Až ho chytím, tak vám ho pošlu 🤣
Příspěvky uživatele
Buggyra
Jů! U nás už taky něco čouhá ze země, budu muset brzy vyrazit, teď to tahal ze země i Měsíc, tak abych neprošvihla.
Hryzec: Arvicola terrestris
Tak to u Brinsea jsem měla ten domeček přímo na dešti a dobrý, nezateklo - ono to moc jinak nejde, když má být senzor řádně na světle. Teď je pod převisem střechy, aby se mi v létě baterie nepřehřívaly, ale pro senzor světlo stačí, a když není vyloženě fuják s horizontálním deštěm, tak není kryt automatu ani pokapaný. U nás ve výběhu nemáme mnoho dlažby, takže se nemá voda od země jak odrážet, koukám, že je to výhoda.
Brinsea je podle návoru otypovaná na 4kg dvířka (předpokládá se i provoz s neorigo dvířky), tak možná má ten motor větší spotřebu… Ale až ten automat odejde (nedělám si o jeho trvanlivosti iluzi, kupovala jsem to jako nejlevnější jebku na trhu, jen tak jako na zkoušku, zda mi ten život vážně usnadní), pouvažuji nad tím Drimlem, ráda podpořím českého výrobce.
Však je můžete krmit senem, vojtěškou a tak, ne? Nakonec pro ně existují i kompletní krmné směsi, ke kterým přidáte tu píci spíš už jen jako zpestření?
Vlevo vidět plůtek - spodek z proplétaných větví, inspirace od Jebáčkové-Lažanské z Eqch (myslím, že to ona psala o živých plotech, kytkách a vzhledných úpravách terénu a tak). Nad plůtek z větví napíchaný kozí oplůtek elektrická síť na tyčkách (bez elektriky). Spodní plůtek v zimě a na jaře zvýším a bude hej 🙂 Vpravo ohraničuje políčko obyčejné lesácké pletivo, z kterého máme výběhy, ale jsou tam hustě kmeny po břízách, do kterých je pletivo vrostlé, takže pro prasata doufejme neprůchozí, navíc jsou do toho do půl metru výšky kvůli slepicím zasazená dlouhá prkna, aby mi slepice nemohly na záhon chodit hrabat. Takže i celkem neprůhledné. Taky je to ta strana, odkud by prasata dorazila. Myslím si, že z té je to tedy celkem zabezpečeno. Tak ještě proti srnce.
Kde jsou ty vlci, když je čék potřebuje.
kometa: odpovídám na poznámku z diskuse “on je hodnej, on vám nic neudělá” (nebo tak nějak). Ať se to tam ještě víc neplevelí. Takže k tlapičkám od kocoura, srnci a kuně:
U nás srnky vědí, že jsou jen krapítek od pozvánky na karbanátek.
Zato prasata jsou odrzlá, a jsem vskutku vděčná, že mám brambořiště celkem zabezpečené, neb bych se nerada dočkala chvíle, kdy mi tam zaúřadují (ještě navíc k úřadující srně a úřadujícímu hryzci). Příští rok pěkně navýším plot kolem políčka na 2,5 metru (zatím je metr a půl) a srny se zbavím. Ale co s hryzcem… leda brát s sebou odpoledne Kocoura na sběr klíšťat a hryzců 🙂 Políčko bude obšancované, takže když přes něj přehodím ještě síť proti ptactvu, mohlo by to Kocourovi přijít dostatečně interiérové, aby nezmehnul, a pěkně hlídal.
Prozatím hryzcovi asi do chodbičky pustím voděnku, zase na druhou stranu je fajn, že ta chodba vede od vodárny až na políčko, protože se mi to pěkně zaleje 🙂 Brambory by potřebovaly poskočit…
assil:Taky jsem četla nějaký článek jak je důležité nechat děti nudit se a je pravda, že ještě tak 10 let zpátky jsem vídala v buse nebo vlaku děti jak jen sedí a koukají z okna, dneska už něco takového nevidí člověk nikdy, všichni mají mobily a v lepším případě sluchátka, v horších to těm malým dětem pustí rodiče nahlas a ani jim to nepřijde blbý.
