Známá svým plnoletým kocourům krmí granule pro geronty, jsou měkké a holedbají se zvýšenou dostupností živin a posílením těch složek, které jsou pro geronty potřebné.
Příspěvky uživatele
Buggyra
Mno jo, to víme všichni, že ty slepé cesty se zkoušet nemusejí, když máme plénum vědců, kteří vědí a tuší. Ale nevíme, jak to zařídit. Nebo víte? Já ne. Já tam nepůjdu, mě by mezi sebe nevzali.
Za mě lepší něco než nic. To je to, co tu celou dobu říkám. Lepší aspoň malá podpora pro projekty, ve kterých se dělá něco užitečného, než stopnout podporu na všechno, protože část z ní nedává smysl.
No, však se ptejte, PROČ to tak je. A já vám hned odpovím. Protože se to někomu, kdo tu moc má, hodí 🙂 Tak jednoduché to je. Tak proto. Co s tím uděláte? Já nic. Tak jsem vděčná aspoň za to málo, co ucmrndne stranou do těch dobrých projektů a na podporu vědců, kteří vědí, jak se to má dělat.
Jak pro koho. Třeba má někdo na zahradě nevyužitý skleník a voliéru se mu stavět nechce. Mít to tak já, už tam ty slepice jsou.
ty starý baráky zbourat a postavit nový
To je samozřejmě úplně platné řešení, a také že se hojně aplikuje. Například naši starou chalupu nový majitel prostě srovnal se zemí a na jejím místě postavil identický dům o naprosto jiných uživatelských vlastnostech.
Jenže pomerančovníky nás jaksi neuživí, že. Bohužel v našich poměrech ani tropy snášející rýže. A obilí a brambor jsou prostě produkty mírného klimatu. Aby nám to tady nescíplo, budeme se muset nějak postarat. A že jsou velkosklady naše blbost, no jasně, a myslíte, že bude více průchozí, je srovnat se zemí, a nějaký ten milionek let pod nimi pěstovat půdu, a nebo že bude o něco šikovnější udělat opatření k zadržení vody v krajině, omezení eroze, zúrodnění stávajících půd?
Že se budeme do budoucna muset vyrovnat se zvyšujícími se nároky na energie, je celkem jisté. Adaptace na tenhle režim budou potřeba.
Bude lepší prosazovat ty adaptace s tím, že se zkusí pár slepých cest, než se aplikuje ta nejlepší (taky jste měli v baráku hliníkové rozvody, žejo)? Nebo bude lepší ty adaptace radši úplně zrušit, ať se s tím každý popere po svém?
Nakonec já ani nemám problém s myšlenkou, že přežije “nejsilnější”. Já se toho nedožiju a děti nemám 🙂
To je tak napsáno schválně 😛 Hrozné, co. Dneska mám takovou laškovnou, no.
Jinak jasně, teplo už bylo. Ale taky tady byla desetina (?) obyvatel, které občas uživil a občas neuživil (hladomory) trojpolní systém.
Zatímco teď máme zemědělské půdy podstatně méně, hladových krků podstatně více (vč. zvířat - dyk tím obilím krmíme i srnky..), a teplo nám může skutečně šlápnout na kuří vočko.
Tak zase kondenzace, pravil odborník v Černých ovcích, se koná jen ve chvíli, kdy díky rozdílu teplot, resp. chladným zónám a cirkulaci vzduchu je překonaný rosný bod. A tomu se dá přece technologicky zabránit. Pravil ten odborník.
Ano, to máte pravdu. Lze to udělat, ale už to chce s tím počítat dopředu (mít možnost část střechy skleníku otevřít či zastínit, poskytnout slepicím úkryty případně jinak ochlazovat vnitřek).
Ta vlhkost ve zdivu mi taky nejde na rozum. Známý ten starý dům po němcích prostě obkopal do metru hloubky, vyložil nopovkou a vysypal kačírkem. Dům se dá i podřezat a odizolovat nějakou fólií, jakože dodatečně, tam pak přeci do těch zdí už nemůže navzlínat vůbec nic, nebo to chápu špatně?
