Aktuálně: 3 712 inzerátů209 717 diskuzních příspěvků18 242 uživatelů

Příspěvky uživatele

eena

eena
eena 02.08.2023, 14:22:42 xxx.xxx.231.241

Nuž ja som sa už dostala viackrát do situácie, že som pomaly až ľutovala, že mám nadpriemerne inteligentné dieťa - školské osnovy sú teraz ako niekedy pre pomocnú školu - aby som teda svoje dieťa nenechala úplne osprostieť musela som sa realizovať ešte aj ja (no ešteže tak do piatej triedy som mu stačila). Ale bojovať s učiteľmi, že on nebude výsledky násobilky kresliť smajlíkmi (neznášal maľovanie odjakživa), ale napíše im to číslom bol teda zaberák! Odhliadnem teraz od toho, že on násobilku vedel v druhej triede a smajlíkov mal malovať ako štvrták! Mal jedinú kamarátku, ktorú poslali na psychiatriu, pretože bola divná - áno bola lebo bola fakt geniálna (rodičia to našťastie vyriešili prestupom na inú školu) - v ôsmej triede sa bavila počítaním integrálov! Viem toto sú výnimky, ale aj ten učiteľ by snáď mal na takéto dieťa zareagovať a nie ho poslať na psychiatriu! Integráciu sme zas ako spoločnosť poňali úplne debilne - neťaháme slabšie deti hore, ale ubíjame tie múdre (ono to ide ľahšie - múdri nemajú žiaden problém zakrpatieť)  

eena
eena 02.08.2023, 14:01:25 xxx.xxx.231.241

U nás si trúfla aj na husy! A líška aj podliezla - dokázala odvaliť taký kameň spod plota, že som gúľala očami aj chlap mal problém si s tým poradiť- skáče v pohode do dvoch metrov. Gunára síce nezabila, ale tak doriadila, že sme ho museli zabiť my -z milosti. Do husačníka vyhrýzla dieru cez dosky. Odvliekla veľkého pižmováka, agresívneho kohúta a pár sliepok. Pri tom ako som videla ako skáče neverím, že by ju el.ohradník odradil. Asi najlepšie funguje pes, ale ten sa pred dažďom skryl a líška len na to teraz čaká. Ja mám už tisíc chutí sa na to vykašľať - je tej divej zvere teraz u nás v okolí neskutočne veľa. Líšky boli sem-tam, teraz denne behajú po dedine, kuny detto, pribudol aj vlk a medveď, dravé vtáky sú to najmenej.  A ak mám chovať iba v chlieve tak na to kašlem. Úrodu žerú slimáci a chrobáci o akých som ani nepočula, srnky v zime ožerú stromčeky, diviaky vyorú zemiaky … No ale vraj žijem v prírode a tak sa mám tešiť. 

eena
eena 02.08.2023, 13:42:02 xxx.xxx.231.241
Odpověď na příspěvek uživatele Edůza z 02.08.2023, 13:06:08

tiež sa charakterizujem ako "kritický realista". Vyliečená riadnymi životnými kopancami. Ja sa už tiež nedokážem spoľahnúť na nikoho okrem seba. Posledný kopanec som dostala od priateľovho syna (vtedy býval u nás), ktorého som raz poprosila, aby večer nakŕmil a zavrel hydinu (za peniaze), pretože som bola pracovne mimo. Našťastie som došla domov ešte tesne pred zotmením - mladého pána (17 rokov) nikde - zver vrešťala vonku (ani vody im nenalial). Tak len behom všetko obriadiť. Mladý prišiel po polnoci a jeho reakcia - "no tak som zabudol a čo?!". Odvtedy fakt nie som schopná s ním komunikovať.

eena
eena 02.08.2023, 13:22:20 xxx.xxx.231.241

No my už musíme asi zatvárať aj cez deň - líšky sa nám špacírujú po dedine hlavne cez deň a v daždi. Zrovna včera sme jednu z dvora vyhnali - prišla si pre obed asi… Neskutočnou náhodou sa nám ju podarilo vidieť ako si krásne ladne preskočila plot 1,8m ani okom nemihla a poďho rovno medzi hydinu! Ja som vrešťala, polovička bežala za ňou - líška vzala roha až keď ju už pomaly držal za chvost! A nemá zásadný problém ani s dospelou husou, veľkého pižmového káčera odvliekla tiež bez problémov. Ja už fakt neviem akú obranu zvoliť - pes asi aj funguje, ale tie vyšpekulované ryšavky proste fakt chodia po celej dedine a zásadne cez deň v daždi - vtedy sú aj psiská zalezené aj ľudia nebehajú po dvore - vyšpekulovali to dobre - musím uznať. A keby sme žili niekde kde niet pre ne prirodzenej potravy, ale okolo nás široko ďaleko iba polia a lúky plné myší, na ktoré  líšky kašlú a chodia si na sliepočky do dediny. (Susedovi vbehla priamo do chlieva - tiež ju pomaly chytil za chvost, ale vybehla oknom -asi 1,8m vysoko ho má - pod stropom). A myši musím chytať ja. 

