Aktuálně: 3 218 inzerátů221 280 diskuzních příspěvků18 368 uživatelů

Příspěvky uživatele

Buggyra

Buggyra
Buggyra 16.02.2024, 06:54:31 xxx.xxx.198.226

Já mám dokonce cestovní matraci, takže na zemi, s pavoukama, s obojkovkou, pod stromem, pod mostem…. - když bude teplo, je mi všechno jedno 🙂 A jsem malá, skladná, vyspím se i v autě 😀

Buggyra
Buggyra 15.02.2024, 13:08:08 xxx.xxx.198.226

Nejsem si jistá, že by bylo běžné, že kobylám a krávám mléko utíká několik dní předem. To by bylo dost neefektivní a nelákalo by to nakonec třeba i predátory? Vždyť tím matka musí upozornit na blížící se porod a tedy by predátorovi stačilo si ji těch pár hodin pohlídat a pak sníst. Nehledě na to, kdyby takhle utíkalo to mlezivo, tak by to bylo dost neefektivní i pro toho novorozence, co když ho matka vycmrndá předem?

O lidech v tomhle ohledu vím rozhodně minimum, a snad ani nechci. Lidi jsou už přirozeným podmínkám dost vzdálení. Mám za to, že v přírodě se především odstavuje včas, přesně jak píše kometa. Ale když se neodstaví z různých důvodů (třeba že to zvíře nežije v přírodě a má klid a spoustu jídla), tak to určitě nějak s tím mlezivem funguje, jinak by takové případy nemohly být. Mě to jen zaujalo, jakože proč by to nemohlo být možné. No možné, jak říkáte, to určitě bude 🙂 Lidi bych do toho netahala, lidi jsou divný.

Buggyra
Buggyra 15.02.2024, 12:28:03 xxx.xxx.198.226

prach a chlupy jsou moje téma. A taky stelivo bentonitové od kočky, vyškubaný sisal z škrabadla, piliny, bahno a hnůj od koní, sem tam kus slámy nebo pšenice, chuchvalce vyškubaných chlupů z ovčích kožešin… všechno tenhle mikrovláknový mop sebere, když člověk umí vychytat mokrost a styl vytírání 🙂 Já už ani nezametám, všechno tímhle poberu, no problemo.

Buggyra
Buggyra 15.02.2024, 12:21:46 xxx.xxx.198.226

Ale tak dneska existuje i ta bankovní úschova a té už by mohla důvěřovat i ta protistrana 🙂

Buggyra
Buggyra 15.02.2024, 11:29:03 xxx.xxx.198.226

Tak teoreticky to nejde, ale matky, na které nehledíme, to nějak zvládat musejí, protože spousta lidí neodstaví první hříbě během březosti třeba. Umím si představit větší stáda ovcí a koz, kde to chovatel prostě neřeší, teď na podzim, když jsem byla ve stádu tarpanů, tak taky vysokobřezí (na podzim… neříkám nic) kobyle loňské hříbě ucucávalo… Nějak to ta příroda zařídit musí 🙂 Třeba toho mleziva vyrobí víc nebo fakt pustí až během těch pár hodin porodu a po porodu, to nevím, třeba to starší mládě odstaví na den, to by mohlo stačit… Jak občas říkáte, příroda je mocná čarodějka - ta si s tím určitě poradí!

Buggyra
Buggyra 15.02.2024, 11:20:04 xxx.xxx.198.226

Bodlinka onehdá tuším psala, že mají třeba i společnou linku na sběr vajec, no tak to je pak těžké…

Buggyra
Buggyra 15.02.2024, 11:05:29 xxx.xxx.198.226

Elektriku hoďte venku do hadice, máte po starostech. Normálně jim nad půlku hřadu zavěste infrazářič (topnou desku, ne viditelné světlo) a ony si budou teplotu regulovat tak, že si sednou, kde je jim příjemno. Když povede elektrická šňůra pak rovnou směr střecha a pod střechou po zdi dílny, nemají se na to slepice jak domáknout. Je taková ta technologie, co neohřívá vzduch, ale povrchy - indukce? Tak tuhle desku máme na chatě a je fajn zrovna přesně na to temperování. Nemá se od ní co spálit, přehřát, a tak.

Buggyra
Buggyra 15.02.2024, 10:54:04 xxx.xxx.198.226

Já mám todle. Ta původní násada z plechu urezla, tak jsem přišroubovala tu mopovou hlavu na násadu od koštěte a vyměňuji jen ty mopové hlavy, když už to s nimi nejde. Funguje to leta letoucí, pobere to i kamínky, když se to umí 🙂

Ale to už asi moderní žena dneska nepoužívá 😀

Obrázek
Buggyra
Buggyra 15.02.2024, 10:39:56 xxx.xxx.198.226

Mně zase přijdou tyhle lepší než ty v plné laktaci, co tady dával někdo asi před půl rokem a já se dost podivovala, jestli jsou takové kozy zdravé, že jsou nějaké hubené. Tyhle jsou proti tamtěm koule 😀 Možná to dělají taky delší chlupy.

