Aktuálně: 3 400 inzerátů217 735 diskuzních příspěvků18 337 uživatelů

Příspěvky uživatele

Buggyra

Buggyra
Buggyra 01.07.2024, 10:57:18 xxx.xxx.198.226

Tak na paní z kravína nemám, ale rozhodně se jí blížím víc, než dámám konajícím pedikúru. Já tak jednou za čtvrt roku kleštěma na větve zakrátím pařáty… Jinak ale chodím v ponožkách a celoročně většinu pohybu konám v gumových botech - holinách (35 st. žádný problém) nebo v jezdeckých perkách (ty jsou jen po kotníky). Ale dlouhé šedivé nebo černé tepláky, žádné kraťasy. No kalhotky si teda měním denně, ale bosa bych po venku chodit nemohla (však ty propocené holinky by mně to vysvětlily rychle), a vadí mi to i v sandálech, takže už jsem se vykašlala na pohoršování okolí a prostě i do lodiček a sandálků k sukním nosím ponožky. Do civilu vlastně punčocháče, pletené, zimní, protože teď sedím v kanclu, venku pětatřicet, v kanclu s bídou dvacet… Taky sedím v dlouhém rukávu a vestě. Tady v triku s krátkým a bez punčoch tak týden v roce, to musí venku ale zdechat hovada v letu.

Buggyra
Buggyra 01.07.2024, 09:29:16 xxx.xxx.198.226

Přijde mi, že má zúžená kopyta, ale nevím, jak je to u hříbat problematické. Nicméně tady na tom předním je vidět, že kopyto má snahu se dole roztahovat, takže tvar je nedobrý. To bude hádám pro vývoj pohybového aparátu nic moc, hl. kopytní kosti a chrupavek. Zadní nohy mi přijdou strmější, ale zase u hříbat nemám páru, zda to něco znamená, asi je to ve fázi, kdy by se to mělo hlavně hlídat, aby kosti nerostly rychleji než šlachy nebo tak nějak.

Obrázek
Buggyra
Buggyra 01.07.2024, 08:06:41 xxx.xxx.198.226

Dá se vydělat ustajováním koní 🙂

Pokud se smíříte s počátečními náklady ve stovkách tisíc, aby to za něco stálo, máte nějaký ten pozemek (polnosti netřeba, stačí pár hektarů luk), nastudujete si byrokratickou legislativu, tak se to dá dělat i celkem s nízkými provozními náklady a vysokými zisky. Veterináře a kováře hodíte na hrb klientům, o to si samozřejmě budete muset říct méně na ustájení, a nebo seženete nějaké obětavé jedince, pak si i za jejich práci můžete říct nějakou kačku navíc. 

Koním navíc nemusíte vůbec rozumět, pořídíte si prostě ošetřovatelku, která bude. Ideálně nějakou, co ji vyplivne učiliště, obor “chov koní”. No ale musíte ji samozřejmě zaplatit (hlavní pracovní poměr), takže to chce mít příjem od ustájených koní aspoň osmdesát měsíčně, aby se vám zaplatilo těch 45, co budete dávat za ošetřovatelku, dalších 20, co budete dávat za zdroje pro koně (el, voda, podestýlka, píce - žlabové krmení můžete zase hodit na hrb klientům, údržba areálu), no a při troše štěstí vám zbude nějaký ten přivýdělek pro vás (po zdanění). S tím, že vám po statku budou courat neustále cizí lidi, dost možná budete poskytovat ubytování té ošetřovatelce (o to může mít ovšem nižší mzdu), budete se neustále dohadovat s dvěma stranami o všech problémech s tím spojených. Při osmi až dvanácti koních na ustájení by to mohlo vycházet.

Druhá možnost je, že si o koních nastudujete, to vydá na pár let praxe, a budete si ošetřovatelku dělat sama, pak ušetříte těch 45 za ošetřovatelku, dá se to dělat i při práci (pokud máte práci, ze které můžete kdykoli vyfrčet chytat koně na železniční násep nebo k sousedům na zahradu), Bude vám stačit polovina koní na ustájení, což je pro jednoho člověka na ošetřování ve volném čase až až. A za zadkem musíte mít někoho, kdo to vezme za vás, když onemocníte (můžete domluvit s majiteli koní za slevu na ustájení na příslušný měsíc).

No a dovolené a nemoci jsou samozřejmě při každém takovém přivýdělku v podstatě mimo realitu, pokud nemáte zajištěný dostatečně erudovaný zástup.

