Aktuálně: 3 333 inzerátů218 432 diskuzních příspěvků18 343 uživatelů

Příspěvky uživatele

Buggyra

Buggyra
Buggyra 18.06.2024, 11:52:21 xxx.xxx.198.226

Letos nepřišla prasata rýt (ještě není všem dnům konec…) a já začínám litovat, že jsem nevysadila plodiny právě na starý hnůj, tam by to jelo…Možná bych se mohla ještě dokopat tam vyhodit jednu zavařovačku. Nebo ty dvě polňačky, co mi skomírají ve zvýšeném a moc se k ničemu nechystají… jenže musím to ochránit před koňmi (to není takový problém, na hnoji  je toho moc nezajímá a navíc to můžu ohradit elektrikou), ale nedám výstavbu ochrany před prasaty (ty zajímá hnůj eminentně a nějaká elektrika je jim u zadku). No tak váhám, zda na ten hnůj zasadit nebo ne… mohla bych to vzít zítra přes zahradnictví, jestli tam nemají ještě ty okurky po 15 kačkách, ty by se na experiment hodily 🙂

Buggyra
Buggyra 18.06.2024, 09:38:29 xxx.xxx.198.226

Uf, kolegyně je dneska extra protivná… blé. Ale jo, má to doma teď těžké, já to ustojím, jen vždycky, když mi vynadá, tak se mi zvedne tep a stres a vůbec, je to nepříjemné. Bylo by fajn si z toho nic nedělat 🙂

Buggyra
Buggyra 18.06.2024, 08:38:18 xxx.xxx.198.226

Nevím proč jsem si představila,jak máti “způsobuje”ty úrazy,když si dítko nebude chtít nasadit helmu😊..

Možná proto, že přesně tak to bylo myšleno 😄

Ačokča je kytka. Teď je to nějaký výkřik posledních let, prý že liána, která vyžaduje hodně sluníčka a hodně vody, ale jinak je prý dost nenáročná a velmi plodná. Plody vypadají jako malé papričky, mají chuť něco mezi okurkou a paprikou, no mně se teda moc ačokča zjevně nedaří, zatím z nich není nic, než starosti. Ačokča. Jak pěstovat. Video (echaluparka.cz)

Jinak Buggyro,je mi blbé popisovat,co každý den vidím,ale je to prostě tak

Blbý neblbý, já tím žiju, představuju si to a řehním se, že je na tom někdo ještě hůř než já, to je česká povaha, holt ji mám, střílejte 🙂 Tak asi jim na tom nesejde, však po těch prostěradlech v trávě se můžou válet děti, když jim bouchnul ten nafukovací hrad, no ne 🙂

Buggyra
Buggyra 18.06.2024, 07:13:28 xxx.xxx.198.226

Jinak asi ještě na iF jsem psala, jak jsem si pořídila malý nízkotlaký stacionární lis na seno. Tak jsem ho loni těsně před koncem sezony s elektrikářem za cenu tří odložených elektromotorů, které byly zbytečně nakoupené, uvedla do provozu v souladu s naší elektrocentrálou.

A o víkendu slavně vytáhla a slisovalo se první seno! Dostali jsme od známých, výsledek vidíte na přiložených foto. Balíky mají rozměr asi metr na metr na čtvrt metru a dají se nabodnout vidlemi a poponášet, tak budou hádám tak pětikilové. Ale parádní práce s tím je, foukne vítr, a nemáte to po všech pláních.

Slepice o víkendu dostaly nový výklenek k výběhu, nezasíťovaný a bez elektrické ochrany, tak snad si toho nevšimne kmotra. Potřebuji, aby mi “posekaly” kolem malin, nechce se mi tam zaklekávat a zabývat se tou buření, co tam roste. Děvčátka v počtu stálých 13 kusů se činí velmi zdatně 🙂 Postupně jak budou mít odpracováno jim budu oplůtek posouvat, aby zpracovaly všechnu buřeň pod keři.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Buggyra
Buggyra 18.06.2024, 07:06:00 xxx.xxx.198.226

Takže prevence před expozicí je účinná, ať jde o koho jde. Podání ex post může fungovat pouze u mladých. Chápu správně?

