To je ten rozdíl, člověk bude nebo nebude chtít. Ale proč by stroj měl chtít? Co by vůbec stroj vedlo k tomu, aby pomyslel na ovládnutí čehokoli - lidstva, planety…? Vy si pořád neuvědomujete, že ten stroj NEMÁ emoce. Nemá jiné cíle, než naprogramované. Proč by stroj měl mít problém s tím, že bude vypnutý. Stroj netouží po životě, netouží po ničem, ani po tom, být zapnutý, ani po tom, fungovat.
Umělá inteligence bude moc špatný pán, pokud podle jejích doporučení budeme rozhodovat a uvádět její závěry bez dalšího do praxe - no úplně stejně jako když necháme oheň rozhodovat, co spálí, a nebo alkohol rozhodovat, jestli “na to máme”. UI neumí posoudit všechny důsledky těch rozhodnutí, neumí zahrnout prozatím všechny proměnné, neumí posoudit relevanci dat, umí zpracovat prostě pouze to, čím ji nakrmíme. Nemá třeba sociální cítění. Určitě je vhodné UI využívat pro shromažďování dat a argumentů protistran, ale relevanci těch argumentů musí pořád ještě vyhodnotit člověk.
Jasan, máti si nahrávala přednášky i následné dotazy, protože nestíhala zapisovat, a když si to doma přepisovala, tak se jí to vypálilo o něco lépe do mozku. Ta teda měla skutečný diktafon 😀
Mě by u těch úvah nad reálným převzetím moci roboty a pokusem o eliminaci (nebo co) lidstva zajímalo, proč myslíte, že by roboty zajímalo vůbec vládnout. Jakože u lidí to chápu, lidi chtějí mít moc a kontrolu nad svým okolím, a dělají to zhusta kvůli ovládnutí zdrojů (potrava, rozmnožování). To je ta meta. Mít všeho dostatek (a kdo ten dostatek má, zpravidla se zblázní, protože už není o co usilovat, nejsou mantinely, není omezení, což lidský mozek nedává).
Co by proboha mohl chtít robot? Ovládnout zdroje? K čemu? Aby se najedl nebo rozmnožil? Ovládnout lidi, aby mu sloužili - proč? Zrušit lidi, aby… proč vlastně? A vymlátil by taky zvířata? A kytky? A proč? A když by nevymlátil zvířata, tak proč lidi jo? Čím ho lidi můžou ohrozit? Jako pokud bychom vyrobili primitivního robota naprogramovaného hledat a využívat zdroje k vlastnímu množení, tak to chápu, to je v podstatě virus, a nic jiného by nedělal, ale ani ten by netoužil po eliminaci lidstva ani ničeho jiného, hlavně by nad tím vůbec nepřemýšlel. Dělal by jen naprogramované jako replikátoři z Hvězdné brány. Dokud robotovi to rozmnožování nenaprogramujeme, tak se rozmnožovat nebude, robot není od přírody nadán rozmnožovacím pudem ani stádovým pudem, aby se snažil vytvářet si skupinu dalších robotů, nějak nevím, co by toho robota na tom mohlo lákat. Robotovi by naopak mohlo “vyhovovat” být jedinečný, nejlepší, protože sebezdokonalování se mu snažíme skutečně vštěpit. Umím si představit, že kdyby takový robot poznal všechna tajemství planety, pojal by touhu poznat i tajemství vesmíru, a prostě by odletěl a nás by nechal lopotit se tu dál se svou kuličkou trusu.
Na stará kolena bude lepší nabídnout se jako občasný venčitel někomu, kdo má živého a emotivního pejska 🙂 Taková hlídačka, když potřebuje dotyčný na víkend odjet, to je k nezaplacení.