A k tej vode - máme aj husy aj kačky - dávame iba do detského pieskoviska vodu - stačí im to aj na párenie A hlavne sa tam mení voda denne (niekedy aj dvakrát) - oni z toho spravia bahnisko za chvíľu. A okrem toho majú vodu aj v kýbloch (hrncoch) - nič lepšie  som nevymyslela - toto najjednoduchšie vymením aj umyjem

eena
eena 01.08.2023, 14:37:40 xxx.xxx.231.241

Tenurri - je to individuálne. Je však smutné, že aspoň ja v mojom okolí vidím čoraz viac tých, ktorí sa budú len sťažovať na všetko a všetkých … Napriek tomu, že im xy ľudí pomáha vždy skončia v pozícii chudáčika, ktorému všetci škodia. Nepohnú prstom, aby si pomohli. Naopak využijú všetkých ktorých môžu x-krát sa ešte voči tomu, kto im pomáhal zachovajú hrozne. Lebo predsa oni môžu - je to ich právo!! No som si spomenula na vlastnú snahu pomôcť … a dopadla som ako sedliak u Chlumce (asi trikrát v živote) - som hnusná, ale už veľmi rozmýšľam či pomôcť … Sama som musela s troma deťmi preskákať ťažké životné skúšky - robiť v dvoch robotách, študovať k tomu, sťahovať sa. A to vďaka tomu, že som chcela pomôcť, lebo dotyčným život strašne krivdil!  Ale nezostala som plakať a sťažovať sa - proste som musela riadne makať. A život naučí asi najlepšie každého a koho nenaučí tak si “zlý” život zaslúži. 

eena
eena 01.08.2023, 13:39:04 xxx.xxx.231.241

Biaca - ste mi pripomenuli príhodu so susedou, ktorá dala mačke rolničku na obojok a potom nadávala akú má neschopnú mačku, že nechytá myši ako náš kocúr! Hovorím jej daj jej dole rolničku a uvidíš. Mačka je zrazu preborníčka v love - až vtedy jej došlo, že akosi tá rolnička upozornila aj tie myši, že si majú dať bacha😜

eena
eena 01.08.2023, 13:30:47 xxx.xxx.231.241

Náš kocúr je Ričí- lebo ako mača keď prišiel k nám bol umňaučaný až strach - teda večne ričal Tak ostal “Ričí”

eena
eena 01.08.2023, 13:26:04 xxx.xxx.231.241

No my sme postavili koterec - parádny rozmery 5,5,x2,5 m - dali sme tam aj starý gauč. Úmysel bol, že psa tam zavrieme napr. keď príde návšteva a pod. A výsledok je ten, že je to koterec pre kocúra - tomu sa gauč na slniečku veeeľmi páči. Náš pes tam bol iba so mnou - a keď príde návšteva je pes doma v obývačke (ak sme my von) alebo opačne pes je vonku a my s návštevou dnu - aj to len v prípade, že návšteva psov nemusí Inak sme všetci spolu ☺ Takže koterec podľa mňa nepotrebujete hlavne ak ste to doteraz nepotrebovali - nebudete potrebovať ani odteraz. 

eena
eena 01.08.2023, 13:14:07 xxx.xxx.231.241
Odpověď na příspěvek uživatele Trickyvoo z 01.08.2023, 12:38:50