Buggyra
Buggyra 18.06.2024, 07:02:13 xxx.xxx.198.226
Anonymní:

je to kontaktní voliéra a nevím kde berou všichni jistotu že musel uletět. Přece by se musel pohybovat v okolí a ara hyacintový je přece dost nepřehlédnutelný papoušek jak velikostí tak barvou. Mnohem pravděpodobnější vidím variantu že byl ukraden!

To je ale nesmysl. To by ho za prvé musel někdo chytit jen tak do ruky, nepozorovaně, protože tohle by asi lidi hlásili, no a pak jak pronesete metrového papouška skrz ZOO… To musíte mít připraveno něco, do čeho ho dát, takže… A co stres, neriskujete, že z toho papoucha klepne? A navíc jako zloděj přece musíte počítat s tím, že si ošetřovatelé papoušky spočítají a nejpozději na konci dne budou vědět, že jim chybí. To je trochu velké riziko. Připravený profesionál by do toho podle mě nešel. Náhodný kolemjdoucí by to zase nedal skrz nepřipravenost.

No a pak tu máme samozřejmě záznamy o předchozích únicích, jak dodal anonym. Takže je to rozhodně pravděpodobnější než krádež.

Buggyra
Buggyra 18.06.2024, 06:53:55 xxx.xxx.198.226

koukám, že máte ještě úplně zelené natě, ten by tam ještě chvíli mohl růst

Já ho posledně vytáhla když už byl jen střed zelený a obaly jsem měla kompletně rozpadlé. Tak jsem teď sklidila týden po zalámání květů a dopadlo to docela úspěšně 🙂 To je ta podzimní sadba - ze sazenicového koupeného. Pak jsem ještě sázela někdy v průběhu letošní části zimy naklíčené kousky ze své lednice (ty byly ze sadby možná loni, ale možná už taky ne…), a ty jsou mizerné, ty nechám v zemi do podzima nebo do rozpadu natí a uvidím, jestli z toho něco bude. Aspoň obnovit stroužek by mohli, protože to, co jsem dávala do země, bylo už vyschlé, a víc materiálu bylo v klíčku, než v těle česneku - tak výnos 1:1 bude pořád úspěch 🙂

Plevel z výběhu, to je myslím šťovík, ne?

Ano, přesně tak, širolistý šťovík, my tomu tady říkáme sladký lupen. My jich máme málo, protože každoročně se ten výběh sekal už nějaké 4 roky zpátky, takže jsme to slušně eradikovali, ale teď jsem chtěla zasadit finální ránu, tak jsem ty zbytky vykopala. Tak snad jich příští rok bude o řád méně. Dost tomu teď pomáhá, že poníci už jinam nechodí, jsou jen v téhle hladomorně, a pilně holí zeleň těsně u země. Nemá šanci tam nic vysemenit 🙂

Já včera potkala taky jednoho Forda “vlčáka” 🙂 Má ho můj servisák zahradní techniky. Traktůrek se na malý vozík za auto vešel jen tak tak, ale byla jsem ráda, jezdí se s tím o poznání příjemněji, než s přepravákem na koně. Tak naštěstí mi ho máti pomohla naložit, jinak bych musela jet tím přepravákem. Fordík je velký bavič, byl veselý a chtěl drbat a hrát si, tak jsem mu musela posloužit, zatímco jsem se bavila se servisákem o tom, co je stroji, a jak by to šlo vyřešit. Teče nádrž, říkal, že ji zkusí zavařit, no uvidíme. A když nic, říkal, že se dá jiná, tentokrát plechová, sehnat do tisíce, no tak to je ještě oprava zadarmo. Horší to asi bude s lištou od MF-70, tam bude nějaké rovnání a nejtování a shánění příslušných šroubů do přítlaků, tralala. A pak ji vezmu sekat a po 100 m se zase rozbije a já to vážně hodím ze skály a koupím zase zpátky Tera Vari, teď tady někdo prodává převodovku s lištovou sekačkou za 5 tisíc…

