“Popsané praktiky snad nikdo v současnosti nevede.”
Nevím, zda to bylo do pléna nebo rekce na mě, ale pokud na mě, tak přesně takhle má kravku moje kamarádka, už několik let. Napřed měli s manželem dva býky na žír, staral se o ně výhradně on, pak měl srdeční příhodu a je rád, že je rád. Býci šli z domu. Ale nechtěli to jen tak ukončit, tak chovají takto. Koupil z družstva jalovici, doma uvázal na místo býků a pak stejný postup. Na pastvu jí rozhodně nevodí ani jeden z nich. A jo, starají se o ní líp jak o sebe. Lidé jsou různí a zvířata chovají různě i v roce 2024.
A vám té kravky samotné v chlívku není líto? A nechtěla byste, aby na to lidi mysleli, než si kravku pořídí, a pořizovali si ji do lepších podmínek?
Tak super. Já Vám držím palce. Myslím, že si to trošku malujete (jeden tu zkoušel se dvěma koňmi a poníkem mít krávy, ale krávy nepustily koně ke krmivu ani k vodě, tak to pak vzdal - mohla to být výjimečná situace, nevím, on ten pán je takový… alternativní, možná proto to nešlo), ale doufám, že Vám to vyjde. Proč si přejete dextera, když chcete mléko? Bojíte se zánětů?
Přeju si dextera, protože je to pro mě nejdostupnější miniplemeno (vedle ve vsi). A mléka nepotřebuji mnoho, to, co nakradu teleti od huby, mi bude perfektně stačit 🙂 O zánětech nic nevím. O kravách toho obecně moc nevím. Tady nasávám informace a pokud by se to blížilo, ten kluk vedle ze vsi mi bude oporou v začátcích samozřejmě. No a souseda mám zootechnika 🙂
Mně se líbí myšlenka krávy ke koním i z toho důvodu, že se to vyzdvihuje jako skvělá pastevní kombinace - ta zvířata nesdílí parazity a dopásají po sobě navzájem nedopasky. Což mě na tom dost láká, že si ušetřím práci s vysekáváním.
My děláme ručně seno už na víc než hektaru, dvakrát do roka, už máme celkem systém, no a vlastně už moc ne ručně, už mám obracečku, takže už se to obrací samo, ale ještě předloni vše na hrábích, najímali jsme si na to i brigádníky 🙂 Máme do roka takových pět až deset balíků vlastního sena. Takže i přestože máme víc koní a pozemek je přes léto na pastvě neuživí, nakupujeme pořád stejně sena, jako když jsme měli dva koně (také šetříme lepší krmnou technikou a vychytaným skladováním).
Kravky pořídím mladé, takže koně budou mít navrch a koně si holky vychovají, toho se nebojím 🙂 No a krmných míst máme dost, stejně jako napájecích, tak nebude problém, pokud budou nějaké neshody.
Jsem moc ráda, že dneska už je těch zvířat, která prožijí život uvázaná na štontě v tmavym chlívku (nebo na štontě ve velkochovu) čím dál méně! Díky za to.
Krávy chci samozřejmě na mléko, primárně nikoli na práci - to je jen taková veselá, samozřejmě kdybych ty kravky měla, nemám čas zapřahat ani poníky, natož zaučovat ještě kravky. Ale kravky by byly pohromadě s koňmi, chodily by s nimi na krmení, uvazovaly by se, čistily, dávaly by nohy, očkovaly by se, a tak dále a tak podobně. Běžný provoz. U nás pod horama jsou krávy všude, tady není klinika na malá zvířata, tady jsou všichni veterináři výjezdní, a krávy jsou jejich denní chleba, jsou tady i takové ty klasické JZD kravíny (v okolí několik).
Třeba protože úplně stejně všem platíme toaletní papír a ta biologická potřeba vložek a tamponů je úplně stejná jako potřeba toaletního papíru, akorát holt se týká jen poloviny obyvatel? Že platíte úplně cizím lidem toaletní papír ve školách, na úřadech apod. to vám nevadí?
