My to pak stejně přemotáme tou vatou do toho velkého baga… Taky nebyl plán, aby tu nohu moc ohýbal. A on tu nohu ani tak moc neohýbá (třeba si nekleká a tak), ale jak chodí, tak obvaz sjíždí. Jednou dvakrát se mi to povedlo umotat tak, že se obvaz vlastní vahou neschrul dolů a neudělal na metakarpu “vlny”. Veterináři se to taky moc nedaří 🙂 Ale hele, měsíc pochodil s obvazy bez ztráty kytičky, teď ještě má ten týden k dobru a pak už nejen obvaz dolů, ale taky pěkně sedlo nahoru! 😀
Příspěvky uživatele
Buggyra
Tak zemědělec dodavatel sena zahlásil, že letos seno pro nás mít nebude. Už jsem obvolala a dostaneme odjinud, asi loňské (je mi to jedno), ale teda… chtěla jsem pro máti malé balíky, aby se s tím nemusela dřít, a kulový… Snad budou zase na prodej ve výběžku malé balíky od Fortschrittu, to bych možná pro ně zajela (ale jak to skladovat… to by chtělo vzdušnou konstrukci, aby bylo nad balíčky dost prostoru na větrání… možná postavit konstrukci z palet… nějak vymyslím). No a uvidíme, co otavy. Budeme mít základ na zimu pořízený a budeme doufat, že malé balíčky by nám ještě mohl náš člověk udělat z otav. No a pro B mám v úmyslu na zimu zase pořídit malé balíčky vojtěškové senáže, to také trochu sena ušetří. Taky budu muset vymyslet, jak mu to dávat, protože ty malé černé krysy nelení a na dřevěnou zástěnu (paletu), za kterou má B krmení, normálně vyskočí předníma, navalí se hrudí, a jeleníma krčkama dosáhnou na dno jeho krmelce, takže když on odejde řešit něco jiného, dojedí to za něj (😠😠😠).
Obvaz na noze sjíždí, v kloubu se to velké bago toho obvazu ohýbá a krabatí, kůň s tím chodí, žeáno. V boxe by se to třeba nedělo, nevím. Na vatě v místě ohybu končetiny jsou při převazu tvrdé varhánky, od toho se odře jako nic. Není to velká odřenina, nezapařuje se to, ale prostě na tom ostrém výstupku té kosti je odřený, no.
Myslím si osobně, že by doost pomohlo to podmáznout něčím mastným, aby obvaz trochu po té hraně prokluzoval 🙂 Ale pokud se to moc nerozleze, tak to budu řešit až bude zbytek nohy zavřený. Tadytu odřeninku máznu konopkou a nechám tak, za týden nebude.
Spolupracovnice mojí známé při udávání koček https://psoz.cz/kontaktujte-nas/
Kdyby trpěly “jen” kočky, tak… ale on trpí celý ekosystém.
A ekosystém do extrému dojít nechete nechat.
efe:Buggyro vy nedáváte pod obvaz vrstvu vaty nebo něčeho podobnýho?
No jasně, že dáváme 🙂
Mezitím se mi stačila po netu ozvat nějaká plnoletá zkušená jezdkyně, že by chtěla do oddílu, tak jediné, na čem může u nás hypoteticky v budoucnu jezdit, je právě B (pokud nebude chtít zapřahat, to pak máme na výběr 🙂), tak uvidím, po písmenkách je rozumná, snad se k nám dojde podívat a naše skromné zázemí bude považovat za dostatečné.
To by bylo fajn, kdybychom byly na B dvě, to by byl namakaný před zimou 🙂 A já bych si třeba někdy mohla zapřáhnout ty dvě černé koule. Majitelka černých koulí začala víc krmit, přes moje chabé námitky, a jediný, kdo z toho nepřibral, je tarpan, protože ten skoro denně chodí pod sedlo (teď dva dny nebyl! V sobotu se mi nechtělo, byla jsem nějaká jetá po min. týdnu, ani nevím, proč, a v neděli jsme tradičně od 6 do 8 byli na závodech, tralala - byla jsem druhá v trailu na ruce s poníčkem! Poníček šikovný, profesionál, já tu soutěž šla poprvé, byla jsem ráda, že jsem nespletla kurz, poník mě podržel, místy i zubama za rukáv, jak ho krkalo, že musí něco dělat 🤣).
Dodávka po výměně motoru dojela i na závody i zpět, takže zázrak, první letošní výjezd bez odtahu (to je dost… stálo to dohromady asi sto tisíc, ne mých, pochopitelně… celá dodávka před 2 lety stála stodvacet 🙄).
