Aktuálně: 3 444 inzerátů217 270 diskuzních příspěvků18 333 uživatelů

Příspěvky uživatele

Buggyra

Buggyra
Buggyra 04.09.2023, 16:01:30 xxx.xxx.198.226

No ona byla držena sama proto, že lidi jich třeba víc mít nemohli. Neměli kde to pást, neměli prostor ve chlívku na víc než dvě tři kozy (protože kůzlata, že), no a taky třeba ta jedna koza z toho chlívku se chodila napást s dalšími deseti z vesnice na stejnou obecní louku s pasáčkem.

A lidi si tenkrát nemohli sjet pro mlíko do hypersuper. Byla otázka jejich zdraví a schopnosti uživit rodinu, zda mají kozu nebo ne. Tam životní potřeby zvířete ustoupily životním potřebám člověka. Ale to už dnes neplatí.

Lidi dřív taky neměli antibiotika a léčili je léčitelé a babky kořenářky a ti lidi si nestěžovali - teda byli spokojení…

Buggyra
Buggyra 04.09.2023, 13:57:29 xxx.xxx.198.226

No, jak často se stane, že žížale usekne pluh zrovna tělo tak, aby ta hlavní část nedorostla. Ale budiž. Mám za to, že žížalu ovšem ohrožuje jakékoli zpracování půdy,  to podmítání zrovna jako hluboká orba. Hluboká navíc obrátí kompaktní drn v řádkách, zatímco cílem podmítky je podříznout celou plochu… Já jsem pro orbu v tom kolečku co tři roky (nebo tak nějak je ten osevní plán), taky neříkám ročně.

Aby z půdy neunikal dusík, to se tam musí samozřejmě nějako vázat, aby ho tam ty plodiny měly. Ovšem ne dodáváním jednoduché chemie, kterou okamžitě jakákoli bakterka volatilizuje, ale formou biomasy, která se rozkládá postupně a účastní se toho procesu celý edafon. Co se asi stane s dusíkem v prohnojené produkční půdě, když ji spláchne průtrž do potoka…

Kobylince vykuňkejte, to je boží materiál, mně v tom roste VŠECHNO, ale doporučuji ty ze slaměné podestýlky nebo z pastvin. Ty z pilinové podestýlky leda z pár let starého úložiště. Piliny jsou kyselé (zpravidla jsou z jehličnanů).

A chemie v granulích je tolik jako ve vašem jídle. Jsou tam konzervanty (stejné jako jím já v různých potravinách), jsou tam vitaminy, stabilizátory (taky v potravinách), možná i nějaké barvivo (dtto). Díky nim jsou ty granule tak dobře skladovatelné. No a mně slepice nesou takových 6 dní ze sedmi celoročně pelichání nepelichání pastva nepastva, tak je to fajn. Krmit podle vašeho návodu, tak půl zimy nevidím vejce. Navíc já nemám z kuchyně téměř žádné zbytky, když dostanou slepice jednou týdně něco, tak to už je často 🙂 Já krmím nízkonákladově, brambory jsou mi na krmení slepic drahé 🙂

Buggyra
Buggyra 04.09.2023, 10:33:08 xxx.xxx.198.226

Já bych dávala adlibitně kompletní krmnou směs a k tomu na chuť kapsičku či dvě na den (paštičku/konzervičku/kus z konzervy…) podle toho, co sní a nebo masíčko na místo kapsičky, podle toho, kolik na tu jednu porci sní.

Nepíšete, jak je to velké kotě jakého plemene (hmotnost, temperament), to se pak nedá to dávkování ani odhadnout.

Buggyra
Buggyra 04.09.2023, 10:27:54 xxx.xxx.198.226

Já mám slépky navolno na takměř neomezeném prostoru. 
V létě si nazobou dosyta, tam by stínky sloužily jen tak pro radost, a třeba bych je spíš mrazila na horší časy.
Ty horší časy jsou v zimě. Nechce se mi krmný hmyz kupovat po kilech, slépky krmím granulemi, technicky ten hmyz ani nepotřebují, ale pro tu radost… přemýšlím 🙂