Možná je to vlhkost z provozu domácnosti… ale to by měl vyřešit nějaký nátěr zevnitř, ne? Přece existují takové nějaké nepropustné nátěry? Prostě aby to tu zeď ze všech stran v podstatě zakonzervovalo.
Kamarádka právě teď vyměňuje okna v starém kamenném baráku, se jí na to schválně zeptám 🙂 Zrovna dneska tam jedu na úklid po té výměně.
15 minut je v pohodě
Zapaření je problém, pokud probíhá nějakou tu hodinu, kdy se v píci pomnoží anaerobní mikroorganismy, které zaprvé degradují kvalitativní vlastnosti píce (hnilobné, rozkladné procesy) a za druhé samy tyto mikroorganismy jsou a nebo produkují různé jedovaté nebo antinutriční látky (plísně produkují mykotoxiny, botulinové bakterie botulotoxin atd.).
Generační doba mikroorganismů může být různě dlouhá, ale pokud si ze školy dobře vzpomínám, většinou to začíná na půl hodině.
Pokud je píce v malé vrstvě za přístupu vzduchu, k těmto procesům dochází v daleko menší míře, až zanedbatelně, protože tyto mikroorganismy se množí pouze za vhodných podmínek, kterými jsou zejména vlhkost a omezený přístup vzduchu. Proto se dá píce tak dobře konzervovat sušením.
Takže dobrá rada pro vás - píci po přivezení kozám důkladně roztřepat a ideálně jim ji rozhodit na nějakou plochu (do řádku), kde si ji vysbírají skoro jako by se pásly. Nehodit tu zapařenou píci z pytle v tom chumlu jen do nějakých jeslí, kde uvnitř toho stlačeného chumlu může pokračovat nežádoucí mikrobiální činnost.
Na druhou stranu, pokud pojmu skleník jako formu voliéry, a postavím bydlení slepicím uvnitř (a nebo nemusím, klidně můžou mít v nějakém krytém rožku hřady a kukaně rozmístím podle preferencí uživatelek), tak nevidím zádrhel i v celoroční državě, tj. s tím, že by se ze skleníku třeba vypouštěly napást.
Pro někoho může být stávající nevyužívaný skleník lepší investice než budování nové voliéry.
Děkuji za informaci o přednášce, třeba se mi podaří zavítat!
To je svatá pravda. Já tomu říkám vrchnost. Ta by se měla postarat nejen o současné dobré podmínky, ale právě i o ty budoucí, dělat taková opatření, aby ty podmínky byly udržitelné. Jak vidíme, tady ve státě si to nezařídíme, páč mentalita a máloleté funkční období. V tuhle chvíli bych sázela spíš na nenáviděnou EU, která právě není svázaná národními a osobními zájmy. Teda nebyla. Teď už je situace jiná, a já jsem vážně zvědavá, co tam nahoře zase vymyslí, až půjdou na ruku nějakému průmyslovému odvětví…
Díky za nabídku, tenhle mechanismus znám 🙂 Spousta mechanismů tady je zdanění chudiny ve prospěch bohatců. Dotace jsou účinná manipulace s trhem, a dá se s nimi pohnout situace i k lepšímu i k horšímu…
Tak hřady samozřejmě dát k dispozici - celoročně na nocování nebo odpočinek. Zima slepicím nevadí, pokud do toho není průvan a vlhko. Já mám slepice celoročně v kurníku z jedné vrstvy prken. Na zimu jako fakt zimu jen zavětruji, aby jim mezi prkny neprofukovalo (teď už nebudu muset, nový slepicodům je z palubek nebo něčeho takového, co nemá spáry), a jsou spokojené a nesou a neomrzají a vůbec. Asi bych řešila jen mrazy minus dvacet a horší, to bych možná přidala nějakou izolační vrstvu, jakože třeba karton kolem kurníku nebo tak, ale zatím nebylo třeba. V tom skleníku pokud by byly jooo mrazy, tak třeba by dávalo smysl v jednom rohu s hřady udělat nějakou boudičku (to by musel odsouhlasit někdo kdo se vyzná), kde by si to lépe zadýchaly, no ale zase se tam nesmí držet vlhko.