Takový polohově terapeutický robot může mít klidně tvar blobu (beztvaré nebo mnohotvaré měkké hroudy), který se přizpůsobí mnoha pohyblivými částmi (vnitřní pohyblivou sítí, endoskeletem, klidně třeba hydraulickým, jako má chobotnice nebo sasanka) plně potřebám polohované osoby. Takový robot může emitovat teplo i jiná záření (třeba kombo jako je horské sluníčko), může přitom masírovat nebo jinak dopomáhat…
Tak jako nahrát to můžete vždycky a smazat klidně rovnou po pohovoru, když nebude nic zajímavého. Ale když padne nějaká zajímavost, hned máte něco v ruce. Navíc vám můžou ústně něco naslibovat, co pak nebude v písemné podobě ve smlouvě nebo dohodě, a záznamem se pak můžete domáhat dodržení. No ale samozřejmě je to vaše věc. Vy si v zásadě můžete nahrávat ve svém životě kdykoli cokoli, a dokud do neukážete druhé osobě, nic neporušujete.
Tady u Lbc nic nepadalo, jen tak jako by mlha, ale že je mráz, tak se to vysráželo do jemného poprašku, takže ano, je bílo. A umrzlo. Slepicím jsem odpoledne musela vymlátit díru v ledu, aby se chuděry napily. Tak snad se napily dost než šly do kurníku…
Já jsem jela na koni za kamarádkou na kafe a obstarala jsem její slepice, tak jsem ráda, že jsem mohla pomoci. Ty jsou sice v chlívku, ale taky neměly vodu, protože se na ně zapomnělo. Asi ale nemají nouzi dlouho, protože vajíček jsem tam posbírala dost 🙂
Uf, Canko, tak do toho bych nešla. Zkoušela jste dát do seníčku balík celý a odmotávat si jen co spotřebujete ten den? Jako brát do ruky 250 kg sena dvakrát, to by se mi vážně nechtělo… My právě nakulíme do seníku celý balík, a pak odmotáváme, a kdybychom plnili sítě (jako že jsme v minulosti plnili, tak vím, o co jde - ehm… pro pět koní…), tak to děláme stejně. Naštěstí teď máme už zajištěný suchý krmelec, takže odpad se umenšil, a můžeme krmit volným senem. Poníci se sice brzy asi vznesou, ale zatím to jde 🙂
Však je zkouškový, tak budou volný učebny, ne? - jo tak, už jsem to dočetla, pardon… A nebo holt zažádat o meetingroom na rektorátu a to bude myslím jasný signál, že nemáte kde…
No a jistě, proč by tahle doprava nemohla mít vyhrazený vlastní pruh a jezdit jen po komunikacích, kde to má povolené, kde jsou pro ně vodicí body a značky. Však to ve městě jde udělat. Město se celé zpomalí na třicítku a tyhle autonomní vozítka tam budou svištět jak namydlený 🙂
Tak nebojte u nás v prehistorii se jistě hned tak do provozu nasazovat nebudou, a to ani ti robopsi 🙂 To bude probíhat úúúplně jinde, a k nám se to třeba za našeho života nedohrabe, tak žádnou paniku.
Což mi připomíná (jedna vedlejší diskuse), že včera jsem byla v Penáči pro levný olej a - neměli mrkev! Ale měli batáty, taky měli několik druhů papriky a pomeranče ve slevě. Tak super. Ale já šla pro mrkev a na jisto. Jakože cože? Jdu dneska k vietnamci.
Tak jasně, ale ten provoz ve městě je daleko předvídatelnější, samozřejmě pokud se všichni chovají, jak mají. Ale i když ne. To autonomní auto přece umí zastavit, když je před ním překážka. A dopravní pravidla taky ovládá, takže v zásadě proč by nemohlo fungovat i ve městě v místech bez semaforů. Nadto bychom se nemuseli bát, že to auto pojede po obytné zóně víc než třicet, že bude ožralé, že vyjede aniž by mělo v pořádku brzdy nebo světla. O sanitce nebo policajtech s předností by vědělo minuty předem a mohlo by bezpečně uhnout. Ale samozřejmě, nestandardní situace by musel tak jako tak vyřešit operátor, to je jasné. - No a nakonec proč by na velíně v Prahé nemohl sedět operátor pro robopsy? Měl by jich na povel padesát a řešil by zrovna takovéhle divnosti, jako že se robopes zamotal do igelitky nebo zapadl do bahna, když vedl pána po městském parku, a nebo že ho někdo naložil před sámoškou a veze ho do sběrny 🙂
Jojo, to my čerstvý hnůj sypeme ke stromům na podzim než zamrzne, máme takový pocit, že pomůže těm stromům nezmrznout. A taky lépe drží vodu, než těch pár cm hlíny a pak propustný perk.