Protože jsem milionářka, kupuju další přepravník. Kamarádka se zbavuje toho, co jsem jim před lety prodala, koupila si novější a v pořádku. Ten můj bývalý je už takový vrak. Tak mi ho za bratru 15 tis. prodá. No a protože dodávka na poníky, která uveze poníky i kočár, je taková lehce nespolehlivá (před 14 dny dokončená výměna padlého motoru…), tak chceme mít zálohu, a necháme tenhle přepravník přestavět na přepravník na menší koně (na poníky stačí) s plošinou na kočár. Dohromady by to mohlo stát jako ojetý přepravník s kočárovou plošinou od výroby, ale tenhle je pár kilometrů od nás a udělá technickou a do zimy bude sloužit na vození různého sena a zahradních traktůrků a tak, přes zimu pak může být u někoho, kdo udělá tu přestavbu (v zásadě se jen uřízne kousek čela z prostoru pro koně, vlastně spíš bývalého prostoru pro krámy, a prostor pro koně se vůbec nezmenší, a na oj se navaří “kolejnice”, na kterých bude kočár na té oji připevněný). Máme lehký pony kočárek, takže to nebude velký konstrukční zásah a nemělo by nám to zvýšit příliš kolmou zátěž na kouli. Tak takové máme velké plány.

No a taky jsem se uvolila příští sobotu vozit děcka ve vedlejší vesnici na nějaké dětské akci, tak držte palce, ať žádné dítě nepřijde k úhoně (koně jsou zlatí, to já bych způsobila ten masakr). Doufám, že mi přijde nějaká výpomoc, protože se mi nechce jen s osobním asistentem, on taky moc vodit koně neumí, tak aby mu ještě nějaké dítě neulítlo. Snad budou nějaké holčičky. Taky na každé dítě musíme před usazením na koně nasoukat helmu, takže musíme mít člověka navíc u helem. To by mohla máti, ale určitě se celá třese sedět dvě hodiny na sluníčku a zabývat se parchantama nevychovanýma. Možná bude těch úrazů více…

No a sporty nesleduji, takže co se toho týče, tak já nic 🙂

Buggyra
Buggyra 18.06.2024, 06:31:39 xxx.xxx.198.226

Držím malé Dámě všechny pařátky a kopýtka, ať to má jednoduchý průběh a rychlou rekonvalescenci!

Buggyra
Buggyra 17.06.2024, 14:16:32 xxx.xxx.198.226

Nějaké kytky pro obveselení. To je asi to jediný, co se mi letos na té zahradě daří, macešky by snad měly mít už “po sezoně” a mně se teprv rozjely. To na kytkách prosím nejsou cizopasníci, ale piliny, proti větru se řezala prkna 😀

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Buggyra
Buggyra 17.06.2024, 14:12:09 xxx.xxx.198.226

Vykopávání plevelů z výběhu 1)před 2) po 3) hromádka plevelů

4) sklizený česnek (asi sobota) 

5) nový příhradek pro slepice. Zrovna něco dostaly 6), tak se sběhly

zvýšený záhon 7) s cuketou, saláty, okurkami a melouny (zatím teda jen kytky, žádné plody) - ochrana proti sviním. 8) a 9) plodiny. Jo, je tam vidět i kousek ačokča. 

10) nějaké kytky pěstěné čistě jako dekorace k překážkám

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Buggyra
Buggyra 17.06.2024, 13:54:32 xxx.xxx.198.226

"42 nových příspěvků" no vy jste se po***! Tak jdeme na to:

Také jsem zkusila už vykopnout brambory - ale mám ještě maličké, byly jako špendlíky (ovoce). Nicméně dobré :-) Sklidila jsem česnek sázený na podzim, pochlubím se, až stáhnu fotky. Já do brambor v týdnu pustila 500 l vody z nádrže (kapková závlaha z děravé hadice), tak doufám, že se trochu pochlapí :-)

Bobčo, koťátko "Ford" je jistě "Harrison Ford" - to už by šlo, ne? :-) Tak spíš "Harry" než "Henry". Děkuji za napínavé zprávy od sousedů ze zahrady, splasklý nafukovací hrad musí být skvělý doplněk zlomeného sušáku a povlávajícího povlečení, představivost mi jede na plné obrátky :-)