Hele, pokud mají kvalitní seno, tak kolikrát žerou líp než jiná koza, co má blbé seno plus jádro. Kvalita sena udělá hrozně moc (třeba zastoupení bobovin…).

Buggyra
Buggyra 15.02.2024, 10:36:25 xxx.xxx.198.226

Vy ale máte elektriku, ne? No tak místo dalších slepic jim tam hoďte topení 🙂 Dokrmování kupovaným masem vás bude stát víc než ta elektrika… Můžete přitápět jen třeba od teplot pod pět stupňů nad nulou… 

Buggyra
Buggyra 15.02.2024, 06:33:21 xxx.xxx.198.226

Nevím, já se o chov nezajímám, takže o tom nic nevím. Tak to tělo ví, že se chystá porod, že, tak se na to připraví. No ale přece nevyplácá mlezivo na mládě staré, když ho potřebuje mládě nové - to se musí spustit prostě ve chvíli po porodu, to asi příroda umí zařídit, to se musí stávat i v přirozeném prostředí, že matka kojí do dalšího porodu…

Buggyra
Buggyra 15.02.2024, 06:25:01 xxx.xxx.198.226

ale že by ho napadlo něco z toho uklidit, to ani omylem

Tak to bych byla zlá. Jako já jsem dobrej bordelář sama, ale aby mi chlap ještě přidával, a pak nadával, že není uklizeno, to by byl o hlavu (nebo jinou okončetinu) kratší.

Buggyra
Buggyra 15.02.2024, 06:11:31 xxx.xxx.198.226
Zrzavci:

Díky. To bych mohla dokázat, když se budu snažit - máme takovou doma na stěnách, tu jsem nedělala, ale opatřím si návod 😀

Se to pak dá natřít takovou tou syntetickou omyvatelnou barvou, to pak nebude lákat ani k broušení/čištění zobáků…

Ale já myslím, že slepice nic na stěnách lákat nebude, když budou mít dost hraního u krmítek.

Buggyra
Buggyra 14.02.2024, 14:08:29 xxx.xxx.198.226

Zrzavci, slepice u vás ale nebudou chodit po zemi, anébrž spát na hřadech. Není třeba jim zespoda zateplovat.

edit: co to plácám, vy mluvíte o stěnách jistě a ne o podlaze. Já četla “pod” a představila si spodek… No tak jinak, váš kurník bude kurňa velký na to, aby si ho slepice vůbec vyhřály, tomu žádné zateplení nepomůže. Zateplení pomáhá udržet uvnitř teplo, když tam nějaké je, že. Ale když tam nebudete topit, tak tam ty čtyři kusy fakt teplo neudělají, tomu nevěřím. Ale zato jsem přesvědčená, že když jsou v suchu a závětří, tak jim nic chybět nebude ani v teplotách pod nulou.

Natřete střechu na bílo a budete mít odcloněno.

Buggyra
Buggyra 14.02.2024, 12:26:05 xxx.xxx.198.226

To je v poho, já jsem zastánce rasů na kočičky 🙂 Já nemám K. kam vyhodit, neb je domovní, bytový, jednomístnosťový. Ale on nedělá bordel jako že by něco ničil (krom toho, co má k disp. - tj. škrabadlo, svůj Taj Mahal matrací u okna, žrací trávu, trhací krabici apod.). On hlavně produkuje chlupy, vytahuje stelivo, cvrnká po místnosti granule a kostičky a hmyz a víří prach a tak 🙂

Buggyra
Buggyra 14.02.2024, 12:21:02 xxx.xxx.198.226

Ty moje neměly se zimou v malém kurníku problém (4 ks na 1m3), zadýchaly si, válely se v slámě a tak. Teď i 8 slepic na 4m3 je málo, hlavně proto, že jim teplo utíká střechou. A přes mrazy -20 jich skutečně snášelo jen pár. Hádám, že je to právě tím, že zima. Ale nikomu neomrzl hřebínek, dokonce do toho některé přepeřovaly, a evidentně to na nich nezanechalo následky.

Takže pokud chcete dosáhnout maximální užitkovosti (ať už přírůstku hmoty nebo vajec), chce to mít teplotu skutečně vyšší, ale pokud vám nevadí pokles, nemusíte to podle mě řešit 🙂