Ano. Spousta volna a peníze takový, že jsem čuměla…
Asi velká započitatelná praxe, přípravy se rotují z roku na rok a v nové učebnici je kapitolu před dětmi. Ale mladý učitel se do toho nepohrne, jak říkám, vyzkouší si, a jde si sednout radši do kanclu nebo na úřad. Takových pár znám zase já 🙂
A znám takové, kteří dělají nad rámec úvazku, tj. dělají zadarmo doučování, vedoucí ve skautu nebo v DDM, trénují volejbal a podobně. Tedy možná ne zadarmo, ale za almužnu, to bych taky mohla říct, že neučím děcka na koních zadarmo, když dávají 500,-/měsíc, že 🤣 (teda… jednou určitě platit budou!)
Ale jo, byli tam tací, kteří si odmakali svoje, a dál je nezajímalo (ale ty písemky večer stejně opravit musejí, i kdyby na to kašlali nejvíc, že), stejně tak tací, kteří ve škole byli od slunka do slunka, hlavně učitelky na nižším stupni, a připravovali materiály, hry… Samozřejmě půlka učitelů byli zároveň třídní, tam těch povinností naskočí, jiný byl zároveň ajťák, další zase bezpečák, jiný preventista na něco, další představoval školního psychologa, ředitel a zástupce, no vlastně drtivá většina školního sboru měla další funkci na té škole, a o to méně volna. Ono je vidět hlavně to, že končí v jednu. Ale že po večerech sedí nad přípravami a písemkami, to “vidět” není.
Saga: nene, naše komunitní koňodržava nekončí, nebojte 🙂 I kdyby všechny holky utekly, zvládneme samy s mámou levou zadní. Ale nejstarší kůň je čím dál starší (32) a ti mladší na tom nebudou do pár let o mnoho lépe (21 a 18) a ti nejmladší jsou téměř nepoužitelní (8, SHP, dospělci to můžou max zapřahat). No ve chvíli, kdy tam nebude nic jezditelného, tak se nám předpokládám komunita rozprchne, protože komunitní děti zákonitě z poníků vyrostou. Zatím jsou teda jezditelní všichni, ten 32 začal jednou dvakrát týdně chodit pod sedlo 😀 ale zase se začal zdravotně horšit ten 21… Takže to tak nějak flikujeme, ale už začínám jaksi vnímat, že to nebude nekonečné.
A do budoucna (budoucnost v horizontu 5 let, ono se to nezdá, ale to je za chvíli) lavíruju mezi variantou pořídit si vlastního koně do téhle naší komunity (stav je naplněn, nejdřív musí něco umřít) vs. vykašlat se na vlastní i jakovlastní a začít chodit právě někam jinam do stáje, kde si můžu koně vybírat podle toho, který je zdravý, schopný a produktivní, a když nebude, vyberu si jiného. Máme takové stáje tady v okolí dvě, kde je kopec koní a hodila bych se jim (vzhledem k tomu, jaké náklady mi z toho vypadnou každý rok, nemám problém platit nějaký měsíční poplatek…). Plus ve vzdálenějším okolí (auto mám) je takových stájí nepočítaně. Výhoda by byla, že bych mohla pomáhat u našich, a dvakrát týdně bych mohla odfrknout někde, kde jen “dostanu do ruky otěže” a kolečko s hnojem tam neuvidím 🙂
No ještě se uvidí, co osud přinese. Třeba si dolámu pánev (včera mi plnokrevník pěkně jel bokem ze svahu, spěchal, nevadí že klouže, hlavně že bude doma doma doma, že) a budu ráda, když si na polštáři sednu na ten kočár za poníky. A budu mít klid.
Jsem moc ráda, že nejsem na zvířata sama. Slepice asi budu chtít mít i potom, až se naše komunita po odchodu koní rozpustí. Snad se mi povede mít slepice s nějakou kamarádkou třeba, abych tam nebyla denně vázaná. Ale třeba si pak pořídím psa a nebude mi to vadit 🙂 No ale koně bych na svý triko mít nechtěla, mám téměř denní službu celý život kromě pobytu na VŠ, a vím, co to obnáší. Takže až nebudou “naši” koně, začnu prostě chodit někam jezdit a pomáhat (ručičky mi utrhaj). Pokud to nepůjde, tak si něco pořídím nebo vezmu do nájmu, ale hezky to nechám ustájit, a nebudu otročit denně v dašči plušči po všech čertech 🙂 Dneska se snad od soboty dostanu poprvé do sedla. Před sobotou jsem neseděla na koni týden. Teď v sobotu přijde fyzio na koně i na mě, takže si zase týden nesednu (možná ani na zadek, natož na koně) 😀
Podle mě to je jen zpovykaná honorace, který ještě nedošlo, že tyhle časy jejich nadřazenosti už skončily.
Myslím si, že třeba učitelům velmi došlo, že tyhle časy jejich nadřazenosti už skončily. A vidíme, kam to vede. Mladý učitel si vyzkouší, co je to za nevděčnou profesi, a po dvou letech prchá do soukromého sektoru. Já si vyzkoušela, co je to za pakárnu, a prchla do soukromého sektoru. Ať si ty haranty učí kdo chce.
