Koukala jsem na prodejní nabídku a asi už se to nevyrábí. Ale od Varty bude předpokládám všechno oukej. Třeba tuto https://www.czc.cz/varta-celovka-outdoor-sports-h20-pro/361951/produkt?gclid=EAIaIQobChMIzPnZndS2ggMVilFBAh3x_AxlEAQYASABEgK1_fD_BwE
Příspěvky uživatele
Buggyra
Mám čelovku Varta. Kdysi jsem ji vyhrála v nějakém závodě (musím nakoupit nějaké čelovky jako ceny do soutěží!). Je fajnová 🙂
Ale mně nepřijde, že by člověkem zorganizované humánní utracení bylo něco, co by mělo být pro psa příkoří. Z našeho pohledu se na to kouká blbě, protože máme nějaké plány do budoucna, chceme děti, vnoučata, budujeme, vidíme se někde za 10 nebo 30 let. Jsem názoru (a je to skutečně jen moje víra), že pes takové vnímání existence prostě nemá. A proto je mu jedno, že umře zítra. Mně nakonec taky je jedno, že umřu zítra (že mě srazí auto, že si srazím vaz na koni, že mi probije elektrika) - pokud o tom nevím.
Vždyť tam máte přímo v tom článku psáno, že v komerčních chovech se krmí pouze granulemi bez přidání čehokoli jiného, protože ty granule obsahují i dostatek vlákniny. A že malochovatelé doplňují ty granule vlastními zdroji jen z důvodu ceny těch granulí, kdy snižují podáváné množství oproti doporučené dávce. To není dobrý článek na podporu vašeho výroku ;-)
Bydlím tam, kde si ta zvířata chodí jako by se nechumelilo i bez mršin. Mrtvolu hodím za plot jednou do roka a druhý den je pryč. Si asi představujete, že mám co týden scíplou slepici, kterou můžu házet za plot 😀 Ten, kdo si ty slepice bere, chodí v noci. Slepice jsou v noci zavřené v kurníku. Kuna nám teda chodí po stáji zřejmě i ve dne, ale zatím mám podezření pouze na to, že si brala sem tam vejce.
Nicméně děkuji mnohokrát za upozornění.
Jako je fakt, že piliny líp drží vlhkost. Ta geoška ten písek hodně provzdušňuje a rychle to vysychá, musí se to v suchu kropit (ony ty zvířené mikroplasty ve vzduchu taky nic moc..). Na druhou stranu to může být i výhoda, protože celou zimu je vlhko a povrch bude bez údržby, zatímco v těch pilinách budete mít louže ještě týden po deštích (i když, jestli budete mít dobře odvodněno…). A navíc málo platné, piliny hnijou, a je to organický substrát, časem se rozpadnou a vytvoří spolu s pískem takovou skoro zahradní směsku, na rozdíl od toho inertního plastu v tom je život. Geoška si vlastnosti zachová mnoho let. Suché piliny s pískem se potom samozřejmě musí také kropit, protože práší taky, ale to je otázka opravdu jenom parného léta. Zase je “kropit” a “kropit”. Písek s geoškou pocákáte vodou a jezdíte, vyschlý písek s pilinami musíte zalít jak záhon s okurkama, protože piliny velké množství vody nasajou (no ale geošku musíte kropit denně, piliny třeba dvakrát za týden).
Geotextilie zlepšuje strukturu toho povrchu mnohem lépe než piliny. Písku s pilinami jednoduše budete potřebovat větší vrstvu na té jízdárně, než toho písku s geotextilií.
Mimochodem, tu geotextilii na metráž, kterou jste zmiňovala, využijete dost možná také. Pokud budete povrch jízdárny pokládat na něco jiného, než beton, tak srdečně doporučuji dát na ten původní povrch (vydrenážovaný) právě silnou geotextilii, která vám oddělí jízdárenský povrch od toho podkladu (ale zároveň bude propustná pro vlhkost). Protože jinak vám to koně můžou prošlápnout a může se to míchat, a podle intenzity provozu můžete mít třeba za rok po jízdárně.
Když mrzne, piliny nasáklé vodou jsou jako kámen. Geotextilie funguje i zmrzlá, navíc rozrušuje strukturu hrud a když projedete jízdárnu hráběma, máte funkční povrch. Na zmrzlých pilinách vám hrablo bude leda skákat po vrchu. Samozřejmě nemluvím o situaci, kdy vám na jízdárně stojí voda. To vám pak v případě mrazů nepomůže ani pánbůh.
V obém případě je náramně výhodné mít tu jízdárnu obklopenou stromy, ve stínu. Lépe udržuje mikroklima. No ale zase ze stromů je listí 🙂
To je nádhera!
Jako jestli se dá degenerativní porucha nervové soustavy vyrobit zanedbáváním potřeb přirozeného chování koně, málem ježdění a zábavy? Ne, tak to fakt nejde. Asi jako degenerativní poruchu nervové soustavy nevyvoláte u člověka tím, že ho zavřete do jednoho baráku na celý život. Jasně, koni i člověku může z toho “hrábnout”, ale není to projev choroby. Pouze té frustrace, případně přemíry energie a tak dále. U lidí i koní dlouhodobě frustrovaných se projevují spíš různé stereotypie, změny chování, obsese a podobně, ale na fyzickém stavu jejich nervové soustavy se to neodrazí. No a samozřejmě pokud po tom toho koně nebo člověka uvedete do normálního prostředí s normální mírou podnětů a správným přístupem, je ten kůň i člověk použitelný úplně normálně, po určité rehabilitaci.