My mezitím měli převaz a rána na noze na vnitřní straně je skoro zatažená, suchá, pěkná, rozlézá se nová kůže, radost pohledět, na vnější straně kloubu trochu vybujela granulace a je to tam stále živé, ale prý žádná tragédie, tam se to stahuje trochu pomaleji a při převazech to ještě krvácí. Obvaz odřel B na vnitřní “ostruze” karpálu, dalo se čekat, no, je to povrchové, zahojí se s sebou, při posledním převazu se více podložilo, tak uvidíme, jestli to mělo kýžený efekt na tu odřeninu. Příšte ji také nechám máznout nějakým tím hojivým mastným, ať to máme podchycené. Snad už příště ta nová tkáň na vnější straně bude uklidněná a nebude živá….
Sago, držte se, malou pozorujte, ale nedejte na sobě nic znát, kolika mohla být ze stresu nebo z špatně zpracovaného krmení, jestli ji ta tlamka bolí…
Možná by se dala ta jamka po zubech lépe vyplachovat velkou stříkačkou? (možná s odvarem z heřmánku, řepíku nebo tak něco?)
A určitě jste s vetkou konzultovaly, jak žere, jestli žvýká, a tak. Snad to bylo stresem. Možná do těch kejdových senných granulí trochu sladového květu nebo otrub na ovonění?
Tak držím palce dál 🙂
No a co má v tom výběhu ke krmení, jak dlouhý čas přes den tam tráví? Jak velký výběh, na čem ve výběhu stojí, je tam voda, má tam další koně, žere jen svůj trus?
Trusem si dle mého žádné minerály nedoplňuje, spíš to šacuju na jinou příčinu, a k tomu to bude chtít víc informací.
Jen info, minerály čistě ze solné minerální kostky nemusejí vždy pokrýt spolehlivě potřebu koně. Dát minerální doplněk s organicky vázanými minerály nemusí být od věci.
Tipnu si. Kachny.
Plemena neznám.
U nás taky v pátek blesky hromy, ale zavírali jsme brány u koní a nikoho z nás to nesejmulo. Donutilo mě to jít před šestou od koní, to je snad celoletošní rekord, pak do večera už jen lilo, ale to už nebouřilo. Napustilo mi to takové dobré dvě třetiny kubíkovky vody, tak jsem spokojená. Snad je i zalito…
Fikovnice, nemáš se náhodou rekreovat?! A nemáš nakázáno vyčistit si hlavu od těch problémů, co se kolem tebe míhají? No tak.Bouřky a uliční potíže nech doma. Šup vyvalit se na sluníčko a pozorovat ptáci a motýle a cachtat se ve vodě a cpát se dobrotama.
Jenže stejně víc bude zajímat křehké vztahy mezi celebrity atd…
To není argument, proč to nedělat. Nedělat to proto, že “to stejně nemá smysl”, no to bychom ještě lezli po stromech 😀 Vždycky musí pár lidí kecat, aby jeden nakonec šel a udělal to.
Jinak děkuji za ocenění mé investované energie do mnoha edukací majitelů zvířat. Vězte, že pár kočkařů už díky mně své svěřence vykastrovalo, takže efekt to určitě má 🙂
Třeba by příště stačilo jen vstoupit do diskuse s tím, že si vážíte všech, kteří se hrnou do edukace a informování veřejnosti, a nemusíte vkládat energii do argumentování, jak je to zbytečná snaha 😉
Jasně, že zvířata normálně vědí, že se blíží změna počasí. Zvířata vnímají změny tlaku, však moje nevlastní máti s titanovýma kolenama taky ví půlden dopředu, že bude změna 🙂 A ta zvířata, která nevnímají změny tlaku, ta vnímají chování jiných zvířat třeba ("vlaštovky lítaj nízko" atd.)
Já osobně se snažím ovlivnit jen to co můžu, co nemůžu - neřeším.
Mám to jinak. Snažím se ovlivnit to, co můžu, a o tom, co ovlivnit nemůžu, ale nějak se mě to dotýká, se snažím informovat, mluvit o tom, získávat další názory, hledat hypotetická řešení.
ale co s tím chcete dělat?
No přesně to, co děláme. Chceme o tom mluvit. Chceme šířit osvětu, chceme lidi přimět myslet na prevenci, chceme, aby v případech jako je dotaz zadavatelky lidé převzali odpovědnost a zachovali se tak, aby zvíře netrpělo.
Jop! Já věděla, že lesnizinka nezklame 🙂 Tenhle rozchodník to je 🙂
Teď vypadá dost zbědovaně, ale včera jsem ho vyklepla z truhlíku, vyhodila zabydlené mravence, na dno truhlíku dala polorozložené seno z ležiště od koní a drny s rozchodníkem obsypala hlínou z krtinců. Aby v truhlíku mezitím něco zakvetlo, dala jsem mezi dva drny rozchodníků muškát.
Můj bohorovný klid při řešení jakýchkoli problémů moji kolegyni v práci evidentně vyvádí mírně řečeno z rovnováhy 😀 Pro ni je to světová katastrofa mezinárodního charakteru a já to vyřeším jednou větou a ještě se u toho usmívám, no to ji může vzít čert 😂
pěkně si mě potáhne za sebou v poloze ležícího střelce 🤣🤣🤣