Aktuálně: 3 221 inzerátů220 885 diskuzních příspěvků18 365 uživatelů

Příspěvky uživatele

Buggyra

Buggyra
Buggyra 30.11.2023, 11:14:24 xxx.xxx.198.226

Ale mě i když nějaký zub dlouho pobolíval, nebylo to hrozné, tak jsem nešla a časem to přestalo. Pak mi zubařka řekla: ten už je mrtvý.

Tak což o to, on by jistě scípnul. Jenže díra v zubu na živé není nic, o co bych upe stála. A když scípne ten nerv, tak už vlastně vám tělo neřekne, že se něco dalšího děje. Pak můžete mít migrény třeba nebo vytrvalé infekce skrzevá mandle, otoky, a furt léčíte nachlazení, ale vlastně se vám tam hnízdí jiný patogen. Z toho můžou být slušné následky, absces je ještě asi ten nejmenší. Taky můžu dostat zánět okostice, kosti, trojklanného nervu, a to kua nechci. Takže já prevenci potažmo řešení jakýchkoli problémů nepodceňuji. Navíc se fakt bráním tomu, abych si musela několikrát denně čistit zuby, takže radši zazáplatované zuby než denní péči. (ne, nechcete vědět, jak často si čistím zuby…)

Buggyra
Buggyra 30.11.2023, 09:25:17 xxx.xxx.198.226

ad zuby: Začala mě pobolívat sedmička, ve které už mám pár let díru. Osmičky nemám. Ale když se v té díře v té sedmičce zdrží nějaká potrava a infikuje se to tam, tak mě bolí půl čelistí. No tak teď jsem to vyřešila vyšťáráním zbytků špejlí a prolitím Listerinem, ale šáhla jsem si tou špejlí až k nervu, tak je mi jasné, že to už bude problém do budoucna. Máme termín prevence u zubařky na leden, tak jí to pěkně ukážu. Třeba dá plombičku 🙂 Měla jsem takový trapný kaz v předním zubu a tak to skvěle zabetonovala a zamaskovala, že je zub jak nový, nevěřila jsem vlastním očím. Tak to u té sedmy vzadu se s tím moc mazat nemusí 🙂

Buggyra
Buggyra 30.11.2023, 09:20:56 xxx.xxx.198.226

lesnizinka: my koumat nepotřebujeme, my máme lidi 🙂 taky máme rovný výběh, auto a přívěs, na kterém se ten balík dá převézt, když by ruce a nohy nestačily 🙂 To bylo pro Canku, která je na to v drtivé většině sama (což jí fakt nezávidím). A mechanizaci (čtyřkolku) možná nemá, ale flákají se jí tam dva koně. A každý z nich sám může balík klidně dokoulet kamkoli je potřeba 🙂

Buggyra
Buggyra 30.11.2023, 09:11:36 xxx.xxx.198.226

Já si nemyslím, že by se odolné kopyto ničilo podkovou, odolné je geneticky, pokud pak nepotřebnou podkovu sundám, odolnost se vrátí (pokud k tomu jsou podmínky).

Já bych počkala, jak bude kůň reagovat na ty túry. Rozhodovat předem je nesmysl, pokud doteď podkovy nepotřeboval. Pokud to opravdu nebude nutné, nekovala bych (zbytečná starost navíc a co si budem, je to zásah, navíc najít kvalitního podkováře…).

Buggyra
Buggyra 29.11.2023, 11:09:21 xxx.xxx.198.226

Já slepicím křemelinu kupuji pravidelně (filtrační z vinařských potřeb)  - rozpráším ji po kurníku, snáškových hnízdech, po hřadech i stěnách, skvělá prevence čmelíků! 🙂 Objevit se mi na koních všenky, nasypu to i na koně 😀

Buggyra
Buggyra 29.11.2023, 10:39:32 xxx.xxx.198.226

iRozhlas: Server listu The New York Times napsal, že Izrael od začátku války s Hamásem výrazně více Palestinců zadržel, než jich v rámci dohody s Hamásem propustil. 
Tak možná tady bude důvod té nerovnoměrné výměny vězňů. Hamás už z Izraele asi nic zajmout nemůže. A Izrael si vlastně zajišťuje pořád novou kapacitu na výměny. To je šikovné. Snad se u Izraelců ti Palestinci aspoň najedí, než se vrátí “domů”…