Buggyra
Buggyra 28.06.2024, 11:19:51 xxx.xxx.198.226

Já se včera uvolila, že pomůžu máti sekat a odvézt trávu. Šla jsem hrabat, jak jsem zvyklá, no a ona mi dala sekačku, ať sekám, že to shrabe a naloží, tak dobře, když jsem posekala, dosekala jsem ještě cestu, kterou mi před pár týdny zadala vyčistit od větví a kamenů a mezitím samozřejmě zase větve a kameny naskákaly zpět, jak to hodní lidé “uklízejí” z kolejí, aby o to nezakopávali. Tak jsem to přelítla se zdviženým bubnem jen tak abych pomlátila ty nejvyšší maliny a výmladky od náletů. No a protože sekačka furt jela, tak jsem zajela na louku posekat další zelené v místech, kam nezajede traktor, stejně by se to muselo posekat. A máti mezitím nakládala na káru. Měly jsme hotovo nastejno a dostala jsem vynadáno, že jsem neměla tu louku sekat, protože to nepotřebovala, že potřebovala pomoct nakládat trávu. Tak jsem za špatnou, že jsem jí nepomohla, s čím ona chtěla, a chudák se nadřela. No, měla se držet sekačky. Já to sekání nesnáším, nesnáším teda i hrabání a podobné ptákoviny, ale tím jí aspoň pomůžu, jí procházení se za sekačkou nevadí, mně to přijde jako ztracený čas, já bych to měla pohrabané za půlku času, zatímco ona tam s hráběmi ohýbala hřbet další hodinu. Kdyby si to v klidu odchodila za sekačkou (jak ona říká “bez práce”) a nechala mě hrabat, tak jak by jela uklidit sekačku a než by přijela s károu, měla bych to na kupách, a krásně bychom to naložily spolu. Takhle jsem tu snazší a otravnější práci dělala já, no to mám radost, a ještě jsem dostala vyčteno a nepoděkováno. Meh.

Buggyra
Buggyra 28.06.2024, 10:05:20 xxx.xxx.198.226

Joaha.

Jak řekne pan doktor, tak bude. 🙂

Vyfotím dnes, včera už to bylo svrchu pěkně zaschlé a tvořil se strup, což myslím, že je žádoucí. 

Jo vlastně když vyfotím dnes, fotku uvidíte v pondělí nejdřív. Tak vyfotím někdy během víkendu, když si vzpomenu. Pan doktor přijede kontrolovat zítra, nebudu u toho, tak uvidíme, co řekne. Třeba se mi do té doby povede vystrouhat toho koně.

Buggyra
Buggyra 28.06.2024, 09:27:03 xxx.xxx.198.226
assil:

Tohle by mě zajímalo jak bude, když má OSVČ místo podnikání doma a bydlí tam ještě někdo další, kdo osvobozen není.

Sice bydlím sama, ale i tak budu muset proštudovat podmínky, až na mě přijdou. Si hodím trvalé bydliště zpátky k mámě a tady si nechám jen provozovnu 😀 Na druhou stranu, pokud je internet objednaný a placený mnou, tak jim další člen domácnosti může být putna. Posuzuje se to za domácnost…

Buggyra
Buggyra 28.06.2024, 07:34:42 xxx.xxx.198.226

Co zkusit mu to maso dát na menší kousky? Třeba mu tuňák vyhovuje právě kvůli tomu. Co mu to umlít? Třeba s tuňákem dohromady.

Buggyra
Buggyra 28.06.2024, 07:10:41 xxx.xxx.198.226

Nevím, co znamená “vykvětákuje”, ale pan dochtor pravil, tomuhle zase já tak nehovím, tak poslouchám. Když se to po****, tak to bude řešit stejně on.

Buggyra
Buggyra 28.06.2024, 07:09:50 xxx.xxx.198.226

Lyže jsou, páč na to nikdo nesáhnul. Chystám se na ně… už tu nohu, co víc používá, brousí po zemi. Musím to stihnout před odjezdem pryč… Nebo přijedu a bude mít kopýtka jako jelen - na dvě půlky 😀

Buggyra
Buggyra 27.06.2024, 14:36:12 xxx.xxx.198.226

Aha, tak to já si umím zařídit zcela nekonvenční způsob života i bez koní 😀

Buggyra
Buggyra 27.06.2024, 13:57:21 xxx.xxx.198.226

Hm, teď se mi nějak delší dobu neozývá ten člověk, u kterého jsem poptala seno. Začínám být nervozní, nechci shánět zase seno po všech čertech.

