Aktuálně: 3 233 inzerátů220 782 diskuzních příspěvků18 365 uživatelů

Příspěvky uživatele

Buggyra

Buggyra
Buggyra 21.11.2023, 07:36:05 xxx.xxx.198.226
tetrivek:

Je to velký munsterlandský ohař. Bohužel dobře živený, už pomalu důchodce, tak si to může dovolit. Angličan má jinou hlavu a výraz. 

Obrázek

Jo, takže pro mě jako laika bez šance 😀 Aspoň vím, že ne vše, co se tváří jako angl. setr je angl. setr.

Buggyra
Buggyra 21.11.2023, 07:33:41 xxx.xxx.198.226

Mám kousek políčka na krmnou řepu, mám i semena krmné řepy, ale u nás je taková daremná. Mám v úmyslu ji příští sezonu zkusit na hnoji, ale musím to obrnit proti sviním… Jinak ten plnokrevník je jako vaše záviděné kamarádky s rychlým metabolismem, které nikdy nepřiberou - do něj tu řepu můžu cpát po vidlích a než by přibral, to spíš bude mít břichabol 😀 Takže ano, všeho s mírou, ale kilo dvě denně dostat může, když se navykne. Stejně jako dostává těch jablek.

Buggyra
Buggyra 21.11.2023, 07:28:46 xxx.xxx.198.226

Já bych rozlišovala islamisty vs. muslimy vs. islám stejně jako rozlišuji křesťanské fanatiky nebo inkvizici vs. křesťanské věřící vs. křesťanství. Náboženství jako takové má mnohé svoje aspekty, i Bible i Korán odkazují v různých svých částech na (h)různé způsoby řešení životních situací. Nečetla jsem ani jedno, no četla a slyšela jsem rozbory lidí, kteří to četli. A na věřícím potom je, co si z toho vybere. Potíž je, že VIDĚT jsou vždycky ti, kteří si vybrali ten extrém. Historie je toho plná, že. My si tady taky nevšimneme těch muslimů, kteří podepisují petice za mírové řešení, odsuzují vpád do Izraele, podporují humanitární aktivity. Všimneme si jen těch, kteří poskakují na náměstích a vykřikují.

Buggyra
Buggyra 21.11.2023, 07:11:16 xxx.xxx.198.226

Dajo, dostanete se někdy k nějakému úplně cizímu počítači (třeba v knihovně nebo u souseda), abyste si na něm vyzkoušela, zda to bude blbnout i z jiného přístroje?

Buggyra
Buggyra 20.11.2023, 14:47:41 xxx.xxx.198.226

sz ;-)

No a zrovna jsem koukala, že na horách už zase asi nic, včera bylo dost teplo, tak to asi rozpršelo…

Buggyra
Buggyra 20.11.2023, 12:59:11 xxx.xxx.198.226

lesnizinko, dejte růže na okno, ne? 

Co se léků týče, mám acylpyrinu, paralenu a celaskonu a živočišného uhlí na nějaké roky dopředu, takže se nedostatků nebojím 😀 Naštěstí coby mládě (minimálně duševní) mě zatím nic nějak pravidelně nepobolívá, ťuk ťuk. Kéž bych byla po babičce, tu nic nějak omezujícně nebolelo do smrti.

Buggyra
Buggyra 20.11.2023, 12:39:34 xxx.xxx.198.226
Fikovnice:

Ne ne, Buggyro kecáte…😀

Ještě včera nebo kdy jste psala, že Vašeho chlapa teď chytla záda…

Nebo jste tím chtěla říct, že jste šikovnější než on?😉

Máte pravdu, ona ho chytla záda u něj doma. Zatímco já ho nemám u sebe doma 😀 (což je ideální stav, pro mě) A navíc jsem zvyklá, že mi moderní mužové v těhle věcech moc nepomůžou, oni umějí na telefonu naťukat, aby jim to ukázalo cestu z lesa, taky umějí aplikovat filtry na fotku nebo si třeba objednat Uber, ale když jim dáte vidle, tak si nejprve propíchnou botu a po práci je vítězoslavně zabodnou do země, takže já si snad radši Osram sám (práci udělám sama, bez asistence…). Mně se hodí občas akorát hrubá síla, no a když jsou rozbitý záda, tak už ani tohle nefunguje 😀 