Přece motivaci zateplit si dům by měl mít každý obecně kvůli úsporám energie. A pokud nemá, tak ho časem donutí ceny za energie (mlčím, mlčím). A když už ho donutí ceny za energie, tak je přece zajištěná nějaká návratnost té investice (když ne, tak proč by zateploval), a to i bez dotace. Když do toho ještě dostane ten člověk byť na část toho zateplení dotaci, tak je to přece fajn, ne? Vy tady nadáváte na to, že dostanete peníze… Ale nakonec vy přece zhodnocujete tím zateplením svůj dům a spoříte svoje peníze.
Někde někdo prohlásil, že dotace jsou vlastně strašné zlo, a já začínám tušit, jak to myslel.
Proti trávení noci ve skleníku bych nic neměla 🙂 Pokud jsou tam chráněné před predátory, před průvanem a vlhkem, tak je to vlastně ideál.
Jééj, do debaty o krizi zdravotnictví se pouštět nechci. To je problém našeho státu, ne směřování EU. To je náš boj. Přístup k změně klimatu je boj EU, protože ta nás vleče za sebou - kdyby bylo na naší vrchnosti, žádné emisní povolenky by se nezaváděly. Kdyby bylo na naší vrchnosti, vůbec by se životní prostředí neřešilo, páč my jako samostatná země na to nemáme peníze.
A já budu vždycky za, aby mohli lidi jít držkovat na Václavák. A nemám nic proti tomu. Motivace toho držkování je věc druhá. Že musíme investovat do klimatické změny, je fakt. Lidi držkují, že odcházejí peníze, ale ty budou odcházet i když půjdou správným směrem. Vyhnout se tomu nemůžeme, můžeme akorát zvolit lepší cestu. Ti lidi by měli držkovat v Bruselu a ne na Václaváku, pokud jim vadí plýtvání na elektrifikaci a emise…
No, s tím zbavováním se energie konkrétně v případě Němců úplně souhlasím. Oni jsou fakt extrémisti, jak to říkal Neverend nebo kdo. Magoři. Ale to v případě našeho státu není tak úplně pravda. My tady máme dosluhující elektrárny, se kterými se tak jako tak bude muset něco udělat. A když je budeme umět během té modernizace přehodit na jiný zdroj (třeba ten geotermál), budeme vítězi. Když dostavíme další jaderky a zajistíme si stabilní dodávky zdrojů a odbyt odpadu, budeme vítězi. Modulární jaderné zdroje by mohly být budoucnost. A tak dále. Ale v tomhle se vezeme s Evropou, a když se Německo rozhodne, že se zblázní, tak smůla. To můžou jít lidi držkovat zase do Berlína.
Štítkům nemusím věřit, známá vyměnila jeden rok spotřebiče v domácnosti tenkrát za tři pluska, a nestačila se divit účtu za elektriku. Takže ověřeno v praxi.
Co se zemědělství a průmyslu týče, nevidím důvod, proč by to nemohlo fungovat jako dosud. Ať si devastují půdu a zamořují vzduch jinde. Nám stačí se na ty změny přizpůsobit u nás tak, abychom si udrželi životní standard.
Budete muset ten barák zateplovat i poté, co vám energetický rozbor potvrdí, že ten barák je dostatečně izolovaný sám od sebe? Však jestli to správně chápu, tak ten dům tedy podle vás je zbytečné zateplovat proto, že drží teplo v pohodě v tom stavu, v jakém je?
Jistě, že si uvědomuji, že vrchnost na tom akorát tříská moc (ani ne tak prachy, že, protože ty jsou a budou, ale hlavně to zabezpečení, upevnění pozic, stabilitu pro ně samotné). No a co? Vrchnost si bude moc uzurpovat vždycky. To je lidská povaha. Holt se nahoru dostali obyčejní lidi, co naděláte 🙂
Jak to tedy chcete vyřešit, když vše, co říkám, je špatně? Co navrhujete? Já jsem navrhla své řešení, říkáte, že je nereálné, tak prosím, pokud máte nápady, ráda se poučím. Jak chcete vyřešit, aby se vrchnost začala starat o udržitelnost svých rozhodnutí? To mě moc zajímá.