Tak v pátek jsem jela na vyjížďku s tarpanem a kamarádkou. Pak můj osobní asistent začal pracovat na zpevnění seníku, než nalepí asfaltovou krytinu na střechu. Já jsem mezitím dělala něco záslužného, už si nějak nevzpomínám, co. Asi jsem sázela kytky...ehm... vždycky zapomenu jméno. Pěstovala jsem doma z těch chlupatých semen. Jo, našla jsem si, gazánie. Zatím jsou to takové chudinky, doma mi na tom hodovaly mšice, tak jsem to prolila a postříkala chemií a po třech dnech přesadila ven coby obrubu do jednoho velkého květináče (kýblu). Doprostřed květináče přijde časem nějaká hodnotná dominanta, ale chtělo by to, aby se ty gazanie mezitím trochu zvetily :-) Myslím, že jsem pak plela trochu záhonky, ono není moc co, natrhala salát ke grilovanému kuřeti, co bylo pak k večeři, a pozalívala.

V sobotu jsem dopoledne jela na vyjížďku s tarpanem a kamarádkou. Pak můj osobní asistent pokračoval ve zpevňování seníku a byli jsme u koní bez přestávky asi až do 7 večer, přičemž oběd jsme si opekli na ohni :-) Já jsem mezitím škubala nějaké kopřivy a jiné plevele podél ohrad, stavěla slepicím novou kóji k výběhu, aby mi zkultivovaly plevele kolem malin a rybízů a vypásly trávu, vykopávala jsem další plevely z výběhu a opravovala pomocí nově nakoupených ohradních tyček ohradníku poníků. Jo a přemotala jsem Bertíkovi zraněnou nohu, už je to mnohem lepší a krásně se to zatahuje. Veterinář chce dnes ve 4 zase přijet na převaz, ten bude koukat, jak to zpěknilo od posledka.

V neděli jsem dopoledne jela na vyjížďku s tarpanem a kamarádkou. Pak můj osobní asistent dokončoval zpevnění seníku a pokládal na střechu krytinu. Já jsem mezitím dotrhala kopřivy, zase něco málo pozalívala, zboku kurníku jsem elektrickou minimotorovkou vyřízla jednu palubku zezadu kukaní, abychom nemuseli pro vajíčka do kurníku (děvčata již spolehlivě snáší do kukaní) a podložila koní přístřešek v dalším úseku dlaždicemi, které nahradily trouchnivějící trámy. No a pak přišla máti a podařilo se nám s asistentem vyprostit lis na seno, který jsem loni dávala dokupy, aby fungoval s naší elektrocentrálou. Od té doby ležel venku pod plachtou a reznul. Tak jsem jej pečlivě promazala a pečlivě připojila na centrálu a po roce světe div se - rozběhnul se! :-) Tak jsem přicouvala s dodávkou plnou sena z minulého víkendu a nabalíkovaly jsme dobré dvě třetiny toho sena s máti do krásných volných balíků, to se to s tím pracuje, když je to svázané. Balíky mají asi 5 - 10 kg. Měla jsem pak co dělat uložit lis na nové místo a přehodit přes něj igelit (s autoplachtou se mi fakt tahat nechtělo), tak jsem seno nechala, kde je, jen jsem přes ně hodila plachtu, co byla původně místo střešní krytiny na seníku. No a zítra vymyslím, kam to seno definitivně uklidím (mám už tip) a holčičky mi pomohou to připravit a umístit.