Zase nemají řidiči opatlaná skla od dětských prstíčků za sychravých zimních dnů, kdy jsme si krátili čas dýcháním na okno a kreslením pičurek 🙂
kometa:Nedá mi to - ten kůň tam bude sám?
Ani jsem nenaznačila! 😀
Děti potřebují zažít nedostatek, aby si uměly vážit dostatku. Musejí zažít stres, aby si vážily klidu a naučily se využít odpočinek. A tak dále. Mozek je srovnávací zařízení, to říkal ten neurolog. Když nemá jak srovnat blahobyt s nouzí, tak srovnává lepší blahobyt s horším blahobytem, z čehož pak pramení nespokojenost i když “všechno mají”.
Domnívám se, že snaha zaplnit čas dětem neustále nějakými činnostmi nebo atrakcemi dále částečně podporuje poruchy soustředění. Ty děti se nenaučí zabavit samy, hrát si kreativně, vše je jim předžvejkáno a animováno, aby nemusely samy nic vymýšlet a ničeho samy dosáhnout. A když jim následně není zábava podstrojována tak, jak je jejich mozek zvyklý, případně jsou nuceny se na něco soustředit déle, tak to prostě nejsou schopny zpracovat.
efe:(kde jste vyčetly, že si kupuje koně domů?)
Z toho: Starat se o něho mi pomůže jak kamarádka tak táta který měl svého koně.
Samozřejmě je to jen můj skromný odhad, proto jsem o koni v samotě nic nedodávala. Ale kdyby byl v nájemní stáji se zkušenými ošetřovateli, tak by mi tam tahle poznámka moc neseděla.
2,5 m volného prostoru na výšku budou stačit. Box 3x3 m je ovšem jen takový holý základ, je to jen budka na schování před sluníčkem nebo lijákem (jako pro vás kabinka na záchodech nebo sprcha). Máme takové boxy a fakt to není na to tam toho koně třeba složitěji ošetřovat, není tam s koněm k hnutí. Nevezmu ani zadní nohy. Nedejbože kdyby se kůň zavalil, pokud by si teda troufnul se tam vyválet.
Kdybych já plánovala samostatný box pro velkého koně (my je stavěli pro poníky), určitě bych chtěla minimálně 4x4 m. A kdyby mě prostory neomezovaly, tak klidně mnohem větší. Protože přepažit se dá vždycky. Ale rozšířit už těžko. A věřte mi, že tu zastřešenou plochu vždycky využijete (skladování krmiva, píce, podestýlky, nářadí… já bych využila i halu! a na ježdění by tam místo nezbylo).
Dříve se říkalo, že základní výcvik trval průměrně 100 hodin. Tedy 100 hodin rozumějte strávených v sedle, intenzivním a spíše individuálním výcvikem (tedy nikoli plácáním dokola po jízdárně na koňském táboře), rozuměl se jedinec se zápalem pro věc (tj. měl zájem se zlepšovat a učit se i souvislosti) a rozuměl se jedinec pohybově zdatný (tedy běžný standard u venku pobíhající, po stromech lezoucí mládeže, která měla zájem o zvířata). A rozumělo se pochopitelně pod kvalifikovaným jezdeckým vedoucím a na provozním koni (terminus technikus).
No a po těch 100 hodinách byl takový člověk schopen složit zkoušky základního výcviku, tj. ovládat koně spolehlivě ve všech chodech, usedět nějaké ty nestandardnosti (uměl skákat) a poradit si s drobnými potížemi při jízdě.
Dneska moc moc záleží na okolnostech. Třeba jestli vaše licentovaná kamarádka umí svoje znalosti také předat a jestli bude umět řešit všechny situace, které nastanou. To a spoustu jiného zjistíte až “za pochodu”.
Rozumný koňák vám poví, že koně by si neměl domů pořizovat začátečník. Že neumíte jezdit, je u koně doma úplně jedno, horší je, že neumíte tu spoustu věcí okolo a nemáte potřebné odborné znalosti. Což vám vaše kamarádka jistě už řekla.
