Vůbec nejsem odborník, ale myslím, že bychom neměli lítat ode zdi ke zdi, tedy od úplného vyhubení vlka, které zařídili v minulosti naši předci, k nesmyslné absolutní ochraně. Pokud se vlkům daří - a proč by nedařilo, zvěře je dost a ještě si nabídnou domácí zvířata a nikdo je neohrožuje - tak by se měla jejich populace regulovat odstřelem. Tak, aby jich bylo rozumné množství s ohledem na možnosti krajiny, která se mění a v níž je stále méně místa pro tak velké šelmy. A na druhou stranu chovatelé domácích zvířat by si je fakt měli lépe zabezpečit. Nebo změnit režim chovu. Nějak to museli v minulosti dělat, když ještě vlci vyhubeni nebyli.
Příspěvky uživatele
balu
Ty věty kurzívou zrovna ne. Ty další ano.
Měla jste závěť a už nemáte?
Jenže to by si psa, potažmo zvíře, nemohl pořídit nikdo.
Je moc dobře předestřít katastrofický scénář, je moc dobře být připraven na možné eventuality. Ale vždycky je tu riziko, že to pak třeba dopadne jinak, protože v průběhu času se možnosti všech zúčastněných mohou změnit.
Nezdá se vám, že příliš předjímáte? Vy ty lidi znáte, že víte, že pes bude špatně krmen? Víte, že nemají nikoho, kdo by se o psa, pokud oni nebudou moci, postaral? Mimochodem, kdo z nás ví na sto procent, že se o jeho psa někdo postará, když zemře, nebo se nebude moci starat? Můžeme si to jenom myslet. Tak jako si já myslím, že se postarám o psa mé mamky. Ale nevím, jaké okolnosti, co bude, až ta doba nastane. Budu se moci postarat? To nikdo dopředu neví. I když to beru jako samozřejmost, že se postarám, tak nevím, jestli budu moci…
Nakonec by paní mohla mít nějakou malou klidnou starší fenku z útulku. To, že s ní nevyběhne ven, kdyby měla fenka průjem, to je jako kdyby to fenku postihlo, když bude sama doma…
A kolikrát myslíte, že chodí bytoví psi, když jsou jejich páníci v práci? Ráno, pak až přijdou z práce, což je odpoledne, a večer.
A jako já. Ale mně by kočka psa nenahradila. já jsem psí člověk, buď pes nebo nic.
Proto jsem psala, že si to musí zvážit ta paní, pro kterou je zde ten úvodní dotaz. Jestli ji uspokojí kočka nebo třeba též navržený papoušek.
Chingis, je mi to moc líto, držte se. 🌹🌹
Mně taky ne. Jen jsem napsala, že pro někoho nemusí být výměna psa za kočku vítaná, protože třeba ten dotyčný - dotyčná kočky nemusí. A na zvířeti se musí shodnout oba partneři, manželé.
Nechci tady shazovat rady - nemůžete mít psa, pořiďte místo něj kočku - pro někoho to jistě bude řešením, ale třeba pro mě by nebylo. Miluji psy, ale ke kočkám vztah nemám, i přesto, že v dětství jsme u dědečka kočky měli. Toto si musí zvážit přímo ta paní, pro které má zvíře být a samozřejmě i její manžel.
https://www.facebook.com/ToulaveTlapkyCoSeZeStranekOsNedozvite
Díky za odkaz. Přečetla jsem a utvrdila se, že můj názor na takové různé spolky je správný. Pokud bych někdy chtěla psa z útulku, půjdu si pro něj do opravdového útulku a ne do téhle či jiné “fabriky”. Neuvěřitelné, jak je autorka toho statusu plná zášti k lidem, na kterých z druhé strany škemrá o prachy.
Vlci mají žít jinde, jestřábi mají žít jinde,… všichni mají žít jinde …
Asi moc neporadím. Jedna naše kavkazanka taky moc auto nemusela. Dělaly (mamka a já, byl to její pes) jsme to tak, že k autu šla fena normálně na vodítku, protože parkovalo mimo zahradu. No šla, víceméně byla dotažena, protože moc dobře věděla, že se někam jede. Do kufru kombíku nevyskočila, takže jsme jí tam daly přední nohy a pak vyzvedly zadek a postavily ji tam. Ona byla klidná a když už byla uvnitř, byla v pohodě. Víceméně jsme s ní jezdily jen k vetovi jednou, dvakrát, ročně. Tam z auta vyskočila a když jsme jely zpět tak i naskočila do auta, protože se těšila domů.
Hlavně jsme kolem toho nedělaly žádné opičky, prostě se jde, jede a hotovo. Chválily jsme ji, až jsme ji dostaly do auta, i když tam sama nevyskočila, i když jsme viděly, jak se jí do auta nechce, ale tak normálně, nijak výjimečně.
Asi bych se psem, který do auta nechce, zbytečně nejezdila. Ruch města vstřebá až tam budete bydlet.
Od tam bych si psa tedy nevzala. To je prasárna a ne pomoc zvířeti v nouzi.
To jsem byla já, nevšimla jsem si, že mě to odhlásilo.
Tak to vypadá, jako by tu nikdo se zkušeností nebyl. Já mám jen takovou trošku vzdálenou s fenkou bišonka od syna a snachy. Už nevím, kolik fence přesně bylo, snad 12 let, když začala víc pít a taky se občas pomočila - nevydržela to jako dosud, protože právě víc pila. Zřídla jí srst a zadní nohy začala mít vratké. Nejdřív to připisovali stáří, ale šli s ní k vetovi, kde byl diagnostikován Cushing a nasazen vetoryl. Na vetorylu se krásně zvetila, zlepšilo se vše, zpevnily nohy, obrostla srstí, nemusela tak pít. Jenže časem ji začaly zlobit játra… Dožila se 14 let, takže cca 2 roky na vetorylu.
Vaše fenka má 14 let, na příbalový leták bych se vykašlala a vetoryl nasadila. Prodloužíte a zlepšíte jí život.
Tak třeba u poslední fenky jsme ani u chovatelky doma nebyli. Bylo léto, vše se odehrávalo na zahradě. Ale měli jsme od ní fotky, ty byly na fb dostupné, tak jsme věděli, v jakém prostředí štěňata odchovává. Já bych s fotkami taky neměla problém (a nemám, na fb i soukromě jsme chovatelku občas zásobovali, teď méně často, fotky by se opakovaly), ani se slušnou a předem ohlášenou návštěvou za štěnětem. Ale nedovedu si představit, že by mi někdo prolézal barák nebo vůbec lustroval před pořízením. To fakt ne.
Můžete mít kupírovaného psa, když odhlédnu od toho, že je kupírování zakázáno a ten, kdo psa kupíroval se dopustil trestného činu. Můžete na něm dál chovat, ale pouze bez PP, takže množit. A tak pokud nebudou mít vrhy PP, bude se ztrácet informace o jejich původu. Žádný množitel bez PP si nevede tak pečlivé záznamy jako plemenná kniha.
Edit: teď jsem si otevřela web KOSD a propozice jejich výstavy - ani na ni nemohou kupírovaní jedinci (je to logické, zákony platí pro všechny)