Jakým způsobem žížaly přijdou o život při orbě? To mě zajímá. Já měla za to, že když žížalu rozsekám, tak si doroste. A při hluboké orbě se naopak hmota svrchu dostane do hlubších profilů půdy, kde právě zrovna žížalám pěkně poslouží. Naopak “nové” trendy v péči o půdu, tedyže pouhé podmítání a nekypření do hloubky, mají za následek (ve velkém - mluvím o lánech) utužování podpovrchových vrstev půdy, horší kořenění plodin, horší zapravování strukturovaných hnojiv, lepší prospívání hrabošů, v důsledku horší hospodaření půdy s vodou a erozi. Tak nevím…

Buggyra
Buggyra 04.09.2023, 10:05:40 xxx.xxx.198.226

Já bych tedy v takovémto případě o štěněti neuvažovala. Raději hotového dospělého, klidně staršího (menší nároky na aktivitu, kratší doba života - pokud bude dobře, lze takto pomoci více gerontům za sebou…) psa, u něhož mám jistotu vzrůstu (manipulace, ovládání…). Hlasuji též pro útulek, kde budou umět vybrat psa vhodného do popisovaných podmínek (často nějací tvorové beztak na plínku naučení, kterým zemřel bývalý páníček, zvyklí na poklidný chod domácnosti - taky jsme měli…), klidně se separačkou, a holt když nastane zásadní problém v rozložení domácnosti, tak se takový pes dá zase do příslušného útulku, kde už ho znají. 

Pro případ pravděpodobných zdravotních potíží si ujasnit, jak se bude postupovat, do jaké finanční hladiny a menežmentových opatření jsme ochotní investovat, a kdy uspíme/vrátíme (projednat s útulkem).

Ale zdravého mladého aktivního psa do takového režimu snad ani raději ne. Jako může mít takový pes slušný život i v takových podmínkách, když si zvykne, ale pokud má možnost mít podmínky lepší, tak bych mu na startu života tu možnost nebrala.

Buggyra
Buggyra 04.09.2023, 08:52:13 xxx.xxx.198.226
Verun:

OT:no ty kráso…jako fakt to za těch deset minut ruční práce stojí si zakekelit myčku-kde si myju třeba hrneček na kafe(to by mi fakt už nechutnalo), a co ramena v myčce, tam chlupy nebudou? 🤮

Kartáč přece nemusí být jako sklo křišťálový-stačí čistý, hned po první akci je už umolousanej.

Já cajky v životě nikde nemyla a neprala, jinde než v čisté vodě ve výběhu 😀 No dobře, pokud jsem dostala fakt hnusný čištění někde od někoho, tak jsem to strčila do kýblu s teplou vodou a pracím práškem a pak vydrbala kartáčem… Ale i do toho kýble to jde přece odchlupené, natož do nějakého přístroje - mimochodem já mám myčku plnou chlupů od kočky, tak od koně už bych o tom ani nevěděla.

Reagovala jsem na dotaz tazatele, kdy zmiňoval neprakticky pračku. 

Za mě prostě lepší to strčit do myčky než do pračky, z toho důvodu, že pračku můžou tvrdé věci poškodit. Stejně jako do pračky nedám udidlo, dám ho do myčky. A v myčce myju kde co. Kýble, kroksy, misky na krmení… čištění jak řečeno jsem tam ještě neměla 😀 Vy s tím máte problém, že se to v myčce ocitlo, no já ne 😀 Myla jsem tam i lopatku od kočičího záchodu. Každého věc.

Buggyra
Buggyra 04.09.2023, 08:33:25 xxx.xxx.198.226
kometa:

Tak od toho je kastrace…

No jo, jenže Doron chtěla chovat, že. To se pak s kastrací vylučuje. Proto zmiňovala ta koťata 🙂

Buggyra
Buggyra 04.09.2023, 07:05:49 xxx.xxx.198.226

Pokud máte sedlo NAPASOVANÉ na podkládání beránkem nebo gelovkou navíc k podsedlové dečce/dece, potom pod ním máte mít beránek nebo gelovku, a už je to na odborném posouzení vašeho sedláře, kterou variantu vám doporučí.

Pokud máte sedlo napasované BEZ podkladu navíc, tak pod něj podklad navíc nepatří.

Tak jednoduché to je.

Pokud nemáte sedlo napasované, pak je vhodné nechat posoudit situaci fyzio znalým pasování nebo sedlářem. Taky není beránek jako beránek a podkládek jako podkládek. Já musím mít berana vepředu vykrojeného, jinde nebude vadit celý. Totéž u tlumícího podkladu pod western, je to otázka tloušťky toho podkladu a tvarování, zda nechat volný páteřní kanál, kohoutek, zda je třeba polstr podél páteře a tak dále. Pokud chcete mít správnou kombinaci, nechte to posoudit odborníka.

