Tak jestli vám to takhle funguje, tak super🙂
Příspěvky uživatele
Buggyra
Tak já taky “prostě musím” 😀 Chlapi jsou dneska neschopní, momentálně mám sice takového, co jezdí s autobusem, ale rozumí tam akorát páčce na stěrače a té kulaté věci před sebou… Když jsem otevřela motor, abych se podívala, jestli mám dost oleje, tak říkal, že ani neví, kde by tam co hledal…
A moje “dočasná” řešení fungují dlouhá léta 😀 Povýšila jsem smotek drátu na svůj hlavní údržbový nástroj, chi chi 🙂 Už tím mám na tom traktůrku svázané dvě věci, vlastně kdybych nebyla líná, držel by i závaží…
Naučila mě mamka a zástup servisáků, kteří když viděli, že tomu hovím, tak mi to radši vysvětlili, abych u nich obden nezvonila u dveří 😀 Já se vždycky něčeho “nového” (většinou teda kvůli financím “starého”) chytím, a chci tomu rozumět, a to pak ze mě všichni rostou… ještě že je ten internet!
Ježiš chudák sousedovic koník… to je tam sám? No, ani to nechci radši vědět… To jste hodná, snad je to tak, jak říkáte, a spíš na něj kašlou, než že by měl nějaké omezení v příjmu potravy (třeba že by mu víc sena nedělalo dobře).
Každé je něco jiného. Písek je zpravidla křemenný a pro slepice spíš využitelný na popelení nebo pro účinnější drenážování výběhu.
Grit je vápenný, a krom toho, že stejně jako písek může slepicím pomoci se zpracováním potravy, tak se ještě ke všemu stráví, a poskytne vápník pro produkci skořápek.
Kompletní směs pro nosnice by měla obsahovat vše, někteří výrobci přidávají právě i kamínky pro mělnění potravy a/nebo vápenný grit, najdete na obalu výrobku.
Na druhou stranu, já ke KKS (granulované, bez přidaných kamínků) dávám k dispozici i zdroj vápníku extra - zpravidla v podobě drcených skořápek, ale když zrovna nemám, koupím grit (ten je u mých holek méně oblíbený). Skořápky docela mizí, zejména v letním období, kdy se slepice více pasou a sbírají si po venku. V zimě víc spoléhají na KKS, tak tam ta spotřeba vápenných doplňků není taková. To tedy moje zkušenost.
Já jsem taky přesvědčená, že to musí projít přes stavební i přes CHKO právě. Asi to chápu, že se nechcete vystavovat rušení. Na druhou stranu právě proto bych akceptovala to, co mi povolili, pořád lepší ochrana stáda, než pět vodičů, a holt bych počkala, až mi dorostou keříky.
Mimochodem, keříky vně ohrady jste zasadil? Páč třeba to prostě řešit nebudete muset, těch pár let holt počkáte, než povyrostou a pak tam budou tak nějak už funkční samy 🙂
My máme takhle několik desítek metrů ohrad prorostlých živým plotem z bříz a ostružin, a je to naprosto neprůchozí…
Pokud bude sedět a vy se v něm naučíte jezdit, tak mohu doporučit vojenské. Asi to ale není pro kostnaté štíhlice.
Mně se jinak osvědčilo drezurní.
Rozhodně nedoporučuji skokové nebo dostihové.
Aha, já nějak měla pocit, že vám to nepovolila CHKO nebo AOPK z pohledu proveditelnosti, nikoli z pohledu dotace. To jsem se tedy zmýlila. Takže sám za své si to můžete postavit, pouze vám na to prostě AOPK neuzná dotaci. Tomu už rozumím.
Pokud jste to vyřešil investicí ze svého holt do menší ohrady, tak je to bezva - aspoň malé vylepšení pro ovečky, aby nemusely být zavřené jen v chlívku 🙂
Já bych asi dala prostě na CHKO požadavek na tu předschválenou ohradu 160 cm plus vodič plus keře, no a pak bych si tam dala těch vodičů podle potřeby nad to. Mimochodem, když to v okolí potvrdili, mohl byste poukázat na nerovný přístup. Najít si někoho s podobnými podmínkami, podívat se na jeho odůvodnění, a nenápadně jim to omlátit o hlavu.
No a za pět let by to bylo stejně jedno, protože ty keře by do těch dvou metrů narostly a bylo by vyřešeno.