Buggyra
Buggyra 20.11.2023, 11:57:34 xxx.xxx.198.226

Mohla bych ho brát s sebou na vyjížďky, ale jak jsem zmínila, já teď jezdím sotva jednou týdně, to by pro něj bylo možná spíš na závadu. S tím koněm, co na něm jezdím, si to můžu dovolit, poslední dva měsíce jsme nabírali kondici po letní pauze, takže teď stačí udržovačka, pro něj je vyjížďka jednou týdně spíš usnadnění práce, ale ten bílý by potřeboval pracovat pravidelně. Vzít ho jednou týdně (a ještě na ty trasy, co jezdím s plňasem) není to vončo. Teď jsou tady o tom články od Katky Lipinské, jak je pravidelné ježdění přínosné, ale musí to mít nějaký řád, no. Třeba za měsíc už začne dvakrát týdně jezdit jedna slečna, co nám přibyla (ta se ale základy musí naučit na klidnějším koni), a to by pak mohli chodit klidně i se mnou na ty vyjížďky s tím, že bych ji na bílém právě vedla z druhého koně, aspoň by se holka vyjezdila. To asi není špatný nápad… uvidíme. No a potřetí v týdnu kdybych se dokopala ho vzít já, to už by mělo smysl.

Ne, normálně koně cukrovou řepu nedostávají, v podstatě je to i proti moderním trendům v krmení koní (omezit jednoduché sacharidy). Ale máme toho plnokrevníka, který při správné dietě částečný podíl jednoduchých sacharidů zvládá (jeho metabolismus si s nimi rychle poradí), ta řepa je v podstatě jenom pro něj. Poníci dostávají řepy jen tak jako malé jablíčko, bílý dostává jako velké jablko, jeho půltunové tělo to také zvládne 🙂 Prozatím mám na krmení plnokrevníka kromě ovsa a doplňků právě jablka, ale letos jich máme málo, a nejsou dobrá na skladování, takže počítám kolem přelomu roku dojdou, tak pak hodlám právě krmit místo jablek tu řepu, do jara. Jen tomu jednomu koni, ostatní dostanou maximálně hrstičku za odměnu 🙂 Samozřejmě krmná řepa by byla lepší, protože tam není ta cukrová bomba, ale krmnou tam neměli, cukrovka byla zadarmo. Ber dokud dávaj.

My máme taky dva kaštany, byly zasazené u sebe,  a každý rok je sestříhala srna (sfině), tak to byly pořád takové chudinky (možná dobře, pěkně zesílily). A před dvěma lety jsem oplotila to místo, kde jsou, a najednou na ně sfině nemohla. Tak se kaštany zaradovaly, loni jen tak vystrčily pařátky, a když je nic neucvaklo, tak letos vyhnaly dvoumetrové tyče do vrchu, jsem nestačila zírat. No a už tam pro oba bylo místa málo…. tak šel jeden z kola ven 🙂 A dostal vlastní garsonku. Oba notně olistěné. No tak jak přišel o podstatnou část kořenů tenhle přesazovaný, tak z něj máti včera rvala to listí, ale já hádám, že teď rychle opadá sám, když dostal takhle po čuni tou přesadbou…

Buggyra
Buggyra 20.11.2023, 11:44:38 xxx.xxx.198.226

lesnizinko: No on podle nás není ten koníček dušný (ale diagnozu nemáme, že). A tadyto sípání provozuje při každé příležitosti, kdy je vzrůšo (i na volno ve výběhu, když na něm nikdo nesedí). Nikdy ho to neomezovalo, nám to přijde, jako by dýchal prostě přes nějakou překážku, nějaké zúžení dýchacích cest nebo tak. Nikdy nepumpoval jako dušný kůň, nikdy výtoky, nikdy nezakašlal (!), žádná dýchavičná rýha nebo stružka, vždycky záživný a dobře nakrmený, nikdy nedekovaný. A taky kvůli tomu nikdavá nezpomalil - a že on se toho skrzevá nervy namaká, protože neustále capluje. Až právě v sobotu. Proto nás to tak zděsilo… Takže holt kromě domácích už žádné vyjížďkové akce ☹️ A dá-li osud, tak snad i diagnostikujeme… ale já do toho jen svoje peníze strkat nebudu, já platím všem koním zubáka a ještě si zacálovat endo, to by mě vomejvali - tak jestli holky, co na něm jezdí, přispějou… No a hlavně by to chtělo někoho, kdo by na něm pravidelně jezdil. Aspoň dvakrát týdně, lépe obden, že ano. Teď jsme ho taky vytáhli z chlíva, kdy od září nebyl pod sedlem než možná na dvacet minut na jízdárně (co by na ruce spočítal). Tak se není co divit, že sbíral plíce, to bych sbírala taky. Spíš to asi přisuzuji tomu, než tomu, že by se mu to nějak zhoršilo, ale tak mladší už taky nebude (letos 21)…

