Průšvih to nebude :-) To nejhorší, co se může stát, je, že bude nejezditelný. Ale jemu to prý vůbec nevadí, takovádle varianta 😄
Jinak do půlky července jezdit nepotřebuji, a pak tam je parkurek 70-80 cm, takže to můžu koně vytáhnout klidně z chlíva bez přípravy na takovouhle obtížnost. No a pak zase bude mít minimálně 14 dní pohov.
Také jdu dneska na houby, no spíš podívat se, jestli rostou. Jako najít křemenáče (to s tou flekatou nohou a oranžovým kloboukem, nevím, jak se mu říká slovensky, jestli stejně) by byl sen :-)
Kolem výběhu jsme natáhli lesácké pletivo do dvou metrů výšky.
V odstupu 3-5 m od hranice výběhu (pletiva) dáváme vnitřní elektrickou pásku. Pruh mezi tím pasou koně buď jen pod přímým dohledem a nebo sekáme.
Poníky do prostoru u cesty vůbec nepouštíme.
Cedule "zákaz přibližování k ohradě, soukromý pozemek, nebezpečí úrazu", holý text, k tomu cedule "pozor zlý kůň, nebezpečí úrazu" taková ta klasická z obchodu s koněm, co se zubama ohání.
Občas najdeme u branky vysypané zbytky z kuchyně, nějaké košťály, odkrojky z mrkve, květáku, šlupky od brambor. Poté, co starosta dvakrát na fejsbůku upozornil, že výběh není kompostárna, ťuk ťuk, v pohodě.
Osobní zkušenost na našich koních přímo ne, i když plnokrevník tam nějaké problémy jistě za mlada měl, protože má také záď nerovnou. Ale u něj se projevuje stranová křivost tak nějak přirozená, podle výroků fyzio, takže buď je důsledkem toho právě ona a nebo má kůň dobré kompenzace.
Ale viděla jsem ke svému zděšení několik koní, kteří se přistěhovali do okolí zdraví a noví majitelé jim honební hrbol vyrobili nesprávným ježděním (špatná pozice při ježdění, přetěžování koní, dlouhodobá nepřiměřená zátěž bez ohledu na kondici, vhodnost výstroje, sed jezdce...). Ale samozřejmě lze toho dosáhnout i úrazem.
To mi podle fotky nepřijde jako problém v obratlech. Diagnoza "vychýlený obratel" mi přijde taky mimo.
Spíš klasicky v křížokyčelní oblasti, a tam se vazy potrhat dají, působí tam strašné páky, a stačí, že kůň blbě uklouzne a vaz si poškodí (asi neurve úplně) nebo poškodí uchycení vazu na kosti. Na kostrách jsou potom z toho pěkné nálezy, jsou tam různé eroze a deformace a nárůsty, jak se to místo hojilo a trhalo, klidně i opakovaně. Časté u militaristů a steeplerů.
Vetka je v zahraničí, vrací se teď, cestu k nám má ve čtvrtek, takže se jí ještě teď v týdnu připomenu, aby mě tam zařadila. Kůň při volném pohybu ve výběhu v podstatě nekulhá, ale prasklinu v chodidle má, trochu jsem do toho dloubla, jestli to není nějaký zaražený a přerostlý kamínek, a teče z toho krev, takže jsem to vydesinfikovala a nechala být a počkáme na vetku. Noha nehřeje, neotéká, tak zatím asi žádný rozsáhlejší zánět, třeba je to zatím jen otlak nebo něco, no uvidíme, co k tomu řekne odborník. Kůň jinak vypadá spokojeně, že se po něm nic nechce, a když sedlám toho druhého, tak dělá "kiš kiš" 😄
Brno nějak odpoledne - fakt vydatnej slejvák! Byla jsem v OC, čekaly nás tam desítky lidí ve dveřích, až to přejde...a ono nepřecházelo. Tak jsem to proběhla a stejně jsem zmokla jak slepice! A další slejvák u baráku a to už jsem zůstala sedět v autě...no, hodinu určitě.
No, od té doby už nepršelo. V sobotu jsme byli celý den na závodech u Benešova, tak nevím, jak tu bylo, ale když jsme přijížděli, tak byly silnice mokré, možná tady něco spadlo. Ale koním do van nenapršelo nic podstatného, žlutá nepitelná hmota, která bude dobrá aspoň na zalívání (lepší než nic).
Aspoň to přeložil.... zřejmě zareagoval na naše stížnosti, že tady anglický text číst nepotřebujeme :-) Také nevím, proč to ti lidé dělají, ale prý za to nikdo neplatí. Tak jsem zmatena.
Odpověď na příspěvek uživatele Jesie z 08.06.2023, 11:31:31
No to by mě vomejvali, ještě třezalku... no a proto já do budoucna nebudu chtít ani bílého ani strakatého, ani odznakového s bílou kůží, jako čert kříži. Páč teď vidím tady po okolí, jak vylezlo slunko, co to je za problém, a jsem vděčná, že ten náš španěl je sice bílý, ale s černou kůží...