Dneska dám tarpanovi a kamarádce už pokoj :-D Ale musím naložit sekací traktůrek a lištu od lištové sekačky a odvézt na opravu. Tak bych stejně na vyjížďku neměla čas. Snad se dnes dostanu nějak zavčasu domů, potřebovala bych pustit myčku a pračku (ta myčka je boží! Ušetří takového času...), a kvůli sousedům to nechci dělat v noci (a taky musím pak čekat vzhůru, než se to domyje a dopere, abych to aspoň otevřela a zavřela přívod vody, pro jistotu, abych nevytopila sousedy). Během tohodle týdne musím zdělat kilový kus prasete na guláš, tak musím někde vyštrachat na netu návod, mám ten čerstvý česnek, tak ho aspoň užiju, to bude zase švanda, ještě že to ten pomalý hrnec taky umí udělat za mě. Lepší by byl hovězí guláš, ale prase bylo v akci, tak co už. Až příště do Prahé příbuzenstvu povezu balíčky z býka z farmy, tak si musím kousek uhňápnout do mrazáku (mně stačí kilo či dvě na rok, nesmysl pro mě kupovat si celou desetikilovku - i když teď, co mám odběratele osobního asistenta, bych to asi udala). No a teda taky dnes ještě ten veterinář.

Buggyra
Buggyra 17.06.2024, 12:06:28 xxx.xxx.198.226

Vývoj u B:

minulý týden, někdy jak jsem se chystala nechat ránu chvíli na vzduchu, jsem odhalila při převazu toto (první fotky). No uf, tak  to byl šok. Na konci týdne dojel veterinář, vytahal stehy a netuším, co s ránou dělal, nebyla jsem u toho. Zafáčoval a říkal, že do neděle by mohlo vydržet. Nevydrželo, v sobotu jsem musela přemotat. Nebudu vás napínat, vypadalo to takto (druhé fotky). 

Mám radost 🙂

Snad to vydrží….

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Buggyra
Buggyra 17.06.2024, 12:01:15 xxx.xxx.198.226

Já jsem zase pyšná na tarpana! Už profesionálně zvládá otvírání a zavírání branky ze sedla (dělá to kravál, občas s ní musím do něj šťouchnout, aby uhnul zadkem…), trasy, které zná, už neřeší, neleká se, jde ze špice a nebo i sám. Můžu se na něm vézt, pospávat, a nebo fotit kámoše mobilem 😀 A naučila jsem se ho nasedlat tak, že po sundání sedla nemá pocuchané chlupy. Teď mi bude majitel doručovat na posledních 14 dní westernové sedlo, které mám na něj vyzkoušet, no tarpan bude asi řešit míň, než já 😂 Já ty w. hrušky fakt nemusím… Těším se, až ji budu mít při nějakém odlehčování vraženou do jater… Snad mu to sedlo nebude dlouhé a nebude se hošíček rozčilovat…. jiné na něj nemají, tak držím pěsti, aby mu bylo trochu pohodlné. On je zlatíčko, opravdu. Chodí přes prkenný mostek, kde je mezi prkny vidět dolů do potoka. Taky chodí profi po houpačce. Cválá velké kruhy. Chodí si pro práci, chňape po udidle, při sedlání stojí jako sloup, pase se na místě i když není uvázaný… A B ho z povzdálí pozoruje a říká si “kéž už jezdí jen na něm!” 😀

Buggyra
Buggyra 17.06.2024, 11:33:50 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 17.06.2024, 10:19:31

Ale tam je pak prostě nutné počítat s rizikem toho, že budu mít možná větší výdaje a že kotě/štěně nebude úplně ok zdravotně, standardem, nebo povahou…

No a já si právě myslím, že paní zadavatelka tady tak úplně nežehrala na svou volbu zvířete, ale spíš na chování prodejce, který byl v projevu hrubý až vulgární. A tomu dovedu naprosto rozumět. 

Že zadavatelka zkusila vymáhat i částku za ošetření, jak sama psala, spíš jen tak aby viděla reakci, jak se k tomu prodejce postaví, tak to považuji za běžnou situaci, se kterou by si prodejce libě mohl poradit ve vší slušnosti, a nemusel by se na zadavatelku rozhořčovat. Hádám jeho nevlídné chování bylo to, co především autorku pohnalo k stížnosti na něj. A zde s autorkou souhlasím, že takto by se slušný člověk chovat neměl. 

Takže slušný prodejce to není, ať už prodává kočky a nebo piána, no a že je tohle chovatelský server, tak autorka napsala svůj názor sem. No proč ne, že.