Buggyra
Buggyra 20.11.2023, 10:59:42 xxx.xxx.198.226

ponýšci s novou vagonetou (foceno tou mojí zoufalostí, ale foceno)

Konstatovali jsme, že nejsou tak moc tlustí. Koncem léta měli celkem restrikce v krmení, hodně jsme pásli, ale už tam nebylo na čem, nic jiného nedostali, tak toho taky dost nachodili. Tak jsou dokonce vidět podocasníky 😀 (to taky může být, že jsou podocasníky zanořené do louplé špekaté zadnice)

Takže 2.12. u nás ve vsi uspořádáme pro vesnické haranty nějaký okruh s průvodem kostýmovaných jezdců (Mikuláš, čerti, andělé, rozdávání cukrátek) a vagoneta bude v hlavní roli 🙂

Originál oj k vagonetě je na nějaké minísky nebo možná na ohaře… Musíme ji nechat prodloužit. Takže na tuhle zkoušku a na další provoz než bude origo oj převařená, jsem k vagonetě přivázala kurty oj z maratoňáku 🙂 A jak to pěkně fungovalo. U nás je to jak u těch mongolů - co není, to si vyrobíme z něčeho jiného 😀

No a foto jak jsem dělala čerta na B loni 😈

Obrázek Obrázek Obrázek
Buggyra
Buggyra 20.11.2023, 09:43:59 xxx.xxx.198.226

Canka: já jela taky v pátek na vyjížďku, až poté, co jsme u koní skončili s holkama. Jela jsem za kamarádkou na kafe, vždycky u ní koně odsedlám a pustím na zahradu, ať se pase, po kafi zase nasedlám a jedu dom 😊 No a přijela jsem k ní přesně ve 4 odpoledne, domů jsem vyrážela něco po páté, a do stáje jsme se dotarabili na šestou, v dašči plušči, ale krásně proběhnutí 😊 A kupodivu mě to ani nestálo zdraví. I sněžilo po cestě :-D Jela jsem teda taky bez rukavic, ale protože jezdím s helmou a vestou, tak bez čepice vyrazit nemohu, a vesta také pěkně izoluje po těle, tak aspoň něco. No a v sobotu jsme měli akci s koňmi, vyrazily jsme všechny tři momentálně samostatně jezdící holky ze stáje, byla zima a místy nám pršosněžilo, ale bylo to super, konečně si zase vyjet hromadně – akorát ten španěl, co ho mám v portrétu, špatně dýchá, a jak nechodí pod sedlo (jeho jezdkyně teď nemůže chodit pravidelně), tak měl na té vyjížďce záchvat jak kdyby byl dušný, naprosto nás to zaskočilo, to se mu ještě nestalo… ale zbytek vyjížďky pak dobré, asi se musel „rozdýchat“, jenže tohle bylo dost hrozné. Jestli se na to složíme, tak na jaře, až přijede veterinářka na zuby, zkusím domluvit i nějakou endoskopii, aby zjistila, co to je. A každopádně jsem přesvědčená o tom, že když bude pravidelně chodit pod sedlo a nadejchávat, bude to lepší, ale to na něm musí mít kdo jezdit. A já sotva jednou týdně vytáhnu toho plnokrevníka, natož ještě tohodle. Navíc jsem se holedbala, jak budu zapřahat poníky do vagonety, haha, no snad až bude zase delší den… 

Ad první sníh, však už bylo na čase, Martina bylo před týdnem, tak aspoň že tak. Snad se ten podzim konečně dá dokupy, to vedro doteď bylo nervydrásající (pro mě). My včera přesazovali jedlý kaštan a normálka je celý zelený, jen sem tam žlutý lístek. Jiné roky touhle dobou byly stromy holé, my tu taky mívali třeba od půlky října sníh, že. Jsme říkávali, že nám tu leží sníh od půlky října do půlky března. Teď se sněhová pokrývka počítá na dny v roce… strašný skok. 

