Odpověď na příspěvek uživatele Plaka z 17.08.2023, 22:24:17
Teď jsme oblézaly s máti na pouti tyhle prodejní stánky z těch party stanů a nůžkových a různých i hrůzných. Chceme pořídit právě něco na naše závody, abychom měly na věži rozhodčích stín. A na jednom se všichni shodli:
Nechat si konstrukci vyrobit někde u klempíře/svářeče… z profilů.
Plachtu pak lze používat tu sériovou, nějakou ne uplně za pět korun, ale takovou tu plátěnou. Ale ta konstrukce je třeba prostě zesílená. Vůbec nejvíc se nám líbila konstrukce, která byla postavená jako “krychle se stříškou” - tj. mělo to ty šprušle právě i na zemi po celém obvodu stavby a pěkně to zpevňovalo, daly se k tomu přichytit stěny, aby to vítr nepodfouknul. A ty zemní šprušle se dají ukotvit nějakými účky nebo roxory pak klidně i přímo k zemi, když je třeba. Konstrukce profil plech asi 2 mm, průřez čtvercový, rozebíratelné (profily na konci zúžené, bajonetový způsob, jako normální stan, zajištění na závlačku).
A taky se všichni shodli, že ty patentky a šňůrky, které jsou určené k tomu, aby se jimi plachta připevnila ke konstrukci, jsou na nic, a rozpadly se jim během půl roku. Skoro všichni, kteří to měli řešené po svém (opravované), měli do rohů stánku našité suché zipy, které lepili kolem těch tyčí té konstrukce. Těch se dá našít na plachtu třeba pět na jednu tyčku, a to pak prý slušně drží. Prýže i vítr to v pohodě dá, na rozdíl od toho původního řešení, s kterým se to prodává.
No jo, tak u těch WPBr tím, že je to prostě jen křižovatka, to může vypadat kdovíjak. HF bych tam teda taky nehledala, to už spíš třeba KK, když už bych měla luštit, odkud je ta žlutá (no nebo araba, což je v podstatě zdroj přes toho velše).
Ale u křižovatky bude výsledek křížení vždycky nekonzistentní. Navíc když samotných velškých pony je několik typů (od v podstatě minikoně po v podstatě chladnokrevníka).
Když se kouknete na bazoš, tak šíře záběru je dechberoucí.
Mno jo, Zrzavci, ale oni vlastně legálně s vámi ani řešit tu záležitost nemohou, když nejste jejich klient a tu smlouvu o nákupu jste neuzavírala s nimi. Oni vám v zásadě v rámci zákona ani nic jiného, než “tohle my řešit nemůžeme” říct nemohli…
Takže když se vám bude chtít, můžete se obrátit na prodejce ještě, no. Že tohle není kvalita, na kterou jste zvyklá, nesplňuje to požadavky strávníků, a že tedy jak se k tomu prodejce postaví.
Když jste reklamovala vysavač, tak za prvé jste ho mohla koupit třeba jen přes zprostředkovatele (a ve skutečnosti jste smlouvu měla s výrobcem) a nebo má naopak prodejce takovou smlouvu s výrobcem, že ten výrobce řeší rovnou i reklamace (nemusí to jít do vývrtky přes 4 lidi ta komunikace, výrobce má vlastní testovací zázemí, atd.).
Zpravidla když se posilní, tak pokračuje v cestě. Kdyby se vám tam usadil na delší dobu (holubáři poradí, co už je dlouho), tak pak podle toho, zda se dá odlovit nebo ne. Pokud ho pak odchytíte, tak můžete číslo kroužku nahlásit na webové stránky nebo fejsbůkové skupiny, kde se toto řeší. Kroužek vám napoví, z které země holub pochází.
Já takhle vracela dva Poláky. Vím, že ve vedlejší vesnici je holubář, tak jsem se ho zeptala, a čirou náhodou byl sportovní a čirou náhodou (prý) zrovna o týden později mířil na holubí závody do PL. Tak jsem mu před odjezdem ty výtečníky předala a prý se dostali majiteli.
Používáme obyčejné bavlněné-molitanové s kurtou od Kentauru (ale vyrábí to kde kdo), hlavně bez gum. Nikdy neodřely (teplokrevníci, plnokrevníci, poníci, chladnokrevník, rekreační zátěž a sem tam nějaká celodenka nebo vandr do tří dnů).
Jak s kvalitou, to nevím, ale beze změny vlastností nám drží i desítky let. To nejhorší, co se kdy stalo, je, že upadla rolna na přezce (takový ten plíšek okolo poslední příčky přezky), když na ni kůň šlápnul nebo se přivřela do dveří. Občas je peru nebo drhnu rejžákem ve vodě.
