Jakou má Okamura formu?
Na bábovku?
Jakou má Okamura formu?
Na bábovku?
Pokud je v místě, kudy jedete, dopravně značená jezdecká stezka, máte dokonce povinnost ji použít, nikoli že můžete. Pokud vás v tom místě načapou mimo tuto (dopravní značkou) značenou stezku, pak vás mohou pokutovat zcela jistě.
Pokud je náměstí pěší zónou, potom tam jako jezdec na koni nemáte co dělat, takže na takovém náměstí vás mohou pokutovat. Dále nesmíte jezdit po chodníku a po dopravně značené cyklostezce a stezce pro pěší. Všechny tyto případy jsou pokutovatelné. A další místa, o kterých hovoří legislativa (třeba dálnice, že).
Jezdec na koni je brán jako řidič. A pochopitelně jako účastník provozu. "jezdec na zvířeti" je spíš definice typu účastníka provozu pro potřeby legislativy.
(mimochodem, skvělá věc, co jsem objevila a na iF nešla - obrázek zkopíruji z webu pouze do schránky (nemusím ukládat někam do počítače) a ťuknu myší do prostoru “Fotografie” a dám ctrl/v a on se vloží 🙂 )
A to já zase koně biju (jo, řeknu to takhle na rovinu, žůžové holšišky prominou). Chňapne po mně - zařvu a dostane facku, až poskočí. Kousne mě? No to ani nebudu komentovat, radši, aby mě ještě někdo nepopotahoval. Pravda je, že na kousnutí zpravidla nedojde, protože stačí moje reakce na “blbej ksicht”. Většina koní si dvakrát rozmyslí, jestli vůbec chňapne, a na nějaké kousnutí nemají ani pomyšlení (resp. u nás se vedou koně tak, že je to nesmí “ani napadnout”).
Ale jsou i jiné možnosti, bez bití (na to nemám trpělivost a koně to pomaleji chápou, ale k výsledku se dostanete), a to je například práce za trest. Tj. chňapne, a člověk ho nechá couvat (klidně po boxe dokolečka), dokud neuzná, že trest byl dostatečný. Couvání je nejpraktikovanější trest, co jsem koukala, ale určitě se dá vymyslet i něco jiného, zpravidla náročný pohyb - třeba i ustupování na holeň. A někteří lidé také svého koně vychovávají nikoli tak zcela při běžném kontaktu, ale chodí si tyhle problémy řešit třeba do kruhovky nebo jiného cvičebního prostoru. Tam tu efektivitu v přesvědčování vidím ještě nižší, ale určitě to nakonec funguje.
Milá tazatelko, vám bych doporučila zkušeného koňáka jako dozor. Pokud si neporadíte s takovou drobností jako je chňapání a občasné štípnutí (protože ten kůň vás skutečně ještě nekousnul, to byste psala jinak), čekají vás brzy další nemilá překvapení. Měli jsme milionového houpacího koně ze sedla, ale ze země k němu směli jen poučení lidé, a když u nových majitelů k němu do ohrady vlezla nic netušící nezkušená, tak ji skalpoval…
Verun, držím palce, ať je to vyřešené! Jestli to do zimy bude dobré, tak věřím, že máte vyhráno 🙂
Vím pouze o chovatelích paso fino colombiano, mám za to, že o peruánských paso budou mít velké povědomí, každopádně za zeptání nic nedáte -
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/172470492/hrebec-paso-fino-colombiano-rolls-royce-mezi-konmi.php
Jo, valaši jsou hravější 🙂 My s poníkama pořád a neustále něco řešíme, ale na takové té hravé bázi, kdy když řeknu “dost”, tak je kůň od vteřiny v lati. Zatímco když se se mnou dohaduje kobyla a já řeknu “dost”, tak se kobyla akorát naprdne/urazí. (rozumějte, valach se hodí do klidu, kobyla zvýší tenzi) - to jsou moje zkušenosti s kobylama, jak já říkám, “s kobylí povahou”. Ale samozřejmě znám i kobyly s nekobylí povahou, s těmi si rozumíme 🙂 Zpravidla jsou to kobyly od primitivních plemen, to bývají pohodářky, sice všechno okecávají, ale když o něco jde, jsou spolehlivé jako skály.
150 LET OD TEĎ
Chtěla jsem nadávat, že jsem to nemohla dočíst kvůli tomu, že dotyčný se nenamáhal ten canc ani přepsat do čitelné češtiny. Ale nebudu, protože musím ocenit, že je to ALESPOŇ přeložené, a nehodil to sem rovnou v originále…
Tyhle “karabiny” nepoužívám ani na klíče, když jsem na ní měla průkazku zavěšenou na krku, karabinka se rozpadla, když se zatrhla o pleteninu svetru😀
A k tomu - a spoléhat, že jsou dnes na silnici všichni rozumní… - to jsem se rozesmála tak, až se kolegyně přišla podívat🤣
Já mám obyčejného nalezence a má takové nějaké základní vychování - sedni, lehni, dej pac, opři se o mě packama, vyskoč sem, vyskoč mi na klín, jíst smíš až ti řeknu, mlč, místo (přenoska), “hodná kočka”, nechoď do pokoje.