Buggyra
Buggyra 04.09.2023, 06:57:36 xxx.xxx.198.226

Já bych chtěla chovat nějaký hmyzík nebo jiného bezouše pro slépky. Přemýšlela jsem o vermikompostu do akva, ale mám strach, že by to tam zahnívalo (a ti kroužkovci že by měli nějaké plísně a tak). Ale teď jsem objevila inzoš na stínky (nějaké velké tropické), a to vím, že si holky rády dají, tak si říkám, jestli bych neměla pořídit stínky. Ty by taky mohly dobře kompostovat 🙂 A hlavně neutečou jako potenciálně cvrčci a potemníci.

Buggyra
Buggyra 04.09.2023, 06:43:10 xxx.xxx.198.226

Tohle není poradna ale diskuse.

V poradnách se příspěvky mimo téma administrátorsky likvidují, případně jsou to poradny placené, kde každý příspěvek stojí peníze, takže si každý rozmyslí tam plácat “jen tak”.

Buggyra
Buggyra 31.08.2023, 06:57:51 xxx.xxx.198.226

Do pračky ne, ale do myčky 🙂 A pak důkladně vybrat sítko, které zachytává zbytky…

Buggyra
Buggyra 30.08.2023, 08:17:49 xxx.xxx.198.226

Tak dneska odpoledne (teda zatímco budeme v bazénu) se to má otočit a má být lépe pak už do konce týdne. Jako klidně bych si zase dala nějaké ty tropy 😀

A my máme koňský tábor, takže odjezdit budou muset haranti ještě v dešti, bohužel. Když je odpo ten basén.

Buggyra
Buggyra 30.08.2023, 07:50:49 xxx.xxx.198.226

Já teď sloužím jako vedoucí na dětském táboře a to pršavo a 13 stupňů přes den, to je teda za trest. 

Včera jsem táhla domů asi deset kilo dětského šatstva a čtvery promočené botasky na vysušení, z jedněch vyloženě odkapávala voda, tak ty se neusušily, no… mňam.

Já po táboře posedávám a pobíhám v zimní oblečeňové sestavě, páč jinak bych asi lehla.

No a dvě děti nám skuhrají jak zasloužilí tuberáci a další se jistě radostně brzy přidají.

Dneska odpoledne je v plánu bazén. Tak to je zrovna něco, co bych klidně z programu tábora vynechala. Eh.

Buggyra
Buggyra 29.08.2023, 10:56:14 xxx.xxx.198.226

Jo Nikča je Canka, tak to tedy také přeji vše nej, hlavně zdraví zvířatům (jo, lidem taky…).

Buggyra
Buggyra 29.08.2023, 10:49:30 xxx.xxx.198.226

Komáři jsou děsné zlo, já je řeším moskytiérou nad postelí. Mám obří moskytiéru zavěšenou na lustru, má takovou obruč, takže trochu tu záclonu sama ta obruč odstává, ale ještě k tomu to mám různě přichycené k vyvýšeným místům kolem postele, takže na posteli (manželská) mám místa na rozvalování. To je velmi komfortní.

Buggyra
Buggyra 29.08.2023, 06:50:40 xxx.xxx.198.226

Děvčata, vše se snažím číst, ale něco prostě musím přeskakovat, jste příliš plodné a já se tu ukáži teď příliš zřídka.

Dělám vedoucí na dětském táboře, naštěstí místo obvyklých 30 máme jen 12 dětí, takže pohodička, ale být tam stejně musím 🙂 

Taky jsem parádně prochladla, naštěstí ne zmokla, neb s sebou teď všude tahám pláštěnku, ale i prochladnutí je za odměnu. Dnes již poučena s punčochama pod tepláky a v holinách místo nízkých bot. Na akutní prochladnutí mi hodně pomáhá čerstvý korbel horkého čaje s citronem a cukrem/medem, ale vypít opravdu co nejteplejší, to je vzpruha, a počínající škrábání v krku to zpravidla potlačí 🙂

Teď u nás od soboty soustavně pršelo, ale zítra se to má obrátit v lepší, podle předpovědi. Ráno deset stupňů a pršení teda nic moc.

A nehádejte se mi tady 😛 Mějte se rády, užívejte života, zvířátek a buďtež zdrávy.