rychlá smrt je dobrá v každým věku .😊
To si za sebe myslím také!
rychlá smrt je dobrá v každým věku .😊
To si za sebe myslím také!
takže všude samozřejmě bláto a kutálejte v tom ten těžký balík..nebudu ani říkat,kolik padlo sprostých slov…ale sakra sprostých😂A jak jsem byla zabahněná,jak jsem ten balík kutálela🤭No a pak to seno házet do seníku v tom větru…dovedete si určitě živě představit,jak jsem šla pak domů..zabahněná,zmoklá,se senem všude ve vlasech😄
Znám 😉 Akorát my to seno nakulíme v balíku na místo, postavíme balík na základnu, a pak koním odmotáváme a hážeme do krmelce. Vy to do toho seníku musíte vyhazovat nějak do výšky? Seník říkáte krmelci pro koně a nebo nějakému úložišti sena, ze kterého pak teprve dáváte koním příděly? Třeba by to šlo vymyslet nějak lépe - aspoň třeba jako jsme to měli my. My teď máme krásný nový olbřímí seník - velikost dvou boxů 2,5 x 2,5 m, v jednom z nich je balík sena, pod střechou, to se pracuje jedna radost, teď ještě nemuset ho tam koulet tím bahnem, no…
Já jsem včera strouhala dva koně, ty, co měli kopyta nejhorší (jsem ostuda, naposled jsem strouhala asi v říjnu), a v tom dešti teda nic moc, ještě že tam máme verandu a aspoň na nás nepršelo, ale svítit mi holky musely baterkou… No a samozřejmě jak jsem byla dvě hodiny ohnutá a musela zabírat, tak jsem si v noci užívala bolavé zádové svaly 😀
Masíko dejte slepicím místo nevděčného tučníka, z toho budou aspoň vejce 🙂
lesnizinka:Když tam zalomíte jehlu(ne, že by se nám to taky x krát nestalo🙄) může se stát, že si hnete podavačem a to pak přestane dělat stehy úplně a musí to seštelovat opravář strojů. Stejně tak to hejblo na spodní cívku. Ještě jedna rada, ale možná to víte a měla jste to tak. Na pružné látky jsou speciální jehly zvané strech (bývá to psáno na krabičce) Nevím, čím jsou jiné (nevypadají na pohled) ale fakt to funguje🙂
Nevěděla jsem, že jsou na pružné látky jiné jehly, děkuji za informaci, já jsem ohledně strojového šití naprostý analfabet, vím jen to, co jsem si přečetla v návodu, a tam o jiných jehlách (v tom, co jsem zatím přečetla) nic psáno nebylo. Pouze jednoduchá/dvojitá jehla.
Na tu spešl streč jehlu se příležitostně optám v galanterii, protože já opravuji hlavně ty vietnamské legíny nebo punčocháče, a to je vše pružné, tak to se mi bude hodit 🙂 děkuji
Sardullah:Ale jo… ono to začíná pěkně pozvolna, pomaloučku, polehoučku , potichoučku takže se nekoná žádná šokovka….nic lepšího jsem nenašla… vše ostatní je na mě moc auf a hlavně po týdnu jsem pak na to úplně alergická…
Ještě můžete zkusit hudební téma z Terminátora 🙂
Milí zbynku a ravene, děkuji za vše, co pro nás děláte, a i Vám přeji do nového roku pevné zdraví i nervy, mnoho radosti a úspěchů!
lesnizinko, koníkovi na záda bych to nedala, to by ho tlačilo! 😲 Ale já na tom klidně spát můžu, to je bez problému, takové drobné uzlíky mě tlačit nemohou, já mám dostatek nárazových zón. Navíc kdyby mě něco tlačilo, tak to rozklepnu kladivem (technika z šití kůže, kdy se vystouplé švy zahladí do připravených drážek). 😀 To není prostěradlo na svatební noc, ale na takové to domácí rochněníčko - aspoň vidíte, jak jsem líná pustit grešli, i tohle je mi líto vyhodit… (a to ne že bych na nové neměla, jen je mi líto ty peníze pustit z ruky)
Jinak jsme včera měli novoroční vyjížďku se skokem do nového roku, povedlo se to náramně, vyšlo nám počasí, jen pár kapek, ale bylo teplo, procházku jsme prokecaly (my holky) a všichni ve zdraví absolvovali - jak na Nový rok, tak po celý rok.
