Vláknina je součást stravy jako cokoli jiného, ony ty slepice tu vlákninu samozřejmě potřebují mít v jídelníčku. Jako holou vlákninou jim neprospějete (teda jim… no hlavně sobě, že), ale když se přes den nedostanou na zelené a vy jim to nahradíte jinou čerstvou ovozel záležitostí (jiní dávají třeba čínské zelí, no tak to už je doslova jen vláknina s vodou), tak to může být ku prospěchu, si já osobně myslím 🙂
Já ten panelák miluju. Pro mě jako samoděržaví je to naprosto luxusní ubytko, kdy se nemusím o nic starat, je to jako mít v domečku údržbáře, co vyháže sníh, poseká zahradu, natře plot… Si představte, že byste v tom baráku byly samy. To by už taková hitovka nebyla. Beztak do baráku mě vždycky tahali kluci, co měli představu, jak mi na hrb hodí půlku svých povinností okolo domu 😀 A nějak se moc netvářili na to, že bych jim na oplátku na hrb hodila půl povinností okolo koní! Divný, co.
Tak hladový, tím se myslí, že by dostaly jen tohle a nic jiného. Když jim dáte ráno krmnou směs tak, aby se k ní všechny (čtyři) dostaly, a do mističky vedle jim šoupnete tuhle ovocnou drtinu, tak neuděláte chybu. Ony si vyberou to výživnější, a ovoce pak můžou rýpat v rámci enrichmentu zatímco jste v práci, když se budou otravovat.
Já jim dávám všechno, co mi z kuchyně zbude, buď si vezmou nebo ne.
Teď si vzpomínám, že jsem jim včera nenasypala skořápky…. Budu muset odpoledne napravit.
Dávat slepicím večer jablko (málo strukturálních škrobů, hodně cukru, snadno kvasí) je kontraproduktivní. Večer jim dejte nějaké zrní. Když už ovozel, tak ráno nebo přes den. Večer už by nic snadno kvasitelného dostat neměly.
Ale oni ji na tom videu, pokud správně vidím, na kšírech nemají. Nemusí se (sebevědomá) jen leknout. Ale může klidně vystartovat za motýlkem nebo papírkem, už jen to, jak se rozběhne a skočí na strom, tak kdyby jel nějaký cyklista jak šus, může mu skočit pod kolo.
Na kšírech to musí ohlídat majitel, ale na volno je to holt na té kočce, a tam já bych měla zejm. u kotěte zábrany - no stejně jako u psa/štěněte, že.
Lidi se totiž individualizují. Proč spolu mluvit, když JÁ mám práva. Tak nemusím mluvit, mluví za mě zákon, a přes to nejede vlak. A tak se nikoho na nic nemusím ptát, nikdo mi nic nemusí odsouhlasovat, JÁ, JÁ, JÁ si můžu dělat co chci, páč máme SVOBODU. A mě nikdo (!) nebude omezovat.
Jinak já to mám vlastně na “své” vsi všechno. Bydlím na sídlišti v paneláku, takže slyším spláchnutí i když se hádají. Bydlím teda v posledním patře, takže mi nikdo nad hlavou nedrolí omítku ze stropu, to je zlatý. Ale je slyšet splav od řeky, houkání vlaku, cinkání přejezdu, bití zvonů i hodin na kostele (měla jsem tu kluka, co ho to budilo i ze spaní, resp. nenechalo usnout), ráno kokrhá kohout, různě bučí krávy (ty jsou extra hlučný, proti nim teda zlatý koně), jezdí vesnický traktor, popeláři, lidi startujou do práce, večer mi zase sousedi hulí do okna, děcka vyřvávaj pod panelákem, rachotí koloběžky a skejty, hasiče mám za barákem, no a když je ve vsi nějaká veselice (a že se snažej něco dělat co měsíc), tak do desíti hudba a krákorání bavičů, si nevybereš.
drvodělko naprosto souhlasím, já také raději koupím slepice z velkochovu než odněkud, kde si nejsem jistá podmínkami. A ráda koupím i ty vynesené, když zrovna jsou (na jaře 1) nebyly a 2) já chtěla tentokrát opravdu jen bílé slípky, a ty se kupodivu jako vynesené v Kosičkách neprodávají). No a hlavně proč bych přeplácela u překupníka, když z Kosiček to mám za hubičku a jedu zrovna kolem, stejně bych PHM projela.
Vezměte si časopis, a až tam půjdete příště, celou tu uličku si něco intenzivně čtěte. A ještě bych si k tomu klidně pustila nějakou muziku do sluchátek 🙂
No a taky se jim ty slepice prokrmují… Musíme si uvědomit, že ten profit z těch slepic končí, když klesne snáška, a pak je država těch slepic v podstatě ztrátová. To, že Kosičky udržují prodej tak dlouho, se asi také projeví.
Beru je z Citova, přímo z drůbežárny. Tak nějak předpokládám, že slepice určené pro snášku ve velkochovech musí být kvalitní. Přinesu je a do třech dnů snáší.
Jj, tak to za 250,-/kus přímo z drůbežárny musí být už skutečně dospělé. Cena se zvyšuje s tím, jak se blíží snášce. A já mám za to, že ty hybridi budou kvalitní všude od prodejců, protože ty z těch šlechtitelských programů mají prostě kvalitní základ. Akorát pak do toho mluví podmínky odchovu, které jsou v drůbežárně co nejlepší, ale pokud to naskladní překupník a nějaký ten měsíc to živí jen tak aby to přežilo, tak to je horší. Mám ale za to, že větřina překupníků to rozváží rovnou z drůbežáren, proč by se zabývali krmením, že.