Teď hážu čerstvě vykydanou slepičí podestýlku pod keřovou linii, kterou jsem si tady vybudovala - maliny, angrešt, rybíz a jedno přeživší gingko biloba, a uvidím, co z toho bude (nebo nebude).
A taky čerstvý hnůj nechávám vyvážet na políčko bramborové, na jaře ho zaryju a budu do toho rovnou sázet, stejně jako předloni.
Tady třeba se v příměstském lesíku (les uzavřený mezi několika obcemi) naháněla prasata. Aby se jim trochu pocuchaly nervy a nelezla tak blízko k obydleným oblastem. Tak možná proto?
U Benešova, kde jsem byla na vánoce, se taky dělala naháňka mezi dvěma zahrádkářskými koloniemi na kraji vesnice.
Čerstvý hnůj topí a nedá se do něj sázet. To je ta chlévská mrva. Pak máte hnůj uleželý (to asi mluví samo za sebe) a ještě něco jiného je hnůj kompostovaný. A kompostuje se tak, že se to všechno naháže na hromadu a čekáte rok dva, to je studený kompost, a nebo tak, že to nahážete na hromadu, prohazujete a kontrolujete, zaléváte nebo různě doplňujete např. trávou nebo naopak slámou, a to je horký kompost. (Edit: Kompostovaný hnůj je právě ten vyzrálý.) Kompostovat lze samozřejmě kde co, včetně rostlin bez přidání jakéhokoli hnoje/mrvy/exkrementu, a pořád to bude kompost. Uleželý hnůj už rostliny celkem dobře snášejí, kompostovaný je prostě běžné hnojivo.
To všechno vím. Když se ke hnoji dá přívlastek, tak je to jasné. Tady ten výraz hnůj použil někdo jako sebeurčující - jako že hnůj se nedá použít ke kytkám. No tak některý dá, některý nedá, že 🙂
Ale tak zase když to v Číně umí samostatně chodit mezi lidma a skenovat xiftíky, tak to bude umět odvést slepce do obchodu, to bych se asi nebála. Na těch videích do toho “psa” pěkně čutnou, aby spadnul, a on nespadne. Po schodech to lozí. A bude to na toho slepce moct mluvit. Nebo na jiné lidi - třeba že je ten slepec i hluchý nebo mentálně nedostatečný.
Autonomní auta jsou nešikovná do rychlého a dynamického provozu někde na dálnici nebo okreskách - ale po městě? Třeba taková autonomní tramvaj nebo vlak, to se divím, že ještě nejezdí. A ten autopes na pochozí doprovod bude totéž. Ten autopes bude umět nakonec i majiteli říct, co to vydává ty divné zvuky, dneska vám už i fejsbůk prozradí, co je na fotce, pokud se vám fotka nezobrazí správně, takovej autopes bude určitě hodně chytrej. Třeba bude chodit nakupovat sám. Pán ho pošle, autopes dorazí do sámošky, kde ho baby už znají, páník telefonicky sdělí, co chce nakoupit, baba si sejme čtečkou peníze z nálepky na psovi a bude.
Nakonec ten autopes bude umět všechno stejně jako pes, akorát k tomu bude umět ještě spoustu věcí navíc. Bude v provozu stejně ne/šikovný jako ten pes. Jestli tam funguje pes, tak autopes musí taky.
Jestli někdo něco takového vymyslí, hlásím se jako dobrovolný testovač 🙂 Bych autopsa zapřáhla do káry a už bych se vezla (potahové vozidlo jezdí po silnici, nepřekáželi bychom na chodníku - zaregistrovala bych to jako zahradní traktůrek, zaplatila povinko, a hurá).
Nejvíc bych se bála toho, že toho psa budou lidi krást a strkat do sběru 🤣