, aby nemuseli právě tolik lovit? Že je to namáhavé a drahé?