U nás v neděli takto. Jela jsem známým pro koně do Hradce Králové, a překvapivě cesta dobrá, kolem Liberce suchý černý asfalt, hodně super práce silničářů, ale hradecko katastrofa, kruháče jsem brala smykem, docela jsem dostala strach. Naštěstí tam zasvítilo intenzivně sluníčko a než jsme se vydali s koníkem na cestu zpět, už byly i tam silnice černé, chválabohu. Jen ve městě mezi baráky, kde byl stín, jsem musela brzdit hodně zdálky a hodně pomalu, aby se to neutrhlo.
Na diagramu vidíte tmavě modrou barvou srážky, jsou uvedené v mm (vody), tak si je představte v cm (sněhu) 🙂 Postupně napadalo asi 10 čísel jen za neděli. Máme 20-30 cm…
Fuj, tam by mě tak někdo dostal… Tady sněhu po kotníky a bohatě stačí! Když se tím rveš s naloženým kolečkem… zážitků na celou zimu, už by ta bílá zračka mohla zase zmizet.
Příbuzní chodí pravidelně na chřipku i na Covid a chřipku těch pár posledních let, co na ni chodí, nedostali, Covid nějak jo, jakože podle testů, ale průběh měli mírný. Jeden astma druhý rakovina (loni a předloni se řešila, letos snad vyřešená). Jo a jsou to pražáci, celkem často v MHD nebo na různých slezinách…
Si tam dejte radio na dálkové ovládání a když budete čumákovat na telku a on si bude myslet, že na něj nemůžete, tak to rádio zapněte 😀 A příště dost možná bude stačit zase ta domluva.
K té otázce, zda to kočka pochopí, když na jiná okna může. Samozřejmě, že to pochopí. Na úrovni “tenhle strom vochcávat můžu, ten je můj, ale támhleten už je Ferdíkův a Ferdík by mi nabil kušnu” to rozhodně zvládne. Takže prostě řeknu “ne, sem máš zákaz”, vyřízeno. A rychle a efektivně to jde naučit, jak psal/a Tenurri, pouze něčím, co funguje i za nepřítomnosti hlídatele. Bohužel zvěř už je taková, že pokud si spojí restrikce s hlídatelem, tak si počká, až bude hlídatel z dostřelu. Což Mouses evidentně již ovládá levou zadní.
Tak moje slípky se rozhodly konečně, že je řádná zima (-6), a že se tedy nebudou snáškou vysilovati 🙂 Tož od 6 dam momentálně 3 vejce denně. Asi i proto, že se jim značně omezil přístup k vodě.
Jedna je chuděra doufám uprostřed pelichání, je celá odraná a viděla jsem ji se klepat (snad jí nic není). Jestli bude hubnout, možná bude mít Kocour doma na pár dní kamarádku 🙂 Mohla bych pouvažovat o vlněném slepičím oblečku 😄
Studený prosinec - brzké jaro. Vane-li v prosinci vítr východní, špatnou naději mají nemocní. Prosinec promšnlivý a vlahý, nedělá nám zima těžé hlavy. Prosinec naleje a leden zavěje. Mrazy, které v prosinci brzy ochabnou, znamenají zimu mírnou. Když v prosinci hrom ještě hučí, rok příští stále vítr fučí. Jaké zimy v prosinci, taková tepla v červnu. Mléčná dráha v prosinci jasná, bude v příštím roce úroda krásná. Není-li prosinec studený, bude příští rok hubený. Mrazivý prosinec, mnoho sněhu, žíznivý roček bude v běhu. Prosinec se sněhem na pěšině, žitko je na každé výšině. Mnoho sněhu v prosinci - mnoho ovoce a trávy.
Jo kvůli terénu, aha. Tak to je ekvivalent tomu “jak dám jednou botičky (protože musím, rohovina to nedává), tak budu dávat pořád (protože musím, mám stále stejný terén, rohovina to pořád stále stejně nedává)” 🙂
Já myslela, že to máte jako s dekou, že jak jednou koni dáme na pár týdnů deku, už musíme celou zimu dekovat 🙂
Pokrýt linku folií/papírem natřeným něčím lepkavým nebo mastným ulpívajícím, nachystat tam oboustranně lepící pásku.
Fyzická zábrana - áčko z kartonu podél celé hrany linky, aby vyskočit nemohl - trvale instalovaná stahovací roleta, kterou bude linka mimo práci zatažená.
Automatický elektronický zabezpečovací systém - pohybové čidlo a spuštěný rámus a světlo (blbý i pro psy, nechávám tady jen odložené).
Elektrický ohradník (neměl by kočku fláknout moc, protože nestojí na zemi, ale na lince, ale i tak by bylo dobé vyzkoušet a nebo instalovat nějakou slabší verzi).
U nás se vlci procházejí už kolik let, i u koní ve výběhu už byli, a nikdy mě nenapadlo přemýšlet nad svou bezpečností. Spíš nad bezpečností koní, no jednomu je přes 30, tak to by mi bylo líto, ale nakonec holt máme koně skoro na samotě u lesa, tak…. Když jsme pořizovali poníky, chvíli jsme i přemítali, zda je někdo nevezme jako vhodnou velikost na porážku (občas nemáme zrovna přizpůsobivé sousedy)… No a největší nebezpečí je stejně člověk. Nejvíc se bojím, že ty poníky někdo něčím nakrmí….
4xJana: proč když nakovete, tak byste museli kovat už pořád?
My koupili plnokrevníka sedmiletého - od dvouletka na podkovách, a když první zimu dostal podkovy dolů, tak jsme rychle v prosinci kovali do těch zbytků kopyt, co tenkrát po zmrazcích měl. No a pak jsem řízeně přešla na boso, a kůň, který měl typické dostihové placky, chodí po všech površích bez nejmenšího zaváhání v jakémkoli ročním období.
“vycvičeni” - to úplně nevypovídá o odborné výši… spíš bych to viděla na nějaký podvůdek. I ten čas zveřejnění 😀 Na webu je stejný obr. použitý v dalších inzerátech s různými autory i různými místy inzerce…
No jako o celkové sepsi ani nemluvím, k tomu je od zánětu kosti fakt už jen krůček. Když vyprávěla Horsana tenkrát jak ten kůň měl tekutou kost čelisti, když ho na klinice zkoušeli zachránit, tak jako fuj.