Buggyra
Buggyra 29.11.2023, 08:12:18 xxx.xxx.198.226

A tak zase zrovna koně, který chodí na pár hodin denně ven, tam bych asi přemýšlela - pokud má ve stáji nad nulou a vyleze do mrazu, může snadno ofouknout. Stávalo se nám u medvědoidního poníka, v zadýchané kamenné maštali, ráno jsme ho vyvedli a okamžitě na něm jinovatka, jak se na něm srazila voda. No a když jsme vyvedli do hnusného sněhodeště s větrem, pravidelně ofouknul a kašlával nám (kašlal asi z jiných příčin než prochladnutí, ale s tou imunitou to souviselo). Od té doby, co je 24/7, tak nezakašlal (ťuk ťuk). 

Pokud je kůň zavřený ve venkovním nezatepleném boxe, kde je teplota stejná nebo jen o málo vyšší než venku, tak asi netřeba řešit, pokud je ale ve stáji 10 st. a venku -10 st., tak pak bych asi už naven uvažovala u choulostivějšího koně třeba jen o lehoučké pláštěnce (sunshower tomu snad nadávají?) aspoň proti větru.

Buggyra
Buggyra 29.11.2023, 07:28:33 xxx.xxx.198.226

Je teda fakt, že  po práci toho šimla víchuju. Žádný postavit do odpocky a nazdar. A když je po výkonu alá Hubert, dostane deku na celou noc, pláštěnku s flísem. Přesně kvůli těm zádům a tak. Není to už mladý kůň… To se týká i plnokrevníka, pokud je po výkonu, dostane na jednu noc teplejší deku, pláštěnku vrátím zase po noci, když se ráno začíná hýbat.

Ale přechod z žádné deky na 300 g mi přijde hodně velký. Já snad ani takovou deku v repertoáru nemám… 

Buggyra
Buggyra 29.11.2023, 07:20:24 xxx.xxx.198.226

My jsme zkoušeli nechat vyrobit pár udělátek na převážení balíků koňmi (čtyřkolkou…). A nakonec nám z toho vyšlo nejlíp:

Dvoumetrová hladká nerezová plná tyč, z jedné strany špičatá. Tyč se nabouchá kladivem skrz prostředek balíku, aby čouhala po obou stranách co možná stejně z balíku ven. Na tyč se z obou stran navlíknou dva kovové kruhy. Vezme se tyč dlouhá akorát před balík (metr třicet) s úchyty na lana na koncích a připojovacím bodem vprostředku na rozporku. Kruhy na tyči zaražené skrz balík se navážou k dvěma lanům, která budou na druhém konci navázaná na konce té kratší tyče. Na prostředek kratší tyče se zavěsí rozporka pro koně, zapřáhne se kůň (poník, čtyřkolka..) a s balíkem jako s velkým válcem se dojede, kam je potřeba. 

Bylo by šikovné na té první dlouhé nerezové tyči mít okolo balíku nějaké otvory, kudy by se dala provléct zarážka (kratší tenčí tyčka), aby balík neklouzal na té nerezové tyči k jedné straně. Balíky nebývají dokonale kulaté, leckdy jsou kónické, a zatáčejí při koulení nebo tažení do strany. Máme vyzkoušeno :-) Teda ne tu zarážku, jen to tažení balíku na tyči…

Buggyra
Buggyra 28.11.2023, 14:38:34 xxx.xxx.198.226

Jéje, a já bych zase lépe spala, kdybych dekovat nemusela 😀 To máte pořád přemýšlet, jestli deka nepromokla, jestli koně moc neodírá, jedna nesedí velikostně na to, co deklaruje prodejce, druhá zase nemá dobré zapínání, třetí nesedí na plece… dejte mi pokoj…

Buggyra
Buggyra 28.11.2023, 13:16:16 xxx.xxx.198.226

Dokud to není potřeba, nedekovala bych. Ale mít deky doma ve skříni, kdyby cokoli, to od věci není. Ten bílý teplokrevník, co ho mám v profilovce, je ve svých 21 letech nedekovaný 24/7. Za každého počasí a teploty.

