že dítě musí zlost vybít a uvolnit agresi
Jako, na jednu stranu jo, ale stejně jako u psa, je nutné tomu dítěti ukázat, na čem si tu agresi může vybít. Pokud to dítě učíme mlátit lidi jako samozřejmost, kde se v něm vezmou zábrany? Až mu budeme schopní to vysvětlit? A nebude to pozdě? Ty zábrany tam nebudou tak pevně vsazené jako když v raném dětství převedeme jeho agresi jinam a prostě do lidí vůbec mlátit nikdy nebude.
Chceš být agresivní? Tak se válej po zemi, křič, mlať do polštáře, jdi běhat dokolečka na zahradu nebo do pokoje, vem si motyčku a jdi kopat do záhonku nebo mlátit klackem o zem nebo vztekle škubat trávu… takových možností. Ale na živém tvoru si svoje emoce nevylévej.
Samozřejmě že je potřeba emoce v dítěti nedusit. Ve mně je dusili, bylo to špatně (ale zase se umím velmi precizně ovládat). Druhý extrém je ale samozřejmě (podle mě) také špatně.
kde to to dítě vzalo? - tv
Nemusí tomu tak být, děti jsou přirozeně agresivní, resp. přirozeně nemají zábrany, jsou to jednoduchá zvířátka. Vaše štěně při přezubování také nemá zábrany, je přirozeně agresivní (slovo “agresivní” je děsně agresivní, snad mi rozumíte). Aby to zviřátko mohlo beztrestně ty emoce či stresíky (bolí zuby, to může být i u toho dítěte, zuby nebo jakákoli jiná frustrace) vyventilovat, musíme ukázat, “jak”. Pokud měl někdo dítě, které nikdy nikoho a nic neuhodilo (plyšáka…), je to hrozně fajn, ale z mých chabých zkušeností je takových dětí menšina. Děti prostě zkoumají, testují, lomcují, žužlají…
Sousedi z chaty mají holčičku a chlapečka, holčička předškolní nebo krátce školní, chlapeček 3 roky. Chlapeček holčičku mlátí. Rodička tvrdí přesně to, co tady matka, (že chlapečci jsou přirozeně agresivnější a) že si přirozeně potřebuje na někom ty nálady vybít. A tak je holčička vedena přísně k tomu, aby chlapečkovi posloužila jako boxovací pytel (matce se asi nechce nebo co). Chlapeček se nerozpakuje holčičce nebo matince i nadat, holčička se pak taky nerozpakuje matince nebo chlapečkovi nadat. Kam tyhle děti vyrostou, nechci vědět. Ale z holčičky asi sněhová vločka nebude…