Mimochodem, málo ježdění ještě nikdy žádnému koni neublížilo. Dokonce si troufnu tvrdit, že ani žádné ježdění žádnému koni nikdy neublížilo. (nedostatek pohybu ano, ale to je něco jiného)
Anonymní:Schválně, kolik už zdejší parta teoretiček, které dokáží zasvěceně poradit naprosto ve všem, vykrmila býků?
Tak mu poraďte. Evidentně tady nikdo jiný, než banda teoretiček, neradil, tak se do toho můžete, jako jistě na slovo vzatý odborník, hnedle pustit. Já hlavně tazateli radím, aby si zjistil nejprve dostatek informací, a to zrovna tedy nemyslím ty informace, kolik to bude stát na vstupu a jaký výdělek bude na výstupu… Kdyby se ptal, jestli mu vydělá taxík, tak mu řeknu, ať si klidně nějaký koupí a zkusí to, ale když se ptá, zda zvládne vychovat živé zvíře, a sama toho o tom moc nevím, tak ho odkáži nejraději na velké sebevzdělávání. A neštěstí je, že jakkoli jsem teoretik, pořád toho vím a dokážu si zjistit o tématu víc, než člověk, který uvažuje, že si to živé zvíře skutečně poběží koupit.
(To se taky může stát, že bude krmit dvě kila kukuřice denně, někde zaslechne v tramvaji, že jinde se krmí deset kilo kukuřice denně, a půjde to tomu nebohému nasypat hned večer do žlabu… ) Prosím tazatele, aby se neurazil, určitě je rozumnější. Jen to takhle z diskuse prostě nemáme jak poznat.
Jasan 🌷
Těší mě, jak si nakonec vždycky všechno odsouhlasíme 😀
anonymní: děkuji, já to tej kuně povím, že ujídá nezákonně! To by bylo, aby se nezastyděla.
kometa: no jistě, že to u toho nanismu není jedna mutace, to je jasné. A jasně, že je to postupné přizpůsobování, nepadli během jedné generace všichni sloni na kolena 🙂 Ale ta mutace působením mutagenního faktoru klidně mohla přispět k lepší adaptaci. Byl to jen příklad, jak si to člověk může představit.
No a třeba u domestikovaného koně může být taková albín mutace zrovna výhoda 🙂
Jinak to, že většina mutací končí nezdarem, samozřejmě nepopírám. Ale tedy se neshodneme v tom “Shodneme se, že všechno je zdraví škodlivé, ju?” - to jsem tím chtěla říct. Kdyby tam bylo “většinou”, tak pak souhlas 🙂
Skeeve:Zakrslé ostrovní formy zvířat nejsou mutace v pravém slova smyslu, je to vynuceno podmínkami a pokud třeba plazi mají dostatek potravy v lidské péči, atakují horní velikosti v rámci svých možností, neodpovídají tak úplně vzhledu zvířat v přírodě
Rozhodně souhlasím, ale to byl jen příklad, jak to mohlo být. Nevím, jestli se to tak mohlo někdy někde stát 🙂
Jestli zmenšená forma slona by v lidské péči dosáhla původního rozvoje, to si tedy nejsem jistá, protože třeba zmenšená forma koně tyto posuny rozhodně nevykazuje. Málo platné, plaz je přeci jen trochu jinde, spousta jich roste celý život, zatímco savci toho jako dospělí většinou už moc nenarostou…
Každopádně to nevylučuje, že náhodná mutace v genomu působením mutagenních vlivů přinese svému nositeli výhodu.
skvěle skvěle, parádní zpráva, to jsem ráda, že nebylo třeba sáhnout po nějakém potenciálně konfliktním řešení - blahopřeji!
Tak to je věc druhá, samozřejmě 🙂 Ale být ančovičkou a mít tu touhu, tak tam hned běžím a zjistím si to 🙂
Varaxi:Já znám lidi, kteří to dělají úmyslně - nechají muchy naklást vajíčka do těch zbytků masa a larvy pak sbírají slepicím.
Inu, proti gustu…
To jsou nějací vostří lidi. Za sousedy bych to úplně nechtěla 😀
Ale mají to krásně na aranžované!
Tak si o tom něco zjistěte, ne? https://www.hovezimaso.cz/o-plemenech/
Na víkend by určitě byl čestr fajn, ale na výkrm rozhodně lepší než holštýn.
My máme skutečně v EU nadprůměrný počet doktorů na obyvatele, to teď někdo někde psal, ale máme špatně řešené kompetence a nasazení těch doktorů, takže je ten systém celý neefektivní a proto jsou přetížení.
Jinak do provozu té dané nemocnice nevidíte, vám se zdá, že mají půl pokojů prázdných, ale třeba to je jenom laksnost personálu nebo provozní nutnost nebo co já vím, taky ty pokoje můžou být rozdělené podle kategorií pacientů a dostupného vybavení, proto na šestilůžkovém leží dva se specifickými potřebami. A tak dále.
Já ty doktory v těch protestech chápu a rozhodně jsem pro, aby se situace řešila. Ale místo nějakého nahánění nového personálu (a navyšování výdajů) bych raději tu optimalizaci systému.
To bude kombinace informací
https://cs.wikisource.org/wiki/Ott%C5%AFv_slovn%C3%ADk_nau%C4%8Dn%C3%BD/Jankovitost
Malá citlivost korunky může značit jankovitost.
https://theses.cz/id/r289z3/25668314
Jakože když má kůň ataxii v souvislosti se sníženou hmatovou citlivostí končetin, může to mít spojitost s tím poškozením mozku. Což dává smysl (jsou to všechno nervy). A ne, na poškození mozku u koní žádná léčba není. Kolik takových koní je v populaci, to tedy netuším, ono toho spousta taky zůstane nediagnostikováno.