To je jako byste řekla, že těm lidem na školách a úřadech platíme vodu a propisky 😀 Jsou to přece zaměstnanci, škola i úřad mají svůj rozpočet, z kterého to hradí. Taky hradíme tím pádem všem státním zamcům půlku obědů a stravenek, že 🙂 Ale vložky asi ty zaměstnankyně na školních záchodech k dispozici zdarma nemají, nebo u vás ano? A na úřadech?
Já jsem si na doporučení fyzio pozvala Hauzra a moc dobrá zkušenost. Asi to není tak top jako ty dvě, ale to řemeslo mají v rodině po generace a je to vidět a na výrobku poznat.
Prostě byla tehdy jiná doba, spousta věcí se dělala blbě, dnes je taky jiná doba, spousta věcí se dělá blbě. Tenkrát si lidi žili ve své bublině, protože informace prostě nebyly, státní sdělovací prostředky negativa nesdělovaly. Dnes si lidé žijí ve své bublině, protože informací je moc, sdělovacích prostředků ještě víc, a každý si tam najde “to svoje”.
Já jsem také názoru, že kráva je stejně cvičitelná jako kůň. Dobře, třeba primitivnější kůň. A také je úplně stejně citlivá, také úplně stejně dobře ví, kam otáčí hlavu a kam mrská kopytem. Jediné, co, že kráva nebude mít tak silný úprkový pud, protože je to prostě kráva (umí se bránit), tak řekněme bude více podobná v tomhle třeba oslíkovi (ale i třeba tomu huculovi). Já bych měla krávy zatahané do dvojky a vozily by mě po vsi. Hodlám mít černé dexterky, takže s našimi černými poníky budou chodit i ve čtyřce (jsou stejně velicí). To bude podívaná - můžu s tím pak objíždět výstavy a tak 😀 No… až bude u koní voda.
Tady mám výhodu, oblečení nekupuji 😀 Mám poděděného oblečení a neustále mi kamarádky různé obnošené nosí, že do smrti to neudolám. Ještě že mám VELKOU skříň 🙂 Když joo něco potřebuji, jakože boty ošlapu a tak, tak kupuju na bazoši.
Ale “cinknutou ” váhu má dnes kdejaký supáč. Nakupuji v Tescu na Soukenném. Každý druhý nákup je předražený. Protože si pečlivě kontroluji účtenku, na informacích už mě znají. Nejvíc to bylo o chleba za 54,--, který jsem vůbec neměla. Reakce : pokladní se uklikla - bez omluvy, 20,-- na sýrech……
Moje rada zní : kontrolujte, taky jsem spoléhala na to, že pokladna jede přes kódy….a pokladní, co namarkuje, to stejně odvede.
Já jsem kontrolovala několikrát penny účtenku a i jsem si doma vážila a čučela jsem, že všechno v poho. Do tesca nechodím, už je na mě moc drahé, i když mi dala příbuzná kartičku ☹️ A mají malý výběr v akcích, holt. Penny má akce i bez kartičky, chválabohu za to, já jak mám odpor ke všem registracím, tak bych musela kupovat za plnou cenu. No, aspoň bych ušetřila za benzin, protože to bych nakupovala ve vsi u vietnamců…
málokterá kráva potřebuje pohlídat od jiné krávy před vlky.
Ale ta kráva to neví. Takže když je sama, je ve stresu, odpočine si daleko méně, než kdyby měla toho parťáka. U koní je vám to jasné, proč ne u krav? A když je kráva s teletem, odpočine ještě o řád méně, protože musí dávat pozor i na tele. U přežvýkavců je běžné, že si na mláďata dávají pozor navzájem, tuhle možnost samotná kráva nemá. Takže musí před vlkem hlídat nejen sebe ale ještě tele. Neberete toho vlka doslovně, že ne?
N: no ale zase se dá dneska většina věcí vyřídit po telefonu, po internetu nebo datovkou. Já neviděla úředníka, babu na přepážce nebo bankéře už nějaké dobré roky. Boxík na rohu mi vezme zásilku kdykoli, kdy jdu zrovna kolem, předpis na léky přijde do mobilu, trvalý příkaz nastavím doma u telky. Telefon na řemeslníka seženu na netu. Dřív jsem daňové přiznání počítala v ruce s tužkou a papírem a lustrovala vysvětlivky, teď to nahážu do EPA a ono mi to vypadne zkontrolované. Dřív se u nás v práci dodáky kopírovaly na kopírce, baba musela vzít papír od šéfa se soupisem zboží, udělat na tiskárně zmenšenou kopii, tu pak popřekládat, vložit ji pod papírovou předlohu dodáku, a znova kopírovat. Pak ručně nebo na stroji dopsat datum, nákladové kusy a hmotnosti. Já to teď zkopíruju z mailu, data o zásilce dopíšu v souboru, za minutu jede dodák z tiskárny.