Hezké..takže to první dítě, si tedy nepořizoval s milovanou osobou? Nějak jsem si myslela, ale asi jsem staromódní, že tak to chodí. Nebo si pořídím s někým dítě, pak zjistím, že ho vlastně nemiluju, tak další dítě s další osobou, kurňa, zase vedle, no nevadí, jedu dál, jednou to vyjde…😉
Takhle postupuje spousta lidí.
Druhá varianta je “neklape nám to, tak si vyfiknem dítě, to ten vztah spraví”. Taky výborná záležitost.
Já jsem ekolog, takže děti ne-e, to je největší zátěž na životní prostředí. No a taky jsem “chudá” (vše, co vydělám, proženeme hrdlem zvířata, auta a já), takže si děti nemůžu dovolit 😀 Natož vnoučata, to by byla pro amazonský deštný les a populaci tuňáků konečná (při mé vlastní rozežranosti) 🤭 Navíc já vážně ty malý děti nemám ráda. Mláďata jiných zviřátek na tom, pravda, zase nejsou o tolik lépe… Mám ráda děti, co se o sebe umějí od první chvíle postarat samy, no a to jsou v mém okolí tak akorát slepýši a hmyz 🦎🐜 - jo a slizounům to jde taky dobře 🐌
A vůbec nejhorší je, když já jako nematka mám nějaké připomínky k tomu, jak nějaká jomatka vychovává svoje potomstvo. Oheň na střeše, křižování a možná i prokletí tři generací dopředu, kdybych ty generace plánovala. 🙃
Tak lepší, než vyhodit, no né. Třeba by sousedi i nějakou tu kačku na to obětovali, tedy zlomek pořizovací ceny. Pořád lepší než vyhodit. Třeba by za to dali nějaká vejce.
Dejte pokoj. Bety BOJOVNICE že by bojovaly?! To jsou věci na tom světě…
Tady po vás budou pro relevantní radu chtít zřejmě vědět ještě objem akvária, ve kterém je máte, a jak si tak pamatuji z dotazů o betách, tak taky, jaké úkryty mají k dispozici - tj. rostlinstvo, členění akvária… Ideálně fotku.
Taky nemám v oumyslu pořizovat si děti a když se mnou chce někdo být, musí to respektovat, a nebo zase jít. Akorát bych to možná nenazývala lhaním, několik mých bývalých do toho šlo s tím, že děti nějak nepotřebují, ale když pak zaťukal věk, tak zjistili, že by po sobě na tom světě chtěli něco zanechat… tak holt měli co dělat, aby spíš neujel vlak jim 😀
To rehabilitační cvičení by vám měl poradit ten fyzio. Ten má k dispozici rentgeny (dělal se kontrolní po srůstu?) a zprávu od veterinářů (ideál kdyby fyzio byl zároveň vet na pohybový aparát).
A s největší pravděpodobností nebude spočívat v běhání do kruhu - ono je to pohodlné pro lidi, ale kůň na pohyb do strany není moc stavěný, takže skoro každý problém s pohybovým aparátem je kontraindikace…
Jinak osobně jsem se s akutním problémem zřejmě nesetkala, pouze s koňmi, kteří byli již stabilizovaní roky po úrazu.
Ona ta slepice ve chvíli, kdy fakt zasedne, tak přestane snášet vejce. Takže jaksi nemá na co by zasedla, když jí je do toho boxu nedáte. A je v neznámém prostředí, je tam sama (hejnový pták, pro ně je to psychologický problém), “o chlebu a vodě”, což je samo o sobě asi dostatečný motiv (rozumějte stres) k tomu, rozhodnout se, že teda vyvádět (mladé) nebude. (do tohodle krutýho světa by děti přivedl jen blázen, no ne)
No, nevím, co je hoodně daleko. Pro tu slepici je to třicet vteřin pohybu (padesát metrů vzdušnou čarou, jestli). Je to spíš tak proto, aby mi rovnou neskočila zpátky na hnízdo, ale aby taky musela přijít na jiné myšlenky. No a večer v kurníku s kolegyněmi, opět vytržená z poklidu kukaně, to taky má svoji působnost.
Já mám snášecí hnízda i v kurníku, ale děvčata si vybírají spíše prostory venku, trochu stranou od hlavního mumraje, a více vyvýšená, aby měly přehled o okolí. Když si nějaké místo vyberou, šoupnu jim tam kukaň, ať je to trochu kulturní 🙂 V zimě stejně holky v kurníku moc nepobývají, jídlo jim tam nedávám, takže se chodí najíst a napít ven a chodí hrabat do sena a do boxů ke koním, většinu zimy mají i co pást, a když je jooo sníh, tak obývají krytá místa v koňských boxech, pod buňkou, pod chovatelským barokem (různým harampádím, co se tu válí vůkol). Jediné riziko zimního snášení “venku” (no ale to v mém nezatepleném případě i uvnitř) jsou mrazem pukající vajíčka. A že slepice nesou hned zrána a já vybírám večer, tak ano, pár jich za ten rok zmrzne a popuká 🙂 Ta jdou ku spotřebě první.