Mno tak je možné, že vaši trpělivost huculi nezkoušejí, ale mojí tedy ti, co jsem znala, zkoušeli v mládí notně 🙂 Třeba je to spíš tím, že nejsem tolik trpělivá 😀
lesnizinko, a to já jsem zrovna teď žrát začala! Pěkně od podlahy 😀
Jsou vánoce, tak co. Já teda nedržím přes rok žádnou dietu, ale nekupuji sladké a nepeču a tak. Ale teď už to začíná a pojedu ve velkém, to budou zase dvě tři kila nahoře v lednu, ale do března to zase vyběhám, se nebojím. Teď mám třikrát týdně výuku u koní, takže se tam mrcasím po svejch, chodím s děckama na procházky (fuj tím sněhem, blé), po jízdárně, každý den poctivé tři hoďky u koní.
Včera jsem se zakecala se začátečnicí, asi mám novou kamarádku, ona je zrovna mladá dospělá, a stály jsme na mrazu ve sněhu dvě hodiny v družném hovoru, no já měla pocit, že mi nohy upadnou. Tak jsem si pak zaběhla (jo, běžela) do obchodu pro majolku (té mám spotřebu na kila, ale to i během roku), a docela jsem se zahřála. Nakonec jsem to ani zdravotně neodnesla, naštěstí.
Ptáci kdovíjak citlivý čich nemají, teda zejména ti ptáci, co chováme v domácnostech. Těm by pach extra vadit neměl, v životě se jím neřídí.
Rybičky si myslím že také problém mít nebudou, koncentrace toho pachu ve vodě bude nula nula prd, to už jim tam toho víc plave z jejich vlastních výkalů.
Pes a kočka můžou mít problémy značné a můžou mít krásně na to i tu alergii. Ale nevyperete psovi v tom asi obleček nebo botičky nebo pelech (teda já bych to neudělala, já i koním peru bez prášku). A co se zahlcení čichu týče, asi stejný problém budou mít s touhle vůní jako s kteroukoli jinou, ať už jde o spálené jídlo nebo vonnou svíčku.
a já bych prostě nemohla fungovat s vědomím,že nevím,co se tam děje,jestli mají vodu a dost jídla…prostě ne…
Tak však ta pomoc nemusí znamenat, že to udělají místo vás a nechají vás doma. Však ta pomoc může znamenat, že tu kámošku vyzvednete a půjdete ke koním spolu. Pěkně pomoci využijte, vy si u koní budete moct sednout na obrácený kýbl a kibicovat, aby bylo všechno jak se patří, a budete mít vše pod kontrolou.
Tak samozřejmě, že je mají placené, a co jsem tak pochopila, tak bez těch placených přesčasů by jejich výplata vůbec nebyla hodna lékaře. Někteří zřejmě přesčasy dělají proto, aby měli odpovídající mzdu/plat. Jsem mrkla na platové tabulky a nastupující lékař ve státním zařízení nemá ani plat na úrovni průměrné mzdy, za základní výkon. To pak celkem chápu, že jdou za dvojnásob do zahraničí nebo za jedenapůlnásobek na nějakou soukromou kliniku. No a jen část jich odvádí přesčasy v zákonném rozmezí, co si budem. To by se podle mě mělo změnit hlavně. Aby pracovali v intencích zákoníku práce. No a pak bude logické, že se jim zvýší základní mzda či plat, protože už si nevydělají 70 tím, že budou mít za týden 6 dvanáctek.
Výsluhy pro doktory? Proboha proč? Však přece doktor může praktikovat do enormního věku, v podstatě dokud je mentálně jsoucí. Výsluhy jsou pro povolání, kde je vysoká fyzická zátěž a hlavně podléhají služebnímu zákonu. Který doktor je ve službě?
Teď jsem si cosi přečetla. Oni chtějí výsluhu jako kompenzaci přesčasů a zároveň chtějí práci bez přesčasů, resp. chtějí mít přesčasy kompenzované lepšími mzdami, no tak to se asi jaksi nějak míjí, no ne? Tak buď jednu kompenzaci přesčasů nebo druhou. Nebo přesčasy podle zákoníku práce s ohodnocením podle zákoníku práce.
Ale zdá se mi, že by rádi všechno dohromady, no tak to zase prr.
Canko, kdybyste se toho parfému chtěla zbavit, tak odkoupím. Mě to zajímá, ale nehodlám to kupovat někde v obchodě. Já jak jsem líná sundavat prádlo a visím mi na rozkládacím sušáčku přímo nad pračkou třeba 14 dní, tak by bylo dobré, kdyby celou dobu vonělo 😀 Po informacích tady budu samozřejmě užívat desetinovou dávku 😀 Kdyžtak napište SZ a domluvíme se.
Musíte si užít, dokud to jsou miminka, protože to bude mít rychlý konec. Zanedlouho puberta a zkoušení vaší trpělivosti 🙂 Snad si vyhrají hlavně spolu. Je to úžasné, jak ta mladá nezkažená zvířátka nasávají všechny nové dovednosti a znalosti (a zlozvyky 😀), jak jsou zvědavá na každý podnět 🥰