Mno a druhá věc je, že když budete držet takového nemocného jedince při životě, i přes vaši největší snahu se krásně můžou přes ty vektory nakazit další členové stáda. Nebudete stádové zvíře držet na lékách někde samostatně, že ne? Takže ve stádě, takže nejen že budete sypat peníze do nějaké té podpůrné terapie, ale ještě teda budete sypat do těch repelentů a jiných ochranných prostředků a na závěr tam budete mít třeba rok zvíře, které bude akorát rezervoárem choroby, která snižuje užitkovost. Kdo tohle udělá?
Příspěvky uživatele
Buggyra
lesnizinka:Klučina jen odbornou terminologií zopakoval běžné věci. Že se bez pohybu zpomaluje metabolizmus a ukládají se nadbytečné (nevyužité-nespálené) tuky mimo jiné do cév, to snad ví každý. Akorát to spojil se sezením, protože se neřešilo ležení, ale je to totéž. Prostě lidé bez pohybu. A o zborcené páteři, špatném zakřivení, hrbech na zádech apod. nám říkali už na základce v tělocviku, ať makáme. O tom, že babča sice měla osteoporózu, ale pracovala na poli do 86, tak byla nasvalená a nic si nezlomila, jsem taky už psala v souvislosti s tím, že hýbat se je potřeba, že jsem měla doma zářný příklad v prarodičích, kteří těžce pracovali do hlubokého stáří.
No vidíte. Vy to víte, spooousta lidí to neví. Takže je to potřeba zpracovávat a osvěcovat 🙂
Já jsem třeba nevěděla o té souvislosti s mozkem a obnovou nervových buněk. Samozřejmě, je to logická souvislost, ale jak jsem nad tím nikdy nepřemýšlela, tak mě to netrklo. A to jsem nedávno četla článek, že proti neurodeg. onemocněním pomáhá, když se mozek “otřásá” při pohybu (chůze, lyže, kolo…). Taky souvislost, která mě napadla u videa.
Při účasti na svodu je potřeba vyšetření krve v každém případě, i když je to v rámci kraje (okresy už se neberou). Takže si nejlépe zjistěte od pořadatele, zda je akce ohlášená na SVS jako svod zvířat (terminus technikus), a pokud ano, budete potřebovat kromě očkování na chřipku i to negativní vyšetření na infekční anemii koní (co si pamatuji, laboratoř řádově 200-300 Kč plus úkon odběr krve řádově 200 a případně odvoz vetem do laboratoře - záleží na ceníku veta a vzdálenosti - plus cestovné a poplatky za návštěvu veterináře - dle vzdálenosti a ceníku veta).
https://www.cjf.cz/aktuality/podminky-svodu-koni-pro-rok-2024
K tomu očkování na chřipku, z vašeho dotazu cítím, že by bylo vhodné přidat noticku. Za splnění povinnosti očkování na chřipku se považuje v každém případě kompletní očkovací schéma. To znamená, že pokud váš kůň očkování na chřipku v minulosti neabsolvoval a nebo má prodlevu od poslední vakcinace nějakou delší (napoví veterinář), musí absolvovat primovakcinaci, revakcinaci a podle instrukcí výrobce očkovací látky případně ještě booster a pauzu pro nastoupení imunity. O lhůtách takového počinu se musíte poradit s veterinářem, vše se odvíjí od toho, jaké vakcíny má k dispozici. No a cena bude samozřejmě někde jinde než cena samostatné roční revakcinace (podle netu 1 úkon vč. vakcíny řádově 500-600 Kč plus cestovné a poplatky za návštěvu veterináře).
Za pět koní jsme letos platili celou návštěvu veta s očkováním na chřipku a odběrem na AIE tuším 5000,- a pak ještě přišla faktura od laboratoře, to nevím, kolik bylo.
Já neměla problém vyučovat v sedě 😀 Pravda že přednášky na VŠ se v sedě dělají blbě (tam jsem jen několikrát prezentovala nějaký výzkum), ale kdyby mě zdraví pohnalo, klidně si tam fouknu barovou stoličku nebo takové to opěrátko podprdelní. Není problém, aby učil přednášející na kolečkovém křesle, tak co.
Tak on asi každý “ví”, že dlouhodobé sezení je špatně. Ale co se konkrétně v metabolismu děje, jaké to může mít nečekané souvislosti, jaké všechny potíže jsou se sedavým způsobem života statisticky spojené, to už je věc druhá. No tohle téma nemá Jirka zpracované tak do hloubky, jako jiná videa, jenže ono je to téma hrozně široké, a to by bylo video na hodinu…
U nás jsme měli na závody po většinu doby nějakých 25-27 stupňů, takže docela v pohodě 🙂 Hlavně část dne foukal takový vítr, že nám to bralo slunečníky a zničil se jeden takový ten lehký letní stánek (poslední závody, tak žádná škoda, koupila jsem ho za 300 a plachta je neporušená, takže stačí dodělat kostru a nebo zpevnit tu stávající). Tak tam si asi na vedro nikdo ani nevzpomněl.
