Mluvil jste někdo přes víkend s Fikovnicí? Koukám, že přes víkend nenapsala… Snad je v cajku.
Příspěvky uživatele
Buggyra
V článku žádný detaily a hned se bude probírat zákaz chovu?
…
Z vlastní zkušenosti vím, že zrovna lidi z KVS i veterináři co provádí kontroly jsou naprosto normální lidi. Uvědomují si ti riziko a ví, že se jedná pořád jen o zvíře které může kdykoliv zaútočit.
Lidi z KVS můžou být jací chtějí, bohužel to na nich nezáleží. Jak jsme si tady již mnohokrát s veterináři i lidmi z praxe potvrdili, legislativu nevytvářejí lidé z SVS nebo jiné úřednictvo. Ti jen provádějí, co jim zákon ukládá. Zákony tvoří politici a bohužel velmi často lobbisté. A ví bůh, co ti vymyslí. Když si bude dle nich lid žádat… vidíme to na té legislativě denně.
https://equichannel.cz/clanky/zdravi-a-veterinarni-pece/nebezpecna-chemie-kolem-pastvin
Spíš dostala alergickou reakci nebo jí to jednoduše podráždilo dýchací cesty. A ano, je to možné a celkem hojně popisované. Majitelé koní s pastvinami podél řepkových polí v některých skupinách hlásí potíže přesně kopírující různé postřiky. Ono totiž nejde “jen” o to, že to ten kůň vdechne, ale také o následné spásání kontaminovaného porostu na té pastvině, a to ten kůň toho do toho těla najednou dostane násobně víc.
Zoufalí majitelé koní to dokonce řeší tak, že v době postřiků své koně prostě přemísťují.
Nicméně jste-li zemědělec, těžko vám co dokážou, takže pokud se z toho chcete vyvlíknout, ať to nejprve prokáží, že je to reakce přímo na váš postřik. Každopádně pokud to budete chtít řešit takto, připravila bych se na to, že vám v budoucnu budou dělat potíže.
Mám tucha někde se psalo, že postřik se smí provádět za bezvětří v určité vzdálenosti od hranice pozemku se zvířaty a obytného, no to už by měl vědět nejlépe ten zemědělec. Nevím, jestli by mohli poškození v případě nedodržení dobré praxe podat stížnost třeba poskytovateli dotací atd. No a druhá věc je, že zemědělec by mohl být pojištěn, takže bych toho asi využila a léčebné výlohy, příp. sníženou hodnotu koně bych je nechala vyřešit s pojišťovnou a příště si dávala u pastvin velký pozor, klidně i majitele pastvin předem informovat, to je takové nejjistější opatření.
Ono je také možné, že na to má vliv přímo kondice a “chování” stromu. Je klidně možné, že stres posledních let přiměl strom vypouštět více nepřátelských látek do půdy, třeba aby mu okolní rostlinstvo nevyžíralo živiny, vláhu.
My máme pod ořešákem dlouhodobě jiřiny, a vždy když se dají nějaké pod ořešák, tak změní barvu květů. Žluté zakvetou oranžově, červené jdou až do fialova a tak. A když se tam jiřiny dají stejné více let po sobě, každý rok mají trochu jiný odstín. Do toho záhonu se zemina nepřidává, nehnojí se to (jiřiny prý nemají rády), akorát tam zetlí trocha toho listí na podzim (taky se to hrabe několikrát během shazování listí).
Tráva pod ořešákem byla, dokud byla zahrada jinak osluněná. Když povyrostl blízký les a zastínil ten pozemek, tráva ustoupila mechu, tak pod korunou stromu rostl mech. Teď les proschnul, popadal a odtěžil se, na pozemek zase svítí, všude ustoupil mech, a na místech mimo korunu stromu vyrostl pěkný trávník, pod stromem se po mechu objevily holiny, vyrazil plevel a daří se tam celkem skupinám slunečnic, co ptáci vyhází z krmítek. Pod stromem ústí výpust z kuchyňského dřezu, tam je tráva půlmetrová, i když je to částečně schované pod korunou toho stromu a přímo nad výpustí je zase holina…
To může být kombinace faktorů, také to zvýšené sucho, třeba větší pohyb v těch místech s dítětem, …
Bertíček o víkendu odhopkal čistý parkurek, musím se pochlubit 🙂 Je to zlatíčko.
Mně se na tohle osvědčily zatravňovací dlaždice, plastové. Ale někomu jsem je tady v psím tématu doporučovala, a ten někdo říkal, že pro psy je to špatný podklad, že o to zakopávají a terén se pod tím vlní (a to skutečně vlní, jen prostě nám to pod koňma tolik nevadí). Vysychá to dobře a tráva tím prorůstá velmi ochotně, já jsem si to dala pod pochozí uličky u koní, kde je stálý denní provoz lidí, a tráva se po těch chodnících rozrostla dokonce i pod přístřešek, kam až ty zatr. dlaždice sahají, a kde předtím kvůli sešlapu a zástinu (a hl. suchu pod střechou) nikdy tráva nebyla. Jakmile tam naroste zapojený drn, už se tam bahno nedělá, vlhko nedrží, protože tráva to vytáhne a ten travní drn podrží dlaždici na místě.