Buggyra
Buggyra 28.11.2023, 12:42:54 xxx.xxx.198.226

Uměla bych to rozvést, ale navrhuji, že počkáme jak dopadne případ slepičího pacienta, a pak to tu můžeme zaplevelit 🙂

Buggyra
Buggyra 28.11.2023, 12:34:55 xxx.xxx.198.226

nejradši bych byl kdyby si každý zvolil upozornění na nové příspěvky v nastavení, jestli pravá nebo levá strana.

A to už teď jde a nebo je to nějaký plán na budúce?

Buggyra
Buggyra 28.11.2023, 10:40:22 xxx.xxx.198.226
list:

No, ale pokud se nemýlím, srostlice žije v trachee, takže bych na ni moc nevsázel. 

A Buggyro, jsem přesvědčen, že jako jinou nečistotu v průdušnici ji po odčervení zvíře vykašle. 

No právě, že žije v trachee. Příznaky jsou dýchání s otevřeným zobákem a sípání/chrčení. Což mi tady na případ tazatelky krásně sedí. Ale nehodlám se plést do případu, spíš mě zajímalo, co se stane při té odúmrti parazita.

A ano, mám za to, že by ji měla slepice vykašlat. Ale když nevykašle všechny? Nebo co když nejdřív scípne ta srostlice, co je přisátá nejníž. Ale to je asi zbytečné filosofování.

Buggyra
Buggyra 28.11.2023, 08:42:49 xxx.xxx.198.226

Nepomohlo. 

Tato korekční dečka je určená k tomu, co jsem psala, tedy k “vyplnění kohoutku do přirozeného tvaru” po nějaké ztrátě osvalení. Mám ji doma, dostala jsem ji od známé, která ji pořizovala na kohoutkovou opadlou ČT v krvi.

Pokud tuto podložku dáte na koně, který nemá opadlý kohoutek, tak vám vepředu zvedne sedlo nad koně, což opticky asi pomůže, aby přední rozsocha neseděla na kohoutku, ale zároveň se vám pod střední částí sedla vytvoří mezera mezi hřbetem koně a ližinami, a zadní část ližin se koni zabodne do beder. To fakt nechcete.

Pokusila jsem se vytvořit schematický obr., jak by to asi dopadlo, pohled zepředu a zboku.

Obrázek Obrázek
Buggyra
Buggyra 28.11.2023, 08:12:16 xxx.xxx.198.226

Napadlo mě (napadlo mě, že to může být srostlice jako u nás, ale nechtěla jsem to tu vířit, a pak mě napadlo ještě tohle): když ta srostlice žije v hrtanu, průdušnici… a já ji odčervením zabiju - nemůže způsobit zápal plic? Ta slepice ji vykašle a nebo se ta srostlice nějako vstřebá a nebo se rozloží v plicích a třeba jich část znehodnotí (dají se vlastně plíce po rozkladu nějakého biologického odpadu dokupy? Nebo ta část odumře a nahradí ji nová tkáň? Nebo se to zapouzdří a ta část plic prostě pak už nefunguje, jako když je to zničené u kuřáka a nebo astmatika?) - asi jak to tak v přírodě bývá, může nastat víc možností, že.

Buggyra
Buggyra 28.11.2023, 08:01:35 xxx.xxx.198.226

Já jsem se dost snažila a nenašla jsem tu Pekovou. Což, že jsem nenašla video, to je v poho. Ale já nenašla nikde ani tiskovou zmínku o nějakém foru nebo konferenci, na které by něco podobného obhájila. Ani v těch alternativních médiích. Jedině teda zmínku, že se vyjadřovala k nějaké konferenci (ne, že se jí zúčastnila) OSN, a to nikoli k Covidu, ale k laborkám na biozbraně na UA…