A kdy presne, v kterem obdobi - tohle bylo? Ze hovik a briard ve velkem cvicili sportovku? Pohybuju se po cvicacich od r 1992 a nepamatuju se…
Ono totiz -takove male tajemstvi 🙂 - ona ta dnesni doba preje tem exotum ve sportovce vice nez to bylo kdy v minulosti. Ty naroky se meni - a meni se i zpusob vycviku. I proto se “ted” vyrojilo vice plemen na place. A lze s nimi uspesne sportovat. To “drive” byly casy, ze vas s nepracakem na cvicaku nebrali vazne. Ze nedokazali poradit s jinou povahou. Koncilo to nejakou radovkou a ne zkouskama a zavodama nebo dokonce pouzitim psu v praxi.
V kterém období? Sedmdesátá a osmdesátá léta, určitě i v devadesátých letech, v těch možná už méně, nevím. Briard byl služební plemeno, pro uchovnění potřeboval zkoušku. Teď už nevím, asi minimálně ZVV1. Pak, nevím v kterém roce, došlo k úpravě podmínek chovnosti a zkouška už není od té doby potřeba. Podle mě je to ke škodě plemene.
Hovawart nebyl zařazen mezi služební, ale cvičilo se s nimi, hovíci skládali zkoušky,…
Stačí prolistovat pár čísel časopisu Pes přítel člověka z té doby a pročíst si inzeráty. Tehdy se tam uváděly zkoušky rodičů štěňat.
Vypadá to, že jste natrefila na nevhodný cvičák. Já jsem začala cvičit v roce 1982, na cvičáku byli převážně psi služebních plemen, ale nebyl problém přijít s jiným plemenem nebo křížencem. Cvičilo se jinou metodou než dnes, to je jasné, ale výsledkem byli psi všestranně použitelní. Výcvik vedli dlouholetí členové, chlapi, kteří se svými psy již něco dokázali. Výcvikáře nedělal člověk, co měl prvního psa jako mnohdy dnes. Obrany - revír - se cvičily v přirozeném prostředí v lese, mezi stromy, využívala se různá zákoutí, aby bylo prostředí co nejvíc rozmanité, ne jako dnes hřiště s maketami, a když není maketa tak pes neví, co má dělat. Taky se nekladl přehnaný důraz na milimetrovou přesnost, důležité bylo, že pes cvik provedl. Psi chodili u nohy přirozeně, viděli, kam jdou, nemuseli vyvracet hlavu a tím pádem měli přirozený krok a pohyb.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 28.11.2023, 08:11:18
Ano, a pes pošupajdí z domu. S přístupem, jaký k němu má tazatelka podle úvodního příspěvku, je to ale spíš dobře. Snad pro obě strany (doufám, že ho dají někam, kde nebudou děti a kde se o něj budou dobře starat).
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 27.11.2023, 20:06:07
Za mě je velká škoda, že se s puvodně služebními plemeny, krom NO a BO, málo cvičí.
Je to vývoj, co se dá dělat. Ale fakt mně přišlo úsměvné, považovat briarda za exota.
Doron, ať se vám s Framem daří ve výcviku, aby lidi viděli, jak schopní briardi jsou. A že nikdy nebudou rychlí jak NO a BO? No jistě, škodovka taky nikdy nebude rychlá jako Ferrari, přesto se s ní dá hodně dokázat.
Odpověď na příspěvek uživatele Leithian z 27.11.2023, 09:54:27
Tohle já považuji za pohádky ovčí babičky. Chovat s PP FCI totiž může člověk a nemusí být v klubu. Uzavře sice s klubem smlouvu na servis, ale jinak se o klub vůbec nemusí zajímat. Musí ale dodržet klubové normativy a v tom bývá kámen úrazu a jeden z důvodů, proč se rozhodne množit psy bez PP.
Anonymové - už jsem to psala víckrát, vadí mi, že se zde dá diskutovat pod automatickým nickem, spíš názvem, Anonymní. A já, když chci zjistit kontinuitu diskuze, musím sledovat IP adresu. Pokud se v diskuzi sejde Anonymních víc, je to guláš. Zbytečně. Nechápu, proč se každý, kdo chce diskutovat, nemůže zaregistrovat - registrace je jednoduchá, člověk o sobě nic citlivého neprozrazuje, je pod zvoleným nickem anonymní, přesto se s ním lépe diskutuje, když je možné vypátrat kontinuitu jeho odpovědí.
Odpověď na příspěvek uživatele Agnes1 z 25.11.2023, 18:55:40
Máte nejspíš opar v nosu. Mívám to a dokáže být dost bolestivý. Nic moc na to nepomáhá, protože v nose se to obtížně maže. Zvenku je jakékoliv mazání zbytečné.
Já mám na opary mast Oparstop. Ne, že by to nějak zázračně pomáhalo, spíš "víra tvá tě uzdraví". Vydržte, zahojí se to samo.