Aktuálně: 3 522 inzerátů216 840 diskuzních příspěvků18 331 uživatelů

Příspěvky uživatele

Buggyra

Buggyra
Buggyra 30.05.2023, 12:05:23 xxx.xxx.198.226
Odpověď na příspěvek uživatele Phorum z 30.05.2023, 11:48:34

Jů, to jsem nevěděla - dobrý! Děkuji :-)

Buggyra
Buggyra 30.05.2023, 12:02:18 xxx.xxx.198.226

Tak včera byla kuřátka celé odpoledne navolno a večer se způsobně vrátila do kurníku. Dnes jsem se tedy odvážně rozhodla jim nechat otevřeno celý den :-) Snad je tedy večer najdu... Třeba jim staré slepice ukáží, kam se snáší. Musím tam přidat kukaň, teď tam mají tři staré slípky jen jednu, ale když jich teď bude osm dohromady, tak to bude chtít aspoň dvě (třetí mají ještě v kurníku).

Včera jsem se rozhodla uvést do provozu proklínaný peklostroj MF-70, u kterého se loni na konci podzimu servisák zapřísahal, že je už konečně naprosto v cajku a bude běhat, jak má (nový karbec, nový válec, nová svíce, hadička, lanovody, lanko na startér.. div že nemám celou novou emefu). A fakt! Včera jsem nějak od oka namíchala nějaký ten benzin s olejem, nehodlala jsem se s krámem patlat, a ono to chytlo na první dobrou! A běželo! Asi půl hodiny na prázdno, a když to nechcíplo ani se to nekontrolovatelně nerozběhlo, tak jsem se jala vyzkoušet sekačku. Sekačka zarostlá v kopřivách... jsem ji vytáhla, zběžně ometla, prolila vyjetým olejem a rozhýbala. No a nasadila na první pokus (už to je zázrak). A nekecej, ono to fungovalo! Posekala jsem slušných pár arů.

Dokud jsem si nebyla jistá, že ta mrcha poběží, tak jsem nehodlala do toho investovat vteřinu svého času navíc. Ale když teda pracuje, tak jsem milostivě nahustila kola (div, že se to jedno při sekání nesvlíklo, jak jsem to na něm točila po ráfku) :-D A čeká ten krám ještě nějaká tedy drobná údržba, když se mi snaží zavděčit (jen co to doleštím, tak se to zase rozpadne, jen počkejte).

Chtělo by to, aby to běhalo, kvůli obracečce na seno. Páč obracení sena ručně je vopruz, fakt. Tak držte palce.

Buggyra
Buggyra 30.05.2023, 11:52:28 xxx.xxx.198.226

Tak dneska to vypadá odpoledne na vyjížďku. Asi bude ohavné vedro, tak snad to nějak přežijem. 

Buggyra
Buggyra 30.05.2023, 10:57:54 xxx.xxx.198.226
keriton:

Tybrďo ale jen si to představte, to si tak vedete poklidný web, a najednou se vám tam ze dne na den nakýbluje pár desítek nováčků a mají spousty představ, co by mělo jak vypadat a fungovat, aby se jim u vás líbilo :D

Ale admini se toho chopili s vervou a jsou úúžasnýý a dělají vše pro to, aby to tady těm požadavkům přizpůsobili. Metál pro ně :-)

Buggyra
Buggyra 30.05.2023, 10:55:55 xxx.xxx.198.226
Odpověď na příspěvek uživatele selmicka z 30.05.2023, 10:18:55

Jak se koťátka tisknou ve stínu :-)

Buggyra
Buggyra 30.05.2023, 09:29:20 xxx.xxx.198.226

My teda všechny ty jmenované přes 10 let staré koupili na blind 😄

Toho 14letého huculoaraba prostě na normální ježdění, od prodávající na něm dojela známá rovnou k nám do stáje (20-30 km) a bylo.

Toho 16letého PRE (na profilovce) jsme si byli jednou prohlédnout, a pak pro něj jel rovnou hengr. Ani jsme ho při prohlédnutí skoro nevytáhli z ohrádky. Ale je fakt, že jsme na něj hodili cajky a nechali si ho předvést, jak tahá po tom krcálku paletu po zemi (takže bylo jasné, že je hooodný, trumbera, pracant...). A pak když majitel povídal, že nemůže chodit už nikdy po tvrdém bez podkov, jsem si ho teda nechala předvést na ruce po asfaltu (přesnější slovo by bylo asi "předlézt"). Ještě jsem uhádala cenu za chromáka 😄 A kupoval se s tím, že holt když se na něm nebude dát jezdit, tak bude jen dělat parádu ve výběhu. A teď skáče, běhá po všech površích, a v sobotu měl pěkné výsledky na místních westernovkách :-)

No a ponička se kupovala na jedno oko slepá, opotřebovaná, u nich vypásala zahradu, k nám šla jen jako společník k poníkovi, a tuhle roli splnila báječně. Ještě na ní děcka stihla odjet dva Huberty a trochu se zapřahalo, než zchromla úplně (na foto na Masopustu - ponička jako štika, kočí jako vodník).

Obrázek
Buggyra
Buggyra 30.05.2023, 08:31:17 xxx.xxx.198.226

Můj kocour se jmenuje Kocour. 