Megí, to teda vůbec nevím, jak si představujete… Stejně by u té ohrady na těch 160 cm byla ta soustava vysoká jen 160 cm, takže slabé místo? A ano, někde až by se ohradník dostal úhlopříčkou na ty dva metry, tak by vlka ani nenapadlo v tom místě zkoušet překonat. Nebo jsem asi nepochopila.
Já bych ten drahý zimní ohradník nekupovala, prostřídala bych dvě řady standardního levitačního ohradníku s dvěma řadami uzemněného drátu (klidně ta úplně vrchní řada by mohla být dvojitá - do tvaru Y - kdy na vrchních vidličkách by byly právě oba ohradníky). To by mělo být podstatně levnější. Nejde? Samo jen do doby než by to dorostlo to houští. A houští bych pěkně udělala z rakytníku a hlohu…
Ahoj děvčata, tak se snad jen podělím o svoje volnočasové aktivity, když vy jste tak plodné a pracovité:
Posekaly jsme s máti čtvrt hektaru, moje sekačka moc platná nebyla, stávkovala, a mám dojem, že mám volnější přítlaky na jedné straně, sekala jen půlka lišty. Ob den jsem ale zapřáhla do stroje obracečku, a ta podává naštěstí mnohem stabilnější výkony, takže první obracení sena a nahrabání do řádků se konalo strojně, což je velká úleva. Včera už jsme to obracely hráběmi, ale to jen proto, že tam máti naklusala, než jsem dolezla z práce. Dneska už zase strojem, docela se těším, nejvíc času zabere dostat se s mašinou na místo a zase zpět.
Díky tomu, že se podaří to tento týden usušit, budeme mít příležitost otestovat zresuscitovaný malý stacionární lis na seno, na kterém jsme museli vyměnit elektromotor, aby to utáhla naše centrála. Mám v úmyslu lis naložit na přívěs a s centrálou svézt na louku, kde skupené seno budu rovnou cpát do lisu a lis nám rovnou do přívěsu vyplivne hranolky sena 🙂 Jsem zvědavá, zda ten plán vyjde. Bylo by to super, nemusela bych volné seno cpát vidlema do vleku a pak zase z vleku skládat u koní, a pak ještě házet do lisu a pak extra rovnat balíky, takhle by mi to vlastně ušetřilo 2x projití toho sena mýma rukama. Plán dobrý, na realizaci si radši počkám 😀
Funguje mi malé vibrační čerpadlo, je to bezva. Na jaře nám udělalo pápá asi deset let spolehlivě pracující kalové čerpadlo, které se nám vešlo 15cm otvorem do IBC nádrže, kde shromažďujeme dešťovku. Tak stájová kolegyně ("stájka") zakoupila externí vodárnu, že to budeme čerpat tím. Ta vodárna se postaví vedle nádrže, hadice z jednoho konce se strčí do nádrže, hadice z druhého konce vede tam, kam chceme vodu dopravit. A vodárna se musí před spuštěním zalít vodou, aby to načerpala. No, ztroskotalo to na tom zalití, prostě se to nedařilo, pochopitelně nám to neustále protékalo do nádrže, a to i když jsem hadici z nádrže vyzvedla nad úroveň vodárny, zalila, a pak jsme vodárnu spustili než jsem tu hadici ponořila zase do nádrže. Prostě to nečerpalo, jen to honilo vodu cca 5 cm za vodárnu, a dál nic. Asi pořád zavzdušněné někde. Nechtěly jsme spálit motor, tak jsme to nechaly. A mě to štvalo, protože to bylo nefunkční, tak jsem za přes tři tisíce koupila Gardena zahradní sudové čerpadlo, které má deklarovaný vnější průměr těch 15 cm a má se vejít do IBC otvoru. No, nevejde. Sice krásně funguje a budu moct zalívat ze sudu, ale z IBC zásobníku vodu nedostanem, a protože ho potřebujeme zavírat, aby voda nedegradovala, nepřipadá rozšiřování otvoru v nádrži v úvahu. No tak jsem šla na bazoš a koupila vibrační čerpadlo typu Mališ, od kterého mě stájka hrozně zrazovala - a včera jsem ho zapojila, a ono funguje. Stálo i s poštou tři stovky. A tlačí jako blázen. Neuvěřitelné. Mno jo, tak aspoň na to zalévání mám holt teda čerpadlo zvlášť. Stájka k té externí vodárně koupila nějakou zpětnou klapku, aby se to dalo lidsky zalít, ale ještě to neuvedla v provoz, takže máme ještě tohle čerpadlo snad v záloze, ale jestli je to funkční, ví bůh. My hlavně potřebujeme čerpat v zimě, kdy mají koně se senem větší spotřebu vody, a sem tam mrzne, takže voda mizí i formou ledu - no a úplně si představuji, jak skáču s kýblem po zmrzlém výběhu u nádrží a cákám vodu do vodárny (kde ta voda pochopitelně v mrazu nemůže po načerpání zůstat). Vs. když vezmu Mališe, hodím do nádrže, načerpám, vytáhnu z nádrže (voda si vyteče) a odcházím.