To nejdůležitější teď je, abyste měla co nejčastější dozor zkušené osoby při manipulaci s koněm, při návštěvách veterináře, kováře, jiných odborníků, při učení něčeho nového a řešení všech zádrhelů. A to proto, abyste z hodného koně za půl roku neměla koně nehodného. Protože ta zkušená osoba vás naučí předcházet problémům a má daleko lepší pozorovací schopnosti pro odhadnutí, zda vám kůň rozumí a zda nekoná proto, že nemůže a nebo z jiného důvodu.
Co jsem se dočetla, tak husy vodu k svému provozu nepotřebují. Pouze pokud je budete chtít rozmnožovat, pojímají se na vodě. Místní přispěvatel sharigan má pro tyto účely maltovníky a evidentně to husičkám stačí, jukněte do tématu https://www.chovzvirat.cz/diskuze/tema/15209-husa-ceska/
Jak s kachnami, nevím, ale tady po vsi se chovají indičtí běžci bez vody (resp. s nějakým tím pekáčem s vodou, ale to není na žádné velké cachtání).
Pižmovka by mohla fungovat bez vody - poradí zkušenější, ale můžete se po pižmovkách také kouknout v tématech.
strapaty:Este z vikendu, ovadov pozehnane.Slovensky Raj je nekonecne krasny, ale nie prilis vhodny na vencenie teliatka.Rad sa tam ale vraciam.
Vida, strapaty, to vypadá, že tu máme nového pravidelného přispěvatele 🙂 Krásní psi i dáma.
Jména hojným kočkám u známé se vybírají podle toho, jaké je zrovna jméno v kalendáři ten den, kdy se o tom rozhoduje (případně vedlejší den). Jsou to lidská jména, ale šlo by jistě použít i s psími.
Megí, netahejte slepice na dovču. Ony to neocení. Ani tu kozu. Ani ta nebude vodvázaná.
Já také větší částky platím kartou. Ale hotovost u sebe nosím stále a tak nějak do budoucna se chystám platit víc hotovostí, protože mi přijde, že mi z té ruky nějak méně mizí, než z účtu 😀 Jinak je mi také pohodlnější platit kartou. Ale když nechci nebo nemůžu (taky už jsem ji ztratila nebo jsem si ji někde zapomněla), tak v tu chvíli chci mít možnost platit hotovostí - takže jsem pro zachování obou možností, rozhodně 🙂
Jo, k právu platit hotovost - to v ústavě domnívám se není (to by přece tolik nekřičeli, ať se to tam zapasuje). A jakkoli jsem pro zachování hotovosti, nemám potřebu to cpát do ústavy, stačí mi, když to bude obyčejně zakotveno v nějakém tom zákoně. A jo, docela by se mi líbilo, kdyby to bylo uzákoněno. Ani já nepotřebuji být všude vystopovatelná. Telefon nemám připojený na internet, leckdy ho nemám ani s sebou a nebo ho mám klidně několik dní vypnutý. Jinou mobilní elektroniku s sebou netahám. Proč bych se měla identifikovat platbou, že. No a třeba na koni na výlet jezdím s hotovostí v kapsičce, abych si někde mohla koupit zmrzku nebo pití, stejně tak v autě mám pár drobáků, kartu mám v kabele a kabelu s sebou prostě netahám všude, a abych měla v každé ledvince nebo každém autě schovaný duplikát karty nebo ji nosila na krku, to už bych se fakt musela smát.
Jasně, když budete kupovat 6letého. Ve 12 letech a hlavně za zmíněnou částku bych očekávala, že to zvíře už něco umět bude… No tak je to jen můj názor, no. Já bych si i takového koně jednou chtěla pořídit, ale ta částka by musela být dvaapůlkrát menší 😀 Koukám na to holt z pohledu chudiny, která asi do budoucna vůbec na koně nebude mít nárok - a asi je to tak dobře.