No a bezedný účet, Megí, vlastním. Hodíte do něj peníze, a ony někam zmizí! Chcete ho? Věnuji. Vezmu si váš, jestli má dno - tj. "více již nemohu klesnout"... :-D

Buggyra
Buggyra 30.05.2023, 08:04:40 xxx.xxx.198.226

Já bych zkoušela hříbě nechávat pít z lahve podél struku kobyly, aby se postupně převedlo na struk. Jestli s tím kobyla nemá problém, tak prostě metodou postupného přibližování hříběte ke struku, až chňapne struk spolu s dudlíkem od lahve. Struk můžete zkusit opatlat mlékem, aby to hříbě navedlo, případně něčím sladkým...

Rady také zde, Jak naučit hříbě pít | iFauna.cz hl. rada oslovit MVDr. Macečkovou je doporučeníhodná. Ona je republiková jednička v osiřelých hříbatech, určitě má spoustu grifů na tyhle situace.

Buggyra
Buggyra 30.05.2023, 07:44:34 xxx.xxx.198.226

Kupovali jsme 16letého, 14letého, poničce bylo jistě také 15+. Ponička byla jezditelná jen asi dva následující roky, ti dva další oba sloužili i po dvacítce.

Záleží na tom, co je to za koně a jak je opotřebovaný. U primitivnějšího typu nebo pošetřeného chladnokrevníka bych se tolik nebála jako u bývalého sporťáka z vyšší úrovně a nebo déle závodícího dostiháka/klusáka - nebo u koně, který už nějaký ten hendykep má (dušnost, projevy pohybových potíží, letní vyrážka, schvácení...).

Prostě je potřeba počítat s tím, že časem pohybové potíže, vyvalí se s věkem nějaká ta alergie, intolerance, metabolismus už není tak pružný. Pokud tohle máte na mysli, jděte do toho a koně, kterého vám odsouhlasí veterinář nebo si to prostě risknete, kupte. 

Jen si uvědomte, že na sebe berete odpovědnost za jeho další osud. Pokud se zhorší zdravotně, budete mu umět zajistit dobré dožití, i když nebude jezditelný? Případně budete ho ochotná odvézt na jatka, nechat uspat a platit kafilerku? To je totiž pro nevyužitelného koně často lepší osud než putovat z ruky do ruky, nedejbože stát se tělocvičným náčiním pro nějakého nevědomce.

Buggyra
Buggyra 29.05.2023, 14:41:11 xxx.xxx.198.226
Buggyra:

Množství úkrytů pro slepice ve výběhu a zasíťování pozemku svrchu.

šmarjá, pardon, jsem si nevšimla, že holubi :-)

Buggyra
Buggyra 29.05.2023, 13:39:29 xxx.xxx.198.226

Odpovídala jsem na Megí dotaz, takže tím byli myšleni lidé, kteří jsou deaktivovaní nebo neregistrovaní na iFauně.

Buggyra
Buggyra 29.05.2023, 11:40:40 xxx.xxx.198.226

Vidím, že nevidím:

efe, Sarah01, Leithian, chameleonHugo, Tenuri

Buggyra
Buggyra 29.05.2023, 09:19:48 xxx.xxx.198.226

Musím teda říct, že naše veterinářky jsou z našich koní naprosto nadšené, pokaždé děkují, že je máme vychované (když mi občas vyprávějí, jak pronásledují bujarého koníka s vlajícím utrženým vodítkem se stříkačkou po pastvině...), ale já nevím úplně, zda je to tak nějak naše zásluha, my se kolem těch koní denně motáme, denně s nimi manipulujeme, děláme jim i nepříjemnosti a oni to berou jako nutné zlo. Nijak jsme je na žádné zákroky nepřipravovali...

A když před třiceti lety poník protestoval při injekcích (jakože nosil 4 chlapy po boxe a rozhazoval je jak Večerníček noviny), prostě jsme mu hlavu přivázali k zabetonovanému sloupu. Naočkovalo se, poníkovi se nic nestalo (no, nic vnějškově viditelného, tenkrát o problémech "hnutého krku" u koní nikdo ani nepřemýšlel), po dvaceti letech pak pochopil, že je to prostě jednoroční nutné zlo, a dneska už stojí jak beran (posledně ho vetka přes ty špeky napichovala snad pětkrát, nebožáka, to má za to, že je tak hodnej...). Takže toliko k "inseminační bedně".

Buggyra
Buggyra 29.05.2023, 09:04:26 xxx.xxx.198.226

Tak jsem začala mládky pouštět z jejich pravidelně přesouvaného výběhu k večeru na volno (k večeru proto, že tam jsem a můžu hlídat, a také proto, že večer jsou přeci jen už takové klidnější, tak se nerozeběhnou po krajině).

A včera už byly nějaké otrnulé, a vyrazily na špacír, za vedení jedné staré slepice (určitě té problematické, která mi vodí ty ostatní až k sousedům!). Naštěstí se byly podívat jen tak jako dvacet metrů podél stromů, a moc se nerozvášňovaly. Potěšilo mě však, že se za půl hodiny (v obvyklý zavírací čas) spořádaně vrátily ke kurníku :-)

Nasadila jsem jim do kukaně v kurníku nějaká ta vejce (podkladky nemám, snad to nebudou jíst), a už je tam vysezený důlek od nějaké čekatelky, tak se těším, že je to snad zaujalo a pokladou tam. To ještě s vypouštěním na volno počkám, než se seznámí s tímto režimem, aby si nechodily klást, kam jim libo.