Vím, že ta diskuze existuje. Pročítat ji nebudu, problematika se mě netýká. Zde jsem reagovala jen na výkřik o zákazu pasteveckých plemen. To, že je to s ochranou vlků špatně - podle mého názoru - píšu v jednom z předchozích komentářů.
Příspěvky uživatele
balu
Neříkejte, že někdo, kdo dnes chodí na dvanáctky do montovny, má stáda ovcí tak rozsáhlá, že je není schopen zabezpečit. To jako chodí do práce a o ovce se nestará, nechá je na pastvě ve dne v noci bez kontroly, bez dozoru? To asi sotva. A pokud ano, tak zrovna v tomto případě by byl pastevecký pes, tedy ne jeden, na místě. A pokud má pár ovcí, tak proč je na noc nemůže zahnat do ovčína, zavřít a tím ochránit před vlky? Moc práce po té dvanáctce? Ale na dvou židlích se sedět nedá…
Nevím, co si představujete vy, ale v Libosvárech jsou psi v ohradě s ovcemi nebo jaky. Tam je střeží. Ostatně to sama píšete. Samozřejmě, že tady nemáme takové prostory jako na Balkáně, aby byli psi volně v krajině jen u stád.
Jak to dělali naši předci, když ještě na našem území žili vlci a chovalo se - podle mě - více ovcí, než dnes? Asijští pastevci se tu nevyskytovali, takže tu ochranu před vlky zastali psi na našem území běžní - od slovenského čuvače přes různé křížence po psy typu chodský pes…
S absolutní ochranou vlků nesouhlasím, stejně jako s absolutní ochranou bobrů. Jakmile se takovou ochranou naruší rovnováha, nikdy to nepřináší nic dobrého. Jsem pro redukci stavů obou druhů zvířat, protože se jen v klidu množí a způsobují čím dál větší škody.
Stříbrná pila? To mi nic neříká…
😀😄😄
Urážky vám jdou, ale to je taky jediné.
Tak vy na nás nezkoušejte ty blbosti se zákazem pasteveckých plemen. To, že vy je jako ochranu ovcí, tedy stád obecně, neuznáváte, je váš problém.
Je to smutné, ale pokud psi lovili a ne poprvé, jak vyplynulo z reportáže, tak se nedivím, že je zastřelili. I když tady to vypadalo, že si myslivci střelili až moc rádi. Pravda najevo nevyjde, byl to otec se synem.
Pokud mi uteče pes, tak musím počítat s tím, že ho mohou zastřelit myslivci, může ho srazit auto a já můžu být nakonec ráda, že na svém útěku nezpůsobil nějakou větší škodu nebo někoho nezranil. A když nechám psa utíkat opakovaně, jsem kráva.
🌹🌹
Vy jste tady docela prudil s vlky, že? A vy byste zakázal pastevecká plemena? Když právě pastevci mohou ovce před vlky ochránit? Není to postavené na hlavu? Odpovím si sama - je! ČSOP Libosváry to funguje a věřím, že i jiným.
Ujasněte si - objetí nebo obětí?
Píšete, že je všem jasné, co je bojové plemeno. Která plemena to tedy jsou? A kterých pět je nejhorších?
To je zase výstřik! Teda výkřik.
Tak radši odkaz - https://money.cz/novinky-a-tipy/mzdy-a-personalistika/minimalni-mzda-a-urovne-zarucene-mzdy-od-1-1-2024/
Minimální zaručená mzda
Edit: není to moc čitelné, zkusím to napravit
Je! A to je minimální mzda od letoška 18900,-- Kč… Takže personalistce, která musí mít maturitu a nějaké odborné znalosti, dávají v podstatě minimální mzdu. Prostě neuvěřitelné.
Kdyby 27 tisíc! Brno, personalistka na plný úvazek, nástupní mzda 20 tisíc! Neuvěřitelné.
Před rokem 1989 je široký pojem. I tehdy se ceny měnily, určitě nestál oběd ve školní jídelně stejně např. v roce 1975 a 1985. Platy a mzdy v těch letech taky nebyly stejné.
Edit: já si vůbec nepamatuji kolik stál oběd, když jsem chodila do školy a ani když chodili do školy synové. Pro mě to není důležité, tak jsem to úspěšně zapomněla.
Napište k těm cenám taky roky, ve kterých jste tyto částky platila, prosím. Ať to má tu správnou výpovědní hodnotu.
Stát se o své občany dokázal postarat. Ano, v každém smyslu těch slov. Někteří by se moc rádi té péče vzdali.
Navážu na vás - my jsme ve škole - v Brně - svačiny zdarma taky neměli. Mohli jsme mít čtvrtlitru mléka denně, to se normálně platilo, brali jsme ho celá třída, učitelka vybírala peníze. Moc mi nechutnalo, protože bylo teplé, jak stálo od rána na chodbě. Nosila jsem z domu do něj benco, to bylo něco jak později granko, tedy instantní prášek, ale z tuzexu a krom kakaového bylo ještě jahodové a banánové.
Moje děti svačiny ve škole měly, ne všechny roky, ale i ty svačiny se platily, nebyly dotované a kuchařky je připravovaly jaksi navíc k vaření oběda. Většinou to byl chleba namazaný pomazánkou a čaj nebo voda se sirupem.
Na obědy jsem chodila, nebyly moc dobré, nemám na ně dobré vzpomínky. Zadarmo nebyly, nevím, kolik se tehdy platilo.
A moje děti ty školní obědy taky moc neuspokojovaly. Je to těžké, když se doma vaří dobře.