Já mám teď slépky ve “voliéře” (králičí pletivo na laminátových tyčkách a síť proti ptákům) trvale a zatím dobrý, pokud se dožijí podzimu, začnu je pouštět na část dne a v zimě mám v plánu, že si budou chodit zase volně. No a v dubnu to zase budu muset asi začít redukovat, tu dobu pobytu venku. Snad bude stačit jen jim otevřít ohrádku až přijdou holky ke koním (liška útočila před jejich příchodem) a zavřít je až půjdeme od koní… To se bude muset holt prubnout.
Nám se teď stala taková příhoda, žák 5 třídy psal návrhy zakyni 4 třídy, výrazy jako pojď šu…, Mr…, vylížu ti tvojí….., bylo to dost děsivé, ještě od paťáka, na škole se to dost řešilo,padaly návrhy podat TO, dát to na socialku. S jeho rodiči není řeč, Já si stále nejsem jistá, jak to brát v tomto věku
Jéje, úplně totéž máme u nás na jedné škole, ale naopak, dvě slečny takto uháněly nějakého nebohého chlapce, skončilo to u povinné psychologické péče pro dámy a hádám nepovinné pro mladíka. Asi se k tomu přistupuje měkčeji, protože pachatelky byly slečny. Ale o sociálce taky zaznělo, jen teda asi ne přímo o policii. Mám z doslechu.
Původ je ve snadném přístupu k informacím, všichni telefony s internetem, co tam tak ta děcka asi hledají. Dneska zkuste dostat děcko ven, bude vám kysnout doma na telefonu, hodiny. Hodiny zízat na oblíbeného jůtůbera nemůže, tak co tam tak asi dělá. Čerstvě náctileté dítko. Žeano.
Takže já to spíš považuji za normální dneska, že se to k rodičům dostane až sekundárně, to je jejich vizitka.
Odpověď na příspěvek uživatele J z 03.07.2024, 10:54:32
Tohle nebude jen pigment. Pigment se projevuje v podélných pruzích, podél růstu rohoviny kopytní stěny (odshora dolů), tyto příčné pruhy jsou vlny nebo různá hustota přírůstků na kopytní rohovině. Způsobují je zpravidla změny ve složení potravy, střídání ročních období (něco jako letokruhy), změny v metabolismu nebo vnitřní i vnější vlivy na stavbu kopytního pouzdra.
Tohle jediné kopyto, které je vyfoceno z úhlu, že by se dalo snad něco věštit, mi přijde opět s tendencí k zužování - vidím tam potenciál na špalkové kopyto. Na mě je tam trochu vysoká patka, ale končetina není zatížená, a tak to ve finále může být v pohodě. Za oči tahá lomená linie mezi spěnkovou linií a linií kopytní stěny, ale jak říkám, to může být tím, že je noha nezatížená, nakročená dopředu… může to klamat.
Mně všechna ta kopýtka přijdou na takového koně maličká. Na to, že by měla být v téhle vázi vývoje hotová a pak fungovat pod koněm, který přibere dalších 200 kg…
Pro správné a zodpovědné posouzení kopyt jsou nutné série fotek každého kopyta vyčištěného z různých úhlů, svrchu i zespodu, k tomu pár fotek koně ze všech stran v zootechnickém postoji (ideálně oboustranně a nebo ve čtvercovém postoji) pak se dá něco reálně hodnotit.
Verun: Někde jsem četla že koně běžně preferují v pastevním postoji jednu nohu v předu, takže to není v pořádku? Zdravý kůň by ty nohy měl střídat?
Je to jako u lidí, taky máte praváky a leváky. A když ten pravák tou pravou rukou jezdí celý den s myší a nebo celý den má ruku na šaltpáce, zatímco tu levou ruku má na klávesnici nebo na volantu, projeví se postupně různé osvalení rukou i zad, křivý posed na židli, apod. Už jen to, že abyste odemkla dveře, tak ponesete vždy z auta nákup jen v levé ruce.
Tj. zda bude ten kůň nohy střídat, to moc závisí na tom konkrétním koni, na terénu, u hříběte třeba na tom, jak bylo uložené v děloze (jestli má nějakou přirozenou křivost odtamtud a jak silnou), na tělesné stavbě, mnoho okolností.
Ale většina koní, stejně jako většina lidí, je do nějaké míry stranově nesouměrná.
A svině srnka mi sežrala půl zvýšeného jahod. Mrcha hnusná, přemýšlím, jak bych na ni políčila! Asi ji sejmu lopatou, až ji zase příště potkám, vodí tam i toho spratka malýho zrzavýho s sebou.
Cha, děkuji za přání odfrknutí na dovče - tak to zrovna nehrozí 😀 počítám tam do těch plavek dohubnu. Budu hlídat staříky, řídit, zařizovat, to je něco pro mě, a ještě v zahraničí. Takže spíš čekejte, že se pak ozvu z regreačního pobytu v Bohnicích - to by mi bodlo…
A na Kocoura vam nemůže kouknout nějaká sousedka? Nebo mamka bydlí daleko?