Ale mám u něj štěstí i na psí povahu - kdykoli mě rád vidí, kdykoli je nadšený z mazlení, hlazení, drbání, když příliš rozdivočí hru, stačí říct, a zklidní se, naopak když si vezmu rukavice, tak přesně ví, že se do toho může pořádně opřít 🙂
Škoda, že jsem ho jako kotě neučila na procházky, teď bych ho mohla brát ven. Ale on je mimo byt srabák, a kdo ví, jak by to dopadlo. Možná se někdy dokopu vzít ho v psím batohu na zahradu 🙂
Taky jsem si pořizovala kočku, protože nemám podmínky na psa (rozumějte: jsem líná venčit). A že jsem v té době mnoho netušila, pořídila jsem si jen jednu. Až nebude, pořídím koťata dvě, ať je sranda (sousedi si taky musejí užít!).
Tak jasné, proto jsou taky za tu ohromující částku 🙂
Ale umím si představit šikovného člověka, který by je třeba zpevnil, nevím, v ruce jsem to neměla. Možná si je koupím sama, abych viděla, o co jde 😀
Jak se čeština při přechylování jen do dvou forem popasuje s nově bujícími formami pohlaví, to tedy budu s napětím sledovat 😀
Kdyby někoho zaujalo…
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/172289261/automaticka-dvirka.php
hele https://zvirata.bazos.cz/inzerat/172387607/slepicky-rousne-tribarevne.php
Jestli je to dobrá jízdárna, tak zezačátku nebudete koni říkat vy, co má dělat. Zezačátku se budete učit pouze sedět, uvolnit se, vysedět jednotlivé chody koně, správně reagovat těžištěm a přizpůsobit rovnováhu. Koně po tu dobu bude ovládat cvičitel.
Až po vás bude cvičitel chtít, abyste koni předávala pokyny sama, tak vám řekne, jak přesně to máte udělat. A když neřekne, tak se zeptáte a on vám to vysvětlí.
Pokud jste si o tom přečetla pár knížek, tak nic lepšího už udělat nemůžete. Možná přečíst si ještě nějakou o jezdecké biomechanice, mám pocit, že nechsenest.cz teď má nově nějakou od Heuschmanna. No a koukat na jiné jezdce, ve vašem případě nejlépe na nějaké ve výcviku.
Co je lajfkař?
To si pište 🙂 Většina toho asfaltu už odtekla do chráněnky z náspu, tak jsem s tím celkem v pohodě 😀
Mám bílé hybridky typ Lohman, snášejí pěkně bílá vajíčka.
Ta kastrace tam byla zmíněna spíš pro ulehčení života páníkovi, když mu už doporučují kombo fena/pes. Ne pro každého je jednoduché režimově zařídit a vycvičit tak, aby nedošlo k nehodě.
Já sbírám vejce až večer a slepice je snášejí hned ráno, to mám ověřené. Nikdy žádné rozkřápnuté, pokud nebylo papírové nebo vyloženě slabá skořápka (se občas stane). Ale i papírák nebo tenčinu mi rozšlápnou naprosto minimálně, jestli jednou do roka. A to už je spíš pravděpodobnější, že stárka třeba snese vejce úplně bez obalů.
Pokud se vám to děje běžně, tak dodejte slepicím grit, drcené skořápky, drcené kosti, prostě zdroj vápníku. A pokud mají, můžete se podívat, zda neexistuje něco, co by bránilo jeho vstřebávání (nadbytek fosforu, nedostatek vit. D…).
A pak ještě můžete popřemýšlet, zda mají na to snášení pořádný klid, zda máte kukaně na vhodném místě, trochu stranou od hlavního “provozu”. Protože jak říkám, i se slabou skořápkou mi to normálně nerozšlapou. A to v kukani pak večer najdu klidně 4 normální vejce a jedno papírové, tj. s velkou pravděpodobností to nerozšlápne ani slepice, která se tam dostavila ve chvíli, kdy už tam papírák byl…
A já těm hřibům ještě věřím! Dnes k večeru musím vyrazit do jednoho místního lesíka, vezmu s sebou amanta, on dostane ty holubinky, václavky a lysohlávky, já si odnesu ty hřiby, kozáky a klouzáky 🙂 Mám za to, že klouzáky tam budou na jistotu, těch jsou tam vždy mraky.