Akorát zřejmě tělo se po ošetření dornovkářkou vrátilo do starých kolejí a po sesednutí jsem nemohla ani došlápnout na pravé koleno… Fujky. Tak to musím dornovkářce říct, ještě že mám rovnou objednané ošetření na začátek února. No, zapomněla jsem si nohy vyhodit před dojetím do cíle ze třmenů a pocvičit a prohýbat, aby se to koleno prokrvilo. Ale rozhýbalo se to celkem rychle.
Bobčo, v návodu píšou, že bez patky se pracuje, když se vyšívá 😀 (a pak ještě v nějakém jednom případě) Tak jsem si trochu zavyšívala, no - taky to podle toho vypadalo…
No přiznám se bez mučení, že na video o šití na stroji jsem se nepodívala. Mně nesejde na tom, jak to vypadá, hlavně že to bude držet pohromadě 😀 Já jsem pár lidí už na stroji šít viděla, jen pochopitelně jsem neznala ty technické detaily - ale ten návod k tomu šicímu stroji je naprosto báječný, ten mě provedl nastavením úplně perfektně, takže když knížka napsala “takto je stroj připraven k práci”, neměla jsem to srdce se odtrhnout k nějakému videu 😀 Co jsem mohla pokonit - max. zlomit jehlu 🙂 No a kdybych si zlikvidovala dolní držák na cívku na nit, tak mám ke stroji ještě jeden (teda nevím, jestli funkční 😀 ). Ale zdá se, že zatím nezlikvidovala! 🤗 Díky díky Bobčo, zejména vy jste mi dodala odvahy.
A v pohodě, nebojte, já jsem to vychytala tak, že v druhém šití i bez té patky jsem to měla zespodu pěkně utažené 😀 Naopak jak je ta látka tenká a pružná a ne vždycky ji stroj zvládl pomocí zoubků řádně posouvat (i když jsem rukou podélně způsobně pomáhala, podle návodu), tak mi párkrát nit zespodu namotal i s patkou…
Jo a tou spotřebou nití je míněno to, že na začátku šití musíte ty nitě obě těch 10 cm vytáhnout dozadu a přidržet, jak si je stroj napíná. Pak už jsem se naučila si tu látku vytáhnout tak, abych konce nití mohla ustřihnout po skončení šití přímo u látky a nepřišla tak o další centimetry nití podruhé. Jak píšu, když se šije pár rovných stehů, tak to tolik nebolí - ale když jsem šila dvacet děr, tak každá díra 20 cm nitě, to už je slušná spotřeba “navíc”.
Nej bylo, když jsem pochopila, že tam můžu nastrkat špendlíky (jen pohlídat, abych si o ně nesekla jehlu). Pak už pohodička 🙂
No a příště se budu s tím strojem učit zase odznova. Páč zase z toho mozku všechno vypadne 😂
Mimochodem, jsem šila na stroji!
Pěkně podle návodu, který jsem si vytiskla z toho odkazu, co jsem dávala. Stroj je moc šikovný, na rozdíl ode mě, ani jsem nezlomila jehlu, a všechny zašmodrchané nitě nahňácané do škvír pod jehlou se mi podařilo vyhňácat!
Samozřejmě napoprvé jsem si vybrala to nejlehčí na šití, tedy že pružné a značně prořídlé froté prostěradlo, které mám už leta prostřílené na tisíci místech (asi taky úřadovali molové). A teda šila jsem pružným stehem cik cak (proč šít napoprvé jen trapně rovně, že). Ten stroj má děsnou spotřebu nití!!! (teda když potřebujete opravovat tu dírku tam dírku a nemůžete to šít v jednom švu kolem dokola) Takže mě čeká návštěva galanterie, naštěstí u nás na vsi máme, a paní říkala před svátky, že mají i příslušenství pro šicí stroje, jako jehly. Ke stroji jsem dostala asi dvacet jehel, tak jsem spokojená, že mám případně co likvidovat, no a také mnoho kotoučků na nitě, to jsem ráda, a také skoro plnou cívku bílé nitě, bez té nevím nevím, jak bych se zacvičovala, to mě dost zachránilo, při té spotřebě…
Děkuji všem svým podporovatelům.