Dříve vás nenatáhli na elektřině, ale třeba měli cinknutou váhu v lahůdkách, na šmejdy si lidi musejí dávat pozor v každé době.
Buggyro, tak taky umím zavařeninu, taky vím, který soused nečeše ( ani nemusím krást, jde to dohodou ), kde z aleje padá do příkopa…..
Ale nechtěla bych to dělat při dvou malých dětech. A bez auta.
Jsou samoživky, které to zvládají. Tady je holka, která ke koni, třem dětem, třem psům a třem kočkám má tři děti, a stíhá. A peče a vaří a auto nemá. Jako klobouk dolů. Ale na fejsbůku ji online skutečně moc často nevídám…
Orionko, co vás nemá, já si zavařeninu zavařím 🙂 Při tom, jaké množství zavařuju, z ovoce vypěstovaného nebo nakradeného (ano, kradu, přiznávám se bez mučení), mě to vyjde na nějaké koruny určitě. Nevím, třeba šedesát za kilo? Když hodně. A to kilo mám na rok… Kdybych tu zavařeninu uvařila venku na ohni, tak to bude stát deset korun za kilo (nějaký ten cukr tam vždycky dávám, na ty pektiny a želírovací vždycky zapomenu, tak mám zavařeniny tekuté, ale koho to trápí, když je to do jogurtu).
Kilo karotky za 32,- je řekla bych lepší než pribinák za 27,- - nebo jste jiného názoru?
Ne, ta kupní síla vychází líp i když počítáte s minimální mzdou. Si to tam na té stránce přepněte. Čiže jakože ani ne vážený průměr, ale rovnou minimum. Když už vám není dobrý medián ani modus. Prostě i ti lidi s minimální mzdou se dneska “daleko líp maj”.
🎵Znám jedno místo, tam tepláků ráj Je to dost blízko - Ústecký kraj Tam všichni lidé staré moudro znaj" Ti, co je nosí, tak se jednoduše daleko líp maj"🎵
Taky někdy vyžírám mrazák, svůj, jenomže mám nevýhodu že předtím jsem to tam musel napřed dát. No a mám takovou blbou povahu, nekradu, takže vše co vložím mě něco stálo… Tím pádem za litr nepreziju ani sám
Prosímvás, kdo myslíte, že to do toho mrazáku dává mně? 😄
Já jsem holt skromná, vystačím s málem, chápu, že dnešním dětem by to nestačilo, já si zavařeninou ochutím obyčejný jogurt za 15… Ne každý má takovou mzdu a takové možnosti jako mám já - ale to srovnání kupní síly prostě vypráví ve prospěch dneška, nezlobte se na mě. No já u nakupování musím dost přemýšlet, když chci ušetřit. Na dětech se asi šetřit nemůže, tak bych koupila ten tvaroh a smetanu a toho pribináka bych jim uklechtala doma, no. Mně máma jako malé kupovala na mlsání karotku. Já třeba vůbec nekupuju tatarku. Lidi se diví. Mně ta z obchodu už nechutná, radši si udělám domácí. Taky nekupuju sladké pečivo, radši si upeču. Teď už mám horkovzdušnou fritézu (kamarádka mi dala svou, když koupila novou), tak jsem vítěz, můžu si péct droboty v ní 🙂
No já nakupuji v akcích a spoustu toho také nekupuji (vejce, brambory, maso, česnek, jahody, broskve, jablka, švestky, snad letos přibudou i třešně)… A potraviny mě stojí měsíčně pro mě samotnou dva tisíce. Teda pokud zrovna ty dva tisíce mám. Třeba teď vyžírám mrazák a v únoru jsem nakoupila pouze za 1000,-. 🙂