Uf, postěžuju si.
Dneska nepřijde jedna holčička na koně, protože jedou s rodiči na rodinnou akci. No, to se nedá nic dělat, holt když jede rodina pryč, dítě tady nenechají, a když jedou na výlet, holt prostě dítě čapnou rovnou ze školy a jedou, taková je doba, že docházka do kroužku přeci jen celorodinným zájmům ustoupí, a nikoli, že se rodina přizpůsobí kroužku dítěte. Holčička to dala vědět ve středu a nebo možná mamce ještě dřív.
Dneska kolem poledního sms od maminky druhé holčičky, že ta taky nepřijde. Tak si říkám, konec týdne, asi nějaká viroza, nechtějí před víkendem, aby se to rozjelo, možná taky něco důležitého, co nemůžou vyřídit jindy, tak jí to odkývu, že škoda, že jsem chtěla s holčičkou vyrazit na vyjížďku.
No a překvapení, zpátky zpráva, že holčička si to ROZMYSLELA, a že přijde, že mají doma návštěvu (ta je tam mimochodem už od úterka), a že ke koním nechtěla přijít, protože chtěla trávit čas zábavněji s návštěvou. Ale že když teda bude vyjížďka, tak že přijde. Tak jsem ji ujistila, že když nemohli, tak jsem změnila plány, a holt jsem si naplánovala něco jiného, a že s dítětem fakt už nepočítám. A že bych si přála, aby docházku brali zodpovědněji (není to poprvé, posledně jsem se dozvěděla, když byli koně očkovaní, že když se dítě dozvědělo, že se nebude jezdit, ale pracovat, tak řeklo, že nepřijde, a maminka ho musela přemluvit, a to taky nebylo poprvé, kdy se dítě vůbec rozmýšlelo na poslední chvíli, jestli přijde…). V odpověď mi přišla vykřičníková sms, že dítě chodí dvakrát týdně, a že tedy to považuje za velmi zodpovědný přístup, a že nevynechává pro nic za nic a že tedy docházku berou velmi vážně. Vykřičník.
Já teda považuji pravidelnou docházku dle dohody podle závazně podepsané přihlášky za SAMOZŘEJMOST a nikoli za něco, za co by se měli členové bít v prsa. A omluva z účasti (z tak malicherného důvodu) v ten den mi nepřijde jako nic zodpovědného, protože já jako vedoucí výcviku ten den mám v tu chvíli ale už pro ně rezervovaný a můžu se jít klouzat. Zajímavé je, že ta maminka se za sebe omlouvá vždycky minimálně den dopředu, ale dítě nemá problém omluvit pár hodin před akcí, tak to mi hlava nebere.
Nevím, jak dnešní rodiče, ale mě z kroužků omlouvala nemoc a úraz. Možná pohřeb nebo pobyt člena domácnosti v nemocnici, ale to jen možná. Naplánovat si výlet nebo nákupy v hypersuper do doby docházky na kroužek neexistovalo. Asi jiná doba…