Máti bydlí daleko, no… dva paneláky vedle a čtyři patra po schodech bez výtahu (v mém paneláku). Ty schody bez výtahu jsou největší problém - lenorus lenorum 😀
Jak říkám, máme to tak zavedený systém, zatím bez problému.
Hnala jsem ji tam jen jednou, protože jsem se bála, že jsem nevypla vodu u myčky. No a nakonec jsem teda přemluvila druhou rodinu, ať přijedeme na otočku na návštěvu, a vodu jsem měla vypnutou 😀 Myslím, že to zrovna vyšlo i nějak že jsem měla službu na chodbě, a musela by za mě i vytřít… tak jsem to holt spláchla najednou.
Já mám vlasy nějaké tenké a nanicovaté, maštění hrozí jen na skráních, jinak se spíš lámou a elektrizují. Taky jsem najela na levné šampony kopřiva bříza, mně v tom nepřijde, že by byl rozdíl. No a mám i levný kondicionér, teď nějaký noname značka za 30 korun taky, funguje, víc mě netrápí. Kdybych neměla kondicionér, probouzela bych se ráno s dredama 😀 Když dělám něco náročnějšího, vlasy si dávám do copu, aby se i v tom culíku nezašmodrchaly, protože to je pak nerozmotatelné. No a to celou zimu, co mám doma len, užírám koním lněné semeno. Lhostejno 🙂
Slepici stačí lehká strava, aby obden obohatila váš jídelníček. Cena domácího vejce vychází na 2,65 K
Slepici stačí!! Jasně, je t ojen slepice, tak jí stačí!! dal to nečtu a jsem ráda, že Megi si neříká, že slepici stačí, že ten náklad na vajco je víc, ale to vajíčko je taky úplně jinde. Nechci vajíčko za 2,65, kde slepici stačí. Tfuj hnus, tohle číst.
Ale já kupříkladu mám porád náklad kolem dvou kaček na vejce. Pšenka za 600-800/metrák vydrží na rok či dva, granule za 15-20 kč/kg, kde zkrmím kilo za týden, druhé granule taky do 20 kč/kg, kde zkrmím dejme tomu dvě kila za týden, no tak to máme momentálně 70 vajec. Tvl náklady na vejce koruna 😲 (když počítám z výše vyjmenovaného nejhorší variantu)
Ale samozřejmě, sem tam koupím pletivo, síť, automatická dvířka, vrut nebo hřebík. Nebo kurník.
Tak proto ty dvě koruny.
No slepice se pasou, nekrmím maso ani kuchyňský odpad, zase holt krmím nejlevnější granulované krmivo, tak jsem s náklady za dobře.
Ale nepočítám čas. Kdybych počítala, tak mám v každém desátém vejci zlatý prstýnek 🤣
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 02.07.2024, 16:33:13
Já jsem fakt v jisté době začala být vděčná, že mám jen dluhy a žádné úspory. Dluhy se mi raketově zmenšily, nad úsporama jsem nemusela brečet. Tak to je. Resp. mám zainvestováno v nemovitosti, tak to bylo terno, protože koupila jsem za čtyři koruny a teď bych prodala za dvacet korun, žeano. Pak bych teda byla bezdomovec, ale měla bych teda ten půlrok na rozmýšlení, co budu dál dělat… 😀
A jo, jen co poskočí kousek průměrka (a upraví se přidružené výpočty a limity), jdu si zažádat o příspěvek na bydlení. Budu na něj mít totiž nárok, hehe.
Já jedu do zahraničí o týden později než Canka a taky jsem včera se slzou v oku (zásek do rozpočtu) objednala Kocourovi zásobu krmení. Jako již tradičně bude mistr těch 10-14 dní trávit v bytě samostatně. Možná máti znervozní a půjde ho tam kontrolovat někdy vprostřed, ale zatím to vždy po celý svůj život zvládal bez ztráty kytičky, bungee jumpingu na lustru, leteckých dnů z okna a smrti žízní či hladem.
Jen teda vždycky kilo plus, když se vrátím. Chjo. Je totiž krmen normálně dávkovačem (už jsem psala), zatímco během dovolených má dva hrnce granulí volně k dispozici. To je asi párty, když tam nejsem….😂 Upe si představuju ten film Tajný život mazlíčků - jak si třeba do toho hrnce s granulemi lehne a dělá jako že v tom plave, a tak 🤣
Samozřejmě zelenina právě začíná dozrávat - mám na ačokče maličké plůdky v paždích listů!!!! A už sklízím cukety. Musím zkontrolovat rajské, předpokládám, že teď to pošmourno je trochu zdrží. No a takže první sklízení bude během mé nepřítomnosti, to dá rozum, takže první plody mé dřiny sklidí příbuzenstvo a holky od koní. Jak jinak 😀
Včera jsem byla pro cestovní pojištění, jako dárce krve ho mám zdarma na měsíc v roce, tak jsem si vybrala jen 20 dní, protože před vánocemi mě zase rodina vleče do Chorvatska na nějaké trhy, tak si tam pár dní pojištění zdarma nechám, ať můžu umravnit případně nějakého drzého migranta. Taky jsem si chtěla vybrat eura, ale samozřejmě pobočka banky v naší obci s rozšířenou působností má zrušenou pokladnu, takže budu muset do city (Liberce), abych si vybrala na cestu. Nevadí, dneska nám snad konečně dovezou seno, takže prachy v ojrech by stejně nebrali, výplata bude až příští týden, takže holt musím výběr v cizí měně uskutečnit těsně před odjezdem, proč neušetřit svoje nervy zařízením všeho potřebného pět minut před katastrofou, že. Co dál? Jo, chtěla jsem si aktivovat rouming na telefóně, tak to neumějí na místní pobočce na rozšířené obci, takže to si musím zařídit přes operátora po telefonu, díky za nic. Miluju, když si můžu pokecat s automatem.