Canka: koukám na nemocného kocourka a pokud už padlo rozhodnutí uspat, tak už týden nečekejte. Ono mu dobře nebude. Může se stát, že mu bude líp, ale organismus má poblbaný, stejně mu nebude dobře, bude unavený, bude bolavý… Jela bych hned, čím dřív, tím líp. A přidávám se k „Niki, vyfoť to pletivo…“ 😊 

Jsem si to psala do wordu a jsou toho mého výlevu dvě strany. Tak snad vás nezahltím 😊

Buggyra
Buggyra 20.11.2023, 09:43:28 xxx.xxx.198.226

Canka: také u nás ČEZ kácel stromy, stěžovala jsem si, že nám ty nálety naházeli na cestu a šli od toho. Už to mám skoro vyklizené 😊 Takže doufejte. Ale když půjdete podél drátů, na hromady štěpky určitě narazíte. Ta u nás ve výběhu je mi do pasu. A ještě jednu udělali na zahradě, kterou si sekáme, takže ta je taky „naše“ 😊 Ještě nevím, co se štěpkou, holky navrhovaly, že s ní můžeme zasypat navezenou řepu, ale já se bojím, že by to nedýchalo a hnilo. Řepu zahážu senem… Jinak ale u nás tu štěpku dělali hned během kácení, si tam postavili mašinu, a jak to uřezali, hned to druhý pohůnek šoupal do mašiny. Předpokládám, že to je standardní postup, tak jestli to u vás neseštěpkovali hned… No a totéž bylo s tím úklidem klestí… 

Třeba já růžové pilule vůbec nevedu. Od bolesti mám doma pouze paralen a nějaký zbytek něčeho na křeče hladkého svalstva (to je asi deset let staré) a zbytek (vlastně jsem si vzala asi jen dva ks z balení) kombo tramal/paracetamol na záda, co jsem dostala někdy na jaře, když mě lahůdkově chytla bedra. Všechno to jsou dryjáky a já to neberu, dokud nehryžu futra :-D 

Lesnizinko palec hore za tu makačku na zahradě v pátek! My jsme v pátek vyložili to, co jsme minulou neděli naložili. Kočár (vagonetu), dvacet malých balíků senáže (20x30 kg) a nějakých odhadem 300-400 kg cukrové řepy. Koně říkají, že jak senáž (jeden balík jsem trhla, tak jsem se rozhodla ho rovnou zkrmit), tak řepa jsou moc dobré! Vagonetu jsme hned chutě ruče zapřáhli, bohužel origo oj je na poníky krátká, ale přivázala jsem k vagonetě naši oj z maratoňáku (různé typy kočárů) a poníci chodili pěkně. Až se k tomu dostanu, dám foto, dlužím i na „koních“. 

Já si jinak klouby (a hl. záda) prohřívám ve sprše. Anžto mám doma momentálně 19-20 st., tak se vždy při sprchování nahřívám, že mám nakonec otočenou páku v 45° úhlu se stěnou 😊

Buggyra
Buggyra 20.11.2023, 09:42:51 xxx.xxx.198.226

Napsaly jste toho hodně za ten prodloužený víkend, takže postupně: 

Lesnizinka: ano, s šitím elastických legin mám přebohaté zkušenosti, záplaty dávám ze stejného materiálu a útek dávám stejným směrem, aby to pružilo spolu s podkladem 😊 Záplaty připevňuji napevno pouze bodově a mezi těmi pevnými body vedu niť volně (tj. když to tam nastehuji, pouze tím nejjednodušším švem sem-tam (neovládám terminologii), tak látku natáhnu, a nechám niť vytáhnout podle látky, když se látka zase smrskne, udělá to na niti takové obloučky (existují i pružně nitě, ale zdělávám zásob nití z dob krále Klacka a nemám), další bod zašiju tak, aby nit v obloučcích zůstala volná. Po zkušenostech na vnější stranu gatí (ta, co je v kontaktu se sedlem) dávám jen malinký steh, co nejkratší, zatímco vzdálenost naháním na vnitřní straně tepláků, kde nehrozí prodření. Na tyhle pičičinky bych se se strojkem vykašlala, tam by mi bylo jedno, co je to za steh, strojek určitě umí i takový ten cik-cak (klikatý), který se při natažení natáhne 😊 A když ne, tak bych si látku za strojkem povytahovala, než bych zašila zase další bodík napevno. 

