No ale vlastně nemusí - co když ten mutagen (teratogen) způsobí mutaci, která naopak zvýší tomu organismu schopnost přežití a fitness, a následně se rozšíří do celé populace? 😀
Co když zrovna teratogen způsobil, že na Sicílii se narodil dwarfistický slon, který pak úspěšně svou mutaci předával dál… Teda než to sežrali lidi.
A tak zase mně by se takový koník líbil a nevadilo by mi s původní majitelkou vyběhnout, pokud by chtěla po mně něco, co by se mi nelíbilo. Nemá tam nějaké požadavky na ustájení, krmení, návštěvy v novém ustájení nebo posílání důkazů o koňově životě. Působí to hlavně divně kvůli tomu milionu vykřičníků a caps lock, ale v zásadě asi bych měla stejné požadavky, jen bych to napsala “nevhodný pro začátečníka” a moc bych se o tom nerozepisovala. Ačkoli jsme prodávali kobylu s dostihovou kariérou, leda tak pro klidného a rutinovaného jezdce, a spíš primárně na chov, bavila jsem se o tom inzerátu tenkrát hlavně s babičkami, které chtějí pořídit prvního koníka vnučce, která chodí o víkendech koukat přes ohradu do jezdeckého oddílu. Možná takováhle filipika by mě podobných vysvětlování ušetřila.
Zavolat malíře, co zajistí i úklid. Měla jsem geniální malířku, ta si nesla nahoru i kýbl s mopem.
Nic jsem neposouvala, nábytek se obmaloval, nazdar puntik, až se bude nábytek přesouvat v budoucnu (nebude), dá se to přemalovat.
Jak tak bába mrskala válečkem po zdi, tak jsme společně postupně odsouvaly a zase přisouvaly, co bylo potřeba (no ale lenorus lenorum - moc toho nebylo).
Baba běhala po štaflích s dvoumetrovou násadou na váleček. A nebo bych se na celou halu srdečně vykvajzla.
Šlápnout do toho, půl je hotovo. Nakonec na práci s nábytkem se dá zjednat Ukrajinec (fuj, jsem to ale rasista) a lešení se dá půjčit i s maníkem, co ho postaví a zase složí.
Tož tak jsem se dovzdělala: mutagen je označení vnějšího vlivu na genetickou informaci, a to nemusí znamenat rovnou pohlavní buňky. Tím mutagenem může být ovlivněný právě taky ten jedinec ve vývoji, nemusí to být jeho rodič 🙂 Mutagen nemusí hnedle zasáhnout genetickou informaci rozmnožovacích buněk, může nám zmutovat jiná buňka (třeba na rakovinnou), a následné rozmnožování zmutovaného jedince může klidně probíhat se standardní genetickou informací.
Teratogeny můžou ovlivňovat totéž, co mutageny, teď koukám, že mezi teratogeny se řadí i třeba ionizující záření, takže coby nakonec teratogen taky nemohl vyrobit geneticky přenosnou vadu. Akorát ty teratogeny cílí na ten zárodečný vývoj a mohou ovlivnit spoustu mechanismů, zatímco mutageny mohou zasáhnout kdykoli během života organismu a mohou z definice ovlivnit pouze genetickou informaci.
Samozřejmě když se faktor řadí mezi mutageny, teratogeny i karcinogeny, tak může všechno, liší se to podle definice jen tím výsledkem…
A bude mít tři tlusté kočičáky a 0 morčatových…až z té vany vyleze😜 Dělám si srandu, na odlehčení. Vánoce absolutně neberu ještě v potaz, sejří mě, že jsme se opět nepustili do toho vymalování a zase ,,hnusné" Vánoce(teda s hnusnýma zdma) To pak člověk ani nemá náladu něco zdobit, když to vidí☹️ ještě, že mě nikdo s nakupováním dárků neprudí, bytostně to nesnáším. Jediné co musíme, vymyslet s bráchou dárky mamce. No a tchánům, ale to řeší spíš Tom, oni si vždycky ,,přejí" nějaké vitamíny, zásobu kafeho a takové podobné blbiny jen.
Niki, už má mamka nějaký termín na to vyšetření?
skočit na bazoš, pozvat prvního malíře, který tam má vyvěšený inzerát, a po víkendu vymalováno. Takhle jsem to před lety udělala, když máti byla na víkend pryč. Ta koukala, když přijela 😀
Jen mi z vašeho vyjádření přišlo, že si pod tou introdukcí představujete, že to někdo švihnul do kurníku a zkoušel to chovat jako slepice u domu. Ale to si právě myslím, že se nedělo…. Ale jen si to myslím.
A když tady taková nějaká / takový nějaký na fejsbůku může nabízet násadová vejce, tak předpokládám, že to doma dělat jde, co by nešlo 🙂 Jdou křepelky, jdou papoušci, tak co by nešla nějaká taková běhavá malý pštros.
Introdukce podle mého znamená, že to sem nějaký vrchnostář dovezl a pokusil se to vypustit do nějaké obory. Jako daňky a muflony. A ono to jaksi nefungovalo. Perličky nám nakonec po honitbách taky neběhají. Tak třeba je to s nimi podobné.