Ještě že jedem autem a nemusím řešit lítání. Byla jsem na pražském letišti jednou a díky znovu nepotřebuji. Jen v nouzi.
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 02.07.2024, 13:05:52
Indulona není levná, proto je to většinou Isolda nebo nějaký Tip noname vodový krém z Tesca 😀 Indulona tomu jen říkám…
Tak super, že máte s kadeřnicí takové báječné zkušenosti 🙂 Mně je líto peněz. Leda bych si k ní došla pro šampon a kondicioner, to jo, to by mě asi zajímalo. Ale jinak, já se stříhám tak, že jednou za půl roku ustřihnu konec culíku do roviny. A vyřízeno. Vypadám pořád stejně, vlasy mi padají pořád stejně, barvu a šediny neřeším, ať se snaží samy. Lidi mě musejí brát jaká jsem, no (ono jich moc není, co by se mnou vydrželi). Tu čtu, že jdu ruku v ruce s žínkou 🙂
No ale ráno na sebe zase nic nepatlám, a protože pokud mi vlasy někdo v noci nerozcuchá, nepotřebuji je ani česat, tak to ráno jen hodím do culíku. Ráno nejvíc času zabere záchod. Umím být za deset minut od probuzení z bytu. No většinou mi to trvá čtvrt hodiny 😀
A nemůže se to počůrat? No každopádně přikláním se k patentkám, zip se může zaseknout, pak by se muselo přistoupit ke svlíkání a to by člověka probudilo. Knoflíky by zas mohly tlačit. Já si to z MASHE vůbec nepamatuju😁.
Ono to tam nebylo moc vidět, protože většina záběrů byla zepředu.
Ale jak se to dělá v noci v rozespalým stavu? Jako ono se v tom člověk asi cítí jako v bavlnce, taky nemám ráda holý záda, ale občas na ten záchod v noci jdu a jednou za čas jsem tak mimo, že si sednu na sklopený sedátko nebo naopak do mísy. Ono i na zimu jako domácí oděv vypadají hezky, hmm.
no asi stejně jako když si rozepínáte poklopec - a rozhodně líp, než když se vysvlíkáte z overalu 😀
To je dokázáno, že ti starší holt koukají vždycky na tu mladší generaci káravě, že oni by nikdy. Mimo jiné za to může psychologický efekt vytěsňování negativních zkušeností, ale jsou v tom i jiné mechanismy.
Netřeba se tím trápit, byla doba nějaká a bude doba nějaká, v něčem třeba odlišná, ale držím se hesla “člověk je chytrej, ale lidi jsou hloupý a nebezpečný zvířata”.
Na druhou stranu, pokud si udělali dvě děti, vzali hypotéku atd… a pak nemají na jídlo je více méně jejich problém a vypovídá to jen o jejich finanční (ne)gramotnosti. 😉 Pokud si beru hypotéku a vím, že chci děti, ale z hypotéky mi toho moc nezbyde tak hold si hypotéku neberu anebo si nedělám děti. Pokud na takový věci nemám plat tak si to přece nebudu hrnout za každou cenu a třeba vezmu menší hypotéku za nějaký menší byt když už nechci být v nájmu, ale budu mít jistotu, že já a děti nebudou hlady. 😉 V dnešní době je hodně možností i s velkou škálou pracovních pozic a rekvalifikací.
Každý je svůj vlastní strůjcem štěstí.
No dobře, tak si představte třeba že vypadne jeden z rodičů z pracovního procesu ze zdravotních důvodů nebo musí mít zkrácený úvazek kvůli péči o rodiče. Oni tam ti lidi většinou neskáčou s rozběhem, do té chudoby. No a samostatná kategorie jsou důchodci, zejména osamělí, kteří můžou mít i byt nebo domek klidně splacený, ale živoří, protože důchod nestačí, a také si třeba finance neumějí dobře spravovat a o dávky si nezažádají, protože - no já vím, jejich chyba.
Ale vypadá to, že export máme pořád větší - vlevo dole? Tak bychom dovážet nemuseli. Ale jako se vším, Japonci si raději připlatí za regulované vejce z EU, kde mají jistotu, a my v EU můžeme klidně zpracovávat dovozy z Argentiny 🙂