Naprosto neodborně vyjádřím též svůj názor na věc 🙂
Já bych asi koně (a begana dvakrát) úplně netočila “z ničeho nic” hodiny a hodiny na jízdárně (myšleno v součtu). Jednak na to není zvyklý a rychle se znaví a bude si kompenzovat, za druhé je to hodně otrava (pokud tedy neumíte jízdárnu udělat fakt zajímavou i pro koně) a může to začít prostě bojkotovat.
Já bych spíš pracovala na tom odbourání věšení do otěže a naučila bych ho to jako trik. Vysvětlím koni, že si toto chování nepřeji, a následně na tom trvám. A velmi chválím a odměňuji vstřícné chování. Věřím, že s beganem pozitivní motivací dále dojdete ;-) Tedyže kombo negativního a pozitivního působení, ono se totiž na to pozitivní strašně snadno v zápalu “boje” zapomíná.
A určitě bych nepřestala jezdit do terénu. Spíš se zamyslet nad problematickými místy nebo úseky a nastavit nová pravidla a nebo požadavky tak, abych se právě nedostávala do konfliktu. Tady bude hrát hlavní slovo důslednost a předvídavost. Chce to být chytřejší než kůň a vymyslet strategii. A také znát svého koně a vědět, co bude fungovat.
Na odbourání zavěšení do otěže v přímém směru moc pomáhá stranová práce, pokud se ji člověk i kůň naučí správně. Pochopila jsem, že té moc asi neděláte, ale určitě můžete, a to na jakékoli úrovni výcviku - úvod do stranové práce si nechte vysvětlit nějakým trenérem, vč. biomechaniky, abyste věděla, čeho se snažíte dosáhnout. A pak ji budete moci využívat ve výcviku i výchově nespočetným způsobem 🙂
Já zase na “valení po předku” koukám tak, že je to prostě přirozená konformace koně. Takže na tom v zásadě nevidím nic extra špatného (dokud po koni nechceme něco víc než běhat rovně, a řekněme ve srovnání s tím, že vídám jezdce, kteří se snaží, aby jejich koně po předku nechodili, a ty snahy jsou dost kontraproduktivní). Také nevidím nic špatného na ježdění na zahozené otěži, protože i takto lze koně naučit se nosit a nevalit jen po předku. Lehání do otěže nemusí nutně souviset s tím, že valí po předku. Na což nám mimo jiné ukazuje to, že doteď jste fungovali na té zahozené otěži bez problému, a po předku jste si spokojeně valili 🙂
Samo pokud je vaším cílem i dosažení toho, aby pod sedlem při plnění nějakého náročnějšího úkolu kůň šel více podsazený, potom pracujte i na zlepšování schopností se podsadit a výdrže, to je jasná věc. Ale na druhou stranu, já si osobně nemyslím, že pokud chytrého koně přiměji se lépe podsazovat, musí mi to automaticky vyřešit problém s jeho přesvědčením, že se se mnou může přetahovat.
Jsem se zas rozepsala, co. Ani jsem sem nevtěsnala vše, co se mi tou lebeznou víří 😀