Já tam nehážu vychcípané hejno, ale jednu. Zpravidla sejmutou nějakým predátorem ("zpravidla" znamená “vždycky”. Když mi slepice chcípne z neznámých příčin, tak ji nesu na pitvu.). Vzhledem k tomu, že moje slepice mají v podstatě volný pohyb po okolí, je šíření nákaz můj nejmenší problém 🙂 Kdyby tam ta slepice ležela ještě nějaký ten den po vyhození, tak je začnu zakopávat. Ale kuna je rychlá asanační jednotka.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 07.11.2023, 12:56:08
No když to má víc nohou nebo hlav, stejně jako ovce nebo kůň, tak na to muselo být zaděláno už od buněčného dělení, to teplota neovlivní. Aby to založilo genetickou vadu, tedyže chybné dělení buněk, to by to muselo být podle mě mutagenní a ne teratogenní. Ten vliv teploty na pohlaví je nakonec také daný v genech.
No vždyť to bylo psáno u každého problému s líhnutím, že je třeba hlídat teplotu a vlhkost, aby se dokončil vývoj podstatných částí třeba skeletu, aby se uzavřela břišní dutina, a tak dále.
Hlavně si Bobčo nepřipouštějte, že je to nějakej bubák. Je to prostě jen chřipička, jako jste jich měla za život milion. Tvařte se, že je to podzimní nachlazení a bude to tak. Ony ty ataky zezačátku té nemoci bývají náročné, ale pak už to bude dobré. A jestli to umíte, je také dobré se nastavit tak, že ten lék vám určitě pomůže. Já říkám, že si to vsugeruju, ale ona skutečně myšlenka je často otcem i matkou reality, takže se prostě rozhodněte, že se vyléčíte, a tak to taky bude 🙂
No a ponýšky papíroví SHP utáhnou vozík s hlušinou v dole 😀 teda teoreticky… Momentálně jsou rádi, že utáhnou svoje špeky, víme známe. Ale kdyby nachodili a nabouchali svaly (to se u nás nikdá nestane), tak by měl každý utáhnout v terénu do 200 kg v naprosté pohodě (co nám tak říkali zkušení pony vozatajové). Tj. tuhle vagonetu (ta bude mít hádám tak 120 kg) a 2 dospělé a 2 děti. Což je takový plán a víc se toho na tu vagonetu ani nevejde. To by teda podle mého bylo průchozí i v tom terénu, co u nás je (kopce, polňačky, lesní cesty, kořeny, kameny, krpály) a ve všech chodech. Kdyby byli poníci namakaní.
No ale protože jsme stejně líní jako ti poníci, tak namakaní nebudou a budou chodit s tímhle nákladem maximálně po rovině po asfaltu kolem řeky a jediný kopeček po cestě vyfuní s vagonetou až když slezu 🤣
Foto ponýšky + vagoneta bude, až to bude doma a někdo (já) se odhodlá to zapřáhnout 🙂
Nepotřebuje někdo valníček a dvě sulky za poníky? Máme pomalu víc kočárů než koní…
Nějaké zdroje na netu praví, že SHP může tahat dvojnásobek svojí váhy. Vzhledem k tomu, že jeden z našich buřtů bude vážit pomalu už k 300 kg, tak mám obavy, že by ho stihl infarkt už jen kdybych mu o tom řekla.
Portréty detičiek, ktoré sa o chvíľu budú odstavovať…a začne im úplne nový život…je mi ich ľúto, že budú musieť ísť od mám preč, ale aspoň pôjdu dvaja.
Prijímam tipy na to, akú má vlastne Líška farbu 😀
No teď jsou to konečně ňuňu koníci! 😍 Krásňoučcí! (nemám ráda malá hříbata)
Pálivý já ne-e. Tak pěstuji jen papriky nepálivé. Tedy letos jsem nepěstovala. Přesadila jsem z kořenáčů nějakých pár i s rajčaty, a zjistila jsem, že přestože to vypadalo, že to neporoste, tak když jsem oškubala spodní listy od rajčat, začalo to kvést a plodit, a docela jsem i nějakou papriku na podzim sklidila. Tak příští rok půjdou jako podsev pod rajčata. Nakonec semen mám dost, to, že neklíčí, není můj problém, co vyklíčí, půjde pod rajský.
A pak jsem pár paprik z kořenáčů nepřesadila, páč byly mizerný, ale nechtělo se mi je likvidovat, tak jsem je přes léto nechala jen tak v těch nádobkách na stole. A ono to kvetlo a dělalo to malé papričky. Tak jsem se smilovala a vzala to zase do bytu a už se některé ty papričky barví. No tak to holt bude přes zimu v bytě a na jaře to půjde jako podsev - éé, podrost - pod rajčata. Aspoň mi nebude líto, když z těch mizerně klíčících semen nic nevyklíčí.
Ale jinak se mi papriky nedaří a nejde mi to, takže jsem s nima už oficiálně skončila, kdyby se někdo ptal 🙂
Však my máme plot. Takový, aby ani poníci nezmehli - lesácké pletivo. Kvůli debilidem máme to pletivo vyhnané do dvou metrů výšky, aby nemohli debilidi krmit koně kdejakým sfinstvem. No ale sfině procházejí jak kdyby tam nic nebylo…
Tuhle jsem viděla srnku proskočit jedním z těch vok toho pletiva (sic!). Asi jim tam nainstaluji ještě k tomu nějaká voka stahovací. A pak budu mít plnou stáj srnek, který budu muset krmit, páč nemám dost mrazáků.