Každopádně já bych do toho prostě nešla. Většinou chci určité plemeno kvůli určitým rysům, vlastnostem, povaze,…u zvířete bez PP je toto vše sázka do loterie. 
To je sranda, zrovna včera jsem tohle na vyjížďce vysvětlovala dvěma kamarádům. Jeden právě pronesl, že na křížencích se mu líbí, že nikdy nevíte, co z toho vypadne, až to vyroste, že je zábava pozorovat, jak se zvíře vyvíjí. Tak jsem si v duchu říkala, že to je i možná majinko sobecký přístup vůči tomu zvířeti, pokud by to třeba vyústilo v záměrné podpoření množky jen kvůli pobavení “co z toho bude”, když to dovedu ad absurdum. Ale zrovna on by to takhle samozřejmě nebral, on by se ke zvířeti choval se vší zodpovědností. Na druhou stranu jestli je víc lidí, kteří to takhle mají ložené, že je “legrace pozorovat, co z toho roste”, a nemají takový morální kredit, tak je to také na pováženou… Protože to můžou být krásně lidé, kteří jsou pak zdrojem odrostlejších štěňat s tím, že “nevyrostlo, co jsme očekávali”…

Buggyra
Buggyra 17.06.2024, 10:27:53 xxx.xxx.198.226

A přestat krmit na zimu? Jako fakt nechat hladovět? Už jen proto, že zvěř je braná jako chov ve volné přírodě, by se jednalo o týrání, nemluvě o morálních důvodech.

Ano, jako fakt nechat hladovět. Tak, jak to příroda zamýšlí. Jako hladoví bažanti, zajíci, kuny, lišky. Bez přirozeného predátora je zvěř regulovaná pouze životními podmínkami a my se divíme, že i když jim ubyly všechny ty potravní příležitosti, které jste vyjmenovala, tak jsou přemnožení. Jakože v dobách, kdy tohle všechno v těch honitbách existovalo, tak byly stavy zvěře v normách, a nyní převyšují normované stavy násobně. Tak se jim asi tak nepřihoršilo, chuděrám, že. Jen teda křepelkám a koroptvím. Ty totiž nikdo v zimě nekrmí a o jejich blaho se nestará. Ti nepatří do portfolia myslivosti? To není venkovní chov?

A já jsem taky ohledně myslivců lajka a zrovna sem píšu a bavím se tu o tom proto, abych si rozšířila obzory a něco se dozvěděla. Jsem náramně ráda, že jsou tu lidi, kteří vidí do problematiky, tudíž nemusím na naháňku ani na schůzi mysl.spolku, abych se dozvěděla teda něco z té reality. Jinak ve všem souhlas s Megí, když to nefunguje, a říkáte, že je to procesně nemožné, tak je asi potřeba změnit proces, změnit systém té péče o lovnou zvěř, no a to je přesně ta osvěta veřejnosti, která je potřeba. Všechna veřejnost totiž teď VÍ, že myslivci nedělají svou práci pořádně, že je jich málo, a že je potřeba na ně zatlačit, aby začali makat, když je jich málo. No a veřejnost tlačí naše představitele k tomu, aby tu hrstku zbylých tlačili zase oni k nějakým výsledkům. No a jedině osvěta veřejnosti způsobí, že veřejnost se dozví, jak je to v reálu, a začne tlačit státní správu a politiky k tomu, aby se začaly věci dělat jinak, abychom se třeba koukli do zahraničí, kdo tu zvěř kde spravuje lépe a jaký na to má systém, atd., a jedině tak bude nějaký posun.

Říkat, že zákon je špatně a myslivci za nic nemohou a my laici tomu nerozumíme, to je zřejmě obhajoba pravdy, no ale co z toho. Je potřeba říci, co dál.

Buggyra
Buggyra 17.06.2024, 08:24:46 xxx.xxx.198.226

Asi by záleželo na kohoutkové výšce, jestli jsou pod 150 cm, tak budou hodně krátcí, těžko na to napasovat sedlo. Koukám na to ze svého pohledu, kdy moje sedlo musí zabírat kvůlivá mé ctěné panimandě řádný prostor 😀 Jinak buřti to jsou k pohledání, ale to se dá v našich podmínkách celkem snadno vyřešit.