To nemusíte mať ani regulérneho psieho zabijáka - keď si predstavím moju kľudnú moskováčku, ktorá ale dokáže v zlomku sekundy vyhodnotiť situáciu po svojom a vyštartuje rýchlosťou blesku … Extra radostné, “slniečkové” a so všetkými a všetkým sa hrajúce a vítajúce jedince sú riadny problém pre majiteľov nekontaktných psov. Ja mám ešte ku všetkému pocit, že tie radostné psy neovládajú psiu reč (to že ju neovládajú ich majitelia radšej nekomentujem) - keby tú reč ovládali tak by sa k žiadnemu neznámemu psovi nerútili ako rýchlik z Košíc - približovali by sa opatrne, bokom, s odvracajúcim sa pohľadom … Osobne zatiaľ sa mi našťastie vždy podarilo takého radostníka riešiť skôr ako naša psica - našťastie stačí, že sa začnem ja radostne tváriť - šťastlivca oslovujem ako kamoša - niekedy aj pohladkám - vtedy to tá naša vyhodnocuje asi tak, že toto je kamarát toho nemusím riešiť. Keby som nereagovala (alebo čo i len o sekundu neskôr) bol by s najväčšou pravdepodobnosťou riadny problém, a to bez ohľadu na to či psíča ide vítať mňa alebo naše teliatko. Je fakt, že preventívne chodíme hlavne na miesta, kde vidím široko ďaleko a situáciám, ktoré hrozia problémom sa snažím predchádzať. To sa ale tiež nedá na 100% - viď náš príbeh, keď pobehujúci pes pohrýzol tú našu. Mala som ju pustiť?  

Obrázek
eena
eena 01.08.2023, 08:49:27 xxx.xxx.231.241
Odpověď na příspěvek uživatele strapaty z 01.08.2023, 07:20:38

Strapaty viem, že prchký neznamená psychopat - s jedným prchkým cholerikom žijem už viac ako 10 rokov ☺. Normálne ho každý považuje za pohoďáka, ale viem že občas sa dokáže tiež pretočiť v sekunde. A naša madam ho asi miluje najviac zo všetkých, ale na druhú stranu je tiež jediný, ktorý s ňou nevie ísť na prechádzku a už vôbec nie na voľno. Neviem definovať prečo je to tak - asi niečo “vyžaruje” čo ten pes vníma. Naproti tomu je syn, ktorého poslúcha najviac zo všetkých (volám ho Desenský) - toho poslúcha na telepatickej úrovni. Ja som niekde medzi tým, a to sa jej venujem najviac - kŕmim, cvičím, hrám sa, škrabkám … A o tých zaplotových psoch viem tiež svoje - ja jej tiež neviem vysvetliť, že presne tých dvoch chudákov si nemá všímať .teda keďže vie, že to vždy riešim tak s výrazom týraného psa okolo nich prejdeme, ale stačila by pol sekunda mojej nepozornosti a vypálila by si to s nimi vyriešiť (a dúfam, že nikdy ich nestretneme mimo plot lebo dobre by to nedopadlo) Dva roky na tom robíme, ale asi sme na maxime - proste sama od seba ich ignorovať nebude. A to hovorím iba o dvoch domoch, kde to rieši. Ostatných si nevšíma - tiež neviem z čoho práve u týchto vznikla tá nevraživosť. Inak si buď nevšíma alebo tých čo poznáme má za kamošov - dokonca vie prispôsobiť hru podľa veľkosti kamoša - najlepšie sa hráva s takým malým čudom a tam obdivujem tú jemnosť ako vie korigovať sama seba. Chcela som tým povedať, že proste moskovák je špecifické plemeno niečo medzi pastierom a obranárom (tak bol vymyslený) vyžaduje od majiteľa veľa, ale rovnako veľa potom dáva. A selektívna hluchota býva dočasná - len to nevzdávajte pubertiak dokáže donekonečna skúšať čo mu prejde - ak toto zvládnete už bude fajn - len mu nesmie nič prejsť - zas tá ich pamäť - dobre si oni pamätajú, že toto mi už prešlo, tak to spravím zas 😜

eena
eena 31.07.2023, 12:55:59 xxx.xxx.231.241

bolesť zubov by som nepriala ani nepriateľovi! Nie to ešte najlepšiemu priateľovi, ktorý je tu so mnou 16 rokov. Si neviem predstaviť život s bolesťou zubov - to by som hádam radšej skočila z okna (zažila som raz cez vianoce - tri dni). Ja by som išla do ošetrenia aj s rizikom smrti … Ak však operácia vyjde bude mať psík ešte pohodový a hlavne bezbolestný život. Čo je to za život, keď nemyslím na nič iné iba na bolesť? Tak sa teda na to pozerám ja …  