Ad šicí stroj: já nechci ruční mašinu, to je asi takové to, co vypadá jako kancelářská sešívačka? To nene, to by mi ruka upadla (a těm sešívačkám na baterku z telemarketingu nevěřím ani fotku na obalu). Já chci toto https://elektro.bazos.cz/inzerat/177186555/prodam-pekny-dvourychlostni-maly-sici-stroj.php Taky je to takový šmejdík, ale předpokládám, že na to moje domácí žvýkání… Za ty prachy… Ale já o šicích strojích zhola nic nevím, tak mě klidně poučte. Jen bych nerada kupovala nějakou krávu typu Lada nebo Singer, protože to stopro ze skříně pak vytahovat nebudu. Tadyta mrška by byla někde pěkně po ruce, abych měla motivaci ji používat 😊 

Co se týče řetězových pil, máme malou akučku (mini chain saw šmejd in čína), která už pomalu dochcípává (ještě nějaké to prkénko nebo zářez ovocného stromku zvládne, ale už se mi podařilo pospálit motor, takže vždy po řezání delším než deset vteřin se z něj začne pokuřovat a kapacita baterie už taky není, co před 3 lety bývala :-D ). No a pak máme jednoručku benzinovou, a to je moc fajn nástroj, uvolila jsem se s tím též řezat, když je to tak malé a šikovné. Samozřejmě my holky ji držíme obouruč, voči vykulený, dech zatajený, spoďáry znečištěné :-D Mívala jsem profi 30 nebo 40 cm pilu Stihl, s tou jsem se tak nebála, bylo tam spousta místa na ruce a na manipulaci tím nástrojem, a když se to posadilo na zem, tak to sedělo, byla velká základna, tahle malá sviňka když se položí na zem, tak poskakuje, to je o strach…

Teď mě napadlo, že bych mohla vzít k zámečníkům jenom kolečka, abych se nemusela vláčet s bránou, a nechat na ně navařit dlouhý trn (armovací tyč), který bych zasunula do toho dutého profilu brány. To bych mohla prubnout. By to tam bylo jen nastrčené, tj. brána by zůstala netknutá (to by se líbilo majitelce) a zároveň by to bylo rozebíratelné jedním tahem. A přimontovatelné k čemukoli jinému (s tím dlouhým trnem se to pak k něčemu dá v zásadě i přivázat či připásat). 

Já mám od okapu do IBC nádrže takovou tu žlutou stavební žebrovanou hadici, už několik let. Mám ji na okap nasunutou a za ta žebra přivázanou provázkem (za žebra se provázek pěkně zasekne a hadice se mi s okapu nesvlíkne), pod okapem ji mám zajištěnou ke sloupu, aby mi nevisela celou vahou na okapu a také aby nepáčila za okap, když její konec někam přesouvám. Konec hadice totiž strkám střídavě do tří IBC nádrží plus ještě do sudu nebo do vany :-D Podle toho, co je potřeba plnit.

Strouhanku do nějaké dózy, co není prasklá, a do téhle něco, co se neprocpe dírou – koření v pytlíkách, ořechy, piškoty… 😊

Buggyra
Buggyra 20.11.2023, 06:55:38 xxx.xxx.198.226

jo: no fuj!
U nás pár vloček ve větru, ale na zemi naštěstí nezůstalo nic. Na horách už je bohužel čepice (tak od těch 600 m výš, my jsme kolem 400).

Buggyra
Buggyra 16.11.2023, 14:13:32 xxx.xxx.198.226

Fikovnice, nemám chlapa. Baterie (už několikery) si vyměňuju sama. Nemám hasák, mám akorát sikovky 😀 Posledně jsem si zapojila myčku, a zatím (ťuk ťuk) dobrý. Tak hlavně, že jste to našli a vyřešili.

Stejně bych ty kočičí nádoby být vámi nějak pořešila.

Buggyra
Buggyra 16.11.2023, 14:10:45 xxx.xxx.198.226

Thielli, vždyť už jste to psala, a já si to přečetla. To, že jsem si to přečetla, jsem dala najevo svou edit poznámkou. Ale samozřejmě opakujte do zblbnutí, aby si to všichni uvědomili.

Nicméně auto nacpané na krajnici do prava při koloně nebo zácpě není schválnost vůči cyklistovi. To by mělo být každému jasné.