Tak jsem zpátky z dvoutýdenní “dovolené”. 10 dní u rodičů (předtím závody s koňmi, nedopadly nejhůř - nebyla jsem poslední 😀 - a potom dřívější příjezd, protože jsem se potřebovala usadit doma než nastoupím do “pracovního” procesu). Něco málo jsem tam i podělala. Nejvíc jsem ocenila, že mi vařili, to je blaho, když člověk nemusí vymýšlet a rochnit se s tím u sporáku (pro mě čirá ztráta času, ale zase levnější než kupovat nějaké ty hotovky, jak činí někteří mí mladší kolegové, kteří na přípravy jídel zcela rezignovali).
Přivezla jsem nevl. máti mrazák, který jsem tu objevila na bazoši. Byl inzerovaný za 500,-, ale když mě panáček viděl, dal mi ho za odvoz (jako - přijela jsem autem s obsahem pět litrů, snad jako taková socka nevypadám?! Ale nebránila jsem se příliš 🙂). Ten rodičům dost bodnul. No a pak jsem tradičně přivezla hovna. Rozumějte koňský hnůj na zahrádku. Sousedé zahrádkáři mi tam káru přes týden očumovali, že jsme se báli, aby nám koblížky neutekly k nim na záhony 😀 Taky jsem přivezla pětikilový balíček masa hovězího, tady v okolí jsou farmy, které si samy bourají bejčky, pak prodávají ze dvora prvotřídní materiál, to si Pražáci oblíbili, tak jim to vozím.
Zpátky jsem vezla mnoho zavařenin, kterých se po letech chtěli zbavit (něco i z r. 2014) a dvě koťata známému z vedlejší vesnice. Známá tam má na chatě velko"chov". Tedy chodí jí tam na jídlo mnoho strávníků (koček i kocourů) a ona to průběžně kastruje, jak se daří to ochočovat a odchytávat. Teď jsem jim coby sousedskou výpomoc vezla na kastraci 4 kocoury, tak ti jsou vyřešení, stále zbývají tři zasloužilé matky, které nelze odchytit, protože jsou plaché, a kocour “Táta”, který tam je hlavní ploditel, zatím též plašan, ale postupně se osměluje, už i se mnou vydržel v přístřešku, když jsem dávala jídlo. Tak počítám, že ten bude odchycen nejpozději na podzim. Bohužel dokud se neodchytí ploditelky, tak budou koťata stále, protože kocour se vždy najde… Udávat ta koťata (každoročně 10+ kousků) je docela kumšt, a ti čtyři kocouři, které jsem vezla na kastraci, jsou právě loňské přírůstky. Strategie je taková, že se primárně udávají holčičky, protože jejich kastrace je náročnější, tak jsem pomohla aspoň svou troškou do mlýna a ta dvě koťata, která jsem vezla do nového domova, byly holky 🙂
Můj Kocour si doma jako obvykle poradil sám, byl by se tam srovnal celých 10 dní, ale v půlce jsem musela dojet, protože jsem měla službu na vytírání na chodbě a před odjezdem nebylo možné se domluvit se sousedy na prohození služby (ani jedni nebyli doma, ti jedni se také zpozdili s vlastním vytíráním…). Je po těch dvou týdnech neomezeného žraní jako bečka, jen se koulí po místnosti, no snad ho to nezabije. Musím pořídit to drátkové vyčesávátko, teď jak uhodila vedra, tak začal mocně pouštět chlupy a mými běžnými prostředky (kartáčem na vlasy) to vytahat tak efektivně nejde.