U nás se na recenzi ještě čeká, já mám potíže se ke čtení vůbec dostat, ale příbuzenstvo už má nejspíš přečteno (jak ji znám), tak z ní musím vymámit, jak se líbilo 🙂 Já se stihla začíst pouze asi na čtvrtou stránku a dál jsem se nedostala… To já se i soustředím, ale nějak nemám kdy… Možná si přikoupím ještě licenci na tu předčítanou elektronickou, a budu si to pouštět k vaření a k šití 😀
Petardou to začne, čím to bude pokračovat? Žiletkami v párcích nebo otrávenými návnadami? A kdoví, jestli právě oni už nekladli, ale to se na kameře těžko hledá.
Takoví lidi nemají co chodit svobodně po ulicích.
Asi ve mně sedí nenávist.
A taky mě rozčiluje, že neumějí lidi rozlišovat Nový a nový rok. Jako super, že mi popřejí štěstí a zdraví, ale když je to jen na jeden den, tak to se snad ani nemusejí obtěžovat 😀
čau, tak všechno nej 🙂
orionka:Kdyby Západ furt nemazal Ukrajině med kolem huby a neutvrzoval ji v myšlence na vítězství nad jadernou mocností, s jednou z největších armád světa……plané naděje, byl by dávno konec a kolik 100 tis. mužů mohlo žít, pracovat a budovat. Jí vím, že se mnou nebudete souhlasit, ale já to beru přes ty mrtvé a zmrzačené (na obou stranách ) od začátku. A za mořem si stařec mne ruce, padá ze schodů a psovi říká bratře.
No a co by podle vás teda ta Ukrajina měla dělat? Vydat dotčená území Rusku, podepsat mezinárodní dohody, že nevstoupí do EU ani NATO? A co by bylo dál? Rusko by poklidně žilo tak jak žilo doteď, s ukořistěným územím, a Ukrajina by vzkvétala coby suverénní stát?
Sakra, musím si udělat ten zbroják, než se všichni zblázní.
Jéj, tak to mě ani nenapadlo, že na té provazovce chce tazatelka jet :-O To doufám tak myšleno nebylo. No a samozřejmě ještě zdůrazním, protože to z mého příspěvku není úplně jasné - ZE ZEMĚ. Vůbec bych samostatnost na poprvé u mladého koně nezkoušela ze sedla. U mladého koně vždy vše nejprve na ruce.
ančovička: no přesně, musím dávat sakra pozor, abych si nerozšmelcovala nějakou slepici, když to holky zmerčí a přiběhnou. Hrozný zvířata. 😀
Zajímavé https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/ukrajina-pomoc-penize-valka-obnova-tomas-kopecny_2312211111_pj
balu:Ať sama neodchází. Náplň práce je jí povinnen určit a zajistit nadřízený, měla by ho o to písemně, třeba mailem, požádat. Pokud neurčí, tak paní nebude dělat nic, a pokud ji za to bude někdo popotahovat, tak je krytá. O přidělení práce svého nadřízeného žádala. Ať počká, pokud pro ni nemají práci, měli by ji propustit podle paragrafu 52, konkrétně z důvodu nadbytečnosti a měla by nárok na odstupné tři průměrné měsíční výdělky viz Zákoník práce.
A to bychom si ještě pověděli, jestli mají právo kvůli nadbytečnosti propustit ji a nebo tu, co na její místo nabrali později. To bude určitě něčí “neteř”, ta příchozí, jak to tak znám… Protože tu nadbytečnost tady trochýnek způsobil ten zaměstnavatel, že.
neznám: cidlina, hrma, lorna, mluno, ornát (věděla bych orát-oráty), parazol, svat (i když vím, že je to křížovkářský výraz, a v křížovce podle nápovědy to dávám), krokev (v kontextu bych věděla, slovo znám, ale teď si nevzpomenu), vantroky (nejsou to peníze?), kvelb, firhaněk, škapulíř (vím, že něco, co se nosí, ale nevím konkrétně), bulík, hambálek 🙂