Mě by nějaká předadopční kontrola a požadavek snést následnou/následné kontroly (dokonce přepadovku?) spolehlivě odradilo od úmyslu pořízení psa z takového spolku. Něco takového nepožadoval ani jeden z chovatelů našich psů, a to svěřují svá vymazlená štěňata.
Na jednu stranu chápu, že nechtějí svěřit psa kdekomu, ale pro mě je to přílišné zasahování do mého soukromí.
Odpověď na příspěvek uživatele strapaty z 31.08.2023, 10:30:08
Nebude vydán PP? To není pravda, PP dostanou všechna štěňata z vrhu, pokud ten se uskutečnil podle předpisů klubu (ČMKU, FCI). Kupírování uší je v ČR zakázáno, takže u nás jedince s kupírovanýma ušima nelze uchovnit a nesmí se zúčastňovat sportovních a chovatelských akcí. Takže na takto “upraveném” jedinci lze chovat jen bez PP, tedy množit. Nebo se vykašlat na FCI a chovat pod KOSD nebo pod jinou organizací, která není pod FCI. Což se pro mě rovná množení bez PP. Z této cesty už není návratu zpět pod FCI.
My máme nerezové misky víc jak dvacet let a pořád jak nové, a to jsou stále v permanenci. Akorát ta guma, aby neklouzaly, se rozpadla. Tenkrát byly jako dárek k nějakým granulím.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 30.08.2023, 10:38:45
Ona byla nežravec od začátku, takže nic skokového ze dne na den, kdy by se mohlo jednat o zdravotní problém. Prostě to tak někteří psi mají. Myslím, že nežravce nechce nikdo, protože je to s ním fakt těžší. Jak se psem, tak s dítětem. To jsem nezažila, my jsme v rodině všichni žraví, ale kolega vyprávěl, že jako dítě třeba tři dny nejedl, neměl hlad. Neumím si to představit.
Pes venku hlídá vás i váš majetek. Pes doma jen vás. Je každého věc, jak to chce. Já jsem pro hlídače venku. Ne striktně jen venku, s přístupem do domu, ale v době, kdy má hlídat, kdy jsem v práci, v noci, tak venku. Jen tak má hlídací pes smysl.
Jak to chce zadavatelka dotazu nevíme, zatím to neupřesnila.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 30.08.2023, 08:47:11
To je ale o výběru vhodného plemena. A nastavení denního režimu. Když chci hlídače, tak musí být venku a volně, aby mohl účinně hlídat, doma na gauči je prd platný.
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 29.08.2023, 23:00:49
Je hubená, ale ne dramaticky. Není kost a kůže. Teď vypadá hůř, protože je ještě vylínaná. Je mladá, 15 měsíců, momentálně hárá. Tak je to jedno k druhému, ještě jak bylo to vedro tak neměla chuť na nic. Doufáme, že po hárání a až bude chladněji, tak bude žrát lépe.
Odpověď na příspěvek uživatele Rezzzy z 29.08.2023, 20:57:24
Buďte ráda, že je žravý. My máme poprvé nežravku. Nejen, že se nedá motivovat na žrádlo, pamlsky, ale my ji přemlouváme, aby vůbec něco snědla. A když už jeden den nějakou potravu sežere, třeba kuřecí stehno, tak další den se tváří, že je to jedovaté. A jediné co do ní dostaneme, jsou žloutkové věnečky z Lidlu. Další den se ani nedotkne syrového masa, ani věnečku, ale dá si granule. A další den je ochotna sežrat pouze rohlík se sýrem. Piškoty si dá občas a to je ještě někdy jde zahrabat. Stejně jako syrovou kost. Není to jednoduché.
Je těžké poradit, když nevíme, co vlastně požadujete, jak si hlídání představujete. A jaké máte skutečně zkušenosti se psy. Někdo má třeba už kolikátého psa, ale v podstatě o nich nic neví, nezajímá se. Co vy?
Pro celoroční pobyt venku můžete mít třeba pastevce - asijského nebo evropského. Tito psi hlídají bez výcviku k hlídání, instinktivně, vědí co mají dělat a jsou připraveni aktivně zasáhnout a jejich zásah může být i smrtící. Pro tato plemena je hlídání hlavní práce a poslání.
Nebo již výše zmíněného velkého knírače, já přidám černého ruského teriéra, který byl mimo jiné z velkého knírače vyšlechtěn, rotvajlera, německého ovčáka. Jsou to pracovní plemena, hlídání a obranu svých lidí mají v krvi, přesto potřebují krom hlídání jinou práci, je třeba s nimi pracovat - cvičit, věnovat se jim.
A pak můžete mít mírnější plemena, třeba již též zmíněného chodského psa. Hlídat bude, bude dobrý alarm, ale jeho zásah nikdy nebude tak razantní jako pastevce nebo velkého knírače (a spol).
Všechna tato plemena vyžadují znalosti, odpovědnost, přirozenou autoritu. Vlastní rodinu včetně dětí budou milovat všechna tato plemena, pokud se k nim členové rodiny budou chovat dobře. Cizí děti bych nenechala hrát si ani s jedním. S vlastními dětmi bude nejradši “blbnout” chodský pes, ale i černý ruský teriér, německý ovčák,… Pastevci jen jako nedospělí, pak je hra moc nebere.
Píšu z vlastní zkušenosti se dvěma fenami kavkazského pasteveckého psa, jednou černou ruskou teriérkou a dvěma fenami chodského psa.
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 28.08.2023, 08:35:28
Ano, proč ne. Pokud je to pro něj výhodnější, pokud je to plnění lepší než nemocenské pojištění u ČSSZ, pokud se vztahuje na každou nemoc a délku nemoci…