eena
eena 31.07.2023, 12:46:32 xxx.xxx.231.241

Vlastne ani neviem - akosi bolo pár mien vo výbere a potom si to akosi sadlo samo ku danému šteniatku. Prvých pouličných krížencov (keď som ukecala rodičov) som volala podľa toho čo povedali naši - nech majú radosť ☺ Úplne prvého psa mi dovolil otec len pod podmienkou že to bude Rexo.  Raz, s deťmi, sa vymýšľalo veľmi dlho. Každý hodil do pléna niečo svoje - decká sa samozrejme vadili. Tak sme napísali mená na papieriky a z klobúka vytiahol meno ocko - tomu to bolo šuma-fuk. Vytihol meno Missi - podľa akejsi postavičky. No a keď došlo šteňa domov som si ja osobne nemohla na to zvyknúť - furt som to komolila až nakoniec mi vybehlo miesto Missi  - Misty. A zostala to naša celoživotná srdcovka MISTY - aj dnes sa mi stane, že dnešnej Sally nechtiac poviem Misty. No už v živote by som nedala žiadnemu psovi meno Misty - tá bola len jedna! 

eena
eena 31.07.2023, 09:40:46 xxx.xxx.231.241

Máte malého - vyrovaného psa! Neprerábajte ho, ale starajte sa o to, aby žiaden pes toho vášho “nepocuchal”. Teda ak nechcete z toho vášho urobiť predstaviteľa “klasických” malých nervákov. Že to potom končí neraz veľmi zle - práve pre tých malých krikľúňov nemusím opakovať. Nie každý veľký pes je natoľko zvládnutý alebo prirodzene inteligentný, aby malého štekača nevyriešil raz a navždy. A aj keď mám veľkého psa o to viac ho musím učiť, že problém riešim ja - nie on! No vonku stretnete všelikoho….

eena
eena 31.07.2023, 09:30:34 xxx.xxx.231.241

strapaty - moskovaci majú neuveriteľnú pamäť. Teda tá naša určite. Vo vašom prípade by som bola teda poriadne v strehu. A popracujte hlavne na sebe - vaša prchká povaha a moskovák je podľa mňa dosť nebezpečná kombinácia. Moskovský medvedík je z podstaty plemena obranár - v pol sekunde sa dokáže zmeniť z plyšáka na nekompromisného bojovníka. V preklade ak vy zareagujete na niečo prchko, pes to môže vyhodnotiť, že potrebujete ochranu a už sa to vezie ani okom nestačíte mrknúť. Ich super pamäť je rovnakým plusom ako mínusom - naša teraz po roku spoznala moju kamošku (ktorá ju kedysi vykrmovala špekáčkou) a napriek mojej malej dušičke, že ako zareaguje vítala ju ako keby som domov prišla ja, to bol ten plus, ale rovnako si pamätá aj psa ktorý ju kedysi uhryzol a radšej sa oblúkom vyhýbam miestu kde býva (resp. by sa ten pes mohol vyskytnúť). A strapatý - jej správanie ako chcete zmeniť ? Vy si musíte uvedomiť akého psa máte. Moskováci sú špecifické psy -potrebujú kľudné, vyrovnané vedenie, jasne stanovené hranice a hlavne musia cítiť - opakujem cítiť - že rozhoduje vždy “pán”. V prípade nejednoznačných signálov od pána (napr. chvíľu sa s niekým kľudne rozprávate, potom začnete kričať nedajbože výrazne gestikulovať) to pes vyhodnotí po svojom - musím brániť pánička lebo … Preto vám v dobrom radím - pracujte hlavne so sebou - je to sakra ťažké, ale učte sa kontrolovať emócie, aby sa vám z plyšáka nestal samostatne sa rozhodujúci stroj schopný aj zabiť! A musíte myslieť vždy dva kroky vpred. Psica Vám nabehla do puberty - berie vlastný rozum a rovnako ako sa môžete po puberte dostať do štádia úplnej pohody, môže to skončiť úplnou katastrofou. Neberte ma prosím v zlom - po tých rokoch života so psami sa vám naozaj snažím iba preventívne poradiť. A ešte jeden príklad psej pamäte (nie je to moskovák, ale veľký pes určite): Dcérinu dogu napadol nemecký ovčiak keď mala asi 10 mesiacov- teraz má 8 rokov a všetkých psov znáša úplne slniečkovo - okrem nemeckých ovčiakov! Neštartuje bez rozmyslu po nich, ale vždy musí byť človek proste v strehu a stretom predchádzať. Jednoducho sa to už nikdy nepodarilo zmeniť - má zafixované že NO = boj. 