U vás budou problematické ty stromy, nejen ten zástin, ale ořešák a ořešákové listí mají účinky proti ostatním rostlinám, takže nám na zahradách pod ořešáky také nic pořádného neroste. Jen takové ty trávy, co nemají přízemní listy, ale vyjede stéblo, vykvete a umře, je to řídké a nanicovaté. Zkusila bych kombo nějakého toho zatravňovacího povrchu (to můžou být i ty gumové dlaždice a nebo i ty zámkové betonové s dírama a nebo nějaká mřížka alá perlinka, pletivo, nevím, určo chytrý lidi něco vyrábějí) a dosevu tou směsí do stínu a dosypání nějakou zeminou odjinud, aby tráva nekořenila primárně v té zemině ovlivněné těmi ořešáky. A následně uklízet listí (což asi děláte).
Jo, tekutý pudr by mohl udělat přesně to, co jsem myslela s jílem 🙂
Mně nevadí ani vazelína ani kokosák, v podstatě ani s jedním nemám na koni praktické zkušenosti, já dostávám masti ze sádla 🙂
Horsano, děkuji, wiki píše “Vazelina je hořlavá polotuhá směs uhlovodíků s teplotou tání obvykle okolo 75 °C nebo trochu níže.”
Tak to mi řekněte, proč veškerá vazelína, kterou kde vidím používat, se roztopí na kůži a na sluníčku. Ta kosmetická je totiž naředěná lanolinem a dalšími přísadami, které snižují zjevně bod tání (asi aby se to dobře rozmazávalo?). Pro použití v těchto situacích by to tedy chtělo spíš nějakou technickou vazelínu, která na tom bude s tím bodem tání lépe.
Tak, nemusíte koupit křepelice s kohoutkem, můžete si koupit pouze násadová vajíčka 🙂 Třeba když budete vědět, že ta liliputí kvočna je spolehlivá a vydrží sedět 🙂
Bojím se, že zmasakrují cokoli, na co nejsou zvyklé od mala.
“morským prasiatkam” nemůžu se přestat rozplývat nad tím názvem, to je boží 😍
To asi nebude moře, spíš nějaká krasová oblast 🙂
Do paneláku jsme zamčíno neměli a dveře jsme nezamykali, stačila koule zvenčí - no a když jsme si zapomněli klíče, otevřel nám pes 😀
Jo soudruhové ve stádě jsou jiná. Ale hucul si fakt zvykne 🙂 Resp. aspoň ten hucul, co já znám 🙂 To je hrozné, když si to koně sundavají a ničí to.
Ještě že tyhle problémy nemáme. Kdybychom měli, máme možnost doma koně prostě oddělit a mít klid. Poníci by taky rozebrali cokoli, co by se dalo chytit do zubů 😀
A jak já džínovinu nemusím, tak ta taška se ale líbí i mně 🙂
Tyjo, to jsou jelita.
jojo, to jsem měla teď o dovče, sms, že havarie vody a správce se potřebuje podívat na stoupačky u mě, jaký to má rozsah. Tak jsem se opupínkovala a odepsala, že samozřejmě ať se jde podívat, nemám problém (klíč má už léta u sebe v úschově). Naštěstí nebyl prů*er u mě, ale o partaj níž, no ale ten týden do konce dovči mi to leželo v hlavě, správce si pak se mnou už moc nedopisoval, jen zahlásil, že to bude vyžadovat rekonstrukci celé stoupačky a bourat se začne v následujícím týdnu 😂
To jsem už naštěstí byla doma a mohla zajistit během dne kočku, aby dělníkům neutekla na výlet. Dělníkům během mojí pracovní doby také pochopitelně otevíral správce a nebo jsem nechávala otevřený byt, už nevím, tak musela být kočka zabezpečená.
tak to jo, koně alergika i na chemii, ještě krom hmyzu, to si fakt neumím představit…
Taky mám známou, co žehlí kalhotky a ponožky. A neustále si stěžuje, kolik s tím má práce. Já jen udiveně poznamenám, že tohle mě míjí, a ona mě sjede pohledem “jako bys krávě z huby vypadla” a mně je to jedno 😀
Žehličku vlastním, asi tak jednou do roka něco přežehlím, no a pak si v tom sednu do auta, a když vystupuji, tak jdu zase jako krávě z huby, tak o co jde…
No potkany slepicím, kdybych věděla, že nejsou potrávení a nemají nějaké ty nemoci, co slepice můžou chytit. A když ti potkani se dělí se slepicema o ty zbytky z kuchyně, tak asi nemají ty nemoci, protože to by pak ty nemoci měly i ty slepice a všechno. A potan je jistě kvalitní zdroj bílkovin, navíc, když je krmen těmi zbytky z kuchyně. Vsadím se, o co chcete, že potkan je kvalitnější krmení pro tvorbu vajec, než ty zbytky z kuchyně 😀 A ještě je čerstvý a plný různých chutných aminokyselin a vitamínů, případně výživných parazitů, a tak. Nakonec já jestli dostanu do rukou nějakou tu myš, tak budou slepice mít myš, on to pak zase takový rozdíl není 🙂 Abych uspokojila slípky, budu muset nachytat pět myší, no potkan by mi stačil jeden 🙂 No a když už vykrmuje paní potkany, tak to dá rozum, že je nebude chovat jen tak bez užitku. Potkan není pes, no ne.