Potřebuji připravit překážky (poopravovat) na finálové kolo našich malých závůdků pro děti, bude to trochu větší událost, tentokrát už jsem i po vsi rozvěsila letáčky pro diváky, tak třeba se i někdo přijde podívat. Taky připravit ceny do balíčků a stuhy. Bude se vyhodnocovat tohodenní závod, no a pak bude ještě vyhodnocení celého letošního seriálu, takže musím mít na tohodenní závod standardní balíčky a kokardy pro výherce a na celkové pořadí připravit poháry, medaile, vznosnější kokardy a velké ceny - no a to bude nějaká práce…
Kari síť se ale dodává i v rozměru s jednou stranou 2 m, tj. kdybyste 40 cm zakopal pod zem, tak máte 1,6 m nad zemí? Ani jsem nevěděla, že se vyrábí rozměr 230 cm…
Děkuji za sdílení konkrétního příkladu.
O povolení košáru v provedení 1,6 m plus instalace vodičů do výšky 2 m nad kari síť jste se nepokoušeli?
Vemte ho (bezkontaktně) někam na kraj lesa a tam ho zahoďte. Nějaká lištička nebo hnízdo mravenců z něj budou mít radost 🙂
Jinak teda je to nebezpečný odpad, správně by se to mělo likvidovat ve spolupráci alespoň s technickými službami města - ostatně za takovýto bezprizorní odpad je město odpovědné.
https://www.svscr.cz/co_s_uhynulym_zviretem_na_zahrade/
“jako u zvířat v zájmovém chovu” = pochovat za dodržení vhodných hygienických opatření (ochrana vodního zdroje, produkční půdy, vlastního zdraví, atd.)
Kolem bobků ne, ale zase jsou celkem “čistotní”, a na takovém prostoru by měli dvě bobkoviště a zbytek vypasený.
Ale kozám se ty bobky asi nedají uklízet, to je taky nešikovné. To se v tom výběhu nebudou pást nikdy.
No, tak to koně budou tedy podstatně méně čistotní 🙂 Asi je to tím, že oni jsou prostě typičtí spásači, berou vše ze země a moc vybírat si nemohou, zatímco koza má spektrum té potravy podstatně širší. Jinak tím “mlsná” jsem nemyslela nic hanlivého, prostě “vybíravá”, měla jsem to dát do uvozovek. To se o koze prostě říká proto, že na rozdíl od jiných hosp. zvířat nesežere kdeco.
Pro mě osobně by to bylo nejjednodušší řešení. Rozhodně lepší než se dohadovat s nějakým německým výrobcem na dlouhé lokte… Náš kovář uměl úžasné věci. Ten by mi to udidlo určitě vyrobil komplet a ta středová tyčka by byla provlíknutá hadicí (to byla ostatně naše první udidla na oslíky - smotaný drát protažený hadicí - kde by tenkrát tady byla k sehnání taková malá udidýlka…).
Moje mají přes zimu vojtěšku coby odrolky ze sena pro koně 🙂 Takže vlastně plním tak nějak bokem, aniž by to byl záměr.
Moje slípky se můžou utlouct po paprikových semínkách 🙂 Když přinesu ten střed papriky od sváči, tak se na to slétají jak divé.
Jo, to mě nenapadlo, že koza bude “mlsná” a znečištěné trávy se nedotkne. Koně to tolik neřeší, a když nemají, co, pasou, co je…
Prosím o přeřazení tématu z hospodářských na kočky 🙂
https://www.chovzvirat.cz/diskuze/tema/15036-fleky-na-kocce/
A vyřešení těch spamerů tam.
Moc děkuji!
Ale tak ten pelham se dá zapnout na stihlový kroužek a je to v podstatě déčko. Případně se to okolo dá uřezat a je to déčko s pootočením 🙂
No, ve výběhu 20x20 m bych teda opravdu u tří koz čekala, že to bude spasené na drn (krom plevelu). Nedává jim někdo něco navíc? Přikrmujete přes noc senem?