A máme tu dalšího Jirku, mého oblíbence 🙂 Pro mě tedy aktuální téma…
přesně, mozek mi tam tu pláštěnku taky domaloval 🙂
N:Na netu je bojovníků.😀😀 Realita je však jiná a myslím,že ani ti “cajti” by mnoho nezmohli. Včera mi volal brácha, že u nich na vsi hrabe jednomu cápkovi. Zmlátil mámu s kterou žije, cajti tam byli několikrát, vyhrožuje lidem v hospodě s nožem a bůh ví jestli nemá i “hardware” a co myslíš že se děje? No nic samozřejmě.😐 Třeba se vyřádí brzo na nějaké “fakultě” zase.😐 Ten systém je tak neschopný a shnilý..
Zase když vytáhne v hospodě nůž, tak s tím se už dá cos dělat. Když se páni v hospodě chytře domluví. Třeba vylejt na něj pěnovej hasičák. On ten fyzický kontakt je fyzický kontakt. To nenahradíš 😀
Leithian:I ty drsonko. Uz vidim jal des zfackovat partu ukrajincu co delaj curbes 🤣🤣🤣 ani s tous vpji meginou by sis netroufla tak nemachruj
Jste asi nečetla (mezi) řádky. Tam stálo “volám polís”. Asi by nepřeskočila plot, aby je fackovala sama. Já pochopila, že “facka” zde byla zástupný výraz pro “jestli se rozzlobíme, budeme zlí” (což může skrývat cokoli od A po Z - nebo zavolání té policie na rušení nočního klidu, že).
A ktože sa zúčastnil? Já hlava děravá netuším… 🙂
Já o víkendu poslední letošní závody, tedy ty námi pořádané, a jsem úplně hotová. Celý parkur jsem uklízela sama s jedním pomocníkem, myslela jsem, že se ráno nezvednu, každý sval je cítit 😀 Všechno jsem tradičně pytlíkovala na poslední chvíli, ale zdařilo se, lidi chodili děkovat, donesli mi dárky, já jsem zase podarovala svoje spolupořadatele, kteří nezištně celý rok makali a kolikrát ze svého leccos přidali… nejúžasnější na tom je, že pro letošek hotovo 🙂
Příští víkend mám objednanou konečně dornovkářku na rovnání kostry své i koňovy, tak mám nařízený pohov a dodržím. Takže první válecí víkend od “dovolené” 😀
Nevíme, vezměte ho vyšetřit na veterinu.
Orionka:A je vína Rusů, jak se na ně Češi teď dívají?
To je přeci pořád stejné.
Já bych ani snad z toho komatu neprobouzela. Však ta medvědice taky zvládne kojit za spaní 😀 Stačí jen převalit do vhodné pozice.
megi-the-pes:Mluvíme o situaci teď.
Jako že situace teď je že tu máme utečence před válkou? No i tak dostávají nálepku podle toho, jak se tu chovali jejich předchůdci. Ale souhlasím, že konkrétní jedinci za to nemůžou.
Moje kamarádka nemůže najít na Ukrajincích nit suchou. Říká, že zná jednoho dva slušné, a ostatní jsou špatně, že byla i u nich na Ukrajině a tam také špatně, jiná kultura, jiné hodnotové žebříčky, jiná mentalita… To jí vadí. Asi to bude vadit hodně lidem, ta rozdílnost. Ona má špatné zkušenosti s výsledky jejich práce, s jejich výrobky, s jejich pracovní morálkou, spolehlivostí, no a samozřejmě po známých posbírala mnoho historek, kterak si při práci na stavbě občas odnesli něco, co jim nepatřilo a kterak působili jako tipaři pro zloděje a podobně.
No asi tak, jako na západě koukají na Čechy 😀 A já za to taky nemůžu, že tak na mě koukají.
No já nevím. Je vina cikánů, jak se na ně Češi dívají?
Asi záleží na tom, jestli mluvíme o národu a nebo jednotlivci.
Někdo tu empatii vůči tomu zvířeti prostě nemá. Znám lidi, co jsou maximálně empatičtí k lidem, ale u zvířat jim to prostě nejde, nemají to v hlavě nastavené.
Tak já když budu dělat něco, proč by mě měli vyhmatávat, nebudu blbá a nebudu to dělat na svém domácím telefonu. Dá rozum.
Naopak, mít svůj domácí telefon, kde je člověk pořád jakože viditelný, mít domácí počítač, který jakože člověk využívá na všechno, to je krásná kamufláž 🙂 To je úplně maximálně nenápadné, páč když jste dohledatelní s nějakým zařízením, nebude už nikdo zkoumat, jestli ještě občas nepoužíváte někde nějaké jiné…
Nechte si tedy nějakou s dírou uháčkovat od domádo výrobců.
Případně nějakou jakoukoli koupenou vemte s tou starou k nějaké švadleně, ona vám to upraví 🙂
Tak, že mu to zkrátí život, to nevadí. Když to bude život v pohodlí a nebude mu z toho špatně. Spíš jde o to…