eena
eena 26.07.2023, 09:40:37 xxx.xxx.231.241
megi-the-pes:

Savé podložky pro štěňata. To je odborný název. To taky sežere. Eště hobliny. Však je to podobné jak chovat králíka, ne.

savé podložky - super nápad - to je kombinácia papier + igelit a niekedy aj buničina ☺

hobliny (piliny) - ak sa chcem brutálne venovať upratovaniu namiesto šteňaťu tak je to super voľba 

eena
eena 26.07.2023, 09:12:48 xxx.xxx.231.241

A v miestnosti máte akú podlahu? Ja neviem, (ohrádku som nepoužívala - pesani boli v chodbe alebo kuchyni) ale nikdy som v podstate nič nedávala - iba deku (resp. pelech na spanie). Šteňatá hryzú všetko - noviny rozfranforcujú, igelit je z hľadiska zožratia nebezpečnejší … Podlahu či už lino alebo kachličky som proste umyla … Keď ostávali samé tak som dala hryzacie návnady - podľa preferencií toho ktorého psa - hračky im obyčajne boli ukradnuté, ale keď som akože omylom zabudla kartón z vajíčok, rolku z toaletného papiera - bolo o zábavu postarané. Cucky som potom pozbierala, podlahu pretrela a bolo. Posledná ešte milovala rozhýzať plasty - a tak sme dvakrát prišli o TV ovládač, krhlu na polievanie, rúčku z nožníc, dva skrutkovače tiež skončili bez rúčky - tieto veci som reálne zabudla skryť - no ale to k šteňatám patrí, že niečo zničia 

eena
eena 24.07.2023, 12:35:27 xxx.xxx.231.241

neviem, ale nie sú tie nafotené šteňatá na tri týždne akési veľké? U týchto mini pidi psíkov by som čakala menšiu veľkosť v tom veku …

eena
eena 24.07.2023, 11:11:06 xxx.xxx.231.241

Každý pes je originál - na každého platí niečo iné. Možno som ozaj mala šťastie, ale nikdy som nemala žiaden extra problém naučiť chodenie na vodítku. Ale vždy sme išli (ako to tu už niekto spomínal) z domu v kľude - proste z dverí sa nerútime a kým neprestaneš robiť “tanečky” dvere sa neotvoria (úplne malé šteňatá som na rýchle venčenie nosila vonku na rukách). A keď ťaháš stojíme resp. pokračujeme úplne iným smerom - štandardné rady fungovali. No ja si hlavne myslím, že vždy mali naše psiská veľmi veľa voľného pohybu - teda nekompenzovali “potrebu lietania” na vodítku. Paradoxne ma vždy poslúchali psy lepšie bez vodítka ako na ňom. Na cvičáku táto posledná vyzerala ako dement, že nevie ostať v povele zostaň (keď mala pripnuté vodítko sa vždy zdvíhala za mnou) - bez vodítka mala výdrž v povele bez problémov (maximálne čo sme skúšali bolo 15 minút bez toho aby ma videla), ale pripnem vodítko a je to zas dement ☺

A Sardullah - priradenie k nohe máme tak isto obchádzaním - to hebedo má proste problém iba prisunúť zadok - automaticky sa sama začala radiť obchádzaním - tak to tak ostalo (mne to nevadí a z vlastnej lenivosti som sa už ani nepokúšala to preučovať)

eena
eena 21.07.2023, 12:12:39 xxx.xxx.231.241

…. a mne sa páčia barzoji, žirafy, sloni a tigre 😉. No keď som si naštudovala čo všetko potrebujú k životu tak som od ich chovu upustila. Ale teraz vážne - prosím nevyberajte psa len podľa toho čo sa “páči”! Súhlasím s xerxovou - je to pes pre skúsených! Potrebuje svoj priestor - ten stráži. Plemeno je málopočetné asi to má svoj dôvod. Zvážte reálne svoje možnosti a schopnosti - ak na to teda naozaj máte (nemyslím finančne) - tak vyberajte s rozvahou a s PP 

eena
eena 21.07.2023, 09:50:33 xxx.xxx.231.241
hmn:

“Veľký - malý - stále je to pes”

z hlediska pravděpodobnosti napadení a možných důsledků pro toho psa to je rozdíl velký

pravdepodobnosť napadnutia by som povedala, že je rovnaká. Síce asi hodnotím neobjektívne, ale malé psy napádajú častejšie. Že rozdiel v dôsledkoch potom je veľký o tom nepolemizujem, to je proste fakt.