Polystyren je v koňských boxech, kam slepice chodívají lustrovat, to odpadlo koním od huby. Jestli slepicím plní nějaké dutiny, to nevím, nezkoumala jsem. Ani jsem si nevšimla, že by to konzumovaly. Postupně se polystyren odebírá, jak opadává ze stěn, tohle jsou nějaké zbytky. Budu na to pamatovat.
V pořádku, nehádám se, to si musí každý rozebrat sám. Nakonec není to fajn, když je to otevřeně v inzerátu vypsáno, že se člověk může rozhodnout. Mně na tom inzerátu prostě nepřijde nic vyloženě špatného. A děkuji za vysvětlení, co považujete za náročnou péči, fakt je, že já mám vnímání posunuté, protože takto přesně pečuji o našeho plnokrevníka a ještě mám pocit, že to dost šidím 😄
Tak najít 18letého koně (natož takového vzrůstu) bez nálezu, to je dost těžko splnitelný sen :-) Ale to mi pořád nedává důvod si myslet, že bude péče hnedle nějak náročná. Jasně, jeho stav se může zhoršit, ale to se může zhoršit stav jakéhokoli staršího (nebo klidně mladšího) koně, to prostě dopředu nevíte. A když si ho bude pořizovat mamka na to, aby mohla jezdit s dcerou na procházky, tak jim nemusí vadit závislost na druhém koni. Je to tam uvedeno, každý může zvážit svoje priority. A zjevně vás též něco urazilo na cenovce, to myslíte jako že je to moc vysoká částka a nebo moc nízká?
Jesie, proč máte pocit, že péče o Šumíka je náročná? Z čeho v tom inzerátu to na vás ten dojem dělá?
Já mám za to, že je to jeden z mála koní, kteří jsou tam skutečně vhodní k prodeji. Je relativně zdravý, pojízdný, nepotřebuje žádnou specializovanou péči ani dietu. A ta cena je spíš takový symbolický adopční poplatek v dnešní době. Zrovna ve vedlejším tématu jsme probírali, že koupit takového staršího koně nemusí být vůbec špatné rozhodnutí, pro někoho, kdo nemá třeba sportovní ambice a chce spíš zkušenějšího klidného parťáka.
Tak už jsem včera kuřátkům, vlastně kuřičkám, vlastně slepičkám, kompletně rozebrala výběh, a už jsou zcela neomezeny. Pro 8 slípek celkem jsem instalovala 3 snášková hnízda, a všechna jsou využívána všemi :-) Jsou nuceny, protože jedna stará se rozkvokala, takže do původní venkovní kukaně stačí naběhnout vždy jen ta hnědá vložit vejce, které následně ta stará bílá zahřívá a vrčí na všechno, co se pohne. Kdybych měla jistotu, že to usedí, tak jí pořídím nějaká NV, ať je sranda, ale jistotu nemám...
Z mládek snášejí již minimálně tři kousky :-)
Kuřata jsem kupovala v 17. týdnu letošního kal. roku jako 13týdenní, takže dnes by jim mělo být 19 týdnů, to už je nějaký takový běžný věk pro začátek snášky, že.
Na osmou se holčičky spolehlivě vracejí do kurníku, a když potřebuji, nechají se domů na signál zatleskání zahnat i třeba v pět :-) Musím teď tedy na nový slepicodům naučit i staré slepice a následně přeinstaluji automatická dvířka, aby v červenci nemusel chodit během mé dovolené nikdo večer zavírat.
Vosy také zdatně loví hmyz. Vosy mají u nás hnízd, že to není pěkné, ale většinu jsem vykynožila, páč vážně nestojím o to, aby se se mnou kámošily, když otevřu bednu na krmení, na jejímž víku si založily předsíňku.
Také mají hnízdo v bedně, ze které lezu na koně, tam přemýšlím, že bych jim ho nechala, a založila si novou bednu. Nebo dostavím překážku, která se jmenuje "stůl", z té se pak bude dát také nalézat.
Také jsem se poradovala, že sprchlo, no ale bylo to jako plivnutí :-(
Sice vytrvale pršelo půl dne, ale země pod dva centimetry je pořád suchá, a hned druhý den se dalo jezdit na suchém povrchu, takže to stálo za starou bačkoru. Po té vyprahlině to jen sjelo do řeky a odjelo do SRN...
Tak štěník bude zatím malý, můžete ho poponést :-) Ostatně na zp. cestě se o něj děti poperou :-) A když vezmete nějakou kabelu, tak se štěndo může nést v (otevřené) kabele a děcka každé držet jedno ucho (nebo vy a děcko). Taky se může vézt v košíku na kole a nebo v kárce nebo v takové té důchodkotašce na kolečkách...