Buggyra
Buggyra 27.06.2024, 13:56:20 xxx.xxx.198.226

Já to kolem koní mám ráda a asi mě to i baví. Ale jestli přímo miluju koně jako ta zvířata, to nevím nevím. Líbí se mi na nich jezdit, ale kdybych se měla starat o koně, který mi nesveze zadel, do toho bych asi nešla. Asi jsem prostě z těch, kteří potřebují z těch koní “něco mít”, aby se jim věnovali. No a když už ten kůň k ničemu není… tak jsem ráda, že není můj, ale právě někoho, komu nevadí ho živit. (ehm ehm, kdože to koupil ty kortikoidy? Taky si možná lžu do kapsy 😀)

Buggyra
Buggyra 27.06.2024, 12:54:56 xxx.xxx.198.226

Však Horsana taky píše často, jak se hroutí, když jde o její koně, že to nechává zásadně ošetřovat kolegy. Mám v tomhle výhodu, že koně od malička za mě řešil někdo jiný a já k tomu přišla jak slepý k houslím, a asi to není tak úplně můj vyvzdorovaný a vysněný koníček, jako spíš něco, co “dělala máma, tak to dělám taky”, tak asi k nim nemám tak intimní vztah. Ale já nejsem hysterická ani u zraněných dětí nebo lidí, a to ani u svých příbuzných, spíš to bude tím, že je chyba u mě, jsem asi trochu psycho. Mno. 

Buggyra
Buggyra 27.06.2024, 12:51:17 xxx.xxx.198.226
JanaJanaJanaJana:

No on je totiž rozdíl majitel koně nebo dvou a pak když jich máte na hrbu 20, to se myslím otlučete rychleji.

Vidím to na sobě a stájových kolegyních vs. kamarádka. Kamarádka má koně 4 , a to 20 let….od velmi raného mládí. No a my majitelky jednoho/dvou koní, které koně vlastní relativně čerstvě (já 4 roky) vyšilujeme daleko více 😀

Jj, a když k tomu vlastně nakonec nejste majitel ani toho jednoho jediného a můžete si udělat odstup, tak to se potom zašívá o mnoho lépe! Nebo vyhrabuje z přívěsu krev lopatou….

Buggyra
Buggyra 27.06.2024, 12:50:02 xxx.xxx.198.226
Saga:

Anžto mě tak napadlo! Proč Vy vlastně Buggyro nejste vetka? Měla byste být! Při karambolu nemáte hysterické záchvaty, ošetřovat umíte, napadne Vás spoustu věcí, co můj mozek nezvládne vymyslet. Tady je někde chyba v systému!😄

Už mě lanařila zubařka, jestli nechci dělat zubařinu (u lidí). Prý "vy v tom rentgenu všechno vidíte! Vy jste to vyhodnotila naprosto profesionálně, jděte na zubařinu, uznají vám bio z fakulty, zkrátí vám studium na 4 roky a nebojte, my tady v ordinaci místo pro vás máme, uděláte si tady praxe, ordinace zařízená, pojďte, pojďte! 😀

Já nejsem studijní typ, gympl prolezla se čtyřkama, dyk by mě tam ani nevzali, to je výběrová škola. Teda ta veterina. Na zubařinu by mě holky asi protlačily 😂 vypadaly dost zoufale… Takže chyba v systému jsem nejspíš já 😄

Buggyra
Buggyra 27.06.2024, 12:45:46 xxx.xxx.198.226
Sarah01:

No, nejsem živnostník ani podnikatel, takže ne. A po D1 zásadně nejezdím. 

Přesně tak. Mít a nemít doma instalovaný internet je přece volba stejně jako užívat a neužívat dálnici.

Já po dálnici jezdit potřebuju, tak platím. Asi budu platit míň, než jsem platívala, poněvadž jsem přešla na dálničku na den. Takže místo tří až čtyřapůl tisíc za rok, které jsem dávala v minulosti dám řekněme kolem dvojky za rok. To si vlastně ty televizní poplatky můžu dovolit, když si takhle pěkně ušetřím, no ne 🙂

Buggyra
Buggyra 27.06.2024, 12:42:53 xxx.xxx.198.226
megi-the-pes:

No nemaj všecka autíčka d. známku, nepotřebují. Používáš dálnici, musíš platit.
Nepoužíváš ČT, musíš platit.

😀

Poplatku za tv se dá vyhnout. Firma, papíry na hlavu, méně než dvojnásobek živ. minima. Nevím, kolik je ž. minimum, ale 
papíry na hlavu mi musí dát úplně hned každý, kdo mě kdy potkal.

Poplatek asi musí platit i firma, ne?
Mít méně než dvojnásobek životního minima by mě omezovalo.
A nevím, zda by mě neomezovalo, kdybych měla papíry na hlavu.
Nemám hendykepovaného, kterého bych si mohla zapsat do domácnosti, ti bývají osvobození.

Ale nebojte se, mám neziskovku, já si ty peníze z těch daní zase vyberu 🙂